Dejte sem prostě závěrečnou zprávu a hned bude jasno.
Pokud jí nemáte, tak o čem se přete? O tom která Víra je ta pravá?
Tak založte anketu - Věřím, že Apač je lepší. Věřím, že Havoc je lepší. Věřím, že oba jsou srovnatelné.

Moderátor: Julesak
Rabo však na tomhle se shodnem, jak píše Skelet, jestli si tehdy někdo myslel, že východní technika nedosahuje kvality té západní, tak byl nepříjemně překvapen, já se nevyhraňuju proti Mi 28, ale proti tomu, že se to co známe z těch testů už dobře deset let používá jako "zaklínadlo" ... Ohledně toho proč se o tom vědělo až x let potom nehledej žádnou konspiračku, neni moc výsledků různých podobných porovnání, které by byly k dispozici...rabo píše:CAT, máš pravdu, ale... ak by bol Mil-28 aj nejsampleší, tak by to nič nemenilo na tom, že by ho nezaviedli, lebo vtedajšie Rusko nedokázalo reálne Mi-28 vyrábať. Prečo nie sú známe kompletné výsledky, respekt. prečo sa objavili priebežné výsledky až x rokov po ? No tam by som videl hlavne vplyv Amerického účastníka. Skôr je otázka prečo nezaviedli ani AH-64 ? Jedine Švédsko ich porovnávalo s Ruským strojom. Inde bol porovnávaný s PAH a tam zvyčajne AH viedli a dokázali sa presadiť.
tváriť sa , že v prípade predaja zbraní sa nejedná aj o značné PR je troška naivné. Táto oblasť je extrémne citlivá na správy a hoci aj z netu. Nechcem sa rozpisovať, ale aj na MO SR je u určitej "skupiny" zamestnancov dosť ostro sledovaná hoci aj internetová diskusia na zbrane, u ktorých je potencionálna možnosť, alebo reálna možnosť zavedenia. Výsledky testov podliehajú utajeniu a preto je problém sa k ním dostať . To nie je o konšpirácii ,ale o nastavení systému , že výsledky porovnávania sú utajované navždy, alebo dočasne, alebo niečo môže prejsť von.Ohledně toho proč se o tom vědělo až x let potom nehledej žádnou konspiračku, neni moc výsledků různých podobných porovnání, které by byly k dispozici...
Sú tam uvedené aj ich orientačné ceny za kus.Brazilske vyberove rizeni na bitevni vrtulniky
http://www.militarybox.cz píše:Ruské vrtulníky jsou vývojově o něco starší než je tomu u západoevropských strojů, mají však nepopiratelnou výhodu nižší ceny.
Cena jednoho Mi-28 v základním provedení se v nabídkách údajně pohybuje v rozmezí 16,8 až 18 milionů dolarů, v pokročilejší verzi Night E by to mělo být o něco více než 20 milionů.
Kamov Ka-52, který se přece jenom od konkurence trochu liší svými koaxiálními rotory, kabinou s vystřelovacími sedadly umístěnými vedle sebe a řešením umístění kanónu je nabízen za 29 až 32 milionů dolarů.
Cena AW129 začíná někde kolem 25 milionů dolarů a stroje Tiger kolem 35 milionů dolarů, avšak s různým nutným vybavením tyto hodnoty u obou typů narostou až deset i více milionů.
Ty ceny jsou v $ a v článku není tam nic o tom, že by nabízené Mi-28 a Ka-52 měli nějaké části z dovozu. Při stejné ceně v USD tedy Rusové vydělají 2x tolik v RUB protože náklady mají v RUB.Dzin píše:Do těch cen je už započten i propad rublu?
To by som netvrdil - aj v Rusku cena vstupov sleduje svetové ceny a tie sú v dolároch, takže rubľová cena sa s poklesom rubľa mení - a rastie.Resp. se jim díky devalvaci RUB otevřel poměrně velký prostor pro snížení ceny.
Tie sa rozpočítavajú a už boli vynaložené.Delia sa cca počtom vyrobených kusov.Treba započítať ak by daná krajina požadovala nejakú svoju úpravu.skelet píše:do ceny se nezapočítávají náklady na vývoj?