A dvoumachové stíhačky jsou tady od 1/2 50tých let a přesto MiG-21 nebo F-104 nejsou stejné generace jako F-22 a PAK FAPolarfox píše:Ne, opravdu nejde o generačně stejný systém, když podzvukové střely jsou tu více jak půl století, nadzvukové pár desetiletí a hypersonické řada států teprve vyvíjí, ale nikdo z nich ji ještě nemá a pěkných pár let nebude mít..

To samozřejmě může být. Já tedy na ruských webech narazil na informaci, že vývoj již běží od toho roku 2012 (alespoň tedy v Rusku, v НПО машиностроения), kdy mělo být rozhodnuto o finální konfiguraci. Ale samozřejmě to může být dezinformace.Polarfox píše:Ale k Brahmosu 2. Je krásné, že wiki píše 2017, ale to je jen údaj z roku 2012. Stejného rázu jako ty před ním a po něm. V roce 2007 to mělo trvat 5-6 let, což už jsme prošvihli. V roce 2012 to mělo trvat 5 let, což prošvihneme zanedlouho. No a dle nejnovější informace z roku 2014 od vedoucího programu Brahmos se teprve připravuje vzájemná spolupráce mezi indickými a ruskými vývojovými centry. Přičemž to odhaduje na 6-10 let, (pokud to půjde dobře). Čímž se dostáváme někam do roku 2021 až 2025 (pokud to půjde dobře). Teď připočítejme zavádění, výrobu atd. a jsme někde zcela jinde. Kdežto LRASM je už v podstatě hotová věc (pokud se opravdu masově zavede)..
Na druhou stranu se mi nechce věřit, že by Rusové, kteří hyperzvukové AShM chtějí a s BrahMos 2 počítají, nechali vše na poněkud nejistou spolupráci s poněkud nestabilními Indy (viz PAK FA versus FGFA). Mimochodem na stejných webech se objevuje i informace o nějaké tajemné střele «Циркон» tedy "Zirkon", která by měla právě procházet vývojem s ukončením někdy v roce 2020, jejímž derivátem má být právě BrahMos 2

Uvidíme. Faktem ale je, že Rusové mají poměrně bohaté zkušenosti s vysokorychlostními protilodními střelami, a pokud za hranici hyperzvuku bereme M5, pak jednu, která útočí hyperzvukovou rychlostí mají i ve výzbroji. CH-15C ... není to sice "cruise missile", protože útočí po semibalistické dráze, ale loď při této rychlosti schopna zasáhnout je.
A jak správně píšeš nejsou jediní, kdo na hyperzvuku pracuje ... Číňany bych taky nepodceňoval. Stejně tak může něco vznikat i v USA a Tomahawk Block IV i LRASM mohou být jen "Plán B".
Jo, tak to jo. To je samozřejmě pravda ... já to taky nemyslel tak, že ty střely jen naloží "a je to"Polarfox píše:Já reagoval na to porovnávání hmotností, tj. ve stylu tohle váží 3x méně, takže jich loď může nést 3x více. Takhle to prostě nefunguje, záleží na konstrukci lodí a na co jsou uzpůsobeny. Když budeš mít 16 VLS pro Brahmosy, tak na loď automaticky nenapytlíkuješ 32 střel o 2x menší hmotnosti, atp.

Že loď musí nést odpovídající odpalovací zařízení (v případě moderních AShM de-facto vždy VLS) jsem bral jako samozřejmost