Sovětský základní bojový tank T-72
Re: Sovětský základní bojový tank T-72
Pánové, dovoluji si odhadnout ... západoUkrajinci neukořistili na východoUkrajincích ani jeden T-72B3.
ODŮVODNĚNÍ
Ukořistěný T-72B3 je oním, velmi dlouho hledaným, přímým důkazem, že Ruská federace podporuje povstalce dodávkami zbraní. RF by se velmi, velmi těžko dokazovalo, že s tím nemá nic společného, protože se jednalo ... dejme tomu ... o soukromou iniciativu managementu Uralvagonzavodu.
Nebyly by nutné žádné šachy s různými "provozními deníky", vytaženými ze zničené techniky, s žádnými fotkami "dokazujícími" ruskou techniku v rukou opolčenců.
T-72B3 by byl přímý a neoddiskutovatelný DŮKAZ. Propagační hodnota jeho ukořistění by řádově přesahovala jeho hodnotu bojovou.
Pokud by Kyjev skutečně T-72B3 ukořistil, a pokud má vláda v Kyjevě alespoň deko mozku v hlavě, pak by tuto T-72B3 vystavovali všude jak Sověti Gagarina.
To že to neudělali, alespoň já o tom neslyšel, je téměř 100% důkaz, že zatím žádnou T-72B3 neukořistili.
ODŮVODNĚNÍ
Ukořistěný T-72B3 je oním, velmi dlouho hledaným, přímým důkazem, že Ruská federace podporuje povstalce dodávkami zbraní. RF by se velmi, velmi těžko dokazovalo, že s tím nemá nic společného, protože se jednalo ... dejme tomu ... o soukromou iniciativu managementu Uralvagonzavodu.
Nebyly by nutné žádné šachy s různými "provozními deníky", vytaženými ze zničené techniky, s žádnými fotkami "dokazujícími" ruskou techniku v rukou opolčenců.
T-72B3 by byl přímý a neoddiskutovatelný DŮKAZ. Propagační hodnota jeho ukořistění by řádově přesahovala jeho hodnotu bojovou.
Pokud by Kyjev skutečně T-72B3 ukořistil, a pokud má vláda v Kyjevě alespoň deko mozku v hlavě, pak by tuto T-72B3 vystavovali všude jak Sověti Gagarina.
To že to neudělali, alespoň já o tom neslyšel, je téměř 100% důkaz, že zatím žádnou T-72B3 neukořistili.

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Dotaz.. ukrajinský T-72-120 má koncepci automatického nabíjení převzaté z T-72 nebo má podobnou koncepci jako Leclerc?

Skeptik
Našel jsem, takže v ATM číslo 11/14 je na stránce 3 zobrazen právě onen ukořistěný T-72B3 26.8. u Ilovajska. Jak jsem psal, je to právě z doby ofenzívy ukrajinské armády proti nepravidelným jednotkám. To že si o něčem neslyšel jen znamená, že si nečetl. :-) Spíše by mě zajímalo, jestli je více informací o dalších ukořistěných ruských T-72.
Našel jsem, takže v ATM číslo 11/14 je na stránce 3 zobrazen právě onen ukořistěný T-72B3 26.8. u Ilovajska. Jak jsem psal, je to právě z doby ofenzívy ukrajinské armády proti nepravidelným jednotkám. To že si o něčem neslyšel jen znamená, že si nečetl. :-) Spíše by mě zajímalo, jestli je více informací o dalších ukořistěných ruských T-72.
Podle toho co je o tom napsáno, je to upravený západní typ instalovaný v odděleném místě. Tedy v tom výstupku za věží.skelet píše:Dotaz.. ukrajinský T-72-120 má koncepci automatického nabíjení převzaté z T-72 nebo má podobnou koncepci jako Leclerc?
Naposledy upravil(a) Dzin dne 15/3/2015, 10:47, celkem upraveno 2 x.

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Pánové a dost! Pokud chcete diskutovat o ruské přítomnosti na Ukrajině, tak si jděte na jiný web!

Skelete, asi hladas toto: T72 120 ma novy automaticky nabijaci mechanizmus v batohu za vezou, Ukrajinsky kanon KBA-2 resp. akykovlek kanon raze od 120 do 140mm pokial ma rozmery od 2A46 resp. Ukrajinskeho derivatu KBA 2/3 , samotny nabijaci automat by mal pochadzat z T-84 120 Yatagan ponukaneho Turecku...
http://morozovkmdb.com/eng/body/t72-120.php
Kanon KBA-2 technicka specifikacia:
http://morozovkmdb.com/eng/body/kbm2.php
Nakres zastavby noveho nabijacieho mechanizmu do T-55, T-62 a T72
Celkova schema: 22 nabojov v automate, 16 v pancierovej schranke na podlahe pod vezou, 2 v bojovom priestroje celkovo 40 ks http://btvt.narod.ru/4/Ukraine/ukraina_1991_2006.htm
viac fotogarfii
http://armor.kiev.ua/Tanks/Modern/T72-120/
http://morozovkmdb.com/eng/body/t72-120.php
Kanon KBA-2 technicka specifikacia:
http://morozovkmdb.com/eng/body/kbm2.php
Nakres zastavby noveho nabijacieho mechanizmu do T-55, T-62 a T72
Celkova schema: 22 nabojov v automate, 16 v pancierovej schranke na podlahe pod vezou, 2 v bojovom priestroje celkovo 40 ks http://btvt.narod.ru/4/Ukraine/ukraina_1991_2006.htm
viac fotogarfii
http://armor.kiev.ua/Tanks/Modern/T72-120/
- Alchymista
- 5. Plukovník
klingy - kde sú vyrábané hlavne pre ten ukrajinský kanón KBM-2?

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
To Ti s istotou neviem povedat, v tom odkaze co som daval na "btvt" pisu, ze hlavne pochadzaju z regionu, Sumy a vyrobu ma zabezpecovat nejaka firma, ktora vyraba rury pre plynarensky a ropny priemysel, no a ked som to hodil do googla, tak mi vysla tato firma http://www.frunze.com.ua/index.php?opti ... 83&lang=en , ale zmienka o vyrobe hlavni tam nieje..
- Alchymista
- 5. Plukovník
Nebude tá ruská T-72B3 "čisto náhodou" ukrajinská T-72UMG
(robili ho na export z repasovaných T-72, takže existuje v niekoľkých prevedeniach, s reflektorom vedľa kanonu i bez neho, so 4+4 vrhačmi dymových granátov, i so 6-8 vľavo)

A že T-72UMG má okolo veže zásterky? Tie majú jediný účel - maskovať nelicenčnú ukrajinskú kópiu Kontakt, a sú prvé, čo vodič z tanku pravdepodobne odmontuje a zahodí, ten múdrejší ešte skôr než ho jebnú do hlavy pri otvorenom poklope a pootočení veže.
klingy - išlo mi totiž o to, že podľa mojich vedomostí sa na ukrajine nikde delové hlavne nerobia. Žiadne. Robili len 30mm hlavne pre 2A42 a tuším nejaké minomety. Na jednom fore bola zmienka, že sa v 2001-2005 cielene vyhľadávali podľa výrobných čísiel všetky 2A42 vyrobené na Ukrajine a postupne nahrádzali ruskými výrobkami. Ukrajinci ich teraz robia ako ZTM-2(alebo 3MT-2?)/KBA-113 v Kamieniec Podolskij

A že T-72UMG má okolo veže zásterky? Tie majú jediný účel - maskovať nelicenčnú ukrajinskú kópiu Kontakt, a sú prvé, čo vodič z tanku pravdepodobne odmontuje a zahodí, ten múdrejší ešte skôr než ho jebnú do hlavy pri otvorenom poklope a pootočení veže.
klingy - išlo mi totiž o to, že podľa mojich vedomostí sa na ukrajine nikde delové hlavne nerobia. Žiadne. Robili len 30mm hlavne pre 2A42 a tuším nejaké minomety. Na jednom fore bola zmienka, že sa v 2001-2005 cielene vyhľadávali podľa výrobných čísiel všetky 2A42 vyrobené na Ukrajine a postupne nahrádzali ruskými výrobkami. Ukrajinci ich teraz robia ako ZTM-2(alebo 3MT-2?)/KBA-113 v Kamieniec Podolskij
Naposledy upravil(a) Alchymista dne 15/3/2015, 13:44, celkem upraveno 2 x.

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Sumský závod Frunzeho, jako výrobce tankových kanonů potvrzují i ruské zdroje.
Ale nezodpovězená otázka je, kolik kousků vlastně vyrobil.
Podle mne nic moc množství.
Ale nezodpovězená otázka je, kolik kousků vlastně vyrobil.
Podle mne nic moc množství.

Mirku, predpokladam, ze minimalne 125mm KBA-3 pre Oplom M, co isiel do Thajska takze 49 ks + nieco...
Alchymista, no to su Ukrajinci, afera pojazdove kolesa a ine nahradne suciastky pre T-72, ked im dosli zasoby, tak zacali montovat kolesa z T-55, ked prisli na to, ze to nieje dobry napad, tak zacali pasovat suciastky z Ruska, a nakoniec reverzny Engineering, ZTM-1 kopia 2A72, ZTM-2 kopia 2A42, co viem tak mali problem s hlavnami.
Alchymista, no to su Ukrajinci, afera pojazdove kolesa a ine nahradne suciastky pre T-72, ked im dosli zasoby, tak zacali montovat kolesa z T-55, ked prisli na to, ze to nieje dobry napad, tak zacali pasovat suciastky z Ruska, a nakoniec reverzny Engineering, ZTM-1 kopia 2A72, ZTM-2 kopia 2A42, co viem tak mali problem s hlavnami.
Před nedávnem, si UA stěžovali, že neumějí vyrobit děl. hlavně bez kooperace s tažírnou v Mariupolu.
A někdy kolem 2005 byla na Ukrajině založená nějaká konstrukčně-projekčně- prototypová společnost(
, hrozný popis co?) Dělostřelecká ..něco ( zkusím dohledat), tak předpokládám, že uvedená výroba jela přes tuhle prototypovou společnost, ne přes Mariupol.
Edit:
Tak jsem hledal a našel.
Společnost má označení GP KBA a vznikla na základě KB 86 v 1992.
A co nás zajímá, má unikátní technologii přesných dlouhých odlitků ( 5,5 m). Jenomže tahle technologie není vhodná pro sériovou výrobu.
-Tarasenko: Obrněná vozidla Ukrajiny -
A někdy kolem 2005 byla na Ukrajině založená nějaká konstrukčně-projekčně- prototypová společnost(

Edit:
Tak jsem hledal a našel.
Společnost má označení GP KBA a vznikla na základě KB 86 v 1992.
A co nás zajímá, má unikátní technologii přesných dlouhých odlitků ( 5,5 m). Jenomže tahle technologie není vhodná pro sériovou výrobu.
-Tarasenko: Obrněná vozidla Ukrajiny -

Jak je na tom T-72B3 s motorem? Někde jsem narazil na tvrzení, že dostane zcela nový, někde že má stále starý z verze B.

Původní. Nový má až verze T-72B4, ale ta byla pravděpodobně objednána jen v pár kusech pro Tankový biatlon 2014.Dzin píše:Jak je na tom T-72B3 s motorem? Někde jsem narazil na tvrzení, že dostane zcela nový, někde že má stále starý z verze B.

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Pro tankový biatlon to byla T-72B3M. Ale je fakt, že Rusové si libují ve zmatkách v označování.

No, jak se to vezmeDzin píše:Pro tankový biatlon to byla T-72B3M. Ale je fakt, že Rusové si libují ve zmatkách v označování.

Ale máš pravdu, sami v tom mají trochu zmatekT-72B4 (also sometimes called T-72B3M) tank - a special version of T-72B3 for tank biathlon. The main differences: panoramic commander sight, increased engine power, automatic transmission and drive control system.

Pozn. Kurz angličtiny pro "domorodce"

"also sometimes called" znamená "též někdy označovaný"

Pěkné :-D. Tam mě napadá na biatlonu jeli i statní na vylepšeném T-72B3 nebo na standartní verzi?

Vylepšený motor měla i T-72B2/Rogatka, ale ta se právě ukázalqa být příliš drahá a T-72B3 tak naprosto úmyslně měla původní motor z důvodu úspory financí: nemá nový pancíř a Sosna-U+digital SŘP není tak těžká, aby tank potřeboval výkonější motor oproti T-72B.
Když si vezmete, kolik T-72B má být modernizováno na standard B3, měnitj im všem motory za nové jednoduše nedává smysl -- zvláště když se počítá s Armatou, která by z těch modernizovaných T-72B3 udělala tanky druhého sledu.
Mimo to T-72B oproti západním tankům kriticky zaostává v ohledu termovize a SŘP, nikoli v otázce mobility
Takže utrácet u ní za nový motor je z koceptuálního hlediska opravdu nesmysl.
Když si vezmete, kolik T-72B má být modernizováno na standard B3, měnitj im všem motory za nové jednoduše nedává smysl -- zvláště když se počítá s Armatou, která by z těch modernizovaných T-72B3 udělala tanky druhého sledu.
Mimo to T-72B oproti západním tankům kriticky zaostává v ohledu termovize a SŘP, nikoli v otázce mobility

Viac ako 70ks T-72B3 dostane zapadny vojensky okruh do konca 2015
https://engineeringrussia.wordpress.com ... tle-tanks/
vie niekto kolko T-72 maju vo verzi B3 a kolko ich planuju modernizovat? viem iba ze za minuly rok ich zmodernizovali okolo 300 a v 2013 250ks.
Po zavedeni armaty (hovori sa o 2,300ks) planuju nehat iba T-90 a T-72B_3_X.. ? alebo aj T-80tky ?
https://engineeringrussia.wordpress.com ... tle-tanks/
vie niekto kolko T-72 maju vo verzi B3 a kolko ich planuju modernizovat? viem iba ze za minuly rok ich zmodernizovali okolo 300 a v 2013 250ks.
Po zavedeni armaty (hovori sa o 2,300ks) planuju nehat iba T-90 a T-72B_3_X.. ? alebo aj T-80tky ?
cover
To by si potom ani nemusel vyvýjet nové motory pro automobily, protože ty staré jsou přeci dostačující.
Otázka je, jak to nakonec s Armatou bude. Pokud se ji podaří zavést do výzbroje v dostatečném množství a brzy, potom dejme tomu, ale pokud ne? A pokud by opravdu měla být Armata zavedena takto rychle a ve velkém počtu, potom je zase celá modernizace T-72B3 zbytečně nákladná. Lepší by bylo se soustředit na výrobu modernějšího tanku obvzláště když stávající tanková technika proti eventuálním protivníkům bohatě stačí.
Navíc je to i modernizace docela nerentabilní pro export. Motor tam prostě chybí a bez něj je to takoví nedodělek, starší motor už neodpovídá současným požadavkům. Navíc v případě KŘP je vázán na zahraniční technologie, kdybych měl hodnotit celkovou modernizaci v tomto pohledu.
To by si potom ani nemusel vyvýjet nové motory pro automobily, protože ty staré jsou přeci dostačující.
Otázka je, jak to nakonec s Armatou bude. Pokud se ji podaří zavést do výzbroje v dostatečném množství a brzy, potom dejme tomu, ale pokud ne? A pokud by opravdu měla být Armata zavedena takto rychle a ve velkém počtu, potom je zase celá modernizace T-72B3 zbytečně nákladná. Lepší by bylo se soustředit na výrobu modernějšího tanku obvzláště když stávající tanková technika proti eventuálním protivníkům bohatě stačí.
Navíc je to i modernizace docela nerentabilní pro export. Motor tam prostě chybí a bez něj je to takoví nedodělek, starší motor už neodpovídá současným požadavkům. Navíc v případě KŘP je vázán na zahraniční technologie, kdybych měl hodnotit celkovou modernizaci v tomto pohledu.