Redboy:
Že se v době vzniku "nějaký odborník z USAF" takto vyjádřil o Gripenu mě ale vůbec nepřekvapuje. Zřejmě to bude stejný "odborník", který léta šířil teze o kopírování amerických technologií do sovětských/ruských letounů(z F-15, F-16 a F-18 do MiGu 29 a Suchoje 27

)
. Tudíž toto mě nechává ledově klidným.
Možná by ses divil, že zase tolik změn draku mezi A a C mimo křídla nenajdeš(rozhodně to není srovnatelné s L-39/L-159), což je ovšem poklonou konstuktérům GD.
Co se týče datových sběrnic, nebudu se přít, v tom máš samozřejmě pravdu. Možná by ale bylo vhodné porozhlédnout se po evropě, kdo všechno je má už zavedené. Krátký seznam.
Co se otázky výzbroje týče, to je záležitost zákona o zachování debility na MNO, netýká se Gripenu. Je to smutné, ale je tomu tak. Hlavní úlohou Gripenů je ochrana vzdušného prostoru, i mě se to zdá poněkud zvláštní, ale co s tím naděláme.
Možná si zkus srovnat časy pro výměny náhradních dílů/motoru/avioniky a srovnej. Nebudeš se stačit divit. V tomhle ohledu Falcona vůbec nevytahuj, působí to směšně. Švédům se musí nechat, že mají neuvěřitelně vyfachčený systém pozemní obsluhy.
Na politiku tady žehrat nehodlám, co naděláme, Poláci si umí víc dupnout. Ale když už jsme u toho, uvědom si, že EF-2000 je obludný politický letadlo, nic jiného. Prostě musel být. A nezapomeň na Rafala.
úplně pod čarou, proboha udělej něco s tím pravopisem, trhá mi to očka... :-)