klingy píše:skeptiku a nas 2A46MS by mal mat zlepsenu presnost o 30%
Kanón??? nebo SŘP???
Vím že při prvních testech (tuším 1999) T-72M-4 neprošel ... právě kvůli přesnosti střelby. Pak se snad měl doladit SŘP od Officine Galileo a druhými testy prošel.
V čem je ta úprava 2A46M na 2A46MS tak zásadní, že přesnost zbraně vzrostla o poměrně závratných 30%?
Je divné, že sama AČR na svém webu u popisu T-72M-4 CZ udává: "
Pravděpodobnost zásahu cíle (oproti T-72) první ranou: ze stojícího tanku: 1-1,1x". Tedy stejnou, nebo jen o něco lepší než u standardního T-72M ... a to jsem přisuzoval spíše SŘP.
Zásadní zlepšení, díky SŘP je udáváno u střelby z chodu ... 1,8 a 3x !!! ... a to je jasně SŘP.
Když už jsme u T-72M-4 CZ, měl bych dva dotazy:
1) Při diskuzi o ruských T-72B resp. jejich modernizací na T-72B-3 se hodně probírala termokamera - jak je nezbytná pro detekci atd. Má ji i T-72M-4 CZ? Zmínku jsem našel pouze u popisu výběru nového SŘP, kde byla termokamera zmiňována u nabídky Thompsonu, která ale kvůli ceně nebyla přijata a integroval se systém Officine Galileo. Je součástí SŘP i termokamera? Případně jaká? Díky.
2) Dalším zásadním modernizačním prvkem T-72B3, kromě SŘP a 2A46M-5, byl i nabíjecí automat, který byl upraven tak, aby byl schopen nabíjet moderní APFSDS "Svinets-1 / 2", které jsou delší než původní APFSDS. U T-72M-4 CZ jsem pochopil, že nabíjecí automat zůstal původní a zvýšená průbojnost APFSDS typu 125/EPpSv-97 je způsobena použitím nového, izraelského, wolframového penetrátoru. Je to tak? Díky.

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire