Pátračův sen II: komplexnější pohled na pozemní vojsko AČR

Odpovědět
Uživatelský avatar
cover72
7. Major
7. Major
Příspěvky: 3160
Registrován: 12/6/2007, 20:09

Re: Pátračův sen II: komplexnější pohled na pozemní vojsko A

Příspěvek od cover72 »

Klingy: počkat, vy ještě pořád máte technologii a lidi na výrobu zbrusu nových 2A46 z nuly, od kulatiny až po kanon? :shock: Minimálně u nás tohle dávno "vymřelo" a pokud vím, nejsme schopni vyrobit kanon o jmenovitém průměru vývrtu nad 30mm...

Rase: pěšáků chce vláda, potažmo MO mobilizovat v případě potřeby až 10 lehkých pěších brigád. Jenže do mlýnku na maso jako kanonenfutter, protože pro ně nemá absolutně žádné prostředky palebné podpory, takže by se jim na takový rozkaz každý chlap s mozkem v těle vykvákl.
Tady řešíme právě to, jak těmhle mobilizovaným pěšákům co nejlevněji a nejefektivněji zařídit tu palebnou podporu, aby měli šanci přežít setkání s prvním Technicalem, prvním Bevkem, prvním tankem...
klingy
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1869
Registrován: 15/1/2011, 20:35

Re: Pátračův sen II: komplexnější pohled na pozemní vojsko A

Příspěvek od klingy »

Covere, s najvadsou pravdepodobnostou ano (aspon ZTS Dubnica inzeruje kompletny hlavnovy program pre BVP1/2, rodinu Ruskych tankov, Danu, Zuzanu, minomety) a nie len tankovych, ale aj hufnicovych, minometnych aj strednorazovych, preto nase ministerstvo stale uvazuje ze si ponecha 2A42 ...
http://www.ztsspecial.sk/, okrem toho, prevodoviek http://www.transmisie.sk/SK/VV_01_08.php pre T-72 atd, s najvadsou pravdepodobnostou by sme boli schopny okrem motora, a moderneho panciera, a optoelektorniky nasekat par novych T-72, dokonca EVPU Dubnica vyvinula s Elbitom nove SPR pre T-72..., je to roztriestene, vseliako sprivatizovane, ale podla vsetkeho viac menej, schopnosti ostali...
PT-91M ma nas kanon 2A46MS

edit:
Covere, zvaz obranneho priemyslu ma takyto prezentacny material, o vyrobnych schopnostiach nasich spolocnosti
http://www.zbop.sk/files/Vyrobne-schopnosti-ZBOP3.pdf
Naposledy upravil(a) klingy dne 29/3/2015, 16:25, celkem upraveno 1 x.
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11725
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Pátračův sen II: komplexnější pohled na pozemní vojsko A

Příspěvek od Dzin »

Vidíme to stejně Argonaute. V tomto bodě. Nejprve je třeba koncepce rozvoje, potom výstavba. Ale v rámci koncepce je třeba si uvědomit možnosti a to, že při jakémkoliv rozvoji bude třeba rozsáhlého přezbrojení resp. nákupu zbraní.



Jak už jsem psal výše modernizovaných T-72M4CZ je pouze 30 tanků všechny ostatní jsou původní modifikace T-72/M/M1.




Chápu výhrady proti Leopardům, ale jediný relevantní je ohledně únostnosti mostů. Ovšem nepotřebuji všechny mosty v celé ČR aby Leopardy unesly, ale jenom na hlavních předpokládaných přesunech. A tam si myslím je vše v pohodě.

Tanky by se daly nahradit i lehkým palebným prostředkem v součinosti s bitevními vrtulníky. Podobnou cestou šlo Nizozemí či Belgie.

Tolik řešení odvody jsou obecně o ničem. Celý ten hunbuk je na nic protože hlavní problém je jinde. Armáda má problém, že nemá dostatek lidí. To má asi jediné řešení řešení, které ale nikdo nechce (razantní navýšení rozpočtu/zdrojů a reorganizace armády). A místo, aby se tento problém řešil, udělá se klasický únikový manévr a řeší se problém jiný, tedy odvody.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
cover72
7. Major
7. Major
Příspěvky: 3160
Registrován: 12/6/2007, 20:09

Re: Pátračův sen II: komplexnější pohled na pozemní vojsko A

Příspěvek od cover72 »

Kdepak. Jak už jsem tu dokládal, odvody chtěla řešit už Bílí Kniha Obrany, protože jsou existenčně spojeny s doktrínou "odložené potřeby". Tzn. není to únikový manévr, je to součást BKO, ke které se až teď dostala politická vůle.
Doplnit profesionální armádu kanonenfutterem se ale chtělo vždy od okamžiku, kdy špičky MO pochopily, že původně slíbené peníze na profesionální AČR nejsou a nikdy nebudou.
Argonantus
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 417
Registrován: 13/12/2013, 15:13

Re: Pátračův sen II: komplexnější pohled na pozemní vojsko A

Příspěvek od Argonantus »

rase:
bez ohledu na to, kolik jich je, nějaké nutně potřebujeme a lepší jetá starožitnost, než žádný tank.
Honba za supernovinkami žene všechny k prodeji těch starých tanků a pak se ukáže, že na nové nebo na modernizaci nemáme. Napřed se mluvilo o tom, že si necháme pár divizí, pak jednu, co má ty T-72, pak bylo tanků stále méně a dnes už ani nevíme, jestli jich je k použití 30 nebo 40.

IMHO bych do druhé a třetí brigády nasadil klidně ty staré obludy, protože to znamená udržet systém v chodu, dá se s tím cvičit, a v případě války je zastaralý tank stále naprosto funkční proti všem nižším soupeřům, než jiný tank. To mne naučili soudruzi z OMS. Je to stále lepší, než když nemáte tank vůbec.

Tank zastaralý a tank nebojeschopný jsou také dvě zásadně odlišné věci. Podplukovník Slabý by vám to vysvětlil snadno a rychle.

Klíčové bude pro mne si ujasnit ten Pátračem požadovaný počet tanků pro brigádu. Na jedné straně není reálné mít rotu čistě tankovou jako za našich časů, protože PVO.
I poměrně běžně vybavený soupeř může mít dnes vrtulník s nějakými střelami a čistě tankové partě nadělá velikánské škody.
Takže nejméně dvě pozice v rotě - čtvrtá četa - by měly být vyhrazeny pro BVP s protivzdušnými schopnostmi, byť třeba improvizovanými (pokud jsou tři čety tanků, u tří takových BVP mi to dává v boji možnost je rozhodit v případě potřeby (třeba ve městě) do tří čet a pak je tanků v rotě devět celkem. Šest tanků je pak je dolní hranice, která má nějaký smysl).
Pak s tím může zamíchat ta otázka rotní dělostřelby; zda nenamíchat rovnou do rot malou houfnici nebo velký samohybný minomet s nějakou vymakanou municí s tím střílením za kopec.

Proti tomu stojí požadavek, aby byl tankový prapor opravdu tankový; aby byl nasycený tanky natolik, aby jeho úder umožnil aktivní obranu nebo útok; něco, co může rozvrátit nějakou tužší pozemní pozici. Prapor VS měl 31 tanků, kdy se ovšem s jeho samostatným užitím moc nepočítalo, prapor u pěšáků měl 40 tanků*, někde mezi těmito čísty se pohybuje rozumný počet. 27 ze tří rot je tedy spíš naprosté minimum a osmnáct už je fakt málo.
* EDIT: Pátrač ve svém snu plánuje 41 tanků v praporu, 3x13 v rotách plus velení. Já vidím velení jasně v BVP.

Přišel jsem ale na chuť Pátračovým smíšeným praporům, kde by je vytunila vždy jedna tanková rota. Na jiné pěšáky náramně nepříjemný problém. Takže by nakonec tanků pro brigádu bylo třeba stejně asi 36 nebo spíš 45. Máme tedy s bídou na tři brigády a tanků je málo, ať počítáme, jak chceme.*
EDIT Pátrač má 54 tanků na brigádu. Moc se tedy nelišíme,
Ač je to sen, jsme velice skromní; připomínám, že obyčejný tankový pluk ČSLA měl 94 tanků a divize 326. To byly počty úplně jinde.
Čistě mechanizovaný prapor zcela bez tanků pak je k použití jen na soupeře, co nemají ani BVP.
Postavit nový stroj kolem starého základu je pěkný nápad, ale práce a tedy i cena bude vždycky vysoká

obával bych se, že to platí i pro tanky.
Co se tanků týče tak jsem zastáncem sehnání levného podvozku (ať je to Leopard nebo staré téčko) a jeho osazení bezosádkovou věží jako je Jordánský Falcon I-II nebo bezosádková věž u zrušeného Anderse (doplněná o dálkově ovládaný kanón střední ráže a třeba nějakých těch raket - třeba jako jsou na Panduru).

Výsledek ovšem není tank v dnešním slova smyslu, ale zbraň o level nižší, a to jsem právě nechtěl slyšet. Smysl tanku je, že má větší palebnou sílu než prakticky jakýkoli představitelný soupeř, prostřelí cokoli a naopak ho má problém zničit drtivá většina pozemních zbraní.

Navíc nevím, jak se posádka vejde do bezosádkové věže; znamená ji to nacpat někam dozadu místo motoru, motr dát dopředu a vznikne... mnohem těžší BVP, s tužším pancéřováním, ale bez APFSDS.

Dzin:
já bych se té váhy leoparda zas až tak nebál, protože modernizovaný T-72 se dopracoval někam ke 48 tunám, kdežto Leopard míval kolem 50 (nevím, kam dospěl s modernizacemi), a M1 A1 někam k šedesáti, i když s jeho nasazením se tady počítalo taky.
Problém se týká výhradně mostů a zdaleka ne všech.
Jiný problém jsou odlišné ráže, ale to měla ČSLA taky.
Potíž je, že asi nikdo nebude udržovat v chodu výrobu T-72 kvůli našim miniaturním počtům. Dlouhodobě u nějakých Leopardů asi skončíme stejně.
Naposledy upravil(a) Argonantus dne 29/3/2015, 21:32, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Pátračův sen II: komplexnější pohled na pozemní vojsko A

Příspěvek od Pátrač »

No Argonante, já se neztratil, ale když nemám co bych řekl tak mlčím. Ale je zde problém, že vše co zde bylo je doslova do písmene promrháno, a nikdo neví jaké jsou skutečné možnosti této země pokud by bylo potřeba se skutečně pustit do války. Vyjádření politků jsou z pohledu udržení naší vlastní obranyschopnosti katastrofální.

Když jsem se před pár lety kdekoliv vyjádřil, že naše země spěje do naprostého průsšvihu , byl jsem za blba. Nyní po těch tanečcích kolem UKrajiny a kolem Islamistů, se mnoho lidí diví jak se to mohlo stát. Ale ochota něco dělat je stejná. Tedy téměř nulová a to jak u politiků tak i u běžné populace.

Argonante - skus si projít toto. Teba na něco co tam chybí přijdeš a v aktualitách je ještě první verze se zajímavou diskusí.

http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=307&t=6473

Zapojím se více ale jsem hodně rozhozený po cestě do Izraele amusím se dát do pořádku.

Moje brigády jsou dle mého dobré. Jsou flexibilní, jsou silné a jsou plně použitelné jak jako celek tak i jako uskupení jedné či několika brigád a dokářžou splnit i naše závazky vůči NATO.

K čemu by měli sloužit jednotlivé prapory samostatně nebo jako součást brigády jsem popsal někde v diskusi. Zatím jen stručně, ale časem se podaří to rozvinout. Ale dobře, zítra se to pokusím rezbrat podrobněji. Jde o to, že jsem rozebral podrobně a něbo alespon naznačil jak by armáda mohla vypadat.

Je to jen sen ale splnit by šel. Jen to bude stát hodně obětí a ústupků na všech stranách. Bohužel 25 let devastace našich obranných možností, devastace morálky obyvatel a vytvoření stavu v myslích lidí že obrana země se vlastně nikoho netýká, je zásadní katastrofa.

Takže zatím takto a díky za diskusi. Pátrač
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Argonantus
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 417
Registrován: 13/12/2013, 15:13

Re: Pátračův sen II: komplexnější pohled na pozemní vojsko A

Příspěvek od Argonantus »

Pátrači, tak snadno se mne nezbavíš; nakousl jsi opět docela podstatné téma.
Pátrač píše:No Argonante, já se neztratil, ale když nemám co bych řekl tak mlčím. Ale je zde problém, že vše co zde bylo je doslova do písmene promrháno, a nikdo neví jaké jsou skutečné možnosti této země pokud by bylo potřeba se skutečně pustit do války.
Jasně, v tom souhlas, že současný stav je neudržitelný.
O "možnostech země" je asi za daného stavu škoda mluvit; na armádu této velikosti je pomalu škoda ministerstvo a možná by se to mohlo přičlenit k městské policii, nebo tak něco.
Souhlasím s mnoha předřečníky, že "možnosti země" jsou řádově někde jinde, zřejmě ještě nad těmi Skeletem připomenutými smluvními počty (které z těchto možností musely vycházet). Takže myslím, že si možností země moc nemusíme všímat.

Daleko níže leží "ochota politiků vyhazovat prachy za zbraně". To je náš hlavní poroblém. Většina akcí probíhala za katastrofických okolností; buď se nakupovalo, a prakticky vždy nesmyslně draho, nebo se v tichosti prodávalo, obvykle levně a naprosto zmateně, neb nám ty zbraně nakonec chybí.
(připomínám, že podle mne je zastaralá zbraň je stále daleko lepší, než žádná, i když reklama zbrojařů obvykle tvrdí opak).

Ale ani toho bych si pro účely snu až tak úplně nevšímal; je třeba mít plán, a pak má smysl ho prosazovat.

Stran tvého snu nadále řeším ty malé pozemní jednotky, hlavně tankové, protože k tomu jsem možná schopen říci něco užitečného. Jsem schopen tvoji rotu a prapor vytunit ještě o kus dál. Paradoxně, může se tím i zdánlivě nelogicky ušetřit.
Hodlám tu v okolí ještě pokračovat v nemilosrdném výslechu s některými skutečnostmi, kde nemám jasno.
Moje brigády jsou dle mého dobré. Jsou flexibilní, jsou silné a jsou plně použitelné jak jako celek tak i jako uskupení jedné či několika brigád a dokářžou splnit i naše závazky vůči NATO.
Jsou, ale tím není řečeno, že nemohou být ještě lepší. A o to v tomto tématu právě jde.
Je to jen sen ale splnit by šel. Jen to bude stát hodně obětí a ústupků na všech stranách. Bohužel 25 let devastace našich obranných možností, devastace morálky obyvatel a vytvoření stavu v myslích lidí že obrana země se vlastně nikoho netýká, je zásadní katastrofa.
no, viz aktuality. Tady to nechci zaplevelovat.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17886
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Pátračův sen II: komplexnější pohled na pozemní vojsko A

Příspěvek od skelet »

S přezbrojením na Leopardy je jeden problém.. kde je vzít? Má je ještě někdo k dispozici? Teoreticky by měly být k mání Challengery2 a Abramsy, ale to není extra výhra (hmotnost u Ch2, u Abrams spotřeba a hmotnost).
Aby jediný možný tank, nebyl polský PT-91
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Pátračův sen II: komplexnější pohled na pozemní vojsko A

Příspěvek od Pátrač »

aArgo tak dnes sem vložím pár vět ke každému praporu.

Lehký motorizovaný prapor je dle mého snu opravdu lehká, ale vysoce pohyblivá pěchota. Pro její přímou podporu chci aby každá četa měla malý ale kvalitní rychlopal, dost prostředků PTŘS - zde jsem nakloněn myšlence dalšího navýšení.
Její použití je pro mě asi toto:

Primo: průzkum a boj s v předsunutém pásmu obrany, poté ústup do druhého sledu a použítí na vykrývání mezer v obraně, boj s výsadky a krytí komunikací.

Secundo: V útočné operaci potm pohyb v mezerách mezi brigádami, průzkum na široké frontě a a snaha zajistit po přechdu do útoku aby v týlu vlatních těžkých jednotek nezůstal nepřítel v jiné podobě než mrtvoly anebo zajatci. Pokud by bylo potřeba budou v podobě jednotlivých družtev krýt tankové síly před působení tankoborníků s RPG, měly by být vycvičeny pro boj v zalesněném a členitém - tedy horském - terénu. Nákladově jsou nejméně náročné.

Přepokládám i jejich působení samostaně, napříkad pro krytí boků celé bojové sestavy brigády nebo brigád a dovedu si je představit i jako doprovod konvojů s vojáky a metriálem.

Samohybný dělostřelecký oddíl je silou, kde je to jednoducé. Palebná podpora jednotek brigády podle zadání bojového úkolyu brigády a předpokládám, že by měl být schopen celého rejstříku paleb- krycích, přímých i nepřímých, palebných přepadů a palebných příprav. Musí byt stejně rychlý jako ostatní jednotky brigády a musí být tak flexibiní, aby dokázal bojovat jako celek, jednotlivé baterie a nakonec i jednotlivé palebné prostředky.

Tankový prapor: zde jsi doma. Jsi tankista ledacos o tom víš. Je to hlavní úderná síla brgády v útoku a osobně si myslím že by měl být i pověstným poslední útočištěm v obraně, kdy by měl zachytit průlomy do obrany a nebo by měl být požitelný ve střetném boji s pronikajícím těžkými silami nepřítele.

Mechanizované prapory: jsou prapory které se ničím neodlišují od toho co známe už dlouhé roky. Tedy jde o těžkou pěchotu svelkou palebnou podporou organických bojových vozidel a vezené výzbroje. Pro potřebu nových časů ale předpokládám, že by měly být vyvičeny pro boj jako lehká pěchota, i když vím že lehké motorizované prapory nenahradí. Ale například v lesích a podhoří by i sesedlé roje s nesenou výzbrojí měly obstát.

Jenže Tobě Argo v hlavě nejvíce leží smíšený mechanizovaný praúpor.

Takže takovou jednotku naše armáda nikdy neměla. Ani historicky. Trochu se tomu blíží bývalý průzkumný prapor vševojskové divize, který měl podobnou organizační strukturu. Je to prapor od kterého si slibuji hodně. Za prvé v míru je schopen cvičit jak tankány do stupně rota tak i mechanizovanou pěchotu opět do stupně rota a prapor vlastně také.

V boji díky tomu že má organicky velkou sílu a vlastní tanky může operovat samostatně na samostatném směru jak obrany tak i útoku, a je schopen ntegrovaně čelit jak mechanizovaným tak i tankovým silám nepřítele. Je použitený pro průzkum bojem do hloubky až 40 kilometrů před přední okraj obrany a je to dokonalá jednotka pro vedení boje jako předsuntý odřad jak v útočné tak i obranné operaci. Já osobně bych si od něj hodně sliboval.

takže asi tolik.

Nyní:

- souhlasím aby každý jeden prapor měl vlastní jednotku bezpilotních průzkumných prostředků, zas takový nárůst to nebude ani personálně ani technicky.

- je potřeba skutečně prodiskutovat kvalitní vojskovou PVO, ale to je mimo moje znalosti
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Pátračův sen II: komplexnější pohled na pozemní vojsko A

Příspěvek od Mirek58 »

No, tak Leopardy by byly.
Minulý měsíc něm. min. obrany zastavil šrotaci 280ks Leo 2
( asi si početl v Pátračově snu a začuchal možný "obchodní případ" :D )
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Pátračův sen II: komplexnější pohled na pozemní vojsko A

Příspěvek od Pátrač »

TO by od něj bylo moc a moc hezké. Ještě kdyby to k nám píchli zadarmo, bylo by to super.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
vbn78
svobodník
svobodník
Příspěvky: 29
Registrován: 25/5/2010, 06:39
Bydliště: Bory

Re: Pátračův sen II: komplexnější pohled na pozemní vojsko A

Příspěvek od vbn78 »

Pátrač píše:...

Jenže Tobě Argo v hlavě nejvíce leží smíšený mechanizovaný praúpor.

Takže takovou jednotku naše armáda nikdy neměla. Ani historicky...
Nechci zbytečně polemizovat se skutečnými znalci, ale za časů mého působení coby VZS jsme v oblíbených Janovicích měli 21. mechanizovaný prapor, který měl v sestavě tankovou rotu. A bylo to v prvním roce nového tisíciletí...
Obrázek
tomas.kotnour
podporučík
podporučík
Příspěvky: 643
Registrován: 10/9/2010, 23:43

Re: Pátračův sen II: komplexnější pohled na pozemní vojsko A

Příspěvek od tomas.kotnour »

Ještě k tomu kombinovánemu praporu, jednotka tohoto typu byla vyslána AČR na cvičení Saber Junction II v Hohenfelsu v roce 2013. Jádrem tohoto uskupení byl 72. mechanizovaný prapor posílený o tankovou rotu, baterii samohybných minometů a prostředků SHORAD. Toto uskupení bylo jádrem TF72, které mělo dále k dispozici 8 ks shkh vz. 77 a průzkumné a bitevní vrtulníky. Výsledky našich byly velice pozitivní, což je důsledek faktu, že každé cvičení AČR, kterého se účastní 7. mech. brigáda, má formu boje mechanizované roty posílené tankovou četou nebo praporu posíleného rotou. Potvrdilo se, že vozidla s .50 nejsou vhodná pro jednotky držící linie. Ještě počty tanků v AČR, k dsipozici je 27x T-72M4 CZ, 3x T-72M4 CZ-W a k ním 3x VT-72M4 CZ. Jejich největší nasazení bylo cvičení Grim Campaigner v roce 2007 za účasti dvou rot
Obrázek.
Dále je v rámci 73. praporu organizována kromě mechanizované roty i 1. tanková rota aktivních záloh s 10 tanky T-72M1, které hrají roli OPFORu na akcích pro veřejnost. Vzhledem k faktu, že 7. mb byla certifikována pro nasazení v rámci NATO, musí mít aspoň 70% této techniky bojeschopné.
Dále zde byly zmíněny lehké motorizovaná prapory. Místní 44. má k dispozici 10 ks KBVP pro mechanizovanou rotu, zbylé dvě pěší roty se musí spokojit s vozy IVECO LMV v počtu 14 kusů pro každou, ozbrojené varianty LR k dispozici nejsou.
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Pátračův sen II: komplexnější pohled na pozemní vojsko A

Příspěvek od Pátrač »

vbn78 píše:
Pátrač píše:...

Jenže Tobě Argo v hlavě nejvíce leží smíšený mechanizovaný praúpor.

Takže takovou jednotku naše armáda nikdy neměla. Ani historicky...
Nechci zbytečně polemizovat se skutečnými znalci, ale za časů mého působení coby VZS jsme v oblíbených Janovicích měli 21. mechanizovaný prapor, který měl v sestavě tankovou rotu. A bylo to v prvním roce nového tisíciletí...
Nepolemizuješ se skutečnými znalci. Jen s těmi co hledají možnosti. Tvé sdělení je zajímavá informace a ale já nevím vše a tedy jsem o této jednotce nikdy neslyšel. Navíc si myslím, že šlo o přechodnou organizační strukturu. Já bych rád aby to byla tabulková jednotka a ne provizorium. Jedna z armád která tyto smíšené prapory skutečně měla dlouhé roky byl Bundeswehr a já jim je už za ČSLA záviděl.

tomas.kotnour - prima, je to částečně vyzkoušeno ale platí co jsem napsal výše. Šlo o účelový složenec, ne o organickou jednotku. Já bych to chtěl tak, aby to jádro bylo trvale k dispozici a posílí se to podle potřeby. A chi těch jader pět.

A moc díky, jsem rád, že nevařím čistě z vody.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
tomas.kotnour
podporučík
podporučík
Příspěvky: 643
Registrován: 10/9/2010, 23:43

Re: Pátračův sen II: komplexnější pohled na pozemní vojsko A

Příspěvek od tomas.kotnour »

Domívám se, že hlavním problémem pro vytvoření organizační struktury kombinovaných praporů je tříštění logistických kapacit, respektivě nadměrné požadavky na ně. V jednom díle IDET News nebo Military Review byl seznam vozidel, který se k M4 CZ dokupoval a tato vozidla by potřeboval každý prapor, bohužel jsem mimo domov, tak k němu nemám přístup.

Teď jenom moje spekulace. pokud by byla aktivována 7. mech. br. a celá by zaujala bojovou sestavu, byl by na linii dotyku s nepřítelem umístěny 71. a 72. mech. pr., každý posílen o tankovou rotu. Zbytek 73. tp. by pak sloužil jako záloha velení případně pro střídaní jednotek na linii dotyku. Obdobnou roli by pak plnila i mechanizovaná rota 74. lmopr. zatímco pěší roty by sloužily k ostraze důležitých objektů a doprovodu konvojů. V případě přechodu do útoku by mohly být tankové roty mech. praporům odebrány a zaútočit jako celek, neboť by pravděpodobnost protiútoku v situaci, kdy nepřítel musí čelit útoku tankového praporu v téže oblasti, byla malá.

Ještě bych připomenul německé zkušenosti s tankovými divizemi za 2. sv., kdy i přes snižující se počet tanků a zvyšující se množství mechanizované pěchoty bojová efektivita jednotky rostla. Pokud se podíváme na obrněnou a mechanizovanou divizi US Army, je obrněná divize "pouze" mechanizovanou divizí posílenou o jeden tankový pluk.

Plně souhlasím s vizí kombinovaného praporu jako základní jednotky mechanizované brigády. Avšak nešel bych cestou zvláštní organizační struktury, ale rozdělením tankového praporu do mechanizovaných s taktikou nasazení, jakou jsem uvedl výše. Kombinovaný mechanizovaný prapor se nachází ve struktuře ASR, možná by se u nich daly najít nějaké zkušenosti a poznatky, i když u nich je to dáno ještě horším stavem tankového vojska.
Argonantus
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 417
Registrován: 13/12/2013, 15:13

Re: Pátračův sen II: komplexnější pohled na pozemní vojsko A

Příspěvek od Argonantus »

Pátrači, jak vidno, ono z tebe ještě leccos zajímavého vypadne.
Takže další shrnující velepoznámka.
Já jsem se teprve díky Mirkovi začal zabývat víc tou taktikou
http://www.palba.cz/viewtopic.php?p=214050#p214050
a uvědomil si, že v některých věcech jsme oba dva dinosauři z dávných věků, kteří se musí plno nových věcí učit. Takže pro ty, co nedávali pozor (ostatní to přeskočte):

Vzdušná a pozemní bitva snadno a rychle
Trend změn byl patrný už v tom bájném roce 1988; vyplatí se prostudovat zejména ty čtyři tehdejší americké pozemní divize, které byly na novou taktiku už přímo postavené.
A přesně to koresponduje s tím, co tu napsal Tomáš Kotnour (geniální poznámka)
http://www.palba.cz/viewtopic.php?p=215247#p215247
Naše AČR tohle tuší, potíž je, že zřejmě má podobným způsobem vystavěno jen několik praporů, pokud ne dokonce právě tento jediný. To je sice fajn na cvičení nebo na nějakou show, ale do opravdové války by možná udělaly větší efekt sice prapory zastaralé a plné záložáků, ale podstatně početnější.
Ideální je ovšem stavět takto úplně všechno rovnou.

Podstata vzdušné a pozemní bitvy se mi jeví takováto; třeba to někdo doplní:
1) Obrana srostla s útokem.
Po dlouhém bádání nad zakopanou obranou a počty, což jsem předvedl loni, se došlo k názoru, že útok je schopen podstatně přečíslit obranu vždy, záleží na organizaci a koncentraci. Pro malou armádu AČR to platí ještě výrazněji; může úspěšně útočit, ale nemůže se klasickým způsobem bránit. Takže úspěch obrany vlastně závisí zejména na pohyblivé záloze… což vlastně už není zakopaná obrana, ale prostě protiútok. Takže zakopanou obranu jakožto základní taktiku lze směle vynechat a proti útoku je třeba postavit vždy jiný útok, nejlépe zboku, z nečekaného směru. Někam vpadne smečka tanků a zběsile střílejí. Nebo i motostřelců; záleží na síle protivníka.
Tato metoda má mnohem lepší efekt i v útoku samotném; čelní střet nemůže být nikdy tak efektívní, jako boční vpád.
Ještě jinak řečeno; Pátračova taktická učebnice tankisty se přesouvá od těchto klasických, vlastně druhoválečných kapitol
http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=299&t=5971
k těmto http://www.palba.cz/viewtopic.php?p=153809#p153809

2) Zmizela fronta. Ona se začala lehce rozvolňovat už za druhé světové; a ve válkách v Izraeli byl tento trend ještě daleko patrnější. Pokud není čára zakopané obrany, není pro nějakou jasnou frontu důvod. Boj se odehrává běžně v týlech obou stran, přeskakuje na různá místa a kdo udrží lépe organizaci za těchto měnících se podmínek, vyhraje.

3) S předchozím efektem souvisí výrazné zvětšení šíře taktického působení jednotek. Jednotky dál vidí a dál dostřelí, potřebují k jakýmkoli překvapivým manévrům víc místa. Pátračovy staré tabulky
http://www.palba.cz/forumfoto/displayim ... ?pos=-9363
lze v klidu vynásobit dvěma nebo i třemi. Soused vlevo a vpravo možná vůbec není, takže nedodržení šíře nemusí mít žádný význam. Jeden mnoha z důvodů toho rozvolnění je protiletecká ochrana; nacpaný prapor 30 tanků na dvou kilometrech je ideální kořist pro vrtulníky, A-10 a jiné špatnosti. Prapor roztahaný na spoustě kilometrů s masivní PVO může naopak poměr sil zkomplikovat, pokud ne dokonce obrátit.
Jiný zásadní důsledek je vzdálení vševojskového kompletu. Praporní komplet může být pro velitele v poli daleko, brigádní ještě dál a armádní v… no, hodně daleko. Za daných okolností je nám dělostřelecká brigáda platná jak rybě bycikl.

4) Pozemní zbraně jsou úzce koordinovány se vzdušnými, které jim poskytují podporu – zejména průzkum.
Pozemní stroje nikdy nevidí tolik, jako vzdušné stroje. To je nepřekonatelná pravda; i když jsou pozemní stroje vytuněné kamerami, termovizemi a kdovíčím, nevidí za kopec. Kdo vidí dál, je ve značné taktické výhodě.
Druhoválečná taktika, kdy proletěl průzkumný letoun nebo se proplížila parta průzkumáků a ohlásili globální výsledek je dnes úplně jinde. Pozemní jednotky prostě stahují data a aktuální pohledy na cíle rovnou z těch vzdušných strojů. Koukají očima té vzdušné podpory, když je třeba. Tímto se efektivní palebná síla pozemních sil výrazně umocňuje. Tank, který přesně ví, kam má střílet, má cenu srovnatelnou s několika, které to jen přibližně tuší.
O tom, že to funguje, už asi není třeba po Válce v zálivu nikoho přesvědčovat.

Potíž je v tom, že k něčemu podobnému dospěje nejspíš i protivník. Z čehož plyne:
5) I malá pozemní jednotka musí být připravena na vzdušné protivníky.
Intenzita vzdušných bojů dlouhodobě roste. Lehký nevyzbrojený vrtulník je dnes podstatně běžnější, než tank. Dron bude zřejmě za pár let nejběžnější ze všeho.

6) Pokud mluvím automaticky ze zvyku o tankistech, ono to platí víceméně stejně o pěšácích a částečně i dělostřelcích taky. Všechny pozemní jednotky musí spolupracovat na daleko nižších úrovních, než dříve, a všechny potřebují těsnou vzdušnou podporu (zejména dronů a vrtulníků).
Propojení a těsná koordinace tankistů a pěšáků i na nejnižší úrovni je potřebná velmi často. Evidentní je to třeba v průzkumu, kde motostřelci objeví důležitý cíl protivníka, který je třeba zničit snadno a rychle, takže by se jim hodil tank. Evidentní je to v boji ve městě, kde jsou tankisti bez motostřelců velmi oslabeni a obráceně to platí taky. A evidentní je to v obraně tanků a děl před těmi vzdušnými prostředky nepřítele, protože pěšáci v něm mají daleko větší šance.

S touto teorií vzhůru na Pátračovy nápady:
Lehký motorizovaný prapor.
Primo: průzkum a boj s v předsunutém pásmu obrany, poté ústup do druhého sledu a použítí na vykrývání mezer v obraně, boj s výsadky a krytí komunikací.
Tohle jsou prostě klasičtí půzkumáci. Mívali jsme je samozřejmě taky; u vševojskového pluku rota, u divize prapor. Vypadají jako pěšáci, jsou vyzbrojení jako pěšáci, ale ve skutečnosti se od nich hodně liší; zejména výcvikem.
K velejemné otázce, jak je to s průzkumem v taktice vzdušné a pozemní bitvy potřebujeme pomoc někoho znalého. Já mohu připojit jen postřehy, že:
- tímto směrem taktiky boje a výcviku se vydala postupně vlastně úplně celá armáda. V jistém smyslu je dnes průzkumák každý.
- průzkum nabyl nových dimenzí v souvislosti s těmi leteckými mašinkami a družicemi.
Pokud se tedy vyplatí dělat speciální průzkumnou jednotku, která umí víc, než normální pěšáci, pak si myslím, že by v ní měli být profesionálové. A zcela jisto je, že tady těmi drony není možné šetřit.
Secundo: V útočné operaci potom pohyb v mezerách mezi brigádami, průzkum na široké frontě a a snaha zajistit po přechdu do útoku aby v týlu vlatních těžkých jednotek nezůstal nepřítel v jiné podobě než mrtvoly anebo zajatci.
Napínavá otázka, jak a zda je možno v podmínkách vzdušné a pozemní bitvy tvořit souvislé fronty. Já si myslím, že to – i s ohledem na počty našich sil – bude dost různé a nepravidelné. Tím ovšem tahle idea ještě úplně nepadá, protože i tak je možná zajímavé mít „zametací“ jednotku na ochranu v týlu, kde se dá boj naopak docela předpokládat.
Nákladově jsou nejméně náročné.
Tohle je velezajímavá poznámka, která je zřejmě důvodem k debatě. Představuješ si, že to budou maníci se samopaly v OT? Tím bychom dokázali zapojit do boje ty myslivce snadno a rychle. Nicméně, stále si myslím, že myslivec v zastaralém BVP je lepší.
Přepokládám i jejich působení samostaně
Já předpokládám schopnost působení čehokoli samostatně, a to do síly roty. To je jedna z hlavních myšlenek taktických změn, které navrhuji a vede mne k tomu to rozvolnění jednotek. Prostě vezmu rotu a někam ji pošlu. A tři dny o ní neuslyším. Vezmu prapor a pošlu ho jinam. A pak to zase začlením k něčemu většímu, když je potřeba. To je také důvod, proč otravuji s těmi přičleněnými leteckými prostředky (drony) – prostě to tam posílám i s nimi, aniž bych se na to musel někde ptát, shánět a řešit. Kostky lega.
Samohybný dělostřelecký oddíl je silou, kde je to jednoduché. Palebná podpora jednotek brigády podle zadání bojového úkolyu brigády
Tady právě myslím, že to je jednoduché nejméně ze všeho.
Popřemýšlej o tom Saber Junction, proč cítili potřebu vytunit mechanizovaný prapor partou minometů ( i když měli tanky). Zjevně nejsem jediný, koho to napadlo. Už jsem si skoro jist, že potřebuji baterii asi šesti samohybných hlavňových strojů, zřejmě asi 120 mm, na každý prapor. Klíčová otázka je „chytrá“ munice. S chytrou municí a dronem umím střílet za kopec a mám celou jednotku takticky o generaci dál. A nejsem si jist, zda tu nepotřebuji vrtulník OH-58 Kiowa. Drahá sranda, ale pokud tohle nadělení utopím do vševojskového praporu, bude to pro nepřítele problém, přestože jinak postavený z myslivců na BVP 1.
Tankový prapor: hlavní úderná síla brgády v útoku a osobně si myslím že by měl být i pověstným poslední útočištěm v obraně, kdy by měl zachytit průlomy do obrany a nebo by měl být požitelný ve střetném boji s pronikajícím těžkými silami nepřítele.
Přesně. Je to velké kladivo, hrubá síla. Někam vlítne a prošťouchne to. Pročež ovšem by měly být i ty nejslabší stroje v tankovém praporu BVP; nepatří tam OT a už vůbec ne náklaďáky, protože je jinak budou imrvére zachraňovat. ČTZ musí být oddělitelná, fungovat v závětří mimo boj a objevit se v pravý čas na pravém místě.

Já mám ke stejnému účelu v brigádě i kladivo o číslo menší v těch smíšených praporech (dvou?), tedy samostaně použitelnou tankovou rotu, která má výhodu, že může být o mnoho kilometrů jinde a tudíž právě po ruce.
A vzniká otázka, zda nepostavit na armádu pěti brigád nakonec i superkladivo, totiž tankovou brigádu se třemi tankovými prapory, co umí soustředit něco kolem 86 tanků. Zjevně to narazí na finanční možnosti; ale pokud jsme ve snu, stojí zato o tom pouvažovat. A máme ve skladu pořád ty nevytuněné T-72.
Mechanizované prapory: jsou prapory které se ničím neodlišují od toho co známe už dlouhé roky.
Odlišují se docela dramaticky tou vzdušnou podporou, a odlišují se podstatně větší rezistencí proti cizím vzdušným silám, totiž hlavně vrtulníkům. I kdyby to byl samý záložák a myslivec. Pokud se vsadí na rychlopalné kanóny 30 mm, jak navrhoval Cover, máš automaticky protivzdušnou zbraň úplně všude; stačí to už jen vytunit nějakým SŘP. Když to doplním nějakými šoumeny s raketami vzadu v roji, mám velmi zajímavou PVO obranu snadno a rychle i pro tankisty nebo dělostřelce. A když se občas zjeví nějaká ta řízená střela, má to docela povážlivou palebnou sílu, i když jde stále ještě nominálně o pěšáky (Saber junction; kromě minometů si přibrali PVO. Jaká náhoda.).
Mechanizované versus motorizované; to je, oč tu běží. Já bych stavěl základní síly jako mechanizované; pokud mi chybí OT i BVP, kupuji raději BVP., i zastaralé.
Jenže Tobě Argo v hlavě nejvíce leží smíšený mechanizovaný prapor.
Leží mi v hlavě od momentu, kdy si uvědomuji tu taktickou situaci kámen nůžky papír, kdy vrtulník berte tank, tank bere pěšáky a pěšák, kupodivu, bere vrtulník (vzor. Charlieho válka v Afganistánu).
Je dobré mít v praporu všechny tři složky, jinak se zbavuji taktických možností. Mechanizované prapory se mohou utkat v boji, ale když jeden z nich vytáhne tankovou rotu, je všechno úplně jinak, a ta udělá i z jinak docela pěkného nepřátelského mechanizovaného praporu trosky snadno a rychle.

Stále se nemohu dopočítat, zda neudělám v této docela časté situaci štěstí i se zastaralým a dnes už ne moc omračujícím T-72. Přesně stejný nápad, jako byl OMS; zastaralé tanky útočí na všechno možné, co nejsou tanky. Takže je možné, že tohle by mohla být ještě lepší cesta těch levných základních sil - levný záložní myslivec v zastaralém tanku, obklopený myslivci v zastaralých BVP.
Takže takovou jednotku naše armáda nikdy neměla. Ani historicky.
Základní problém je, že všechny předchozí armády pracovaly s jednotkami nejméně o řád vyššími; nemíchaly se roty ani prapory, ale pluky a divize. Jinak ve všech učebnicích máš co chvíli k vidění „zesílenou tankovou rotu“ nebo „zesílenou motostřeleckou četu“. Takže se s mícháním asi počítalo. A vzpomeň si na naši loňskou debatu. Obě armády v plánu 1986 přestavěli úplně jinak, než byly v míru. A v OMS se také počítalo s mícháním, jak nám pak někdo napsal (Zbrojnoš? Autor?) A konečně, opět Saber junction; tam se vydali stejným směrem úvah; proč jinak tanky k mechanizovanému praporu.
Je to prapor od kterého si slibuji hodně.
Já taky. Třeba do boje ve městě ideální. Cvičení tankánů s pěšáky je také k nezaplacení.
Souhlasím aby každý jeden prapor měl vlastní jednotku bezpilotních průzkumných prostředků, zas takový nárůst to nebude ani personálně ani technicky.
Já jdu dál. Až na rotu. A počítám, zda jeden nebo dva rotní drony.
Pokud budou praporní, budu je vyčleňovat až při odeslání té roty. Pokud budou rotní, budou s nimi cvičit od začátku, prostě standardní věc.
- je potřeba skutečně prodiskutovat kvalitní vojskovou PVO, ale to je mimo moje znalosti.
Tady o tom psal Flogger, a naše představy se dost shodují:
Vlastní PVO musí řešit velitel praporu silou baterie samohybných systémů PL/PR O, které se pohybují v sestavě postupujících hlavních bojových prostředků (tanky, BVP). Umím si představit baterii složenou ze dvou čet o dvou kusech takových obranných systémů = čtyři moderní samohybné protivzdušné mašiny s vlastním střeleckým RL, které jsou napojeny na globální výstražný systém sboru, který disponuje celkovým obrazem vzdušné situace a předává v předstihu údaje o možných cílech. Samotné tankové a mechanizované roty se o svou bezpečnost mohou starat přesně podle Argonautových představ - ruční PL systémy.
A ještě tu ocituji jeho výstražnou poznámku:
V ideálním stavu věcí pro bitevní vrtulníky je např. roj moderních bojových vrtulníků armády RF schopen zničit Pátračově brigádě všechny tanky do tří minut.
Tankový prapor nebo rotu tedy nelze nechat nikdy bez dozoru samostatně bez PVO.
Připomínám, že proto je moje „tanková“ rota je vlastně smíšená, s jednou četou BVP.

Takže, mezishrnutí – vzorový Argonantův tankový prapor Pátračovy brigády tvoří:
2 BVP, velitele a náčelníka štábu, odkdud se řídí i vrtulník a jiné kraviny
+ pokud se to všechno nevejde, pak další BVP, protože to všechno musí do boje a být neprůstřelné, možná je tam schovaný i zdravotník
+ oddíl dělostřelectva, 3 nebo 6 houfnic nebo minometů, obě varianty 120 mm
+ jeden lehký vrtulník k označování cílů pro ty dělostřelce (Kiowa)
+ nějaký oddíl PVO, viz ten Saber junction nebo Floggerova poznámka, nebo prostě i STRELA 10, pokud se někde dochovala, v nevím jakém množství (tři stroje/prapor?)
ČTZ s náklaďáky podle Pátrače, které podle potřeby zmizí z boje a objeví se dle pokynů velitele, až bude klid
tři tankové roty
1 četa 4 BVP, v tom posledním je velitel roty a řídí se tam nejméně 2 drony a je tam všechen materiál
+ tři tankové čety po 3 středních tancích

vzorový mechanizovaný prapor může mít lautr stejný praporní komplet a jen nahradit tankové roty mechanizovanými (samé BVP, nevím, zda 9 nebo 13), no a smíšený prapor asi není třeba vysvětlovat.
Pokud postavíš 30 praporů, máš armádu. To, že ty poslední budou vybavené stále podezřeleji (nějak chybí vrtulník…) je naprosto normální, nikdy to nebylo jinak.

Mirek:
Minulý měsíc něm. min. obrany zastavil šrotaci 280ks Leo 2
Moudrý to muž. Přesně chápe, že v případě mobilizace a maléru je rozdíl mezi myslivci na Leopardu a bez něho zcela zásadní. Měli bychom si z něj vzít poučení a neposmívat se těm T-72 a jiným starožitnostem, možná jednou budeme rádi, že jsou.

Tomáš Kotnour:
Zajímavé. S tou logistikou je problém i v různých typech zbraní; například ČSLA měla dvoje tanky a dvoje BVP. To reálně hrozí znova (když se nakoupí ty Leopardy; ale co jiného zbývá?)
Ono jde hlavně o munici; čím méně zbraní, tím jednodušší. Potíž ale je, že v boji stejně bude nutno rozhodit pěšáky k tankistům a obráceně; takže si lze ušetřit jen logistické pohodlí v míru.
No, a konečně – armáda je strašně konzervativní instiutuce a pokud je něco někam zařazeno, všichni jsou na to zvyklí a naučí se to. Společný výcvik; to je, oč tu běží. Ježto jsou to papírově jiné jednotky, je strašně těžké organizovat společný výcvik (různí velitelé…). ČSLA měla s tímhle zrovna obrovský problém; o pěšáka jsme nezavadili celou vojnu.
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Pátračův sen II: komplexnější pohled na pozemní vojsko A

Příspěvek od Pátrač »

Argonante, člověk dělá co může. Je tázka co vlastně může. M ěvše co jsi napsal velmi zaujalo a si dojde na sen číslo tři, protože to co se objevilo je uchopitelné a promyslitelné. Jsem na vážkách jestli skutečně vytvořit jen dva druhy praporů a to smíšené mechanizované a lehké motorizované. Začíná se mi v tom jevit jistý půvab a hlavně nic nebrání tomu mít i jednu čistě tankovou brigádu. Tedy čtyři podle této diskuze a jednu tvořenou jedním mechanizovaným praporem, třemi tankovými prapory a jedním shdo.

V tom je cena této diskuse - hledáme možnosti.

Jdu na tom pracovat. Jste skvělí.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17886
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Pátračův sen II: komplexnější pohled na pozemní vojsko A

Příspěvek od skelet »

Teoreticky by mohly být k mání i Leclercy.. nějakých 150kusů by mělo být uskladněno do rezervy.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Vallun
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 12/2/2009, 08:23

Re: Pátračův sen II: komplexnější pohled na pozemní vojsko A

Příspěvek od Vallun »

A vzniká otázka, zda nepostavit na armádu pěti brigád nakonec i superkladivo, totiž tankovou brigádu se třemi tankovými prapory, co umí soustředit něco kolem 86 tanků.
Rozhodně ano, ale zapomeň na T-72. Tanková brigáda musí mít tu stovku Leo 3... Mít kladivo light je trochu contradictum in adiecto.
Ve válce: Rozhodnost; Po porážce: Vzdor
Po vítězství: Velkomyslnost; V míru: Dobrá vůle

sir Winston
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17886
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Pátračův sen II: komplexnější pohled na pozemní vojsko A

Příspěvek od skelet »

Některým bych doporučil, aby si uvědomili, že nežijeme v oblasti Perského zálivu. Průměrná cena nového tanku se pohybuje nad 5mil.USD. Nejnovější tanky jako je Leclerc a K2 atakují hranici 10mega.
ObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „ČSSR, ČR, SR“