Dobrý podvečer,
nedávno jsem se bavil s tatou a vypadlo z něj, nebo se spíše zmínil, že byl coby "záklaďák" ,na zvs nastupoval tuším v roce 1982, v Afghánu, po boku SSSR. Říkal, že se i hodně jeho kamarádů prostě "ztratilo". Zkoušel jsem hledat na internetu ale moc jsem se nedozvěděl, tedy vlastně vůbec nic, až tedy na nějaký článek, tuším z ozbojeneslozky.cz. Jenom by mne zajímalo jestli o tom někdo nevíte něco navíc, tata se o tom nechce moc bavit, ani po pár lahvích vína...
Díky
Fockewulfik
ČSLA v Afghánistánu
Moderátor: jarl
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: ČSLA v Afghánistánu
Viem že sa chodievalo do Líbie ale o Afganistane som nikdy nepočul.Fockewulfik píše:Dobrý podvečer,
nedávno jsem se bavil s tatou a vypadlo z něj, nebo se spíše zmínil, že byl coby "záklaďák" ,na zvs nastupoval tuším v roce 1982, v Afghánu, po boku SSSR. Říkal, že se i hodně jeho kamarádů prostě "ztratilo". Zkoušel jsem hledat na internetu ale moc jsem se nedozvěděl, tedy vlastně vůbec nic, až tedy na nějaký článek, tuším z ozbojeneslozky.cz. Jenom by mne zajímalo jestli o tom někdo nevíte něco navíc, tata se o tom nechce moc bavit, ani po pár lahvích vína...
Díky
Fockewulfik
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

- Aaron Goldstein
- Kapitán
- Kontaktovat uživatele:
Ten článek na ozbrojeneslozky.cz je téměř stejně čerstvý jako tento dotaz... (Je z 25.4.2015)... Nevidím jeden jediný důvod, proč by zrovna toto nasazení mělo podléhat utajení, když se odtajnili podrobnosti i takové kontroverzní akce jako byla "Akce Krkonoše"... Stejně tak už nepodléhá utajení "Akce Litomyšl" (Tedy nasazení ČSLA v Lybii)... Stejně tak nevím, proč by všichni (sic!) nasazení vojáci mlčeli, když se k účasti na výše zmíněných akcích hlásí...
Já osobně tedy považuji jakoukoliv účast ČSLA v Afgánistánu za nesmysl...

Já osobně tedy považuji jakoukoliv účast ČSLA v Afgánistánu za nesmysl...

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Já to považuji za blbost taky. Z mnoha důvodů.
http://forum.csla.cz/viewtopic.php?f=6&t=735
Jelikož mám o generálovi Vackovi i přes určité neshodya nesouhlasy vysoké mínění, zde mu věřím na slovo.
http://forum.csla.cz/viewtopic.php?f=6&t=735
Jelikož mám o generálovi Vackovi i přes určité neshodya nesouhlasy vysoké mínění, zde mu věřím na slovo.

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:
JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Psy se velmi osvědčili na Kubě při potlačování zbytků výsadku ze Zátoky Sviní i samostatných skrývající ho se horách. Ze svých úkrytů museli Contras pravidelně sestupovat pro vodu do údolí. Zde je napadali Kubánští vojáci a pronásledovali. Většinou se jim ztratili v džungli bez toho aby je zavedli až k vybudovaným základnám. Jako internacionalistickou pomoc tehdejší vojska MV, Vnitřní stráž zde vycvičili instruktory/psovody stíhacích psů i vlastní psy které Kubánci s velkým úspěchem použili při likvidaci Contras. Jediným mínusem byla velká spotřeba psů a psovodů (životnost 1-4 ostré akce). Toto mi říkal jeden z českých psovodů-instruktorů který zde psy i Kubánce cvičil. Tehdy sloužil jako "špagát" u VS. Obdobné dobré zkušenosti získala i US ARMY ve Vietnamu při hledání východů z podzemních labyrintů Vietkongu. Na tuto úspěšnou praxi si Sověti vzpomněli v Afghánistánu když jim mudžahedíni mizeli po přepadech v horách. Jimi vycvičení stíhací psy byli neúspěšní tak požádali MV (jako prokazatelné experty) o spolupráci. Vnitro nemělo již dostatečné výcvikové kapacity (Vnitřní Stráž byla již zrušena) tak se výkup psů z civilu a jejich výcvik přesunul do chovného a výcvikového střediska ČSLA Grabštejn. Ve stejnou dobu tamtéž probíhala obdobná spolupráce s Vězeňskou službou MV která se rozšiřovala o kapacity na ostrahu věznic a pracovišť v uranovém ložisku Stráž p. Ralskem. Takže jen na MV věděli kam kteří psy byli určeni. Vím z doslechu, že se psy v Afghánistánu neosvědčili a ani nemohli protože většina nasazení byla na stěrkovém resp. suťovém podkladu pro pachové práce naprosto nevhodném. Psy do Afghánistánu letecky dopravovalo MV a předávalo přímo na letišti Sovětům. Nikdo z Čechů tam nefiguroval ani jako instruktor. Doprovod psů se vracel tím samým letadlem zpět.
Takže možná z této spolupráce vznikla fáma.
Takže možná z této spolupráce vznikla fáma.
- Aaron Goldstein
- Kapitán
- Kontaktovat uživatele:
Tady je poněkud velká nepřesnost v terminologii... Vězeňská služba vznikla 1. ledna 1993... V R-U a následně i v nově vzniklém Československu byl Sbor vězeňské stráže... Ten ale zanikl 1 září 1952, respektive se transformoval do Správy nápravných zařízení... Zároveň přešel z podřízenosti Ministerstva spravedlnosti pod Ministerstvo Národní Bezpečnosti a 14. září 1953 pod Ministerstvo vnitra... 15.7.1965 se Správa nápravných zařízení transformovala do nově vzniklého Sboru nápravné výchovy, který 1. ledna 1969 přešel zpět pod správu Ministerstva spravedlnosti...QVAK píše: probíhala obdobná spolupráce s Vězeňskou službou MV

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Díky za opravu nepřesností. Psal jsem z hlavy a vše se událo již dávno. Všem se za nepřesnosti omlouvám.