Kdepak, Artene, to je jen ve tvé hlavě, protože ti někdo sahá na "posvátného Morozova/Potkina".
O žádné západní tanky tu nejde. Dovol mi stručnou rekapitulaci. Debatovaly se tu různé koncepce věží z hledisek:
- využitelného prostoru věže daného jejím poměrem délka:šířka
- ochrany posádky jejím fyzickým oddělením od munice
- balistické ochrany pracovního prostoru posádky ve věži
Jako konkurenční modely tu proti sobě stály:
1) "kvádrové" věže, myšleno s velkým poměren délka:šířka
2) "vajíčkové" věže, myšleno kulaté, s malým poměrem délka:šířka
Model "1" se vskutku vyskytuje na tancích NATO, kromě toho ale i na tancích brazilských, izraelských, čínských, japonských, korejských a na stávající věži Armaty; je tedy vysloveně paranoidní a ublížené to vnímat jako "pokusy dokazovat převahu západní konstrukční školy"
Model "2" se vyskytoval na tancích druhoválečných sovětských i některých německých, trochu na amerických a na pozdějších konstrukcích sovětských a japonských. Opět je tedy vidět, že snahy to prezentovat jako "kydání hnoje ze strany zápaďáků" jsou nemístné, neb "západní koncepce" je jen pouze
terminologické zjednodušení, které nahrazuje nudný výčet typů či technologických vlastností. Všimni si, že kupříkladu já jsem právě kvůli tomu začal mluvit exaktně o koncepci věže s velkým poměrem d:š, potažmo "kvádrové".
Na obhajobu modelu "2" tu padaly argumenty, že má výhodu
- kvůli zmenšení pravděpodobnosti zásahu věže, kam padá většina ran; statistikou jsem prokázal, že to takto neplatí
- kvůli ochraně věže proti zásahům z úhlu 30°; statistikou a geometrickým rozborem pancíře Leo2 jsem dokázal, že tomu tak není
- kvůli optickému zmenšení věže jako celku, které má přinés zmenšenou pravděpodobnost zásahu jako takového oproti větším věžím "kvádrovým"; vizualizací jsem prokázal, že tomu tak není
Naopak na obhajobu modelu "1" tu padaly argumenty, že
- umožňuje lépe využít prostor ve věži (např. doplnit záložní přímou optiku, což žádný z "vajíčkových" tanků nemá)
- umožňuje postavit ergonomičtější pracoviště posádky a tím jí pomoci efektivněji vést bojovou činnost (viz KLADIVO)
- umožňuje fyzicky oddělit munici od prostoru posádky a uložit ji v prostoru s blow-off panely
* * *
Teď ke tvým připomínkám.
Nemáš pravdu, že Abrams je jediný tank s blow-off panely. Naopak: i Leopard 2 má blow-off panely a pokud munice v "batohu" dostane zásah, vyletí střechou a posádka je od ní oddělena elektricky posouvanými pancéřovými dvířky. Viz např. Michael Jerchel, "Leopard 2 Main Battle Tank 1979-98".
Pleteš se i ve svých vývodech o "manipulaci ohledně ... nesení len časti pal. priemeru".
Musíš totiž pochopit, že do komory děla umí jak Abrams, tak Leopard 2
nabíjet pouze z "bezpečného batohu", odknikud jinud.
Když dojde munice v batohu, tank musí ujet do bezpečí, tam otočit věž o zruba 160-170° a "přeložit" munici z dodatečných "ammo racků" do batohu. Pokud by se tedy na bojišti objevilo něco schopné probít pancíř ke v trupu uložené munici, skutečně není problém jezdit jen s municí v batohu alias "s částí pal. průměru", protože až ta dojde, tank se stejně musí stáhnout (onou až 40km/h zpátečkou

) a mezi tím, zda v relativním bezpečí munici s věží obrácenou zadem k nepříteli přebije "zevnitř" nebo "z vnějšku" není až takový rozdíl.
Žádná manipulace v tom tedy není, jen nepochopení plynoucí ze tvé neznalosti ohledně Abramse a Leopardu 2
Co do tvého nepochopení celkových rozměrů věže oproti přesahu dlouhého trupu ti opět udělám vizualizaci, když to jinak s tebou nejde. Chvíli počkej.