Tank T-14 Armata, história vzniku

Obrněná a tanková technika

Moderátoři: Julesak, sa58

Odpovědět
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od Alchymista »

povedal by som, že rázová vlna s tým nemá mnoho spoločného - ak majú mať EFP Afganitu dosah, ako sa v článku uvádza 200 metrov a minimálny dosah okolo 4 metrov, tak k výbuchu protimunície musí dochádzať relatívne blízko tanku - alebo je v protimunícii hodne presný časovací zapalovač nastavovaný sysémom tesne pred odpálením.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od Mirek58 »

U penetrátoru z jednoho kusu bych s tebou souhlasil.
Ale někde jsem zahlédl nové penetrátory, které jsou ze tří kusů.
U kterých se počítá s odlomením (oddělením) prvních dvou čelních částí při průniku představným pancířem.
A navíc, penetrátor je tyčka o celkem nicotném příčném průměru, ale na konci má rozměrné stabilizační plochy.
Tedy síly rázové vlny působící na tuto plochu vzadu dají slušný imlpuls.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od Lord »

Obrázek

Záchytná sféra, polokoule.

Pánové, nyní si tajemný Afghanit ( Афганит ) trošku popíšeme …

Obrázek

Pohled na pravobok tanku, zvýrazněno:
1 - Poklop velitele tanku, věnujte pozornost designu pancíře.
2 - "Afghanit" spodní trubky s radarem
3 - Prvky kompletu aktivní ochrany horní polokoule tanku na střeše - vyzařovací antény, čtvercové panely - přijímací antény.
4 - Panoramatický pohled, v kombinaci s kulometem
5 - Kamery
6 - Zádní část


Obrázek

Zvýrazněné oblasti:
1 - Kamery
2 - Přijímací antény kompletu aktivní ochrany horní polokoule
3 – Aktivní radarový systém "Afghanit"
4 - Jednotka raketnic aktivní ochrany horní polokoule
5 - Jednotky kompletu aktivní ochrany "Afghanit"
6 - Kryt KAZ "Afghanit". Každá trubka obsahuje několik desítek projektilů.


Obrázek

Pohled shora, zvýrazněno:
1 - Externí palivové nádrže (může vadit jejich zranitelnost, ale hlavní nádrže jsou pravděpodobně pod pancířem)
2 - Zbraňová věžička s panoramatickým výhledem velitele
3 - Servisní poklop
5 - Aktivní ochrana horní polokoule
6 - Nika střelce nebo poklop pro střelbu z věže, není zatím zcela jasné
7 - Odnímatelné bloky kompozitního pancíře
8 – Přibližný úhel radarového vyzařování systému "Afghanit"

Zdroj: https://guns.d3.ru/armata-t-14-730433/
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
kozlustechnykus
poručík
poručík
Příspěvky: 769
Registrován: 9/3/2014, 20:24

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od kozlustechnykus »

josefg píše:Zapojit se do tak učené debaty se mi moc nechtělo, protože se v tankové technice dneška nevyznám, ale jednu věc, která mne napadla už před týdnem si neodpustím.
Padlo tu a z toho vyjdu, že se moderní střely systému vystřel a zapomeň navádí buď na nejvyšší bod tanku, nebo na tepelný obraz.
když vidím Armatu, nejvyšším bodem je jak se zdá nástavba radaru či co to je vpravo vzadu na věži. Když se pokusím hádat co je pod ní troufnu si tvrdit, že v základní pozici +- 30 stupňů to není motor, ani zásobník střeliva, rozhodně není umístněná nad kapslí s osádkou.
tepelný obraz tanku z hora je taky zajímavý, asi nejvýraznější bude výdech od chladiče a ten je až na konci korby a míří dozadu, je tedy otázka kam vlastně úder střely shora útočící dopadne, je docela možné, že při výstřelu z čela tank přeletí a mine. Výfuk z boku taky nemusí být slabina, na tanky se přece jenom střílí víc z čela nebo zádi a navíc si nejsem jistý, jestli toto umístění nemá taky schopnost odvádět teplem naváděné střely mimo zranitelná místa tanku.
Prostě si myslím, že nejlépe bude počkat na další informace.
Jen upozornim, ze se v tom vyznam jeste min a to navedeni na nejvyssi bod tanku a tepelny obraz jsou jen me domnenky. Vsechna videa, co si pamatuju, ale strely utoci nad stredem tanku a na videu je vetsinou nejake Tecko. A to me prave vedlo k tomu, ze u T-14 to odnese vez, ale posadka je pred vezi a tam by ten poklop mel stacit. Primy zasah prece nedostane, ne?
„Je to skutečně tak, že Česká televize má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků, nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení."
Michal Jankovec clen rady CT
Uživatelský avatar
cover72
7. Major
7. Major
Příspěvky: 3160
Registrován: 12/6/2007, 20:09

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od cover72 »

kozlustechnykus, josefg: zapomeňte na tepelný BOD. Moderní PTŘS se navádí na tepelný OBRAZ, viz video z hlavice PTŘS SPIKE-LR (od 16. vteřiny; tohle je tedy denní kamera, ale s termovizí je to podobné):

Což znamená, že by mělo jít naprogramovat, do jakého bodu se střela má navádět. Teď je to střed kvůli jistotě zásahu a kritickému bodu; kdyby se ale Armata disproporcionálně rozšířila, klidně by šla střela přeprogramovat tank, aby se naváděla na druhou stranu tanku než je výfuk, tzn. dopředu na poklopy.

Lord: ty tvé obrázky se mi silně nezdají. Vypadá to, že jako součást Afghanitu zahrnují i věž, která vypadá spíše jako věž meteosenzorů pro SŘP + senzory ozáření laserem.
Uživatelský avatar
SK
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 196
Registrován: 14/9/2005, 09:36
Kontaktovat uživatele:

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od SK »

arten píše:Čo sa týka útokov na tanky, celkom zjavne sa pôjde stále viac na útok zhora a najmä na EFP ako SADARM, kde sa projektil tvorí desiatky metrov nad cieľom a teda od hard-kill systémov a letí rýchlosťou ďaleko nad tou akú sú schopné h-k systémy zachytiť...
Táto munícia má však pomerne slabú priebojnosť... riešil som na výške ako diplomovku horizontálnu protitankovú mínu na tejto báze a priebojnosť vychádzala +- 120 mm ocelového panciera (zadanie diplomovky)...teda na bočný alebo horný pancier vtedajších tankov to stačilo na vzdialenosť do pár desiatok metrov... Submunícia v raketách/bombách má obmedzené rozmery a u tejto munície je priebojnosť hlavne ovplyvnená priemerom...
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od Lord »

Covere, je to možný … obrázky jsou čerpané z toho zdroje, co jsem uvedl. Někdo si dal trošku práce označit sektory a popsat je podle svého rozumu.
Tady je třeba další popis
http://nibler.ru/cognitive/32901-tank-t-14-armata.html

Obrázek

Píše, že tam jsou i dýmovnice pro vytvoření vizuálního maskovací aerosolového mraku, který bude neutralizovat laserový paprsek.

Panely nazývají jako další generaci radaru AFAR.
http://judgesuhov.livejournal.com/63057.html
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
cover72
7. Major
7. Major
Příspěvky: 3160
Registrován: 12/6/2007, 20:09

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od cover72 »

Jo. A pod tím je něco na podvozku T-72.
Asi chápeš, jak relevantní je to ke skutečné Armatě.
(Nehledě na skutečnost, že laserové ozařování PTŘS Zápaad již víceméně opustil a dal se cestou aktivních radarů na PTŘS - viz AGM-114L, která má i home-on-jam, a Brimstone.)

A jelikož nemá skutečná T-14 Armata nikde jinde na věži žádné jiné meteosenzory, ani placené jako na T-64B a T-80, vylézá z toho dost jasně, že se mýlí a považuje za APS i meteověž (se senzory laserového ozáření).

Z čehož obratem plyne, že jsou to celé jen domněnky nejisté úrovně.

Takže já se na stejné úrovni domnívám, že ty velké válce po dolních stranách věže nejsou součást APS, nýbrž že jsou to výmetnice multispektrálních dýmovnic.
Ty jsou v boji úplný základ, je naprostý nesmysl, aby na Armatě/T-14 absentovaly a nikde jinde nevidím nic o rozměrech dýmovnic.

A kdybych měl spekulovat tak, jako to dělají ostatní, navrhl bych myšlenku, že by takto umístěné dýmovnice "uvnitř" věže mohly být dobíjené automatem zevnitř, což by Armatě dávalo více, jak ony 2 doposud běžné salvy. To by z čistě obranného zařízení udělalo i zařízení ofenzivní: pokud by měla k dispozici třeba 8 či 10 salv, Armata by si s klidem v duši mohla položit "zeď" z multispektrálního kouře třeba do křižovatky a pak jí naprosto bezpečně projet a pokusit se o obchvat.

Jistěji a spolehlivěji, než kdyby tam byly jen další APS. Protože ty se dají přehustit palbou, možná i rušením (protože milimetrový radar s poměrně nízkým výkonem...)
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od Lord »

cover72 píše:Jo. A pod tím je něco na podvozku T-72.
Asi chápeš, jak relevantní je to ke skutečné Armatě. (Nehledě na skutečnost, že laserové ozařování PTŘS Západ již víceméně opustil a dal se cestou aktivních radarů na PTŘS - viz AGM-114L, která má i home-on-jam, a Brimstone.)
Ten je jen symbolický. Kouřový mrak nad tankem vytváří zřejmě výmetnice směřující vzhůru. Pravděpodobně vytvoří silnou, multispektrální kouřovou clonu, jejichž cílem je eliminovat řízené střely, laser a blokuje infračervené, viditelné světlo i milimetrové vlny radarového záření. Je to ochrana tanku proti 3. a 4. generaci raket, jako jsou Hellfire, TOW a Bill, nebo Brimstone, JAGM, Javelin, Spike.

Kdyby se spodní výmetnice dokázaly nabíjet z věže, tak by to bylo vskutku výborné.



Tady ještě video, rusové to nazývají jako КАЗ (KAZ) kazety aktivní ochrany (защита).
Je možné, že jde o multispektrální dýmovnice, někde by být měly, ale to už jsem popsal výše. Bez zadýmování se tank neobejde.
cover72 píše:Takže já se na stejné úrovni domnívám, že ty velké válce po dolních stranách věže nejsou součást APS, nýbrž že jsou to výmetnice multispektrálních dýmovnic.
Ty jsou v boji úplný základ, je naprostý nesmysl, aby na Armatě/T-14 absentovaly a nikde jinde nevidím nic o rozměrech dýmovnic.
Dýmovnice zřejmě odpalují otočné kontejnery na střeše.
Jsou v tom stále trošku spory, které raketnice slouží přesně k čemu. Ale já už v tom mám poměrně jasno.

No a ještě pár obrázku …

ObrázekObrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
klingy
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1869
Registrován: 15/1/2011, 20:35

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od klingy »

Len pre upresnenie ide o o Ukrajinsky "Zaslon", co by malo byt volne pokracovanie na temu aktivnej ochrany Drozd...
Cicero
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 5/1/2012, 06:11
Bydliště: Morava

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od Cicero »

KAZ Zaslon (Ukrajina) dobrý, ale překonaný systém, který nedokáže efektivně ničit rychleji letící střely.

Článek pojednávající částečně i o Armatě na Militaryboxu:
http://www.militarybox.cz/news/armata-k ... u-rouskou/
klingy
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1869
Registrován: 15/1/2011, 20:35

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od klingy »

No myslel som na to video co tu dal Lord, to je Zaslon...
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od Alchymista »

Armata bez plechariny - ako by asi mohla vyzerať
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Naposledy upravil(a) Alchymista dne 12/5/2015, 11:32, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17911
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od skelet »

Přijde mi to jako photoshop.
ObrázekObrázekObrázek
1stCLJan
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 519
Registrován: 29/7/2014, 10:06

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od 1stCLJan »

Je to omalovánka
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17911
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od skelet »

nechtěl jsem to říct tak drsně..
ObrázekObrázekObrázek
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od kenavf »

Stále mi nejdú do hlavy tie lanká na tých "AESA" radaroch.Také lanká sa dávajú,keď má nejaké viečko po odokrytí zostať vysieť a nespadnúť(nestratiť sa).
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od Lord »

klingy píše:Len pre upresnenie ide o o Ukrajinsky "Zaslon", co by malo byt volne pokracovanie na temu aktivnej ochrany Drozd...
КАЗ Заслон nebo КАЗ Афганит já to dával kvůli tomu, že výmetnice jsou taky dole, podobně jako u Drozda. Někdo tu anténu na střeše a trubky považuje za součást systému.
Od Areny se upustilo, protože věž s radarem bylo možné zasáhnout a systém vyřadit. Tak jsou jednotlivé prvky rozmístěny samostatně.
Windsenzor „Meteověž“ je na horní levé straně věže (podobná jako u T-90S).
http://www.kotsch88.de/al_shtora-1.htm

Detekce laserového ozáření se také zahrnuje do systému aktivní ochrany. U Armaty jsou dýmovnice (soft-kill), tak i výbušné střely proti PTŘS (hard-kill APS).
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Mauler
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 264
Registrován: 19/4/2014, 17:32

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od Mauler »

Nechci být hnidopich ale dle mého Afghanit nebude zvládat obranu proti podkaliberním penetrátorům z logického hlediska - rychlosti.Když si rozebereme klasickou situaci tak střelec v Abramsu - Leopardu, atd pingne na cíl laserem - změří vzdálenost a o 0,5 vteřiny později odpal z kanonu a do necelé vteřiny je penetrátor u cíle na vzdálenost 1500 metrů,takže reakční čas radaru i protiopatření se musí smrsknout na ubohou vteřinu a co když je věž s protiopatřeníma natočená na jinou stranu?Nebo nedej bože střílejí 2 tanky naráz?Prostě tohle je slepá ulička podle mého.ATGM který má kdejaký blátošlap nebo vrtulník co si chce vyzobat jistý kill z bezpečí to smysl má ale jenom proto že raketa letí několikanásobněji pomaleji - tudíž je větší reakční čas na vše,odpálit zadýmovací granáty,sledovat trasu raket co letí pořád na cíl a nedošlo k zarušení a ty popřípadě zničit nebo popojet o pár metrů jinam.
Lepší je tragický konec než tragédie bez konce
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od kenavf »

Zase je to o tom že sú určité kompromisy a priority.Nedá sa na 100% chrániť celých 360°okolo tanku.Za štandartného nasadenia techniky by sa ABRAMSy mali nachádzať +- pred ARMATOU.
Už to tu niekto písal,že tanky vedia po ožiarení laserom,automaticky natočiť vežu do daného smeru a tým sa už zvyšuje pravdepodobnosť účinku protiopatrenia.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika“