Preventivní úder

Operace Barbarossa, bitva o Krym, Moskvu, Stalingrad, Kursko, Čerkassy, Bagration, Berlín.

Moderátoři: michan, Pátrač

Odpovědět
1stCLJan
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 519
Registrován: 29/7/2014, 10:06

Re: Preventivní úder

Příspěvek od 1stCLJan »

Prdola píše:Předně, si tady na Palbě přečti události 1. republiky, je tu hodně příspěvků o politice v té době mezi ČSR a dalšími zeměmi (Polsko, Německo, SSSR, Francie) a dojde ti, proč třeba Polsko podepsalo tu smlouvu s Němci a tak dále. V té době si každý stát jel moc "pro sebe" a ve finále z toho měl každý ho...
Jinak když se podíváš do historie Polska, tak jejich území na východ bývalo docela velký, tedy jsme zase u otázky "Krym byl vždycky náš" (jde aplikovat na dost území třeba vých. Polsko) a to doplnit otázkou, co se dá jako "vždycky naše" vytáhnout. Třeba tady zmiňovaná VB by měla právo na pěknej kousek světa, nebo třeba Japonci (ano přišli o to po prohře ve válce, stejně jako Rusko, které to podstoupilo Němcům, to vých. Prusko).
Polsko byla především nacionalistická diktatůra a tak taky skončil stát co chtěl dobívat cizí území.

Polsko se stalo svrchovaným státem znovu až roku 1918 po porážce Centrálních mocností. V prvních letech své existence se druhá republika snažila prosadit své územní nároky a dosáhnout hranic z roku 1772, což však vedlo k napětí se všemi okolními státy s výjimkou Rumunska a k několika válkám (zejména k rusko-polské válce).

Druhá republika byla ustavena jako parlamentní republika, avšak kvůli neochotě polských politických stran se dohodnout, nacionálnímu napětí a hospodářským potížím byly polské vlády velmi nestabilní, takže se ozývalo volání po vládě pevné ruky, které roku 1926 vyslyšel maršál Józef Piłsudski, který provedl státní převrat a zavedl vojenskou diktaturu, která vedla k politické i národnostní perzekuci a potlačování demokratických principů a práv menšin.
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Dzin »

Jen pár poznámek
1stCLJan píše:Sověti zahájili zabrání území Carského Ruska 17.května , útok Německa na Polsko byl zahájen 1. Května.
Ne května, ale září.
1stCLJan píše: Polská kolaboranská vláda se už dekovala do exilu a balila kufry.
Nebyla to kolaborantská vláda, ale regulerní vláda. Dejme tomu autoritářská, ale ne kolaborantská. Nekolaborovala ani s Němci ani se Sověty. Už jen to, že utíkala do exilu tě musí nakopnout, že nemohla být kolaborantská. Sice je hezké, že ji tak nazýváš protože se snažila dohodnout s Německem, ale to samo o sobě nestačí. SSSR dělal minimálně totéž, co přisuzuješ Polsku, budeš proto nazývat Stalinovu vládu kolaborantskou?
1stCLJan píše:Tyto skutečnosti dokládá fakt jednání Anglie vůči Rusku a Německu.
Jako že Anglie oportunisticky válku Německu za jeho agresi vyhlásila, ale SSSR ne? Potom mi to ale přijde, že vůči Německu byla nesmiřitelnější, než vůči SSSR...
1stCLJan píše:V podstatě Polarfoxi děkuj Stalinovi že to území zabral, možná by jsi se v opačném případě ani nenarodil a nemohli jsme tady debatit o agresivitě SSSR.
Možná kdyby ho nezabral by se SSSR zhroutil a boji oslabené Německo by následně podlehlo západním Spojencům a Evropa by byla ušetřena komunistické totality a celkově by se státy napříč celou Evropou včetně Ruska demokratizovali a výsledek by byla demokratická spojená Evropa. A měli bychom se nádherně. Tohle je scénář se stejnou pravděpodobností, jako tebou nastíněný.

Promiň, ale to je zase jen takové mlžení o minulosti...
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
t.hajek
7. Major
7. Major
Příspěvky: 446
Registrován: 26/2/2009, 12:03
Bydliště: Praha

Re: Preventivní úder

Příspěvek od t.hajek »

jen k tomu Polsku ..tady je mapa z WIKI http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... Poland.png, kde je vidět hranice Polska (Polskolitevské unie) v průběhu staletí

pak stačí jen stanovit, datum k jakému má stát "právo" na svá ztracená území, eventuelně po jaké době je toto právo promlčené.

To že v roce 39 v Protektorátu asi většina lidí Poláky moc nemusela je dáno jejich participací na Mnichově ( z našeho pohledu dýkou vraženou do zad).. což je dáno obecně chladnými vztahy ČSR-POLSKO.. což je dáno válkou o Těšínsko ( z polského pohledu dýkou vraženou do zad).. což je dáno...
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Skeptik »

Možná je v tom případě vhodné přiložit i tuto mapu ... Polsko v letech 1795 až 1918
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
A to, co napsal 1stCLJan a poopravil Dzin, doplnit o skutečnost, že SSSR v září 1939 mimo jiné obsadil/osvobodil i město Vilnius a celou vilniuskou oblast a předal je "právoplatnému vlastníku" tj. Litvě, jejíž součástí je dodnes. Lvov a lvovskou oblast pak tehdy sovětské Ukrajině a další část pak Bělorusku, tehdy rovněž sovětskému. I tyto části jsou +/- součástmi dnešní Ukrajiny a Běloruska.

Určovat v této oblasti "Kdo je v právu", či kdo koho okupoval či obsadil, je prakticky nemožné.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
IgorT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1467
Registrován: 25/6/2014, 12:48
Bydliště: BA

Re: Preventivní úder

Příspěvek od IgorT »

Nás to učili, ako tri delenia Poľska.
Obrázek
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Pátrač »

Polarfox píše:A v čem se to tedy odtrhává od reality? Když jsme u toho zamlčování faktů - jediné, co se zamlčuje, jsou právě agresivní choutky SSSR a jeho účast na mezinárodním bordelu a rozpoutání Druhé světové války. Leč SSSR stál na straně vítězů, takže od té doby je to tabu (zvláště v sovětské a následně postsovětské sféře vlivu)...osvoboditel přeci nemohl být agresorem. Od té doby existuje již jen Velká vlastenecká, to co se stalo předtím prostě...není (a nebo si za to všichni vlastně mohli sami).
Mám obavu že zde se kolego hluboce mýlíš. Velká vlastnecká je dnes opomíjený pojem a role SSSR v jejím průběhu je pomalu utlumována. SSSR je dnes vykreslován jako stejné agresivní zlo jako Německo a je na pokraji zájmu.

Od roku 1989 je výrazně více řešena " zločinecká" role SSSR na vzniku II. světové války než kohokoliv druhého. Kolik toho bylo popsano o anexi Pobaltí, o Bukovině a Besarábii a o Zimní válce?

Otázka agresivity SSSR je diskutovaná všude a každý rok se objevují nové "objevy" které ji mají potvrzovat. Jakékolv pozitivní hodnocení SSSR je nežádoucí v médiích, je nežádoucí ve školách a v tisku. Historici a bublicisté po roce 2014 zjišťují věci co berou dech svojí zaslepeností a hloupostí.

Vem si tuto diskusi. 1stCLJan je zde víceměně na straně názoru, který je dnes nepřijatelný. Tvrdí, že to stou agresivitou globálního významu jako třeba u Nměecka zdaleka nelze brát vážně. Indicie sovětské agresivity a navíc pochybného původu není důkaz, ale dnes je tak automaticky interpretovana. Já argumentuji jinak než on, ale ve své podstatě tvrdím to samé. SSSR dělal je to, co ostatní velmoci také - prosazoval svoji vůli politicky i silou. U ostatních mimo Německa je to v pořádku, u SSSR je to faul. Proč? Byl to přece socialistický stát. Tedy zase totalitní režim.

Co mohly státy a jejich vlády které nebyly totalitní, totalitní režim nikdy nesměl. Tedy pro něj - SSSR - při posuzování jeho vlivu na cokoliv platí jiná kritéria.

Používá se dvojí metr. Prostě Rusko a události kolem UKrajiny vedou k dalšímu křivení historie. Kdo se cítí povolán a nebo je nominovám dělá vše pro to, aby co nevíce pošpinil vše, co by mohlo být SSSR a jeho vojákům přičteno k dobru.
Dzin píše:To je právě věc, o které se dnes vedo uspory a nikdo nemůže jednoznačně toto potvrdit ani vyvrátit. Sice jak můj oblíbený Glantz, tak i Bezymenskij, Gorodetsky nebo Anfilov (z těch renomovanějších co vím) kategoricky odmítají, že by byl plán přijat (Gorodetsky má ono "nekompromisní zamítnutí" vycházíš z něj?), ale ani jeden nepředložij jediný přesvědčivý důkaz, že by tomu tak opravdu bylo. Třeba Anfilov se odvolává i na falzifikáty, o kterých se to už nyní ví. Nejčastějším argumentem je potom tvrzení, že plán nebyl Stalinem podepsán. Což je ale opět trochu zavádějící prohlášení, protože Stalin plány předkládané mu k posouzení nepodepisoval.

Proto hypotézu o tom, že byl Žukovův plán odmítnun nemůžeme zatím ničím doložit (a ani vyvrátit). Žukovův plán tedy zůstává stále jednou z pracovních verzí možné sovětské reakce.
Dzine, právě proto, že by byl někdy brán Žukovův plán vážně nelze ani potvrdit ani vyvrátit, pokud zůstanu u tvé formulace, neměl by být a priory používán jako důkaz toho, že tento plán byl to, co Hitlera přivedlo k útoku na SSSR, jelikož je to časově blbost. A přesto je sním takto argumentováno a i Ty na tom stavíš své argumenty, nebo to alespoŇ vytváří takový dojem.

Stalin podepisoval vše s čím souhlasil a nebo se cítil potřebu komentovat. Od rozsudků smrti, přes ceny za literaturu až po tvar přileb. Takže pokud by mu Žukovův plán stál za další úvahu, podepsal by ho. Znovu a naposledy píšu: Stalin uvažoval takto: Válka bude až budu chtít já. Nějaký Žukov mu do toho neměl co kecat.
Dzin píše:Samozřejmě a to právě vnáší do celého popisu dění největší zmatek, protože Stalin jednak dovoloval ignorovat nebezpečí a současně dovoloval ho brát jako reálné. Jak už jsme tu psal, přesně podle jeho oblíbené zásady "rozděluj a panuj". V tom si myslím, že je zakopaný pes doby a důvod proč nakonec vše dopadlo tak jak dopadlo. Bohužel dokud se opětovně neotevřou sovětské archivy, více se asi nedovíme.
A protože se neotevřely, jsou většinové úvahy o tom kdy a jak chtěl SSSR zaútočit do střední a západní Evropy položeny na vodu. Napadá mě otázka. Kdo tady viděl ten Žukovův plán, jeho mapový rámec, kdo četl jeho úvodní preambuli a základní východiska? Nevím ale všichni s ním tady žonglují jako jeho největší znalci.

Než ukončím tento svůj asi poslední příspěvek v této diskusy bych chtěl napsat, že díla křiklunů jako je Suvorov úplně přehlušují práce lidí jako je mnou už uvedený Basil Hart. Což je velmi škoda.

Řeknu to takto: kašlu na celý SSSR. Je mi volné dnešní Rusko. Já vidím miliony mrtvých sovětských vojáků - rudoarmějců, kteří zemřeli na rozkaz nebo i bez něj, aby pomohli zastavit Německo a jeho spojence, protože v letech 1939 až 1943 to nikdo jiný nedokázal.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11902
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Zemakt »

Ten dramatický závěr byl li určen Polaru a Dzinovi je nefér, pochybuji že zrovna oni dva patří mezi ty co řadí rusy mezi luzu :down:
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Pátrač »

OK. Jelikož to nebylo adresně směrováno na nikoho z Palby ale na všeobecnou atmosféru, která se promítla do výročí konce II. světové války v Evropě, upraveno.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Prdola
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 120
Registrován: 4/3/2014, 07:42

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Prdola »

U nás ne spíš na Slovensku, to jen "pro přesnost", ale chápu, že to bereš jako jeden stát (v té době byl). Ano na SSSR se dnes ukazuje docela ostře, ale ber to tak, že těsně před válkou těch agresí od nich bylo dost, mmj. byl vyloučen z společnosti národů a to ne jen tak z dlouhé chvíle. Jinak jasně, ty mrtvé rudoarmějce bychom si připomínat měli, ne že ne, padlo jich hodně a rozhodně ne všichni souhlasili se Stalinem, ale tak to ani u Wehrmachtu nebyl každý nácek.

Shrnuto: SSSR nás osvobodilo (ČSR), za to bychom jim měli být vděčni a připomínat si oběti. Zároveň i zmiňovat, že SSSR nebyl žádný chudák, který hlásal mír a lásku, ale stát kde vládl zločiný režim.

Jinak jsem byl rád, že při oslavách byla třeba ta historická bitva u Ostravy a další, prtože my v Plzni si užíváme Amíckej konvoj každý výročí, takže jsem hodně rád, že letos (a letos bych to i díky Ukrajině nečekal) byly oslavy velké i co se SSSR týče.
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Pátrač »

Prdola - mě vůbec nevadí kritika SSSR a jeho chování v době od jeho vzniku po jeho konec. Naopak, sám jsem zde ladacos naspal a to velmi kritického proti této obrovské zemi. Stačí se podívat do historie Palby. Navíc mám před koncem práci o vraždě polských důstojníků Katynském lese. Včetně role třeba i našeho budoucího prezidenta doktora Gustáva Husáka. Co může být ještě kritičtější?

Mě vadí dvojí metr, kdy úplně stejné chování dvou subjektů- stejné motivy, stejné postupy a stejná no jak to nazvat - lumpačina se u jednoho akceptuje a u druhého je naprosto nepřijatelná. A to je obtížně akceptovatelné pro mě. Pro mě je lumpárna lumpárnou a je mi fuk, jestli ji páchá totalitník nebo demokrat. Ale jelikož už jsem mimo téma, skutečně sem nebudu vstupovat, jeden palec dolů mi stačí.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5878
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Polarfox »

Pátrač píše:Mám obavu že zde se kolego hluboce mýlíš. Velká vlastnecká je dnes opomíjený pojem a role SSSR v jejím průběhu je pomalu utlumována. SSSR je dnes vykreslován jako stejné agresivní zlo jako Německo a je na pokraji zájmu.
Já si myslím, že se také hodně mýlíš. Co znamená na pokraji zájmu? To že už není role SSSR vykreslována jako byla po dlouhá desetiletí, tj. konstantně jednostranně? Učilo se v tehdejších učebnicích o agresích vůči Polsku, pobaltským státům, Finsku či Rumunsku? Případně v jakém smyslu? Učilo se o hitlerovsko-stalinském paktu a sférách vlivu? Bez předsudků a bez zkreslování či zamlčování? Když se podívám na některé názory tady, tak mi přijde, jak když slyším tenhle ohraný jednostranný kolovrátek.

No a co se stalo po rozpadu SSSR? Ano, SSSR si to vyžralo právě za tuto svoji jednostrannost, nabubřelost a skoupost na ožehavé otázky...takže to někdy vypadá, že se to akorát přetočilo do druhého extrému. Jenže v podstatě se jedná jen o to, že jsi měl rybník, který byl napuštěný jen zpola, zatímco druhá část byla díky zábraně vysušená a bahnitá. Mohl jsi se koupat jen v jedné půlce, rybařit jen na jedné a kochat se jen na jedné....rozpad SSSR tohle stavidlo protrhl a do doposud poklidného a velice jednoduchého rybníčku vtrhla povodeň. A nejen povodeň, ale i tuna lidí, co si chtěla vyzkoušet i tu druhou část a všechno se to divoce mísilo, porovnávalo, pomlouvalo či vyzdvihávalo. Některé starousedlíky tohle samozřejmě děsí, protože celý život byli zvyklí jen na jednu půlku a jednoduchou jistotu a teď se tohle boří....poklidný a jednoduchý černobílý život skončil, nastává obtížná doba promíchávání vod do šedi a nejasných hranic. A ta voda se bude vlévat kurník dlouho a ještě déle se bude usazovat zvířené bahno a mísit vody. A pak z toho teprve vypadne něco rozumného...ale je to nutné.

Jinými slovy, tobě se možná zdá, že momentálně je akcentována opět jedna strana, ale v podstatě to není nic jiného, než živelné zaplnění dlouho uměle drženého vakua. To že se o SSSR již nyní nemluví tolik a takovým způsobem jako dříve, neznamená, že ho někdo cíleně opomíjí. Ber v potaz, že aby jsi si udělal objektivní názor, tak musíš mít k ruce všechny informace. Já SSSR nehodlám nic upírat, ale zároveň mu nehodlám nic odpouštět jen na základě toho, že se o tom dříve nesmělo mluvit a že se to za ta desetiletí zažralo do povědomí lidí natolik, že jakýkoli odklon od dosavadního pohledu a glorifikace SSSR bez jeho chyb berou jako napadání/opomíjení atd. Když to řeknu ještě jinak, tak já potřebuju o SSSR vědět to dobré i to špatné...když zase zavřu stavidla a budu poslouchat opětovně jen to nej nej nej a ještě nalakované narůžovo, tak je mi to celkem k ničemu.
Zemakt píše:Ten dramatický závěr byl li určen Polaru a Dzinovi je nefér, pochybuji že zrovna oni dva patří mezi ty co řadí rusy mezi luzu
Asi tak. Tady nejde o nějaké útočení na SSSR, ale nalít si čistého vína. Říct o SSSR, že byl agresor, není útok, to je fakt. To že tento fakt musím psát znamená jen to, že ten fakt je opomíjen a bohužel s černobílým vykreslováním SSSR se nesmířím. Historie černobílá není. A to že je tento fakt opomíjen a není integrální součástí historického náhledu, znamená to, že to bohužel přes všechny názory o prozápadní nalejvárně není v naší společnosti dostatečně zakořeněné a holt se to bude muset vtloukat více. SSSR byl osvoboditelem a agresorem, ne jen jedno či druhé....jiná než první možnost při konstruktivním přístupu k dějinám neexistuje. Jinak to spadne zase do ideologie.

Prostě máme tu rybník, natekla tam spousta nové vody, mísí se se starou, rozvířené bahno a proud možná dočasně snižuje kvalitu koupání, takže to někomu přijde jako krok špatným směrem a raději by se navrátili k verzi stavidlo a klid. Jenže až se to smísí, tak budeme mít hezký velký rybník, plno místa i na nové věci a různé úhly pohledu, jak se kochat. To že dochází k dočasné nepohodě nelze svalovat na napuštění, ale spíše toho, kdo se kdysi rozhodl tam hodit stavidlo...

Chápeme se trošku Pátrači (a ostatní)?

EDIT:
lumpačina se u jednoho akceptuje a u druhého je naprosto nepřijatelná. A to je obtížně akceptovatelné pro mě. Pro mě je lumpárna lumpárnou a je mi fuk, jestli ji páchá totalitník nebo demokrat. Ale jelikož už jsem mimo téma, skutečně sem nebudu vstupovat, jeden palec dolů mi stačí.
Tak se podívej co se tu řeší. Když jeden totalitní diktátor se svým státem (Německo) obsadí Československo a napadne Polsko, tak je to historický fakt a zvůle...když druhý totalitní diktátor se svým státem (SSSR) napadne Polsko, Finsko, či obsadí pobaltské státy, tak už to není historický fakt a zvůle, ale hledá se tisíc důvodů, proč to bylo správně. Pokud se máme držet té definice lumpárny, tak by tito lidé měli buď odsoudit obě lumpačiny a nebo si hrát na advokáty obou lumpů. To se neděje a tak je to naprosto nepřijatelné pro mě.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Prdola
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 120
Registrován: 4/3/2014, 07:42

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Prdola »

Pátrač píše:Prdola - mě vůbec nevadí kritika SSSR a jeho chování v době od jeho vzniku po jeho konec. Naopak, sám jsem zde ladacos naspal a to velmi kritického proti této obrovské zemi. Stačí se podívat do historie Palby. Navíc mám před koncem práci o vraždě polských důstojníků Katynském lese. Včetně role třeba i našeho budoucího prezidenta doktora Gustáva Husáka. Co může být ještě kritičtější?

Mě vadí dvojí metr, kdy úplně stejné chování dvou subjektů- stejné motivy, stejné postupy a stejná no jak to nazvat - lumpačina se u jednoho akceptuje a u druhého je naprosto nepřijatelná. A to je obtížně akceptovatelné pro mě. Pro mě je lumpárna lumpárnou a je mi fuk, jestli ji páchá totalitník nebo demokrat. Ale jelikož už jsem mimo téma, skutečně sem nebudu vstupovat, jeden palec dolů mi stačí.
Pak jsme se jen špatně pochopili a naše názory jsou podobné :lej:
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5878
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Polarfox »

Ještě to zjednoduším (mám hlad, tak trochu tématicky :) ):

ČR je stát, kde se 40 let baštily jen brijošky a nic jiného se tu jíst nesmělo. Po 40 letech sem přišly hambáče a dočasně díky jiné chuti a novotě vytlačily do pozadí brijošky. Jenže po čase se lidem přejí i hambáče a začnou konečně jíst obojí. Co z toho plyne?:

1) Je brijoška zlá a utlačovaná? Ne..jen dojíždí na svůj monopol a nemožnost ho dále držet. Holt už to nebude nejchutnější jídlo na světě, když už není jediné jídlo na světě.
2) Je hambáč nejlepší jídlo? Ne...ale bude chvíli trvat, než se jich lidi takříkajíc přežerou a systém se stabilizuje někde uprostřed.
3) Je kvůli tomu hambáč blbý jídlo? Ne...jen využívá toho, že jsou všichni přežraní brijošek až na půdu a zabírá si své právoplané místo na trhu.
4) Kdyby se tu od počátku baštilo obojí, tak se tohle nestane, ale dočasná invaze hambáčů je nutná, jinak tu budeme do konce světa do sebe ládovat jen brijošky a k vyvážené stravě se nepřiblížíme ani za mák.
5) Za invazi hambáčů si může brijoška sama, protože ta nasadila monopol a vyvolala tak lavinu a ne přirozené mísení.
6) Brijoška tohle holt bude muset přečkat a být trpělivá a také být soudná a nedoufat, že se vše vrátí do starých kolejí a bude mít zase většinu na trhu...hambáč už je holt z pytle venku a jediná cesta jak to udělat je opět vykopnout hambáč do kšá a cpát lidi jen brijoškama, bez ohledu na vyváženou stravu (to neberte doslovně jako stravovací doporučení :D). Jakýkoli takový pokus by tedy měl být odsouzen a nikdo soudný by již neměl vyhlašovat brijošku za nejlepší jídlo na světě.

Takže pokud možno nepropagujte jen brijošky, nezatracujte hambáče a jezte všechno :) Hambáče se také jednoho dne přejí, ale musí se jich nejdříve nacpat do sytosti všichni. A brijošky holt kdysi byly dominantní, ale bohužel, na to se v reálném světě nehraje...tam se baští vše. Brijoška se jaksi musí smířit, že půlku kdysi monopolního trhu obsadí hambáč a že to je přirozené a ne důkaz toho, že se ji snaží hambáč zlikvidovat (protože si nepřipouští nic jiného než většinový podíl a cokoli menšího je pokus o likvidaci).
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
1stCLJan
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 519
Registrován: 29/7/2014, 10:06

Re: Preventivní úder

Příspěvek od 1stCLJan »

Polarfox píše: Učilo se v tehdejších učebnicích o agresích vůči Polsku, pobaltským státům, Finsku či Rumunsku? Případně v jakém smyslu? Učilo se o hitlerovsko-stalinském paktu a sférách vlivu? Bez předsudků a bez zkreslování či zamlčování? Když se podívám na některé názory tady, tak mi přijde, jak když slyším tenhle ohraný jednostranný kolovrátek.
.
Tak já jsem se učil jak o napadení Polska, tak o Finsku , ale to Rumunsko si nepamatuji. Myslím že nás to učitel dějepisu učil s přehledem bez ideologie jen na základě faktů a pohnutek proč, kdy, za jakým účelem. Zakázáno o tom mluvit v žádném případě nebylo.
Z mého pohledu se ale když porovnám média TV , noviny tak propaganda poslední doby dostala na roveň té minulé . Nebýt internetu myslel bych že jsem se vrátil do ČSSR 80 let. A to mi vadí.

Jedno je ale fakt lumpárna v podání kohokoli je pořád jen lumpárna a to by se mělo ctít.

Téma je myslím vyčerpáno. Němec chtěl útočit stůj co stůj a Rusové si to nepřáli. Co by bylo kdyby za rok za měsíc atd. je už vedlejší , neprokazatelné a vaření z vody bez důkazů.
Uživatelský avatar
josefg
poručík
poručík
Příspěvky: 713
Registrován: 16/5/2009, 16:04

Re: Preventivní úder

Příspěvek od josefg »

jenom na doplnění k Pátračovi, všude u naší armády bylo zvykem, že velitel, který dostal "na stůl" papír s nějakým návrhem, žádostí či připomínkou na ten návrh rukou napsal své připomínky i s tím kdo a jak to má řešit a v jakém termínu. A prý to tak dělal i Hitler, tedy žádná komunistická novinka, ale starý osvědčený systém. Tak že pokud na tom "plánu" není psané vyjádření mám za to, že nebyl vrchnímu veliteli ani předložený.
leda, že by :shock: byl jsem toho svědkem na poradě u velitele, kdy byl dokument vrácen zpracovateli obloukem přes celou místnost se slovy: "co mi to tady blijete majore.. :( " na tom dokumentu písemné vyjádření velitele opravdu nebylo
Obrázek

read between lines, read between lies
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4277
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Alfik »

josefg píše:jenom na doplnění k Pátračovi, všude u naší armády bylo zvykem, že velitel, který dostal "na stůl" papír s nějakým návrhem, žádostí či připomínkou na ten návrh rukou napsal své připomínky i s tím kdo a jak to má řešit a v jakém termínu. A prý to tak dělal i Hitler, tedy žádná komunistická novinka, ale starý osvědčený systém. Tak že pokud na tom "plánu" není psané vyjádření mám za to, že nebyl vrchnímu veliteli ani předložený.
leda, že by :shock: byl jsem toho svědkem na poradě u velitele, kdy byl dokument vrácen zpracovateli obloukem přes celou místnost se slovy: "co mi to tady blijete majore.. :( " na tom dokumentu písemné vyjádření velitele opravdu nebylo
Tohle, jen jinými slovy, jsem do této diskuse napsal před mnohými, přemnohými stránkami...
"Je to marný, je to marný, je to marný!" jak zaznělo v jednom filmu.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Dzin »

Pátrač píše:Dzine, právě proto, že by byl někdy brán Žukovův plán vážně nelze ani potvrdit ani vyvrátit, pokud zůstanu u tvé formulace, neměl by být a priory používán jako důkaz toho, že tento plán byl to, co Hitlera přivedlo k útoku na SSSR, jelikož je to časově blbost. A přesto je sním takto argumentováno a i Ty na tom stavíš své argumenty, nebo to alespoŇ vytváří takový dojem.
Potom zde došlo k nepochopení. Podle mého je nezpochybnitelný fakt, že Barbarossa nebyl preventivním útokem ze strany Německa a ani, že Hitlera k útoku na SSSR "donutili" plány Stalina na útok na Evropu. Jen píši, že rozhodně není možno jen tak odmítat zatím zveřejněné důkazy. Podstata toho, co se ti jevilo tak jak píšeš byla, že přestože jsme zatím přesvědčen, že SSSR se na útok na Evropu chystal, ale v roce 1941 na to nebyl ještě připraven a veškeré jeho akce byly na základě toho, co se dověděl o přípravách Němců. Chystal proti nim obranná opatření, která sama o sobě zahrnovala i mohutnou protiofenzívu, jejímž spouštěčem měl být útok Němců. Ale přestože si toto myslím, vzhledem k dosud známím faktům nemohu zcela jednoznačně odmítnout teorie o sovětském útoku, který měl být naplánován nezávisle na útočné aktivitě Němců, protože existuje dostatek důkazů a indícijí, které se takto dají vyložit.




Ohledně toho podpisování plánů, Stalin plány nepodepisoval a zde musím dát za pravdu druhé straně. Ani na jednom plánu, který byl schválen se nenalézá Stalinův podpis. Také už jsme tu rozebíral, proč si myslím, že Stalin vůbec připustil, aby Žukov nechal podobný plán zpracovat a proč pokračovala aktivita RA, která se dá vyložit jako realizace tohoto plánu (rozděluj a panuj). Nijak to mimochodem nevylučuje to co píšeš, že válka bude až Stalin řekne.

Chceš-li si něco dostupného (a opravdu kvalitně zpracováno) přečíst o tzv. žukovově plánu preventivního úderu, potom http://www.fronta.cz/zukovuv-plan-preve ... vetna-1941 (rozebírá se tam i to podpisování plánů)

K tomu podpisování jen ješta rychlá připomínka, vrchní velitel má konečné slovo, ale ne vždy je nutně musí pronášet on. Využívá se (běžně) způsob delegování pravomocí, kdy místo něj určité věci schvaluje/podepisuje někdo jiný a velitel (či jemu podléhající aparát) je "pouze" informován, že se tak stalo.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
EX-R.A.P.T.O.R-SR
desátník
desátník
Příspěvky: 41
Registrován: 13/1/2012, 19:50

Re: Preventivní úder

Příspěvek od EX-R.A.P.T.O.R-SR »

Polarfox píše:Brijoška se jaksi musí smířit, že půlku kdysi monopolního trhu obsadí hambáč a že to je přirozené a ne důkaz toho, že se ji snaží hambáč zlikvidovat (protože si nepřipouští nic jiného než většinový podíl a cokoli menšího je pokus o likvidaci).
Brijoska by mala pridat na plyne a vytlacit hambac z monopolnej pozicie z naproti prilahleho konkurencneho bufetu, kedze v jej bufete sa zacal roztahovat hambac, kym u seba si drzi monopol. Ked uz ma byt ta vyvazena strava, nech k nej maju pristup vsetci.
Rovní a rovnejší
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Skeptik »

Vím, že to asi píší zbytečně, ale OK

- Neexistuje ani jeden akceptovatelný důkaz o tom, že by SSSR či snad Stalin osobně připravoval vojenský útok na Evropu. Měl Svých starostí dost - opozice v rámci VKS(b), agresivní choutky Japonců, Hitlerovi plány na lebensraum na Východě ...

- Byl to SSSR, kdo od poloviny 30tých let upozorňoval na nebezpečí nacistického Německa, a teprve když nenašel partnery, tak se zachoval pragmaticky v rámci Realpolitic.

- Zmiňované "Agresivní chování SSSR" nebylo ničím jiným, než reakcí na měnící se rozdělení sfér vlivu v Evropě, vyvolané agresí Německa, a částečně i počáteční nečinností Západu. Jejich účelem pak bylo zajistit historicky sporná území a ochránit území SSSR (netvrdím, že to bylo správné, ale že to bylo pragmatické.)

POKUD SE V BUDOUCNU OBJEVÍ NĚJAKÉ RELEVANTNÍ DŮKAZY, VELMI RÁD SVŮJ NÁZOR PŘEHODNOTÍM.
Naposledy upravil(a) Skeptik dne 29/5/2015, 05:39, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
Bleu
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1693
Registrován: 29/9/2009, 00:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Bleu »

Pátrač píše:
Polarfox píše:A v čem se to tedy odtrhává od reality? Když jsme u toho zamlčování faktů - jediné, co se zamlčuje, jsou právě agresivní choutky SSSR a jeho účast na mezinárodním bordelu a rozpoutání Druhé světové války. Leč SSSR stál na straně vítězů, takže od té doby je to tabu (zvláště v sovětské a následně postsovětské sféře vlivu)...osvoboditel přeci nemohl být agresorem. Od té doby existuje již jen Velká vlastenecká, to co se stalo předtím prostě...není (a nebo si za to všichni vlastně mohli sami).
Mám obavu že zde se kolego hluboce mýlíš. Velká vlastnecká je dnes opomíjený pojem a role SSSR v jejím průběhu je pomalu utlumována. SSSR je dnes vykreslován jako stejné agresivní zlo jako Německo a je na pokraji zájmu.

Od roku 1989 je výrazně více řešena " zločinecká" role SSSR na vzniku II. světové války než kohokoliv druhého. Kolik toho bylo popsano o anexi Pobaltí, o Bukovině a Besarábii a o Zimní válce?

Otázka agresivity SSSR je diskutovaná všude a každý rok se objevují nové "objevy" které ji mají potvrzovat. Jakékolv pozitivní hodnocení SSSR je nežádoucí v médiích, je nežádoucí ve školách a v tisku. Historici a bublicisté po roce 2014 zjišťují věci co berou dech svojí zaslepeností a hloupostí.

Vem si tuto diskusi. 1stCLJan je zde víceměně na straně názoru, který je dnes nepřijatelný. Tvrdí, že to stou agresivitou globálního významu jako třeba u Nměecka zdaleka nelze brát vážně. Indicie sovětské agresivity a navíc pochybného původu není důkaz, ale dnes je tak automaticky interpretovana. Já argumentuji jinak než on, ale ve své podstatě tvrdím to samé. SSSR dělal je to, co ostatní velmoci také - prosazoval svoji vůli politicky i silou. U ostatních mimo Německa je to v pořádku, u SSSR je to faul. Proč? Byl to přece socialistický stát. Tedy zase totalitní režim.

Co mohly státy a jejich vlády které nebyly totalitní, totalitní režim nikdy nesměl. Tedy pro něj - SSSR - při posuzování jeho vlivu na cokoliv platí jiná kritéria.

Používá se dvojí metr. Prostě Rusko a události kolem UKrajiny vedou k dalšímu křivení historie. Kdo se cítí povolán a nebo je nominovám dělá vše pro to, aby co nevíce pošpinil vše, co by mohlo být SSSR a jeho vojákům přičteno k dobru.
Dzin píše:To je právě věc, o které se dnes vedo uspory a nikdo nemůže jednoznačně toto potvrdit ani vyvrátit. Sice jak můj oblíbený Glantz, tak i Bezymenskij, Gorodetsky nebo Anfilov (z těch renomovanějších co vím) kategoricky odmítají, že by byl plán přijat (Gorodetsky má ono "nekompromisní zamítnutí" vycházíš z něj?), ale ani jeden nepředložij jediný přesvědčivý důkaz, že by tomu tak opravdu bylo. Třeba Anfilov se odvolává i na falzifikáty, o kterých se to už nyní ví. Nejčastějším argumentem je potom tvrzení, že plán nebyl Stalinem podepsán. Což je ale opět trochu zavádějící prohlášení, protože Stalin plány předkládané mu k posouzení nepodepisoval.

Proto hypotézu o tom, že byl Žukovův plán odmítnun nemůžeme zatím ničím doložit (a ani vyvrátit). Žukovův plán tedy zůstává stále jednou z pracovních verzí možné sovětské reakce.
Dzine, právě proto, že by byl někdy brán Žukovův plán vážně nelze ani potvrdit ani vyvrátit, pokud zůstanu u tvé formulace, neměl by být a priory používán jako důkaz toho, že tento plán byl to, co Hitlera přivedlo k útoku na SSSR, jelikož je to časově blbost. A přesto je sním takto argumentováno a i Ty na tom stavíš své argumenty, nebo to alespoŇ vytváří takový dojem.

Stalin podepisoval vše s čím souhlasil a nebo se cítil potřebu komentovat. Od rozsudků smrti, přes ceny za literaturu až po tvar přileb. Takže pokud by mu Žukovův plán stál za další úvahu, podepsal by ho. Znovu a naposledy píšu: Stalin uvažoval takto: Válka bude až budu chtít já. Nějaký Žukov mu do toho neměl co kecat.
Dzin píše:Samozřejmě a to právě vnáší do celého popisu dění největší zmatek, protože Stalin jednak dovoloval ignorovat nebezpečí a současně dovoloval ho brát jako reálné. Jak už jsme tu psal, přesně podle jeho oblíbené zásady "rozděluj a panuj". V tom si myslím, že je zakopaný pes doby a důvod proč nakonec vše dopadlo tak jak dopadlo. Bohužel dokud se opětovně neotevřou sovětské archivy, více se asi nedovíme.
A protože se neotevřely, jsou většinové úvahy o tom kdy a jak chtěl SSSR zaútočit do střední a západní Evropy položeny na vodu. Napadá mě otázka. Kdo tady viděl ten Žukovův plán, jeho mapový rámec, kdo četl jeho úvodní preambuli a základní východiska? Nevím ale všichni s ním tady žonglují jako jeho největší znalci.

Než ukončím tento svůj asi poslední příspěvek v této diskusy bych chtěl napsat, že díla křiklunů jako je Suvorov úplně přehlušují práce lidí jako je mnou už uvedený Basil Hart. Což je velmi škoda.

Řeknu to takto: kašlu na celý SSSR. Je mi volné dnešní Rusko. Já vidím miliony mrtvých sovětských vojáků - rudoarmějců, kteří zemřeli na rozkaz nebo i bez něj, aby pomohli zastavit Německo a jeho spojence, protože v letech 1939 až 1943 to nikdo jiný nedokázal.
Patráči obávám se, že nemáš tak úplně pravdu. Velká vlastenecká válka utlumována není, obecně je zájem o druhou světovou válku spíš větší než menší. Role SSSR není řešena od roku 89 tj. ne s rozpadem východního bloku ale s tím, že se počátkem 90tých let otevřely sovětské/ruské archivy jako nikdy před tím a od Putina ani potom. To je prostě konstatování faktu - zkus si někdy proluvit s lidma který do Ruska jezdí studijně pravidelně. Nejspíš ti to potvrdí.
Role agresivity SSSR je samozřejmě na místě – už proto, že žádný evropský stát neudělal po vyhrané válce to co SSSR státům které „osvobodil“ či osvobodil to podle toho jak se na to budeš dívat – tudíž 8. pro rusy 9. květen 1945 neznamená tlustou čáru a je třeba vidět dějiny v kontextu.
Že je dnes nějaký názor stran , toho co tu hlásá 1stCLJan jako nepřijatelný je zprominutím nesmysl. Žádná velmoc evropská s výjimkou Německa a SSSR se nechovala tak jako oni dva. A že se poku kazuje na to, že SSSR byl totaltním státem ( z hlediska míry totality takovým, o jakém se Adolfovi ani nezdálo) je prostě jen a pouze konstatování faktu.
Dvojí metr se nepoužívá – pouze se konstatuje, to co se ví a vědělo, ale jaksi to bylo omlouváno enormními sovětskými lidskými ztrátami – ale upřímně jestli někdo pošlapal čest a zdiskreditoval zásluhy sovětských vojáků bojujících ve velké vlastenecké válce nebyly to ani historici ani bulbicisté, ale jen a pouze politika sovětského státu po druhé světové válce.
Obrázek

"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
- Anonym -

Historie bude mít právo nárokovat si místo mezi znalostmi opravdu hodnými úsilí pouze tehdy, pokud nám místo pouhého výčtu postrádajícího souvislosti a prakticky i omezení umožní racionální řazení a postupnou srozumitelnost.
Marc Bloch, 1942
Odpovědět

Zpět na „Východní fronta“