AČR kampak kráčíš?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Prdola
rotmistr
rotmistr

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Prdola »

Když se vrátím k těm 35tkám, tak u nich si i stěžují na hodně drahý provoz, který by u jiných vrtulníků nebyl, já nevím co je na tom pravdy. A máme k nim dostatečný počet munice (myslím řízených střel), protože střílet neřízenými raketami dneska zvládne obstojně i AH-6 :-)
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

budeme porovnávat 14x70mm s 128x57mm? :D
ObrázekObrázekObrázek
Prdola
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Prdola »

No jde o to kolik jich máme ve skladech, jestli by se to nevešlo i na tu AH-6tku a ještě s rezervou :D :D :sad: :sad:
Já jsem zastánce bitevních vrtulníků a mít tu AH-64E by mi vůbec, ale vůůůůbec nevadilo, ale jde o ty prachy, co AČR nemá a když je má, tak lze spekulovat, jestli by se za ně nemělo investovat jinam.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Nebavíme se o vrtulních, které musíme vyřadit, ale o vrtulnících, které "musíme" vyřadit. Rozpočtově rozumný stát, by naše Mi-35 upravil na základě stejného standardu do jakého upravil Mi-171. Levné, efektivní.
ObrázekObrázekObrázek
Prdola
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Prdola »

No a já se právě pro to ptal, jestli není problém v tom, kolik stojí celá letka mi-24 peněz, a jestli má zbraně, aby byla efektivní a tím myslím PTŘS, přeci jen neřízená raketa je dobrá tak na lehké cíle, navíc vzhledem k odpalům, pouze na cíle které nejsou moc dobře chráněny proti PVO. + kolik by stála ta modernizace. Když vidím, co vše by armáda chtěla, tak se bojím, že na bojové vrtulníky nezbude.
klingy
7. Major
7. Major

Příspěvek od klingy »

Ono takto idealne by bolo prezbrojit MI-35 PTRS SPIKE a domontovat avioniku, ktoru maju modernizovane MI-171, rozhodne lepsie riesenie ako ]AH-6....

edit: doplnenie myslienky
cover72
7. Major
7. Major

Příspěvek od cover72 »

Prdola: viz poznámka pod čarou 10 ve článku http://www.parlamentnilisty.cz/arena/po ... ily-359167
Prdola
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Prdola »

cover72 píše:Prdola: viz poznámka pod čarou 10 ve článku http://www.parlamentnilisty.cz/arena/po ... ily-359167
Díky, ty spiky by to chtělo. Bez pořádného AT systému (vyhledávání cíle+jeho likvidace) je nemá cenu držet, ale s ním samozřejmě ano.
klingy
7. Major
7. Major

Příspěvek od klingy »

To by prave riesil ten Flir, pozri sa ako vyzeraju posledne Ruske verzie MI-35
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Nejlepší by byla dohoda s okolními státy a společný nákup nových bitevních vrtulníků. Ideálně v rámci konceptu V4, kdy stoprocentně Polsko by chtělo nakoupit nové bitevní vrtulníky. S Maďarskem a Slovenskem zase používáme Gripeny, takže by bylo jen prospěšné co nejvíce unifikovat výzbroj. Takhle bychom si mohli ještě pořídit všichni Leopardy 2.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Prdola
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Prdola »

To ano, oni Poláci navrhovali, aby v tom projektu "společné nebe" nebo jak tomu říkají měly státy V4 letectvo z F16 a gripenů. I když sami Poláci chtějí ještě jeden typ letadla.
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Jj. Poslední dobou se čím dál víc kloním k nákupu techniky západní provience. Dříve jsem třeba podporoval modernizace Mi-17, ale Fojtík mě v posledním čísle ATM definitivně přesvědčil, že lepší bude nějaký západní stroj ala Black Hawk (ne nutně tento).
Obrázek

Prdola
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Prdola »

No jo, kombinace AH-64E (AH-1Z, nebo tigre), UH-60(NH90, Carcal) a UH-72 by byla dobrá no, ale kde na ní vzít peníze :D
klingy
7. Major
7. Major

Příspěvek od klingy »

Dzine, ak myslis ten clanok o porovnani UH-60 a M-8/17 tak Fojtik pletie jabka z hruskami, pretoze tie vrtulniky maju spolocne, len to, ze su transportne, maju ine urcenie inu filozofiu atd...

Ak by sme chceli realne porovnat UH-60 s Ruskym strojom tak by to musel byt KA-60
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

klingy: Ale to on tam také píše a upozorňuje, že záleží co požadujeme. A právě poukazuje na to, že od Mi-8/17 se poslední dobou požaduje něco, na co nebyl primárně konstruovaný, narozdíl od jeho konkurenta jestřába. Článek právě tohle poměrně dobře podchycuje.

Prdola: To už jsme tu probírali, peněz je dost, chybí vůle ke zbrojení.
Obrázek

skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Dzine sorry, ale ten článek na ATM je lobbystický blábol ve prospěch UH-60/S-70 (viz.můj dřívější koment na toto téma). Mě zase přesvědčil, že nejlepší náhrada za Mi-17 (ne za Mi-171š) by byl H225M (exEC725) :D
ale beze srandy menší rozbor schopností dle článku ATM
schopnost................................ Mi-171 / UH-60
rychlý výsadek z nákladové kabiny ... ANO / ANO
rychlý výsadek FAST ROPE ............ ANO / ANO
rychlá vykládka z nákl. kabiny ....... ANO / NE
podvěs náklad ......................... ANO / ANO
palebné krytí boků vrtulníku ......... ANO / ANO
palebné krytí přídě vrtulníku ........ dle verze / NE
palebné krytí zádu vrtulníku ......... umožňuje / NE

takže výtky mohou být vůči odolnosti konstrukce, nižší rychlosti, menšímu doletu a elektronické výbavě (i když..)
ObrázekObrázekObrázek
Prdola
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Prdola »

Dzin píše: Prdola: To už jsme tu probírali, peněz je dost, chybí vůle ke zbrojení.
No to mi je jasný, ale AČR je nemá, jinak kdyby dávali ty 2% HDP tak by je mít mohla no...
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Víš o tom, jak blbě probíhají aeromobilní operace za pomoci Mi-17? Třeba nástup se řeší tak, že jde jeden voják po druhém, přičemž první nastupující udělá kozu a pomáhá ostatním a ti ho potom vytáhnou? Podobně i rychlí výsadek je spíše o tom, jak rychle se dokáží dostat z nákladového prostoru jeden po druhém výsadkovými dveřmi. V tomhle má Fojtík pravdu, Mi-17 prostě není stvořen pro tento typ nasazení.
Obrázek

skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Sorry, ale to je jen "blbost" AČR. Všude jinde prostě při takové misi nechají "vrata" doma. Dokonce to i američtí instruktoři učí mexické námořníky, včetně fastrope a lá "Chinook".
edit: navíc nasazovat naše "čtyři" vrtulníky přímo do styku s nepřítelem může navrhnout leda umělec :wink:
ObrázekObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Potom ale nemůžeme nijak křivdit Fojtíkovi, jeho rozbor je v tomto správný.

A opravdu se to tak civčí. V misi se jede podle jiných standartů, ale tam běžné jednotky pro tento typ operace naše Mi-17 nevyužívají.
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Aktuality“