Aktuálny stav ruského námorníctva

Moderátor: Julesak

Odpovědět
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5879
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Polarfox »

Mirek58 píše:Panstvo, nejsem ruský admirál, ani šéfredaktor příslušného media.
Tedy výtky směřuje na kompetentní směr, potažmo osoby.
Ale tady je malé rozvedení článku z VPK. name
http://www.gazeta.ru/politics/2014/12/2 ... 5693.shtml
Jinými slovy přesně to co jsem psal. Křísení (opravy a důkladná modernizace/přestavba) dvou doposud nesešrotovaných Rogovů by bylo finančně velice náročné a těžko by se obhajovalo. Navíc by to trvalo pěkně dlouho a ve výkony ruských loděnic sami Rusové zrovna moc nevěří. Ruské námořnictvo by ve výsledku dostalo dvě lodě, které by byly trochu vylepšeny po stránce velitelských kapacit a leteckých operací, ale nesly by si stigma svého původu a finanční kontroverzi. Ovšem tomu, že by v dohledné době Rusové vyvíjeli něco zbrusu nového, případně křísili starý projekt 11780 Kherson z 80tých let (jak je zmíněno na konci článku), moc nevěřím. Na to prostě momentálně nemají peníze a hlavně kapacity.

Takže jediné co v nejbližší budoucnosti zbude, bude ležérně dostavěná série tankových výsadkových lodí třídy Ivan Gren. Což ale nic moc neřeší, protože to je náhrada za starší typy Alligator a posléze Ropucha, s obdobnými parametry a spektrem možnosti nasazení. To že se nyní propagují div ne jako alternativa k Mistralům je z nouze ctnost a typické mlžení, protože ty lodě měly být tak jako tak stavěny zároveň s Mistraly, díky krachu Mistralů nebude patrně ani navýšen jejich počet a hlavně je to zcela jiný typ lodi (i třída Ivan Rogov je jiná kategorie, natož Mistral).

Neboli Rusko má momentálně ještě nějaké kapacity pro přímé vysazení techniky/mužstva na plážích pomocí tankových výsadkových lodí, případně vyložení nákladu někde v klidu v přístavu, případně na kratší vzdálenosti pomocí výsadkových vznášedel atp., ale na komplexnější výsadkové operace (včetně letecké složky), natož výsadky tzv. zpoza horizontu, není vybaveno. Už nemá ve službě dokonce ani dokové výsadkové lodě.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
pks
rotný
rotný
Příspěvky: 80
Registrován: 19/7/2014, 13:40
Bydliště: Zlín

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od pks »

Polarfox: Jak je to s těmi ruskými výrobními kapacitami?

Vždyť měli stavět dva Mistraly sami - bylo to součástí kontraktu a byly k tomu vybaveny loděnice (Baltijskij zavod-Sudostrojenije?) a už tam velký kousek Mistralu postavili.
Podle mě už stavba lodi velikosti Mistral v Rusku visí jen na projektu - aby to někdo nakreslil (2 roky?) a na osekání některých vlastností, na které nemají - tj. natáčitelné konzole s lodními šrouby (=azimuth thruster). Projekt 11780 Kherson vypadá parametricky velmi podobně, jen ponor je o 2m hlubší. Nepochybuji, že Rusové měli k dispozici podrobné plány Mistralu - jak by ho jinak mohli stavět (možná bez pár citlivých detailů).

Je ale možné, že si to nikdo netroufne postavit jen tak bez předchozích zkušeností a pokud by si troufl, tak to může skončit špatně.
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5879
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Polarfox »

pks píše:Polarfox: Jak je to s těmi ruskými výrobními kapacitami?
Čert ví, obecně by se to ale dalo zjednodušit na výraz...asi dost tristně. Civilní jsou totální tragédie, jak po stránce délky stavby, tak i kvality a ceny a vojenské na tom jsou patrně lépe, ale ne nějak zářně. Výrobní kapacity jsou prostě zastaralé a málo efektivní (organizace práce, plánování, pracovní síly, technologie, infrastruktura atp.). A dokud do toho Rusové nenalijou opravdu velké prachy a zároveň nedostanou tak trošku nalejvárnu ze zahraničí (což by jim mohlo hodně času a peněz ušetřit), tak se to asi jen tak nezmění. Ne nadarmo není velkou výjimkou, když se tam loď staví 8-10 let.
pks píše:Vždyť měli stavět dva Mistraly sami - bylo to součástí kontraktu a byly k tomu vybaveny loděnice (Baltijskij zavod-Sudostrojenije?) a už tam velký kousek Mistralu postavili.
pks píše:Nepochybuji, že Rusové měli k dispozici podrobné plány Mistralu - jak by ho jinak mohli stavět (možná bez pár citlivých detailů).
Nevím a nebudu raději odhadovat, co měli k dispozici a co ne. Ale když Aero dělá dveře a část trupu pro KC-390, tak podle mě také nemusí mít kompletní plány letounu, ale jen konkrétní specifikace (pokud se pletu, tak mě někdo opravte)? Co se mělo předat a co se stihlo předat nevím, ale vyrobit část trupu pořád ještě není takový kumšt jako celek a ty lodě stejně nikdy neměly být v Rusku stavěny kompletně celé. Ale říkám, nevím.

A předpokládám, že u součástí pro Mistral museli Rusové poněkud prásknout do koní, protože Frantíci by asi těžko čekali 5 let, než k nim remorkéry dotlačí zadek lodi :)
pks píše:Je ale možné, že si to nikdo netroufne postavit jen tak bez předchozích zkušeností a pokud by si troufl, tak to může skončit špatně.
Pokud by měli stavět něco podobného Mistralu, tak je to prostě velká loď, je třeba na tom udělat hodně vývoje a hodí se mít i nějaké zkušenosti. A od 80tých let minulého století je toho všeho zatraceně málo. Zvláště v oblasti opravdu velkých plavidel a leteckých nosičů, kde ta nit byla přerušena více než u jiných kategorií/menších plavidel.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Mirek58 »

S kapacitou je to zajímavé.
Jestliže se objevují takové články (Vpk.name, Gazeta) znamená to, že někdo bojuje o zakázku.
Tedy má volnou výrobní kapacitu.
Předpokládám , že jde o Loděnici Jantar Petrohrad.
Ta se měla zabývat stavbou rus. Mistralů, což ale znamená, že loděnice, která měla stavět Mistraly, hledá náhradní nápln.
A Mistraly se v RF stavět nebudou.
ObrázekObrázek
arten
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2707
Registrován: 10/3/2010, 01:30

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od arten »

Pozrite, všetci tu tak nejak úporne hľadáme dôvody prečo boli Mistraly objednané a čo to znamená pre Rusko ak nebudú dodané...

Faktom je, že pochybnosti nad zmyslom Mistralov pre Rusko, tu boli od začiatku. Pozrite si staršie debaty. A trvajú stále:
Hektor píše:Tak Mistral by sa uplatnil vo vojne s Gruzinskom. Sice si poradili aj bez neho ale miesto by si našiel. Ten pre tichomorsku flotilu by zasa mohol napriklad cvičit s Činou či Vietnamom alebo služiť ako nemocnična loď pri nejakej katastrofe alebo poskytovat letecku podporu nahanačom pirátov.
Mirek58 píše:Dobrá, ale za jakým účelem vlastně Medveděv Mistraly objednal?
/Ochrana Sev. led. oceánu - pevnosti ponorek, jenže lodě nejsou konstruovány pro arktické podmínky
/Vylodění , které pobřeží přichází do úvahy?
/ Šikanování, kdo je "kandidát" na zmíněnou šikanu?
/Dodávky vojenské techniky. Kam, všichni spojenci, nebo obchodní partneři mají své přístavy
Celá objednávka je záhadou.
Jediné, co dává smysl, je spojenectví s Čínou, které se přesně takové lodě hodí u Spratleyových ostrovů
Čtyři lodě pod čínskou vlajkou, v té oblasti už mají váhu.
Vidíte? Stále nám nie je jasné kde a ako by ich mohli použíť a „naháňame“ zmysel. Celkovo by tvorili brigádu. Ale nasadenie malo byť v jednotlivých flotoch, čiže posílený prápor (dva v severnom flote).

Koľko štátov/konfliktov by mohli s touto silou (hoc aj spolu - brigáda) ohroziť?

V skutočnosti si Rusko historicky „ošéfováva“ blízke zahraničie. Nepotrebujú ich. Hektorové „Tak Mistral by sa uplatnil vo vojne s Gruzinskom. Sice si poradili aj bez neho ale miesto by si našiel.“ je presným pomenovaním situácie. Jasné, že by si poradili a nákladovo je výsadkové plavidlo úplne inde ako ekvivalentné pozemné sily...

Preto som prezentoval špekuláciu s ich PPO nasadením (Mirku, dve ďalšie postavené v Rusku mali byť špeciálne upravené pre arkt. podmienky). Lebo ináč mi to nedávalo zmysel...


Whatever. Stále predpokladáme, že objednanie techniky musí byť podložené nejakým kalkulom:
Prdola píše:Hale, já jim do hlavy přesně nevidím, ale myslíš, že námořnictvo tam vedou úplní idioti, co si koupí 4 kocábky a pak se na ně budou dívat v přístavu, protože neví co s nima? To určitě ne.
Ale áno. Kľudne. Máme X príkladov od USA po SK. Výzbrojná politika je často v pozícii boja lobistov, emočných a symbolických vecí a logika dostáva na frak...

Polarfox: Jak je to s těmi ruskými výrobními kapacitami?
V Petrohrade má Admiralskaja verf kapacity určite min. 70tis. ton. Kvôli Mistralom vybudovali na Kotlinovom ostrove ďalšiu lodenicu.
Prdola
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 120
Registrován: 4/3/2014, 07:42

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Prdola »

Jinak s tou jednou brigádou vyklepou půlku Afriky, podpoří nějakého spojence, budou cvičit, můžou odstrašovat a navíc při teoretické válce s nějakým sousedem, který je u moře mu tu brigádu můžou vyklopit do týlu. A určitě půjde použít na protiponorkové hlídkování (dle typu vrtulníků)
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11950
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Zemakt »

Zda li je ta zmínka o arktickém tuningu pravdivá, tak nechápu proč někdo pochybuje o smysluplnosti objednávky. Tah Ruska na sever je silný, logický a rovněž dost proklamovaný.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Smajk
svobodník
svobodník
Příspěvky: 27
Registrován: 25/7/2014, 20:03
Bydliště: Kutná Hora

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Smajk »

Chlapi,divím se,že vás ty spekulace bavěj.Podle mě mikdo z nás nezná obsah smlouvy, tak proč tolik vášní?
Jak jsou na tom ruské loděnice je taky těžko odpovědět,ale pokud už tam část Mistralů postavili,tak to nebude zase tak hrozný,jak píšete.
Každopádně od dob Jelcina pořádně šlápli na plyn co se týče výrobních technologií a pokud chcete srovnávat,stačí se jen dívat na videa z jejich fabrik na youtube a porovnat to třeba s našima fabrikama.Myslím že v některých odvětvích jsme v porovnání s nima naprostý břídilové. Viděli jste třeba rozdíl ve vybavenosti novýma technologiema naší a jejich slévárny? Protože zrovna v jedné dělám,polil mě pot studu.
Uživatelský avatar
Wladimir
četař
četař
Příspěvky: 77
Registrován: 25/3/2014, 13:10

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Wladimir »

Skeptik píše:Dobře, Rusové Mistraly dostanou. OK.
K čemu budou dobré? Při jakých operacích je využijí???

Vladivostok by posilnil Pacificky flot.... vidime stale ze su tam uzemne spory s Japonskom atd. Japonci prave zaviedli tiez vrtulnikove lode.
Sevastopol... mozne vyuzitie zasobovanie Syrie, mozno nejake operacie s pouzitm vrtulnikov na uzemi Syrie... Mozne vyuzitie pri problemoch s Podnesterskom (ktore zacinaju byt aktualne,...tam sa dostanu len namornou cestou alebo leteckou).

Ostetne 2 co sa o nich spekulovalo by mohli najst v Severnom flote uplatnenie tiez pri obhajovani uzemnych narokov na Arktidu.

A dalej reci ze by nezvysili silu ruskeho namornictva.... napr. http://www.militarybox.cz/news/kamov-ka ... ne-strely/
....Schopnost detekce cílů by se tímto měla zvýšit až na 200 km a to dává příležitost vrtulníku používat i velmi výkonné protilodní řízené střely typu Ch-31 a Ch-35....
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Mirek58 »

Osobně velice pochybuji o tom, že lze Mistraly upravit pro arktické podmínky.
Kdysi Němci stavěli, pro tuším Severonorilsk ( Norilskij nikl ?), nákladní lodě pro dopravu rudy ( stavěli je taky po sektorech ) a v loděnici ve Warnemunde nám vykládali jak museli změnit tvar, pohonný systém a konstrukci trupu pro podmínky na severu.
To, že se dá doplnit vytápění a izolace je jedna věc, plovoucí led druhá.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5879
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Polarfox »

arten píše:Vidíte? Stále nám nie je jasné kde a ako by ich mohli použíť a „naháňame“ zmysel. Celkovo by tvorili brigádu. Ale nasadenie malo byť v jednotlivých flotoch, čiže posílený prápor (dva v severnom flote).
My naháníme smysl, protože nejsme ruský generální štáb a nemáme jejich informace. Jsme obyčejní internetoví diskutéři, kteří se z dostupných informací snaží k něčemu dopídit. Což neznamená, že to smysl nemá. Stejně můžeme operovat u řady jiných nejasnosí u jiných druhů techniky a tam většinou nikdo nepochybuje.

Ale i tak, v rámci poloamatérských odhadů, co na tom zase tak moc nedává smysl (když vypustíme ideologii a vůbec to, že se to týká Ruska)? Ruské námořní výsadkové síly na tom nejsou nijak zvláště úžasně a taktéž je třeba je budovat. Pokud si tedy neřekneme, že Rusko nic takového nepotřebuje a obejde se i bez nich...což se obejde i bez LL, křižníků, obrovských ponorek či tanků..závisí jen na tom, kde nastavíš hranici (v nouzi nejvyšší se obejde i bez námořnictva jako takového, když to trochu zlehčím...prostě dle toho, do jakého extrému to poženeme). Takže mysleme reálně a řekněme si, že Rusko námořní výsadkové síly potřebuje. Mistraly by v tomto případě daný sektor výrazně posílily a daly mu nové a zatím nepřístupné možnosti. A nejen co se týká samotného výsadku, neboť je tu přínos pro ruské námořnictvo a Rusko jako takové...tj. projekce síly, velitelské kapacity, humanitární mise, atd. td. Mistral je víceúčelová a modulární loď, kterou dokážeš využít i když zrovna nepotřebuješ vysazovat techniku na nepřátelském pobřeží.

Už jen na ukazování ruské přítomnosti ve světě a menší bezpečnostní operace je vrtulníková výsadková loď jasným kandidátem. Svaz s letadlovou lodí má Rusko jeden a jiné úkoly než tvrdou demonstraci síly plnit nedokáže...navíc je to výrazně dražší.
arten píše:Koľko štátov/konfliktov by mohli s touto silou (hoc aj spolu - brigáda) ohroziť?

V skutočnosti si Rusko historicky „ošéfováva“ blízke zahraničie. Nepotrebujú ich. Hektorové „Tak Mistral by sa uplatnil vo vojne s Gruzinskom. Sice si poradili aj bez neho ale miesto by si našiel.“ je presným pomenovaním situácie. Jasné, že by si poradili a nákladovo je výsadkové plavidlo úplne inde ako ekvivalentné pozemné sily...

Preto som prezentoval špekuláciu s ich PPO nasadením (Mirku, dve ďalšie postavené v Rusku mali byť špeciálne upravené pre arkt. podmienky). Lebo ináč mi to nedávalo zmysel...
Obrátím otázku - k čemu tedy Rusko výsadkové síly vůbec má, když s nimi nic nedokáže a k čemu staví nové výsadkové lodě? Dále většina států kromě USA vlastní taktéž vrtulníkové a velké výsadkové lodě v menším množství a předpokládám, že je považují za hodnotné a užitečné. Proč by měla platit idea "když jich není 50 a nedokážu s nimi udělat druhé vylodění v Normandii, tak je to k ničemu"...vše nebo nic? Zvláště v dnešním světě plným menších bezpečnostních hrozeb, územních sporů, sporů o zdroje, přírodních katastrof atd.?
arten píše:V Petrohrade má Admiralskaja verf kapacity určite min. 70tis. ton. Kvôli Mistralom vybudovali na Kotlinovom ostrove ďalšiu lodenicu.
Jenže tady nejde o kapacitu 70 000 tun, ale o to, jak ji dokáží využít.
Smajk píše:Jak jsou na tom ruské loděnice je taky těžko odpovědět,ale pokud už tam část Mistralů postavili,tak to nebude zase tak hrozný,jak píšete.
Dobře, postavili zadní část trupu. Co z toho plyne? Umí postavit zadní část trupu (a rychle, když jim hoří koudel u zadku).
Smajk píše:Každopádně od dob Jelcina pořádně šlápli na plyn co se týče výrobních technologií a pokud chcete srovnávat,stačí se jen dívat na videa z jejich fabrik na youtube a porovnat to třeba s našima fabrikama.Myslím že v některých odvětvích jsme v porovnání s nima naprostý břídilové. Viděli jste třeba rozdíl ve vybavenosti novýma technologiema naší a jejich slévárny? Protože zrovna v jedné dělám,polil mě pot studu.
Nevím jak je to se slévarnami, ale ruské civilní loděnice jsou drahé, staví pomalu a málo kvalitně. Ruské vojenské loděnice staví pomalu a více o nich nevíme. Dokud budou mít sami Rusové velké výtky a nedůvěru k vlastním loděnicím, tak to s nimi zase taková sláva nebude. Je něco jiného, když ve Francii opustí velká loď loděnici za 3 roky a v Rusku za 10 (a ta prvn bude ještě levnější).
Wladimir píše:Vladivostok by posilnil Pacificky flot.... vidime stale ze su tam uzemne spory s Japonskom atd. Japonci prave zaviedli tiez vrtulnikove lode.
Sevastopol... mozne vyuzitie zasobovanie Syrie, mozno nejake operacie s pouzitm vrtulnikov na uzemi Syrie... Mozne vyuzitie pri problemoch s Podnesterskom (ktore zacinaju byt aktualne,...tam sa dostanu len namornou cestou alebo leteckou).
Tak nějak. A to je jen část možných úkolů.
Osobně velice pochybuji o tom, že lze Mistraly upravit pro arktické podmínky.
Kdysi Němci stavěli, pro tuším Severonorilsk ( Norilskij nikl ?), nákladní lodě pro dopravu rudy ( stavěli je taky po sektorech ) a v loděnici ve Warnemunde nám vykládali jak museli změnit tvar, pohonný systém a konstrukci trupu pro podmínky na severu.
To, že se dá doplnit vytápění a izolace je jedna věc, plovoucí led druhá.
Jsou arktické podmínky a arktické podmínky. Bez zásadního převorání asi nelze, přičemž ruské Mistraly by neměly být příliš odlišné, jde tam opravdu hlavně o odledování, zabránění tvorby ledu v hangáru atp.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
arten
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2707
Registrován: 10/3/2010, 01:30

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od arten »

Polarfox píše: "Ruské námořní výsadkové síly na tom nejsou nijak zvláště úžasně a taktéž je třeba je budovat. Pokud si tedy neřekneme, že Rusko nic takového nepotřebuje a obejde se i bez nich...což se obejde i bez LL, křižníků, obrovských ponorek či tanků..závisí jen na tom, kde nastavíš hranici (v nouzi nejvyšší se obejde i bez námořnictva jako takového, když to trochu zlehčím...prostě dle toho, do jakého extrému to poženeme). Takže mysleme reálně a řekněme si, že Rusko námořní výsadkové síly potřebuje. Mistraly by v tomto případě daný sektor výrazně posílily a daly mu nové a zatím nepřístupné možnosti."

"A nejen co se týká samotného výsadku, neboť je tu přínos pro ruské námořnictvo a Rusko jako takové...tj. projekce síly, velitelské kapacity, humanitární mise, atd. td. Mistral je víceúčelová a modulární loď, kterou dokážeš využít i když zrovna nepotřebuješ vysazovat techniku na nepřátelském pobřeží."

"Už jen na ukazování ruské přítomnosti ve světě a menší bezpečnostní operace je vrtulníková výsadková loď jasným kandidátem. "
No dobre, tak poďme pekne po poriadku:

- v Európe proti NATO nie je šanca.
- Podnestersko - len ak to NATO dovolí, je to príliš blízko a znamenalo by to otvorený konflikt voči Moldavsku.
- Pri operáciách typu Gruzínsko platí vyššie spomenuté - áno, mohli by podporiť "útok do boku" ale ostáva otázka efektivity takto vynaložených prostriedkov. Na blízke zahraničie skrátka výsadkové sily nepotrebuješ.
- Japonsko? Realy? Proti vzdušnej a námornej nadvláde Japonska? Mokrý sen a reálne nezmysel.
- Arktída? Proti komu a čomu tam treba poslať výsadkovú loď? Kanada obsadí nejaký ostrov a dá naňho polovicu svojej malej armády, či ako?
- na akcie typu Irak, Lýbia môžeme zabudnúť.

Takže reálne len štáty (subsaharskej) Afriky, prípadne podpora strany konfliktu typu Sýria. Trochu málo muziky za trochu veľa peňazí, nie?

Pretože toto:
Polarfox píše:Proč by měla platit idea "když jich není 50 a nedokážu s nimi udělat druhé vylodění v Normandii, tak je to k ničemu"...vše nebo nic? Zvláště v dnešním světě plným menších bezpečnostních hrozeb, územních sporů, sporů o zdroje, přírodních katastrof atd.?
platí. Presne tak to je. Je rozdiel, keď si Európska mocnosť postaví malú výsadkovú kapacitu pre robenie poriadku v bývalých kolóniách a postavenie reálnej kapacity na projekciu sily napr. pri "sporoch o zdroje."

Takže opäť sme pri
Polarfox píše:Mistral je víceúčelová a modulární loď, kterou dokážeš využít i když zrovna nepotřebuješ vysazovat techniku na nepřátelském pobřeží.
a "humanitárnych katastrofach, prípadne PPO...

Toto som myslel "naháňaním zmyslu..."
Polarfox píše:
arten píše:V Petrohrade má Admiralskaja verf kapacity určite min. 70tis. ton. Kvôli Mistralom vybudovali na Kotlinovom ostrove ďalšiu lodenicu.
Jenže tady nejde o kapacitu 70 000 tun, ale o to, jak ji dokáží využít.
Tomuto nerozumiem. bola otázka, či Rusi majú kde postaviť podobné lode. Majú.
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5879
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Polarfox »

arten píše:No dobre, tak poďme pekne po poriadku:

- v Európe proti NATO nie je šanca.
- Podnestersko - len ak to NATO dovolí, je to príliš blízko a znamenalo by to otvorený konflikt voči Moldavsku.
- Pri operáciách typu Gruzínsko platí vyššie spomenuté - áno, mohli by podporiť "útok do boku" ale ostáva otázka efektivity takto vynaložených prostriedkov. Na blízke zahraničie skrátka výsadkové sily nepotrebuješ.
- Japonsko? Realy? Proti vzdušnej a námornej nadvláde Japonska? Mokrý sen a reálne nezmysel.
- Arktída? Proti komu a čomu tam treba poslať výsadkovú loď? Kanada obsadí nejaký ostrov a dá naňho polovicu svojej malej armády, či ako?
- na akcie typu Irak, Lýbia môžeme zabudnúť.

Takže reálne len štáty (subsaharskej) Afriky, prípadne podpora strany konfliktu typu Sýria. Trochu málo muziky za trochu veľa peňazí, nie?
Opakuji svoji protiotázku. K čemu tedy má ruské námořnictvo výsadkové lodě a proč staví/pořizuje si nové? Takže když bude ve vztahu s Japonskem eskalovat napětí a Rusové budou potřebovat na Kurily vysadit silnější jednotky, tak si buď A) řeknou "vzdušná a námořní převaha Japonska, kašleme na to" a budou se na to jen koukat v televizi a nebo B) si najmou trajekt od Číňanů?
arten píše:platí. Presne tak to je. Je rozdiel, keď si Európska mocnosť postaví malú výsadkovú kapacitu pre robenie poriadku v bývalých kolóniách a postavenie reálnej kapacity na projekciu sily napr. pri "sporoch o zdroje."
Je zajímavé, že na ukazování síly při sporech o zdroje stačí i obyčejné OPV/lodě pobřežní stráže, ba jsou na to dokonce vhodnější než čistě bojová plavidla. Nebo tam musí plavat celé válečné flotily, aby se to počítalo? Co hraje roli je přítomnost, dostupnost, univerzálnost a ekonomičnost provozu, ne počty.
arten píše:a "humanitárnych katastrofach, prípadne PPO...

Toto som myslel "naháňaním zmyslu..."
Ne, ty primárně vezmeš vše ostatní mimo PPO a řekneš, že to nemá smysl (ať už ho má nebo ne) a zbyde ti PPO (kde by jsi při troše snahy mohl říci také, že to nemá smysl). Tudíž to není ani tak nahánění smyslu, jako spíše popírání smyslu.
arten píše:Tomuto nerozumiem. bola otázka, či Rusi majú kde postaviť podobné lode. Majú.
Já kapacitu ke stavbě nechápu jen jako to, jestli mají dostatečný fyzický prostor ke stavbě a vybavení trupu, ale celkový výkon loďařství a jeho případné limity. Od toho se totiž odvíjí to, kdy se začne se stavbou, jak dlouho to bude trvat, kolik to bude stát a jakou kvalitu bude mít výsledný produkt.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Prdola
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 120
Registrován: 4/3/2014, 07:42

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Prdola »

No, podle mě mít loděnici, kde tu loď postavím, je spíš takový základ, než "kapacita". K tomu toho potřebují mnohem víc. Z druhé strany za SSSR nějaké plány byly, tak odkud brát je, ale je to už 25 let, takže pamětníků v těch loděnicích moc nebude.
pks
rotný
rotný
Příspěvky: 80
Registrován: 19/7/2014, 13:40
Bydliště: Zlín

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od pks »

Já bych viděl jako primární účel všech Mistralů zabezpečení dlouhého severního pobřeží mobilními silami. 4 výsadkové lodě mohly být ekvivalentem např. 20 pozemních základen připravených k přijetí vojska.

Nastává globální oteplování, zpřístupňuje se severní mořská trasa komerčním plavbám - tj. oblast je relativně dostupná pro zkoumání a plánování případné operace (protivníkem).
Dosud byl sever zabezpečen ledem, to už ale není dostatečné. Z jihu od železnice se na sever dostává dost komplikovaně, a pokud by protivník provedl vylodění na Sibiři, tak Rusové mají velmi omezené možnosti odpovědi - výsadkové kapacity jsou omezené a nakonec by to asi museli řešit jaderným úderem - pokud by nestačil mnohem dražší letecký výsadek.

Že byly 2 lodě plánované do jiných moří - to vidím jako částečné řešení problému s posádkami, které raději slouží v civilizaci a nemusí je tak moc přeplácet - na Krymu nebo ve Vladivostoku si klidně mohou založit rodinu, na severním pobřeží je všechno složitější (a chodí tam spíše za trest :D).

Problém, že ty lodě neměly být všechny přizpůsobeny k severským podmínkám - to se dá řešit časovým omezením nasazení. V létě je severní mořská cesta bez ledu a pro případnou invazi si určitě protivník nevybere zimu - to by si musel opravdu hodně věřit, že to zvládne lépe než Rusové.

Aljašku Rusové prodali (asi se shodneme že hluboko pod cenou) také proto, že ji nebyli schopni vojensky udržet - a kdyby si ji chtěly vzít USA silou, tak by tehdy nenarazili na výrazný odpor. Takové situaci se chce Rusko vyhnout.

Nakonec i Kurilské ostrovy mohou být důvod. Už se kdysi (1956) s Japonskem údajně domluvili na předání pár ostrůvků (Habomajské ostrovy +Šikotan) po uzavření mírové smlouvy, ale už se to nějak vleče a zdá se, že Rusko se svého území velmi nerado zbavuje.
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od kenavf »

Pri riešení otázky "na čo budú rusom lode triedy Mistrál" sa teda najprv opýtajme "na čo sú francúzom lode typu Mistrál"?
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Prdola
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 120
Registrován: 4/3/2014, 07:42

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Prdola »

Jsou nasazované docela často, v Libanonu, Lýbii, Mali tuším, že i proti ebole "bojovali". Navíc Francie má svoje zámořské ostrovy a území, tak tam je to jasný na 100%. Najdi si někde historii nasazení, je to celkem seznam.
arten
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2707
Registrován: 10/3/2010, 01:30

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od arten »

Polarfox píše: Opakuji svoji protiotázku. K čemu tedy má ruské námořnictvo výsadkové lodě a proč staví/pořizuje si nové?
Presne o tomto píšem. Že pre Rusko špecificky to nemá valný zmysel.
Resp. nie je to veľmi efektívne využitie prostriedkov.
Polarfox píše:Takže když bude ve vztahu s Japonskem eskalovat napětí a Rusové budou potřebovat na Kurily vysadit silnější jednotky, tak si buď A) řeknou "vzdušná a námořní převaha Japonska, kašleme na to" a budou se na to jen koukat v televizi a nebo B) si najmou trajekt od Číňanů?

Je zajímavé, že na ukazování síly při sporech o zdroje stačí i obyčejné OPV/lodě pobřežní stráže, ba jsou na to dokonce vhodnější než čistě bojová plavidla. Nebo tam musí plavat celé válečné flotily, aby se to počítalo? Co hraje roli je přítomnost, dostupnost, univerzálnost a ekonomičnost provozu, ne počty.
No pozor, ale tu trochu miešame hrušky s jablkami. Mistral je bojová výsadková loď. Tú nasadzuješ keď chceš dobiť pobrežie. Na posilovanie Kuríl ti stačia normálne transportné lode, ak tam už nasadzuješ Mistral, tak sa bojuje a áno v tom momente je jeho životnosť proti JSDF veľmi krátka...
To isté príklad s OPV - iný účel iný dôvod nasadenia...
Polarfox píše:
arten píše:a "humanitárnych katastrofach, prípadne PPO...

Toto som myslel "naháňaním zmyslu..."
Ne, ty primárně vezmeš vše ostatní mimo PPO a řekneš, že to nemá smysl (ať už ho má nebo ne) a zbyde ti PPO (kde by jsi při troše snahy mohl říci také, že to nemá smysl). Tudíž to není ani tak nahánění smyslu, jako spíše popírání smyslu.
Polare neber to ako flame, ale ako úvahy a kladenie otázok. Nie som ultimatívne proti, len uvádzam argumenty, ktoré si myslím, že sú relevantné.
pks napr. povedal zaujímavú myšlienku s tým presunom jednotiek.

kenaf - Po prvé - Francúzi primárne majú nejaké záväzky v bývalých kolóniách kde taká sila stačí. Po druhé - veľmi dobrá otázka, pretože v globále je to aj tak strašne málo a ja už dlho rozmýšlam aké je vlastne súhrná výsadková kapacita EU.

Využijem to teda a zakladám vlákno k tejto téme http://is.gd/HRpN00 a poprosím kolegov o doplnenie.
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Julesak »

arten píše: Na posilovanie Kuríl ti stačia normálne transportné lode, ak tam už nasadzuješ Mistral, tak sa bojuje a áno v tom momente je jeho životnosť proti JSDF veľmi krátka...
Nechcem tu začínať nejaký flame-war, ale myslím si že tu Japoncov dosť preceňuješ - napr. všetky základne JSDF sú v dosahu ruských zbraní (Iskander (M+K), Kalibr, trebárs aj Su-24/34, Tu-22M3), pričom ruské sú kryté dáždnikom S-300P/S-400 + VVS.

Teda v prípade ak hovoríme o hypotetickej snahe Japonska získať Kurily silou. To je jediný reálny dôvod nejakého konfliktu, pretože na nejakú inváziu do Japonska OS RF nemajú prostriedky a ani cieľ.

Mistral na ďalekom východe (alebo na Čiernom mori) má rovnaký význam ako tam majú veľké výsadkové lode projektu 775.
Akurát má schopnosť vrtuľníkového výsadku + veliteľskú a nemocničnú kapacitu k tomu. Tj. môže pôsobiť ako veliteľská loď výsadkového zoskupenia, resp. operácie ako takej (nielen jej námornej časti).
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Prdola
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 120
Registrován: 4/3/2014, 07:42

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Prdola »

Na druhou stranu, Japonci můžou koupit, nebo postavit střelu s plochou dráhou letu a doletem kolem 1000 km, jinak Japonsko teď na nic takového ani nemyslí, ale kdo, říká, že se to zase nezmění, jak už jsme psali, zaútočit na USA v roce 41 byl taky čistý nerozum a přece.
Odpovědět

Zpět na „Námořnictvo“