1) Samozřejmě že je to složitější. To je právě to, co píšu. Klima se mění už miliardy let - to je bez debat. Ale jednak je politicky přeceňován vliv člověka - a z celého vlivu člověka jen a pouze jedna jediná marginálie, tedy vliv CO2, přičemž např. kdyby už tedy bychom mluvili o vlivu člověka, tak máme celou řadu mnohem významnějších skleníkových plynů, od vodní páry, přes metan, až po přízemní ozón, nebo i (fyz., nikoli chem. působení) aerosoly a přízemní prach. A druhak jsme ukázali jak málo víme. Dokonce i teplota oceánů v hloubce od 0 do 200m mírně roste (srv. problém s ledem!), i když i to jen místně, a to všechno je možno zdokumentovat a mohli bychom se o tom bavit. Přičemž podle hypotézy o oteplování vlivem člověka a jeho CO2 by to mělo být naopak - tedy oceán až od vzduchu.arten píše: alfik - "Dokonce i ten pitomý led na pólech přibývá a neubývá!" - toto je trošku zložitejšie. Ide o to, že vodnej pary pribúda a teda aj ľadu sa (niekde) tvorí viac, ale zase sezónne ubúda. (Tvoje príspevky ináč mám rád, nezanevri na Palbu)
Ale né, my si vybereme profláklou a nedokazatelnou Al Gorovu a Pačaurího kauzu a budeme ji oživovat, protože píšeme stejně jako mainsteam, že. A mimochodem, o tzv. vědeckém mainstreamu (per review media) to platí tuplem - víte proč se v nich objevují jen a pouze "oteplováky" a žádný "vyvraceč" nemá šanci? Protože tyto media žijí ze stejných grantů jako Al Gor s Pačaurím... smutné. Smutné pro vědu.
Alchymista to shrnul jinými slovy, ale napsal celkem totéž.
Chce to (i od klimatologů) trochu pokory, zase si přiznat že svět je složitější než si politici přejí, a začít s tím, co vědci dělat mají, a hlavně nepodvádět. Cituji prof. Parkinsona: "VĚDEC TU NENÍ OD TOHO, ABY PLEL PLEVEL, VĚDEC MÁ POPSAT, JAK RYCHLE KTERÁ ROSTLINA ROSTE!"
2) Já na Palbu nezanevřel a nikam se nechystám, co s tím všici máte? Napsal jsem že se Palba za posl. pár let změnila, to je vše. Dokonce ani jsem nenapsal že se změnila na něco co mi nevyhovuje, jen se změnila oproti tomu, co na ní bylo psáno když jsem přišel.
Pche, tu radost nikomu neudělám, že bych zmizel a nedej bóže ještě vymazal své příspěvky!