Máš pravdu v tom, že vybrat pár míst tak, abych nezaplavila celou palbu obrázky, je dost složité. Napadá mě tolik míst, co jsem mohla vybrat místo toho, ale když mně se líbí kde co. Skoro každý malý kostelík, ruina, budova, najdu si na všem něco zajímavého. Mohla jsem stejně tak vybrat Solovecké ostrovy nebo nedostavěnou severní železniční dráhu mezi Salechardem a Igarkou, která se stavěla z podnětu Stalina od roku 1947 za severním polárním kruhem a stála životy desítek tisíc lidí, vězňů z gulagu. Po Stalinově smrti byly tyto práce zastaveny, ale kusy železnice, baráků a budek zůstaly. Byl by to celkem nebezpečný trek kvůli bažinám a absenci civilizace, ale zajímal by mne.

Mě napadlo totéž, pokud jde o zatopené chrámy. Rusko nemá šanci zachránit všechny památky, co přežily, a možná je dobře, že o snahu některých se nemusí ani snažit. Jsou natolik podmáčené, zničené a mají narušenou statiku, že by brzy spadly a jejich oprava by stála tolik peněz, že by se to nevyplatilo. Jsou to stavby z 18. století, ale žádné unikáty. Přehradní nádrže na Volze mají své opodstatnění a jakkoliv je ztráta některých chrámů smutná, celkově se o velkou tragédii nejedná a obce ustupují přehradám i jinde ve světě. Aspoň se vytváří dost fotogenické jevy, již zmíněny chrám v Krochinu ve Vologdské oblasti se během let zajímavě rozpadá a stále vzdoruje pokoření vodou. V roce 2011 se zahájila jeho pomalá rekonstrukce. Pokud někdo z vás viděl Šukšinův film Červená kalina, v jedné scéně je Krochinský kostel dobře vidět.
GPS: N 60°3.64182', E 38°2.35278'

1909

cca. 1950

cca. 1970

2005
Zničení ostatních chrámů je bohužel dost tragický a hanebný jev, který se Rusů dotkl a nesouhlasí s ním. Nenadálé sesazení Boha a jeho náhradu ideologií vesničtí Rusové nepochopili. Jako člověk, který má umění rád, mě těší, že se chrámy opravují, i když za tím stojí papaláši a oligarchové, které to vůbec nezajímá. Ovšem snaha těch nepolitických lidí, to je teprve něco. Tuto sféru vidím skutečně pozitivně. Narozdíl od jiných.
Mé poslední tři navštívené nej, po odumření notebooku bohužel jen s cizími fotkami.
Pokrovský chrám na řece Něrli v obci Bogoljubovo, Vladimirská oblast
GPS: N 56°11.77605', E 40°33.68707'

Dmitrijevský chrám ve Vladimiru, stejný typ ruské gotiky (můj favorit)

Barokní chrám Narození Krista v Nižním Novgorodě. Chrám si postavila bojarská rodina Stroganovovů, a když město navštívil Petr I., chrám se mu zdál tak krásný, že ho bojarům zavřel a zakázal používat, aby někde neměli hezčí chrámy než v jeho Pitěru.
GPS: N 56°19.63452', E 43°59.09692'

Děkuji ti za diskuzi! Opravdu mě baví ji vést.
Jinak zvu všechny uživatele, aby, pokud se jim bude chtít, přidali místa, která se jim v Rusku líbí. Mohlo by to být zajímavé i pro mě, zjistit, co se Čechům líbí a kam míří.