Inu, tohle už se řešilo před měsíci:
http://www.armadninoviny.cz/zneklidnuji ... ng-ii.html
Že se to od té doby nevyřešilo mne nepřekvapuje. F-35 je totiž první velký projekt Pentagonu, ve kterém se při psaní softwaru používá vývojová metodologie "Agile", resp. její varianta.
Dříve se používala medotologie V-model:
Všimněte si, že v té řadu prvních fází zabírá nudné a nezáživné
promýšlení a kontrola, zda to bylo promyšlené správně.
Agile se s něčím tak otravným jako promýšlením celého systému do detailu nezahazuje. Prostě se sedne, nekecá a maká, jak by řekl náš oblíbený slovenský oligarcha. A dodávají se malé, samostatně funkční celky, přičemž hlavním důrazem je, aby se přinášely
pořád nové funkce - protože to je úplně nejdůležitější, tím se dělá dojem na zákazníka -, a aby to bylo rychle. Jo a kdyby zbyl čas, bylo by fajn opravit nějaké chyby, ale nové "fíčury" jsou důležitější. Jo, a také to musí být "smart", tzn. myslet namísto člověka, rozhodovat se namísto člověka a nedovolit mu se rozhodovat po svém. Mít moc velkou svobodu totiž lidi jen mate a zdržuje a "zákazník to nechce". (Tedy, zákazník - ti chlapi, co s tím budou dělat, to samozřejmě chtějí. Ale jejich názor nikoho nezajímá, protože oni nejsou ti, co to schvalují a kupují. Schvalují a kupují to manažerské typy, a ty jdou s módními trendy a chtějí smárt a fíčury a adžájl.)
A samozřejmě se to moc netestuje, protože komplexní testy (kdy Kontrola Kvality vlastně dělá práci vývojářů a architektů a snaží se na to podívat z nadhledu) trvají moc dlouho a zdržují fíčury.
Dělá to tak Apple a Google se svými "smart" mobilními iOS a Androidem, tak to musí být dobré pro všechny. Co na tom, že stíhačka není spotřební elektronika.
Nu a tady máte výsledek. Údržbáři si stěžují, že zatímco v softwaru přibývají funkce, chyby tam zůstávají. Posádky zase, že tak nějak nefunguje fúze dat, která měla být stěžejní. Zato vždy přibude nějaká nová podporovaná zbraň, to je důležitější než trapné lpění na a architektonických otázkách. Se vyřeší později. Jednou. Až nebude jaké lepší fíčury zahrnovat.
GAO si stěžuje, že je to nepromyšlené, neotestované a zranitelné.
Vítejte ve 21. století. Pokud jste to ještě neuhodli, softwaru F-35 nevěštím veselou budoucnost. Mne totiž donutili k přechodu na "adžájl" taky a ani po letech jsem se s tím příšerným konceptem "dělejte všechno jako spotřební elektroniku" nesmířil.