Tank T-14 Armata, história vzniku

Obrněná a tanková technika

Moderátoři: Julesak, sa58

Odpovědět
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17909
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od skelet »

Je sice hezké, že by T-14 měl být stavěn pro instalaci 152mm kanonu (nebo nějaké jiné ráže větší než 125mm), ale problém je, že z jakéhokoliv důvodu se tak nestalo. A je otázka, zda to je jen zdržení způsobené snahou o co nejdřívější zavedení nebo se objevil nějaký technologický problém, který nebylo možno (rychle nebo napořád?) vyřešit.
irelevantní. Podstatné je jestli je podvozek uzpůsoben k tomu, aby pojal kanón a munici ráže větší jak 125mm. Nezavedení může být ze stejného důvodu z kterého nebyl zaveden na Západě kanón ráže 140mm. Kanón ráže 125 (120)mm zkrátka na valnou většinu cílů postačuje.
Tak si rozeberem ony tři parametry. Palebnou sílu a pancéřovou ochranu už jsem rozebíral. Co se týká mobility na základě zveřejněných údajů (výkon motoru 880 kW a hmotnost 50t) to prostě není žádný velký náskok nad jinými tanky.
onen rozdíl je cca 4 až 17,5tuny dle toho kterého západního tanku
Ale u Armaty víme jen to, že základem jeho pancéřování je (masivní?) ocel. Vzhledem k deklarované hmotnosti tanku potom nemůže být pancíř zase nějak lepší, než jiné typy pancéřování. Tedy základní vrstvený pancíř jeho jádrem je ocel s případným reaktivním pancířem. To používají dnes tanky poměrně běžně.
Zlepšení oproti některým tankům by mohlo být, kdyby se jednalo o modulární pancíř a vzhledem k tomu, že by se mohlo jednat o transfer technologie z Izraele by to dávalo smysl. Ale i tento typ pancíře je v dnešní době moderními tanky běžně používán.
prakticky nejde o to z čeho je ten pancíř, ale jde o to jak je rozmístěn. A to zkrátka umožňuje Armata poskládat jinak, než-li jsme byli doposud zvyklí.
Takže pořád nikde nevidím nějaké zlepšení schopností oproti jiným tankům. Ani v jednotlivosti, ani jako celek. Stále to zůstává jen u toho, že na některá technická řešení byla použita ne běžně používaná technologie. Je potom otázkou, jestli zvolené řešení bude odpovídající i pro provoz T-14.
to je spíše dáno tvým odmítáním všeho ruského
Ohledně napodobování T-14. Zajímavé je, že když se seznámíš s tím, co nyní testuje DARPA, zjistíš, že vůbec nejdou cestou T-14 ale probírají naprosto jiné možnosti. Vzhledem k tomu, že mají zkušenosti z dřívějšího programu na vývoj úplně nového tanku pro americkou armádu, není možné připustit, že vědí co dělají?
který projekt DARPA máš na mysli? Zatím všechny projekty tanků budoucnosti směřovaly k tomu stejnému co naznačuje Armata. Jen se měnila hmotnost, rozměry a vnitřní uspořádání.
že rozhodnutí americké armády provozovat Abramse až do roku 2045 by mohlo být odpovídající? Proč by musela být T-14 nějak revoluční a napodobována? Jak velký potenciál může mít? Vždyť z tohoto pohledu toho o ní moc nevíme. Co když už nyní se jedná o konstrukci, která dosáhla svých limitů a není možno ji dál rozvíjet? Co když se jedná o slepou uličku vývoje, jako třeba svého času Str-103?
odpovídající? možná ano, ale jde o poměr hrozeb, výkonu a ceny. Nakonec se může ukázat, že toto rozhodnutí je chybné. Ale to bude záležet na reálných možnostech Armaty, a především na jeho čísnké odpovědi. Za mne je samotný rozvoj Abramse do roku 2045 pouhým přešlapováním na místě, ale spíše ulitbou Obamově administrativě.
ObrázekObrázekObrázek
Martin2086
rotný
rotný
Příspěvky: 84
Registrován: 13/2/2015, 13:13

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od Martin2086 »

Dzine, vidim to stejne. Je znamo, ze USA vynalozily nemalo prostredku k provereni dalsiho mozneho, a teprve tady si troufnu tvrdit ze revolucniho, vyvoje tanku. Vysledek je ten.. ze nic nez tezkou krabici s pancirem a delem proste dnes nesestrojis. A A tezko vyrobis neco, co bude bojovymi schopnostmi prevysovat treba jejich Abrams modernizovany na nejvyssi moznou miru. Proto se jim proste zrejme nevyplati investovat do noveho tanku, ktery by schopnosti prevysoval ty soucasne stroje jen mirne. Rusko melo velky problem s ochranou posadky. USA s Abramsy ne, vzdyt i ty osizene Iracke verze vetsinou byly zniceny az dodatecne, po tom, co je Iracane udatne po zasahu opustily.. Ne.. Armata zadnou revoluci neni.. To pojeti tanku je porad stejne a bezosadkova vez si neumim predstavit ze by nejak zmenila pomer sil na bojisti v pripade tankoveho stretu.. Armata je velky krok pro Rusko.. ale od ostatnich TOP tanku nic nenapovida tomu, ze by si drzela svymi schopnostmi nejaky naskok. Vse co ma maji/mohou mit i jeji protejsky a jejich pancerova ochrana a ochrana posadky je narozdil od predeslych Ruskych konstrukci na vysoke urovni.

A budu se snazit pominout fakt.. ze je dost pochybne kdy a jestli vubec nekdy bude Rusko disponovat T-14 v poctu, ktery stoki za rec a v "plne" vybave.. U Rusu je znamo ze vse hned zavedou.. na papire.. a pak to 20 let zavadi a stejne to nefunguje.. pproste sorry.. ale vse okolo Armaty presne kopiruje doposavadni klasicke Ruske schema zavadeni nove techniky. Neni treba rozvadet dal, kazdy vi o cem mluvim.
Uživatelský avatar
Ataman
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 978
Registrován: 1/4/2008, 20:31

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od Ataman »

Hoši, už sem to sem jednou psal - toto téma se jmenuje T-14 a o té bych se zde rád něco dozvěděl - skutečnosti, nikoliv spekulace.
Na tyto nekonečné žabomyší orgie si založte vlastní téma a tam se všichni Revolucionáři, Evolucionáři, Dzinovci i Rabovci, můžete stále dokola bezvýsledně přesvědčovat o čemkoliv libo.
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Uživatelský avatar
Ejdou Rotacak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1218
Registrován: 23/7/2012, 14:54
Bydliště: Praha - Zbraslav

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od Ejdou Rotacak »

No to samozřejmě víme, kam narážíš. Předpokládám něco ve smyslu, že Rus je neschopný patolízal, prolhaný levičák a výtečný dezinformátor. Co to téma zamknout a počkat si 2,3 roky na alespoň trochu relevantní informace?

Třikrát Dzinovi rozumnými argumenty naznačíte, že jeho výklad je lehce nešťastný a neobjektivní a slušně ho vyprovodíte dveřmi ven......a on se Vám sem stejně po čtvrté neslušně vetře oknem.....
Já to tady od roku 2005 jen pročítám, prakticky nepřispívám.....ale tahle Dzinova suverenita mě občas zvedne šlak. Jak může hobby amatér (nebo je snad Dzin bývalý voják, vývojář, inženýr?) takhle suverenně tlachat? Předpokládám, že je to klasický český Pepík, kterému jen narostla ústa, protože si v lepším případě přečetl 20 knih s vojenskou tématikou a 100 výtisků ATM (což je pořád málo na vedení odborné diskuze)a postrádá základní míru sebereflexe.

Vždyť jsi Dzine dospělej, to si vážně myslíte, že je Rus tak hloupej, aby vyvíjel tank, kterej je ještě dávno před zavedenim do výzbroje zastaralej?( dobře podle tebe jen průměrnej :-D)
Ta země má obrovské zkušenosti s vedením války, zařvalo jim dostatečné množství vojáků a přišli o dostatečné množství vojenské techniky, aby dokázali reflektovat slabiny a u nových typů se jim vyvarovat (nebo je alespoň omezit). Vykašlete se na to..........to je stejný jako to trapný tlachání o F-35, všichni o tom ví hovno, ale huba plná keců.....protože si přečetli pár trapnejch marketingovejch cimtů od Lockheedu a "věrohodnejch výpovědí pilotů" na serverech tipu F16.net. Bože, bože - to jste někteří fakt tak naivní, že si myslíte, že na Googlu najdete tajné informace o SOUČASNÝCH vojenských projektech?? Na googlu najdete jen to, co velmoci cíleně uvolní - takže patoky a polopravdy, který si přečte dalších 50 milionů hobíků do vojenství.

Nic proti Vaším odborným debatám o starších kusech voj. techniky - tam se dá relevantních informací dohledat dost, ale to vaření z vody (a Dzinovo zaryté pomlouvání něčeho, co v životě neviděl a ví o tom prdlačku) je snad zbytečné.

EDIT: měl jsem to dlouho otevřené v okně a uživatel Ataman mezitím napsal v podstatě to samé :)
Uživatelský avatar
Wladimir
četař
četař
Příspěvky: 77
Registrován: 25/3/2014, 13:10

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od Wladimir »

suhlasim. tiez tu neprispievam ale len chodim citat forum. a poslednych par mesiacov tu o armade Ruska nie je nic zaujimave len hadky o tom ci je tank Revolucny/evolucny a stale to iste dokola ako pri debatach o T-64. Nic zaujimave o armate v tomto vlakne len kecy o nicom.... :roll:
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od Dzin »

skelet
Potom to můžeme vzít, že měrný výkon T-14 je 17,7 kW/t, M1A2SEP má 17,7 kW/t, Leopard 2A6 má 17,7 kW/t také.

Jak jinak si představuješ, že by pancíř T-14 mohl být poskládán? Mě z toho pořád vychází "klasická koncepce".

Vše ruské neodmítám, je to hodnocení toho, co o T-14 opravdu víme. Nemohu za to, že prostě spousta ruských výrobků, které se na první pohled jeví jako skvělé jsou při bližším zkoumání horší (což se ostatně týká i mnoha západních výrobků). Ale to nijak neznamená, že vše co dělají je špatné, jak se mi tu někdo snaží neustále podsouvat, že tvrdím. Chápu, že je jednoduší zaškatulkovat, ale prostě proč bych měl být nekritický obdivovatel něčeho, co není tak skvělé, jak to vypadá? Tohle jsme si odbyl před patnácti léty, kdy jsme byl nekritický obdivovatel ruské tankové školy.
Řekni mi tedy, kde píši něco, co není pravda a případně, v čem je moje hodnocení chybné. Vzal jsme to co vím a na základě toho předložil hodnocení. Od té doby, co jsme to udělal mi to tu skoro nikdo nezpochybnil. Tak mi napiš, kde ve svých vývodech mám chybu. Klidně si to můžeme probrat krok po kroku, ať se tu zbytečně neprobírá stále obecné věci, třeba začít palebnou silou nebo čímkoliv jiným, čas i prostor máme.

Mám na mysli poslední vývody, kdy prakticky zavrhli pancéřování vozidla (resp. je na úrovni toliko proti lehkým zbraním) a zaměřují se na maximální aktivní ochranu.


Ano, rozhodnuté o provozování Abramse má nepochybně i ekonomické pozadí. Což jsou ale spojené nádoby, špičková vojenská technika a ekonomická situace země.


Ataman
Faktů je známo velmi málo. A proč navíc nedělat to, že na základě toho, co je známo se nesnažit vyvodit nějaký závěr?

Ejdou Rotacak
To jsme bohužel nezaznamenal. Zkus to, nic nenaznačuj, napiš jasně. V čem to co píši o T-14 chybné případně kde moje vývody z tohoto mají logickou trhlinu.


Wladimir
Souhlasím. Ale třeba když jsme se snažil trochu rozproudit diskuzi nad předpokládanýma TTD T-14 skoro nikdo mi na to nezareagoval.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Ataman
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 978
Registrován: 1/4/2008, 20:31

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od Ataman »

Dzin píše:Faktů je známo velmi málo. A proč navíc nedělat to, že na základě toho, co je známo se nesnažit vyvodit nějaký závěr?
Protože dělat závěry na základě nedostatečných informací mi přijde totálně zcestné. Vždy to budou jen spekulace bez jakékoliv informační hodnoty.
Dzin píše:Souhlasím. Ale třeba když jsme se snažil trochu rozproudit diskuzi nad předpokládanýma TTD T-14 skoro nikdo mi na to nezareagoval.
Těžko se diskutuje o něčem, o čem se vlastně skoro nic neví, že?
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
adminprofisu
desátník
desátník
Příspěvky: 47
Registrován: 29/1/2010, 17:40
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od adminprofisu »

nekde na youtube bylo videjko s animaci z coho se sklada vez T - 14 ale nenasel jsem jej,,,,, ale nasel jsem toto - https://www.youtube.com/watch?v=mKzjmDFhQqU a toto https://www.youtube.com/watch?v=lHrhbBbvaBA
Uživatelský avatar
cover72
7. Major
7. Major
Příspěvky: 3160
Registrován: 12/6/2007, 20:09

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od cover72 »

Ataman píše:Protože dělat závěry na základě nedostatečných informací mi přijde totálně zcestné. Vždy to budou jen spekulace bez jakékoliv informační hodnoty.
Jak říkal Sherlock Holmes:

"Opírat se o nepřímé důkazy je ovšem krajně riskantní," odpověděl Holmes zamyšleně. "Může se stát, že ukazují přímo k jedné věci, ale podíváte-li se na ně jen z trochu jiného zorného úhlu, zjistíte možná, že svědčí stejné přesvědčivě o něčem zcela jiném."
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od Dzin »

Ataman

V tom případě proč potom vzniklo celé toto téma? Jen kvůli přeposílání odkazů oficiálních vyjádření výrobce či ruské vlády?

Závěry se dají dělat i na základě nedostatečných informací ba jedná se obvykle o nejběžnější činnost, která se v rámci hodnocení dělá a na diskuzních fórech je to dokonce výrazně převládající. Prakticky všichni, co zde diskutujeme tak obvykle činíme na základě znalostí které nejsou úplné. Obvykle to tady nikomu nevadí, resp. vadí to obvykle jen u oponenta, který nehájí podobný názor.
Ale zkus být konkrétní, které závěry, co jsme udělal ti přijdou totálně zcestné? Ohledně palebné síly, pohyblivosti, ochrany?

Ostatně, jak píše cover. A proto je tak žádoucí získat i jiné úhly pohledu na věc, což i je předpokládám smysl návštěvy diskuzních fór či spíše diskuze obecně. Abych si potvrzoval jen svoje přesvědčení, kvůli tomu nemusím chodit na diskuzní fórum, na to si vystačí člověk sám.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Xawi3r
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 533
Registrován: 1/12/2013, 21:20

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od Xawi3r »

2Dzin: Nesouhlasím! Ty tu vaříš z vody prakticky neustále a vždycky ti z toho vyjde luxusní americký hamburger a otrávený ruský boršč. Přijde mi zbytečné tu složitě hledat smysluplné příspěvky a přeskakovat divoké teorie fanoušků a antifanoušků té, či druhé strany.

Pokud mohu mluvit za sebe, tak jsem raději jen pro holá fakta...
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od Dzin »

Xawi3r
Tak ale kde přesně vařím z vody? Třeba v případě současné ruské munice? Nebo kanónu 2A82? Nebo toho jaký výkon má motor T-14 či jakou hmotnost má tento tank?

Podle tebe, třeba vyjádření výrobce jsou jen holá fakta? Podle mě ne, jsou to upravená prohlášení za určitým účelem a "holých fakt" v nich máš obvykle poskrovnu a když, jsou většinou podána tak, aby vyhovovala co nejvíce požadovanému výsledku, který se od prohlášení čeká. Napiš mi, co podle tebe tedy jsou "holá fakta" v případě T-14.
Navíc "holá fakta" bez zařazení do souvislostí jsou obvykle k ničemu. Dám ti příklad, když výrobce uvedl, že kanón 2A82-1M má účinný dostřel 8000 metrů, je to podle tebe holý fakt? Když nevíme pro jakou munici to je či co je míněno účinným dostřelem. Je to podobné, jako když ti řeknu, že moje auto má spotřebu 5 litrů na 100 kilometrů. Bez toho, abych to dal do souvislosti to možná pěkně vypadá, ale je to k ničemu. Abych parafrázoval jednoho palbáka, se kterým jsme rád diskutoval (byť jsme měli obvykle velmi rozdílné názory) je třeba hledat střípky informací a z nich se snažit poskládat obrázek pravého stavu věcí, než se spokojit s tím, že jen něco od někoho převezmu.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od Skeptik »

Potom to můžeme vzít, že měrný výkon T-14 je 17,7 kW/t, M1A2SEP má 17,7 kW/t, Leopard 2A6 má 17,7 kW/t také.
T-14 má motor o výkonu 1.500 hp (jeho výkon je zatím z ekonomických důvodů snížen omezovačem na 1.200 hp, ale v případě potřeby je možno použít plný výkon). Pokud se smíříme s nižší životností motoru, tak lze "vytunit" i na 2.000 kW
1.500 hp se rovná 1.118 kW
Hmotnost T-14 není známa, objevují se údaje od 48 po 52 tun
1.118 kW : 52 = 21,5 kW/t ... tedy alespoň u nás :)
Rozdíl v měrném výkonu je tedy stejný jako byl mezi tanky 2. a 3. generace.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17909
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od skelet »

Potom to můžeme vzít, že měrný výkon T-14 je 17,7 kW/t, M1A2SEP má 17,7 kW/t, Leopard 2A6 má 17,7 kW/t také.
Poměr výkon a váhy je jen jeden ukazatel pohyblivosti tanku. Pak je zde měrný tlak, délka styčné plochy pásů, ale i celková hmotnost. To vše ti to ovlivňuje.
(obdobné je to i u letadel)
Jak jinak si představuješ, že by pancíř T-14 mohl být poskládán? Mě z toho pořád vychází "klasická koncepce".
mi z toho klasická koncepce právě nevychází.
1) soustředěním posádky do jednoho, relativně malého prostoru ti umožňuje navýšit, respektive zmenšit pancéřování oproti jiným tankům. Příkladem může být věž, zde už nepotřebuješ chránit obrovskou masu jako dříve, ale pouze jen nezbytně nutné části. Zbytek ochráníš slabším pancířem, aby to neočesal kde jaký pěšák s velkorážným kulometem.
2) pokud ti narostou rozměry oproti klasickým ruským tankům, ale +- zachována jejich hmotnost, tak z toho vychází, že
a) došlo ke zmenšení pancéřové ochrany nebo
b) ke změně v koncepci pancéřování
c) ke změně materiálů

Bod A by platil na 100%, kdyby byl zachováno klasické uspořádání, tedy řidič v korbě, velitel a střelec ve věži. Ale T-14 tuto koncepci nemá, takže bod A můžeme s klidem zpochybnit. Protože neplatí bod A, tak se logicky nabízejí bod B a bod C. Bod C se nabízí nejvíce, ale nedá se předpokládat, že by Rusové objevili nový skvělý materiál, takže to bude kombinace C, s převahou bodu B. A jelikož víme, že T-14 je uspořádána netradičně, tak to můžeme brát jako potvrzeno (tedy pokud si odmyslíme nelogický závěr, že Rusové jsou blbci a úmyslně si snížili pancéřovou ochranu, v době kdy ji všichni navyšují)
Vše ruské neodmítám, je to hodnocení toho, co o T-14 opravdu víme. Nemohu za to, že prostě spousta ruských výrobků, které se na první pohled jeví jako skvělé jsou při bližším zkoumání horší (což se ostatně týká i mnoha západních výrobků). Ale to nijak neznamená, že vše co dělají je špatné, jak se mi tu někdo snaží neustále podsouvat, že tvrdím. Chápu, že je jednoduší zaškatulkovat, ale prostě proč bych měl být nekritický obdivovatel něčeho, co není tak skvělé, jak to vypadá? Tohle jsme si odbyl před patnácti léty, kdy jsme byl nekritický obdivovatel ruské tankové školy.
Řekni mi tedy, kde píši něco, co není pravda a případně, v čem je moje hodnocení chybné. Vzal jsme to co vím a na základě toho předložil hodnocení. Od té doby, co jsme to udělal mi to tu skoro nikdo nezpochybnil. Tak mi napiš, kde ve svých vývodech mám chybu. Klidně si to můžeme probrat krok po kroku, ať se tu zbytečně neprobírá stále obecné věci, třeba začít palebnou silou nebo čímkoliv jiným, čas i prostor máme.
tohle je na SZ
Mám na mysli poslední vývody, kdy prakticky zavrhli pancéřování vozidla (resp. je na úrovni toliko proti lehkým zbraním) a zaměřují se na maximální aktivní ochranu.
tohle je čistá spekulace, o které mám vážné pochybnosti
Ano, rozhodnuté o provozování Abramse má nepochybně i ekonomické pozadí. Což jsou ale spojené nádoby, špičková vojenská technika a ekonomická situace země.
to nejsou spojené nádoby, určitě ne přímo. Armáda USA se začíná trápit s podfinancováním. A trápí ji jiné věci, než-li je tanková flotila.

Faktů je známo velmi málo. A proč navíc nedělat to, že na základě toho, co je známo se nesnažit vyvodit nějaký závěr?
závěry z toho dělat nemůžeš. Můžeš z toho udělat leda domněnku
ObrázekObrázekObrázek
Petrz
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 938
Registrován: 6/1/2009, 17:57
Bydliště: Děčín

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od Petrz »

Dzin. Hlavní výhodu kanónu 125mm 2A82-1M spatřuji ve jeho (pravděpodobné) schopnosti snášet mnohem vyšší tlaky než jeho předchůdci.
Našel jsem jen jeden obrázek střely Vacuum, z něhož mi plyne možná hmotnost prachové slože cca.11-13kg.
Viz obrázek.Zároveň je z obrázku patrná délka APFSDS střely jež se bude blížit 800mm.

Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
[/url]

Pokud tomu tak je ,jeví se mi reálná počáteční rychlost střely 2050m/s, jež se na netu dá najít (udává se o 17% vyšší než u nejlepší munici Leoparda 2 což je 1750m/s).

Dá se tedy říci že Vacuum je (možná) taková ruská verze M829A3 s rychlostí 2050m/s místo 1555m/s.
A Armata je z hlediska palebné síli takový Panther či Sherman Firefly v roce 1944 .

Ovšem věrohodností vstupních údajů a některých mých předpokladů si nejsem jistý.
ObrázekObrázek

Zbourat stodolu umí každý osel, postavit jí ale vyžaduje tesařské umění.
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od kenavf »

Vedú sa tu debaty o tom či má ten koncept T-14 niečo do seba ale keď sa pozrieme napríklad na možný koncept Leo-3 (ktorý by sa mal navrhnúť cca do roku 2018) tak sú tam obdobné prvky ako na Armate.
http://www.globalsecurity.org/military/ ... 5693996044&
The MBT technology platform is equipped with the AMAP (Advanced Modular Armor Protection) ADS (Active Defense System) in defense against armor-piercing projectiles. AMAP-ADS is manufactured by a joint venture between IBD Deisenroth and Rheinmetall Defence. The idea behind the "Active Defence System" (ADS) technology is as easy as it is spectacular - bazookas, missiles and armor-piercing projectiles, approaching the tank are detected by the ADS and at intervals of five to ten meters they are destroyedwith directed energy. What is meant by "directed energy", the manufacturer of the system does not explain exactly. Put very simply: Sensors detect the missiles and blow it shortly before the vehicle by means of a pressure wave from the sky. More precisely: a compressed air gun directs the missile into the ground, thus minimizing the risk of injury to civilians and adjacent units.

At the rear left on the turret is the heavy 12.7-millimeter-board machine gun is mounted, which is served in the tank from the gun loader. Also new are several optronic structures. That camera systems with night vision and laser-based distance measuring devices for reconnaissance and target data determination.

While the main weapon the Russian T-14 Armata may be a 152mm smoothbore gun, Rheinmetall settled for the time being on the 120mm cannon. This is now one meter longer, thereby increasing the speed of ammunition increases, with a corresponding increase in penetration. Rheinmetall is looking to new ammunition. Moreover, the defense contractor is working on a new 130mm cannon.

The new tank has a crew of four soldiers, and the turret is still manned. Otherwise, the design of a completely new tank would be necessary. The successor to the Leopard 2, the so-called MGCS (Main Ground Combat System), could have such an unmanned turret.
Aktívny pancier,aktívny obranný systém,bezosádková veža,prípadné zväčšenie kalibru

Inak to zväčšovanie kalibru vyvolával ďaľší problém pri testoch na Leo-2,kanon bol tak ťažký že museli namontovať ťažké protizávažie na vyváženie jeho hmotnosti.
Takže snaha u T-14 zostať u kalibru 125mm by priniesla pozitívum vo väčšom počte nábojov a zároveň umiestnenie nábojov do karuselu, namiesto v rozmernom batohu, usporí hmotnosť veže a zároveň nebude treba stabilizovať tak ťažkú vežu a veľké momenty zotrvačnosti(stabilizácia natočenia veže) čo by mohlo mať vplyv na presnosť strelby za jazdy.
l
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 2134
Registrován: 16/1/2007, 11:52

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od rabo »

T-14 má motor o výkonu 1.500 hp (jeho výkon je zatím z ekonomických důvodů snížen omezovačem na 1.200 hp, ale v případě potřeby je možno použít plný výkon). Pokud se smíříme s nižší životností motoru, tak lze "vytunit" i na 2.000 kW
1.500 hp se rovná 1.118 kW
Hmotnost T-14 není známa, objevují se údaje od 48 po 52 tun
1.118 kW : 52 = 21,5 kW/t ... tedy alespoň u nás :)
Rozdíl v měrném výkonu je tedy stejný jako byl mezi tanky 2. a 3. generace.
A čo s toho vyplýva ? Napr pre naše NATO tanky ? A čo to má spoločné napr s iným usporiadaním motora u Armaty ? Tam je to vraj do hviezdice. Ide o asi najlepšie motorizoný podvozok. Prečo nie ?


O Munícii sa zatiaľ nebavte. Nie je známa moderná reálne zavedená žiadna. Rusko najprv vyrobilo tank a potom riešia muníciu.
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5878
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od Polarfox »

kenavf píše:Vedú sa tu debaty o tom či má ten koncept T-14 niečo do seba
A proč by neměl mít něco do sebe? Je to koncept ke kterému takřka shodně směřuje obecný tankový vývoj posledních 30 let. Na T-14 je dle mého vše správně. Jediné debaty se tu vedou o tom, proč má být ruská odnož tohoto světového trendu, s přihlédnutím k výše uvedenému a jiným skutečnostem, zase takové překvápko a novum :) A proč jsou všichni překvapení, že Leo 3 bude vypadat jako T-14 a T-14 jako Leo 3.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od kenavf »

Polarfox píše:...A proč jsou všichni překvapení, že Leo 3 bude vypadat jako T-14 a T-14 jako Leo 3.
O to prekvapenie,že budú podobné,snáď ani nejde.Ide o to že tu na jednom mieste niekto polemizuje o bezosádkovej veži,o posádke sústredenej do jednej kapsule(alebo ako to kompaktné miesto nazvať) a na druhej strane vidíme že koncepty budúcich tankov k tomu smerujú.Takéto koncepty vznikali už dávno ale technologia to ešte úplne neumožňovala.A teraz je medzinárodná situácia taká že "už sa nelejou písmenka ale koule",tak všetci prehodnocujú situáciu okolo tankov budúcej generácie.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Tank T-14 Armata, história vzniku

Příspěvek od Dzin »

Petrz
Jen rychle, potom se k tomu vrátíme. To co píšeš je zajímavé. Ovšem zase, když vezmu, že projektilu je předáno obvykle jen asi 30 procent energie vzniklé shořením slože, tak potom (velmi zjednodušeně) nárůst o 30 - 50 procent by znamenal nárůst využité energie asi o 10 - 15 procent.

skelet
Ale je to objektivní hodnota. Co se týká měrného tlaku, někde tu byl uváděn odhad ne? JInak měrný tlak je pro pohyblivost důležitější, než celková hmotnost. Ta je také určující, ale spíše jen v určitých případech, kdy záleží na maximální hmotnosti ne na rozložení této hmotnosti. Což je důležité při průchodu terénem.


Když se na to podíváme v kontextu, doposud nebyl ruský pancíř nijak zásadně skvělý. V současné době už byl zastaralý. Pokud T-14 má jako základ vrstvený pancíř je to pokrok vpřed. Nevíme jak moc je tento pancíř skvělý, ale vzhledem k váze tanku bych ho hodnotil asi jako základní pancíře M1A1 (i vzhledem k tomu, že jako základní materiál pancíře byla použita ocel).
Podobně jako původní ruská tanková škola bude mít hlavní masu pancíře na čele a boky budou chráněny málo. Tomu by nasvědčovalo použití dynamického pancíře, což je opět běžný prostředek, jak zesílit pancíř na nejslabších partiích.

Ohledně DARPA není to spekulace, už to zkoumají delší dobu. Myslím že už i na stránkách armádních novin o tom napsali krátký článek. Ale osobně jsme to myslím zaznamenal už někdy před několika léty v Defence Annuals.

Skeptik
Bral jsem výkon 890 kW, protože to je zatím udávaný výkon motoru. Tebou uváděných 1120 kW se zatím uvádí jen tak jak píšeš, tedy jako možnost chvilkového zvýšení, ne pro běžný provoz.
Hmotnost T-14 se nejčastěji udává jako 50t
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika“