Nas to ucili naopak: ze u usti ma byt bod s maximalni vychylkou=amplitudou, protoze vychylka nevadi, ta se vykompenzuje nastavenim miridel nebo puskohledu. Naopak vadi, kdyz se hlaven hybe v okamziku, kdy z ni vyleta strela.
A kdyz si predstavite sinusovku, ve ktere casti je to jak s rychlostmi? Tam, kde sinusovka protina vodorovnou osu je rychlost pohybu kmitajiciho usti nejvetsi; naopak v okamziku, kdy usti "dojelo" nahoru a za chvilku pojede dolu jepohyb usti na okamzik temer nulovy, kazdopadne ale mensi, nez v prostredku cyklu.
Pamatuji se na to proto, ze mi presne tak jako vam dvema prislo logicke, aby bylo usti tam, kde sinusovka protina nulovou osu. Tak jsem se ozval a vyucujici mi to vysvetlil tak, jak jsem napsal vyse, coz ma IMHO dobrou logiku a presvedcilo mne to.
EDIT: kvuli Alibabove PSku jsem vzhrabal zapisky. Tehdy jsem si po vysvetleni vyucujiciho zapsal toto:
nejpřesněji střílí hlaven, která má ústí na úrovni kmitny -- kde má kmit nulovou rychlost kmitu, v úvrati, než se vzdá opačným směrem: <graf sinusovky s vyznačenou úvratí, aby nebylo pochyb>
Tam je sice vychýlení maximální, ale konstantní a ústí se nehýbe a tudíž nevychyluje střelu.