Teoretizování o konfliktu okolo Suwalki/napadení Pobaltí

Odpovědět
jmodrak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1376
Registrován: 20/1/2010, 20:53

Re: Paradigma tank. vojsk NATO 1976-2016: smysl,taktika,sout

Příspěvek od jmodrak »

Nuž bavíte sa o hlúpostiach. Ak NATO nemá plány proti Kaliningradu -Königsbergu, je nanič. Treba ho rozpustiť. Ak má, tak ich tají. :D Celý problém je, že smutná krabica síce kde čo preložila, ale nič nepochopila, čo sa vlastne v Suwalki "stalo". Takže poďme od začiatku. V roku 2014 po úspešnom pričlenení Krymu k Rusku, sa spýtali Poliaci a spol. USA, čo vlastne má NATO v pláne, v prípade napadnutia Pobaltia. Vytiahli sa gigantické plány, no pri dôslednejšom preskúmaní sa ukázalo, že s fiktívnymi, aj keď papierovo megadiviziami nikto nič nevyhrá. A tak začalo "nekonečné" cvičenie plánovačov v Sante Monice - RAND Arroyo Center, ale aj v Bundesweri. Výsledky boli rovnaké. Rusov nejde poraziť. Pobaltie, ak sa Putin rozhodne, jednoducho prípoji. Nemecký generáli to zverejnili aj v memorande svojim politikom, aby tí náhodou nepodľahli vlastnej propagande. V USA aby si zachovali tvár, tak vymysleli takú taktickú situáciu, kde mali akú takú šancu aspoň "nestratit tvár " a Rusov aspoň "zadržať" na 4-6 dní. Celá "zápletka" je vlastne nezmysel. Keby "gaučový generáli" si vytiahli aspoň mapy Litvy napr. z googla, zistili by, že ísť po ľavom brehu Nemena cez Suwalki do Kráľovca je rovnaká hlúposť ako ísť z Ostravy do Prahy cez Poľské územie a Krkonoše. Ale v klasickej - reálnej situácii je nemožné účinne bojovať aspoň na papieri, tak sa vytrubuje do sveta scénar cez Suwalki. Jednoducho, ak nemôže hora k Mohamedovi, pôjde Mohamed k hore :D . Tam, na území Poľska môžem sa hrať na údery, obchvati atď. Že by tade smerom juh - sever išiel iba idiot, a ešte k tomu cez Poľské územie, je vedľajšie. Takže tu máme "klasicku" stratégiu USA. S rovnako silným nebojovať, ale o to viacej filmovať. :mrgreen: A na tom nič nezmení ani šmirgľom 7x obídená tanková divizia USA. Nemci jasne povedali, že do toho nejdú a tak to musia USA "plácať a flákať" ako sa dá. Veď o tom potom natočia pekný film. :razz:
Uživatelský avatar
Smutná krabice
praporčík
praporčík
Příspěvky: 348
Registrován: 26/12/2014, 21:40
Bydliště: Outsourcovaný logistický sklad

Re: Paradigma tank. vojsk NATO 1976-2016: smysl,taktika,sout

Příspěvek od Smutná krabice »

jmodrak: zajímavý názor.
Ovšem Británie chce vysloveně poslat do Litvy nezanedbatelné množství Challangerů, a v případě započtení taktické výhody obránce 2-3:1 už ta čísla vzhledem k tankovým silám v Kalinigradu nevypadají tak nezvladatelně - ne hybridní válkou, leda s plnohodnotnými údery vševojsk sil vč. letectva a BŘS. A to je tak velké riziko eskalace, že to Rusko neudělalo ani na Krymu, natož kvůli pobaltským členům NATO.
jmodrak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1376
Registrován: 20/1/2010, 20:53

Re: Paradigma tank. vojsk NATO 1976-2016: smysl,taktika,sout

Příspěvek od jmodrak »

Smutná krabice - no, sme práve u toho "chce poslať". Kedy, ako a za akých podmienok,koľko konkrétne je veľká neznáma. Ako som písal, v pôvodných plánoch tích posíl bolo veľa, len v reále akosi chýbajú :) Potom sa tu operuje Bieloruskom, avšak je ho sily sa nepočítajú. Celá akcia "Suwlaki" je nezmysel, už iba z tej príčiny, že je pre Rusov nepotrebná. Hranicu si pekne uzavrú z Litovskej strany a majú kľud. Jedine, že by šlo skutočne o zámer dobyť Kaliningrad, ale potom im nepomôže ani celá britská armáda. Jednoducho mi z toho vychádza klasická "filmovačka" s výhovorkou, že nepriateľ neútočil tam, kde sme ho čakali, takže sa ide domov. Ak to odpískali Nemci, potom celý zbytok NATO je tam len pre srandu.
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Paradigma tank. vojsk NATO 1976-2016: smysl,taktika,sout

Příspěvek od Mirek58 »

Ak to odpískali Nemci, potom celý zbytok NATO je tam len pre srandu.
Tak to si dovolím nesouhlasit.
Copak to nedává perfektní munici pro PR válku?
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17911
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Paradigma tank. vojsk NATO 1976-2016: smysl,taktika,sout

Příspěvek od skelet »

jmodrak:
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
to že tomu říkají Suwalki nic neznamená, klidně se to může jmenovat operace Lazdijai nebo operace Kalvarija.
ObrázekObrázekObrázek
jmodrak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1376
Registrován: 20/1/2010, 20:53

Re: Paradigma tank. vojsk NATO 1976-2016: smysl,taktika,sout

Příspěvek od jmodrak »

Mirek58 - PR vojna o Pobaltie v EU a USA nikoho nezaujíma. Pokiaľ to nebude horúce. A zatiaľ to skôr vyzerá, že nebude.

Skelet - je úplne jedno ako to nazvú, nezmysel ostane nezmyslom. Z tejto mapy je to zrejmejšie. http://www.luko2.com/images/mapy/info_mapa_litva.gif
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Paradigma tank. vojsk NATO 1976-2016: smysl,taktika,sout

Příspěvek od Pátrač »

Alfik píše:
Smutná krabice píše: Pár dní po zveřejnění mé práce proběhl summit NATO a přesně jak jsem psal:

http://zpravy.e15.cz/zahranicni/politik ... em-1302413
Ministři obrany Severoatlantické aliance se tento týden rozhodli vyztužit východní obranu proti Rusku. Vojáky NATO pošle i do neuralgického bodu, který generálům obranného uskupení nedává spát – do rovinaté oblasti Suwałki. Pouhých 65 kilometrů polského území tam dělí kaliningradskou enklávu od Běloruska, kde ruská armáda často pořádá svá vojenská cvičení.
(...)
Polsko původně žádalo o vybudování stálé vojenské základny, dosažený plán je spíše kompromisním návrhem, který by případnou agresi pouze zpomalil. Velení NATO nepokládá ruskou invazi za pravděpodobnou, přítomnost nových vojsk ovšem má mít odstrašující účinek.
A já ti garantuju, že Rusové si to vyloží úplně stejně jako já - že nejde o obranu Pobaltí, ale o přípravu na zabrání Královecka. Což by mimochodem nebylo v plánech NATO poprvé kdy se o tom uvažuje. I když se o tom až tak úplně otevřeně nemluví v těch prohlášeních nikdy :)
Alfiku, a jak jsem měl pochopit tuto větu a co jsem ti z Putina vložil do úst? Jasně píšeš, že si to Rusové vyloží jako přípravu zabrání Královecka a pokračuješ, že by to mimochodem nebylo v plánech NATO poprvé. Jestli to napíšeš takto, mě z toho vyšlo totální překvapení, že víš něco o plánech NATO z minulosti, které to měly nějak nalinkováno. Pokud jsi to myslel jinak, nebo jsi citoval někoho, třeba Putina, nebylo to z té věty poznat.

Jestli jsem se Tě nějak dotkl, je mi líto, nebyl to úmysl.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4275
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Paradigma tank. vojsk NATO 1976-2016: smysl,taktika,sout

Příspěvek od Alfik »

Ach... to jsem zase něco pos...provedl. Nastal čas sypání popele na šišku.
Páni kolegové, Pátrači a Smutná krabice, omlouvám se. I ostatním kteří to pochopili tak jako tito dva. A děkuji Aaronovi že to vypíchl - co přesně jsem napsal špatně.
Asi pod vlivem podvědomí jsem to napsal debilně a omlouvám se - takhle to vypadá jako bych skut. tvrdil že znám nějaké plány NATO na ovládnutí Královecka. Ale myslel jsem to přitom jinak (fakt nevím proč jsem to napsal takhle) - myslel jsem to tak, že k podobných obviněním ze strany Ruska už došlo, a podle mě (pokud se k nim dostávají takovéto zprávy) tak oprávněně - tedy že z jejich (i mého) úhlu pohledu to vypadá na strašení ze strany NATO, nikoli Ruska.
Je to tedy můj zkrat, a z něj vyplývající nedorozumění.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Argonantus
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 417
Registrován: 13/12/2013, 15:13

Re: Paradigma tank. vojsk NATO 1976-2016: smysl,taktika,sout

Příspěvek od Argonantus »

Modrák to sice napsal dost neurvale, ale dává to smysl a vyjadřuje to moje obavy.

Mně známá fakta jsou takováto:
1) Letecké síly NATO jsou v oblasti Pobaltí velmi obtížně využitelné, protože jsou tam přinejmenším srovnatelné letecké síly ruské. Základní doktrína NATO o převaze ve vzduchu tu moc nefunguje.
2) Ani oblíbené řešení s letadlovou lodí to tady nezachrání, protože Baltské moře je jedním z Rusy nejlépe ovládaných vůbec. Experiment proběhl v podobném Černém moři, k nasazení letadlové lodi vůbec nedošlo. Pro mne je tím řečeno vše.
3) Pozemní síly NATO čítají nějaké Strykery v počtu okolo stovky, a možná dvě až tři stovky polských tanků. Všechno ostatní je přehlídka holubů na střeše, zamlžená spojeními jako "nezanedbatelné množství", což málokdy znamená stovku, spíš desítky (ti Britové). Proti zhruba desetinásobné převaze.
EDIT: nejkonkrétnější, co jsem z textu Smutné krabice našel, je zmínka o sedmi brigádách, z toho třech obrněných (rozumím s Abramsy). nepochopil jsem, zda se ty brigády mají vytvořit, nebo zda už někde v USA existují (v Evropě zaručeně ne). Tedy asi stovka tanků.

Sdílím tedy s modrákem pocit, že žádné pozemní síly NATO, schopné tam cokoli úžasného dosáhnout, vůbec neexistují. A nebo jsou tak daleko, že jejich nasazení připadá v úvahu v týdnech, a to za velmi příznivých okolností (přijedou na lodi, kterou nepřítel netrefí, nebo vlakem, který nepřítel netrefí, opět už dost klasický problém z roku 1988).
Ještě jinak řečeno - máme přehlídku jakýchsi dost nejasných Reforgerů, ale chybí nám ty zcela reálné divize na místě.

Za těchto okolností tam nelze ubránit prakticky nic, pokud by se tam Rusové svými silami o něco pokoušeli.
Potažmo tam nelze ani teorieticky útočit na nic, na Kaliningrad, ani na nic jiného.

K tomu dodávám, že plány NATO nebývaly útočné, v tom bych souhlasil se Smutnou krabicí, a u slabší strany je to i logické - může do poslední vteřiny doufat, že útok nepřítele nenastane, i když jsou tanky třeba metr od hranice. Už to ostatně jednou vyšlo, v roce 1962. Jakýkoli preventivní úder na Královec je tedy chyba, schopná útok spíše přivolat.

No, a konečně, ježto žádné podstatné síly nejsou, tak si lze plánovat skoro cokoli, ono je to jedno.

Druhá, optimističtější rovina problému je, že ruský útok nehrozí akutně, jejich síly jsou taky docela daleko a nejsou nijak mimořádně koncentrované a navíc se zapletli do dvou různých válek jinde, které musí řešit. Máme tedy čas, minimálně v měsících a možná v rocích, to nějak řešit.
A pokud možno lépe, než bombastickými sliby, protože tohle prokoukli Rusové už v roce 1986 a tím pádem to nebude fungovat.

Na svoji otázku, co se stane tak úžasného za 4 dny zdržování jsem si odpověď našel v textu Smutné krabice pozornějším čtením:
Opět, logika v pozadí doporučení RAND je jednoduchá: k válkám láká představa snadného a rychlého vítězství, takže pokud by NATO do Evropy vrátilo těžkou techniku, která by dokázala odolávat útoku alespoň tři dny a tím rychlé vítězství znemožnila, zajistí taková alespoň částečná parita sil, že si nikdo zaútočit nedovolí a odstrašující prvek bude obnoven.
Je to další chiméra v duši stratégů; Rusy odstraší, když budou nuceni bojovat déle než 4 dny. Opět ukázka obrácené logiky - dokážeme bojovat jen 4 dny, ergo to musí stačit. Přesně jako s těmi branami - dokážeme ubránit jen půl fronty v konkrétních "branách", ergo bude protivník útočit jen těmi "branami", jinde ne.

A ještě reklamuji svoji otázku stran pohotovosti NATO v roce 1988. Mohl by mne někdo vzdělat, co bylo tehdy na plných stavech a co by bylo třeba domobilizovat? Třeba i stran těch Američanů VII. a V. sboru?
Uživatelský avatar
Smutná krabice
praporčík
praporčík
Příspěvky: 348
Registrován: 26/12/2014, 21:40
Bydliště: Outsourcovaný logistický sklad

Re: Paradigma tank. vojsk NATO 1976-2016: smysl,taktika,sout

Příspěvek od Smutná krabice »

Argonantus: ty tři obrněné brigády vznikají tak, že pro ně bude v Německu (a zřejmě Dánsku, ale ta se možná počítá zvlášť, protože spadá pod USMC a nikoli pod US. Army a má asi jiné účely, zejména obranu skandinávských spojenců) uložená technika (Abramsy a Bradley) a k té přiletí lidi, načež se to celé pošle kam bude třeba. V mezičase se ta technika půjčuje na různá cvičení po Evropě, ale tam asi neputuje celá, ale vždy jen tak rota tanků nebo podobně.

Co se týče "na místě", minimálně první prapor Abramsů už je v Německu a možná brigáda v Dánsku v jeskyních.

Přímo poblíž oblasti Suwalki by měla být síla rychlé reakce v počtu asi 800 mužů, což stačí na hybridní konflikt v jeho první fázi (tzn. obsazování služeben policie ozbrojenci, rozdávaní zbraní ze státních skladů přívržencům hybridních sil a vytváření checkpointů.)

Jakkoli NATO nepředpokládá, že by Rusové skutečně zkusili ten koridor obsadit, myslí si, že v případě že ano by šlo o přechod ze cvičení do útoku. Takže by asi bylo možné "stínovat" ruská vojenská cvičení, aby ta technika buď nebyla tak daleko, nebo aby už v ní alespoň seděli lidi.

Co se týče stavů, pokud vím, od poloviny 80. let bylo víceméně na plných stavech vše, co Američané v oblasti Fuldy měli. Určitě ACAV a snad i normální jednotky vyzbrojené "Big Five". Bojeschopnost byla o trochu horší, ale šla také poměrně prudce nahoru, z u některých jednotek 60% na více jak 80, snad až k 90.

A co se těch 4 dní týče, to je doba kritická pro vybojování lokální vzdušné nadvlády/koridorů a tudíž začátek tradiční výpomoci "blátošlapům" ze vzduchu, plus zároveň doma mobilizace a začátku přisouvání záloh těžké obrněné techniky na frontu.
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Paradigma tank. vojsk NATO 1976-2016: smysl,taktika,sout

Příspěvek od Julesak »

Smutná krabice píše: A co se těch 4 dní týče, to je doba kritická pro vybojování lokální vzdušné nadvlády/koridorů a tudíž začátek tradiční výpomoci "blátošlapům" ze vzduchu...
To je teda opäť jeden tradičný optimistický predpoklad.
Zaoberá sa niekto otázkou, čo sa bude diať, ak sa to nepodarí?
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Argonantus
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 417
Registrován: 13/12/2013, 15:13

Re: Paradigma tank. vojsk NATO 1976-2016: smysl,taktika,sout

Příspěvek od Argonantus »

Smutná krabice píše:Argonantus: ty tři obrněné brigády vznikají tak, že pro ně bude v Německu (a zřejmě Dánsku, ale ta se možná počítá zvlášť, protože spadá pod USMC a nikoli pod US. Army a má asi jiné účely, zejména obranu skandinávských spojenců) uložená technika (Abramsy a Bradley) a k té přiletí lidi, načež se to celé pošle kam bude třeba. V mezičase se ta technika půjčuje na různá cvičení po Evropě, ale tam asi neputuje celá, ale vždy jen tak rota tanků nebo podobně.
Takže něco jako Reforger/Pomcus. S tím, že tam ty tanky vlastně ještě nejsou (edited by clarity, vznikají).
Co se týče "na místě", minimálně první prapor Abramsů už je v Německu a možná brigáda v Dánsku v jeskyních.
"Na místě" je u mne "na místě předpokládaného bojiště", tedy v Pobaltí a v Polsku.
Německo i Dánsko je hromadu kilometrů daleko, po vlastní ose týden, po vlaku/lodi řádově nějaký ten den, dva.
Za den nebo dva by taky mohl být ruský tank na břehu v Klajpedě a fungovat pro ty lodě jako uvítací výbor.

Viděno mojí archaickou studenoválečnou perspektivou s pohotovostmi v řádu hodin katastrofa ("plná BoPo" znamenalo, že tanky vyjedou do hodiny z kasáren, a jejich pohotovost na bojišti na hranicích je dána opravdu zejména tou dislokací a v našich podmínkách to byla otázka hodin). Útočník se často dostane do časového náskoku, protože volí čas a místo, obránce to musí co nejpřesněji předvídat právě tou dislokací.
Viděno dneškem, možná to dokáže eliminovat menší množství sledovaných ruských vojsk a navážet jednotky souběžně s protivníkem, takže snad nevznikne časový dluh. Snad.
Přímo poblíž oblasti Suwalki by měla být síla rychlé reakce v počtu asi 800 mužů
Upřímně řečeno, "muži" mne tak nezajímají, a zřejmě proto tuto bezobsažnou informaci každý rád poskytne. Podstatné jsou stroje, konkrétní rozpisy techniky. Kdyby byla technika, stačily by mi i ženy :eek:
IMHO se bavíme stále o té samé partě rychlého nasazení se Strykery.
Jakkoli NATO nepředpokládá, že by Rusové skutečně zkusili ten koridor obsadit
Jádro mojí filipiky - NATO vůbec nepředpokládá, že by došlo k nějaké válce s těžkými zbraněmi, kterých je maximum, kolik jich lze nasadit. Což je absurdní stav věcí - tak vypadala většina válek v minulosti.
Takže by asi bylo možné "stínovat" ruská vojenská cvičení, aby ta technika buď nebyla tak daleko, nebo aby už v ní alespoň seděli lidi.
Tam přesně se chci dostat. Ukazuje se, že je to zhola vyloučeno, pokud "cvičení" přeroste určitou mez.
Co se týče stavů, pokud vím, od poloviny 80. let bylo víceméně na plných stavech vše, co Američané v oblasti Fuldy měli. Určitě ACAV a snad i normální jednotky vyzbrojené "Big Five".
Myslel bych si to a je to logické. Znamená to vychytat třeba takové věci, jako systém dovolených, aby vždy byl nějaký náhradní čenda, co s tím tankem vyjede z kasáren, pokud je potřeba. Nebo točit směny - vojáci, co jedou domů do USA byli nahrazeni jinou směnou.
Můžete dělat co chcete, ale nesmíte ohrozit trvalou BoPo.
Řekl bych, že složitější to bylo v Bundeswehru, tam to zřejmě muselo vypadat dost podobně, jako u nás - část armády v uloženkách, vojsko se domobilizuje... což může být ošklivý problém. Armády, které papírově máte, v čase Č na místě M vlastně nemáte.
Bojeschopnost byla o trochu horší, ale šla také poměrně prudce nahoru, z u některých jednotek 60% na více jak 80, snad až k 90.
Tomu tak úplně nerozumím, co to znamená.
"Nebojeschopnost" bylo v našem studenoválečném slovníku něco na ten způsob, že tank nejezdí (krachla mu převodovka), nestřílí, nemá náboje, nejsou maníci, ve válce ho zasáhli enemíci a něco důležitého zničili.
Pokud na cvičení v době míru nevyjel nějaký tank (o čemž se vyprávěly legendy), tak průser, místy hraničící s prokurátorem nebo se zkázou kariéry. Já se přiznám, že jsem to nikdy na vlastní oči neviděl. Na všechna cvičení vyjelo vše, co vyjet mělo.
A co se těch 4 dní týče, to je doba kritická pro vybojování lokální vzdušné nadvlády/koridorů a tudíž začátek tradiční výpomoci "blátošlapům" ze vzduchu, plus zároveň doma mobilizace a začátku přisouvání záloh těžké obrněné techniky na frontu.
Tento optimistický údaj bych také prosil trochu rozklíčovat a je v totálním rozporu s mými letmými laickými dojmy (bod 1 hodnocení).
Na dálku mi to připadá totální UFO - v Iráku, v nekonečně příznivějším terénu a proti mnohem slabšímu nepříteli to trvalo daleko déle, pokud si pamnatuji, tak nějaký ten týden.
Čím hodlá NATO tu vzdušnou převahu v Pobaltí získat, když má letadla v Británii a v Německu, tedy 1000 kilometrů daleko, což je tak na hranici doletu?
Anton
svobodník
svobodník
Příspěvky: 25
Registrován: 12/8/2008, 11:31

Re: Paradigma tank. vojsk NATO 1976-2016: smysl,taktika,sout

Příspěvek od Anton »

„ Constantly having to go around with a “begging bowl” is no way to run a railroad - or an Alliance. “

Lord Robertson

Suwalki - scenar nepravdepodobnosti.

Mestecko Visaginas, leto 2021.

Po uzavreni JE Ignalina a krachu podpurnych programu ze strany litevske vlady se kdysi vystavni stit sovetske ekonomiky a architektury, mesto Visaginas promenilo v zapomenuty kout kdesi na hranici. Mistni ruska vetsina, majici i s beloruskym prispevkem ohromujicich 70% obyvatel, strada.

Strada proto ze jsou Litevci povazovani za obcany druhe kategorie, neovladajici uredni jazyk sve zeme. Co muze, odchazi do zahranici.., pracovat v prumyslu nebo i jinak. Lokalni ruskojazycne mafie, spojene s motorkarskymi gangy a mistnimi vyrobci alkoholu a paseraky postupne ziskavaji diky socialni pomoci ruskojazycnemu obyvatelstvu sympatie a podporu.

Po vzoru Viktora Orbana, rusky establishment narizuje vydavat pasy etnickym Rusum, at uz jsou kdekoliv, s pravy a povinnostmi platnymi pro obcany RF. Totez cini i Lukasenkuv rezim.

Kdyz pak dochazi ke konfliktu na trzisti ve Visaginas, k tzv. „Okurkove strilenici“, kdy celni a spravni organy vyzaduji placeni dani za prodavane pasovane levne potraviny z Ruska, je obsazena radnice, zrizeny kontrolni body a „Visaginskoje opolcenije“ vyhlasuje nezavislost.

Lokalni rusti warlordi-mafiani motivovani pak ekonomickym stimulem z pasovaneho a rozkradaneho zbozi, ustanovuji ze svych ochranek prvni oddily „samooborony“.

21. cervna 2021

Utensky kraj, prostor byvale JE Ignalina. 5. Prapor teritorialni obrany SKAT a specialni jednotky litevske armady jiz nekolik hodin marne utoci na dobre zabarikadovane obrance, ktere neni mozno zatim identifikovat. V arealu elektrarny hori nekolik zasazenych bojovych vozidel pechoty M113 a vozidla policie, ktera byly napadena jako prvni. Nejintenzivneji se bojuje o mezisklad elektrarny a rozvodna zarizeni.

Litevska vlada zada o svolani Rady NATO, jeji zpravodajske sluzby mezitim radiovym odposlechem identifikuji hovory povstalcu a potvrzuji pritomnost Rusu, Belorusu a Cecencu.., slyset je i levantska arabstina.

Mezinarodni reakce na novy etnicky konflikt na sebe neda dlouho cekat. Rusove nejprve krci rameny a poukazuji na nespolecnou hranici s RF. Ale Lukasenko chrli retoricke urazky litevske vlady, NATO a Zapadu obecne. Zacina medialni pokryti konfliktu, Televizni staby CCTV, ANNA TV a RT vysilaji primo z Visaginas.

22. cervna 2021

Mons, Belgie.

Vrchni veleni NATO vyhlasuje „pro vsechny pripady’’ jednotkam NRF pohotovost. Zacina hekticky letecky most do Pobalti. Presouvany jsou prednostne sily NRF. Zaseda Severoatlanticka rada, generalni tajemnik NATO informuje o situaci vsechny zucastnene staty prostrednictvim jejich zastupcu.

Litva, Vilnius.

Na velitelstvi litevskych ozbrojenych sil prichazeji prvni zpravy o vitezstvi pro-ruskych separatistu na vychode zeme. Pokusy o vymanevrovani „ignalincu’’ a potlaceni odporu povstalcu nekonci dobre. Ztraty jsou desive, vitezni povstalci povoluji odvoz ranenych a mrtvych z bojove zony. Medialni scena zaziva sok. Beloruske a ruske sdelovaci prostredky pod kontrolou Moskvy naznacuji, ze „litevske provokace“ je nutne utnout ihned v zarodku.

Moskva - Minsk.

Probihaji rozsahle demonstrace, par opozicnich protesteru je cleny proputinovske klaky brutalne napadeno. „Kozacna cast“, velkorusti nacionaliste spolu s komunisty v procesi s moskevskym archimandritou zada vedeni zeme o zasah „na ochranu ruskych dusi“. Kreml zatim mlci.

Lukasenko v projevu k poslancum vyhlasuje ochotu „podporit nase utiskovane bratry kdekoliv za hranicemi“. Cast poslancu odchazi demonstrativne pryc, avsak dve tretiny parlamentu vstoje aplauduji..

23. cervna 2021

Jednotky litevske armady jiz od rana intenzivne bojuji o pristupy k ani ne tricetitisicovemu mestecku Visaginas. Nezvykly odpor vede ke ztratam, k prekvapeni a zdeseni litevskych dustojniku jsou BVP typu M113 a Boxer likvidovany zapadnimi komplety PTRS. Az o mnoho pozdeji se ukaze, ze jde o korist ze Syrie, Gruzie, spolu s dalsimi nemilymi prekvapenimi. Jelikoz neni potrebne, aby obrance disponoval pocetni prevahou, dari se roztazene kolony mobilnich litevskych sil napadat osamelymi tankoborniky na terennich motocyklech a ctyrkolkach, vynorujicich se zdanlive odnikud.

Radiorozvedka stale potvrzuje hovory v rustine, cecenstine, arabstine.., odpoledne pak prinasi prvni letecke udery litevskych vzdusnych sil. Letouny L-159A ALCA s dvouramennym krizem na smerovkach, po navedeni od pozemnich pozorovatelu, napadaji cile na predmesti. Pri odletu z bojove zony, jsou napadeny strelami zeme - vzduch a jeden z nich je ztracen.., pilot se nastesti katapultuje.

Do vecera je po vsem.., navzdory snaze o opetovne ovladnuti Visaginas a JE Ignalina, litevske vojenske vedeni musi uznat neuspech. I kdyz jsou uz prisunuty 3 prapory TO a prakticky veskera pozornost je uprena na tento usek, vcetne podpory nejmodernejsi vyzbroje, samohybnych houfnic PzH 2000, kontrola mesta zustava stale v rukou povstalcu.

24. cervna 2021

Ukolove praporni uskupeni NDF NATO se v plne parade konecne presouvaji na litevske uzemi. Ackoliv stale jeste jde o „problem vnitrni bezpecnosti’’ Litevske republiky, nektere signaly naznacuji, ze tomu tak nebude dlouho. Ambasady pobaltskych statu jsou v Minsku a Moskve napadeny a vypaleny, za laxniho prihlizeni bezpecnostnich slozek.

Prezident Ruske federace, na dotaz pri tiskove konferenci konecne odpovida na dotaz novinaru, ze „“ celou situaci peclive kontrolujeme a jsme pripraveni k rozhodnemu zasahu, pokud dojde k humanitarni katastrofe“.

V Klajpede se po mohutne explozi v noci mezi 24. az 25. cervnem potopi na kotve kontejnerova lod typu „Ro - Ro“, prave vykladajici tanky pro brigadu USMC. V podezreni je ruska mensina, pachatele se vsak nedari dopadnout. Ukolove uskupeni USMC je tedy oslabeno a ceka na dodavky techniky, iniciativne jsou zprovoznovany ulozene transportery M113 litevskych pozemnich sil.

25. cervna. 2021

Celou noc pokracuji intenzivni boje mezi silami litevske armady a domobrany a proruskymi povstalci.

Aby zabranili dalsimu chaotickemu nocnimu boji, strelbe "blue on blue", naridi litevsti velitele stazeni na novou caru obrany, aby bylo mozno jednotky konsolidovat a doplnit. Behem dopoledne pak prvni jednotky NDF NATO dosahuji bojove zony.

Siroce zalozeny brigadni utok mezi silnicemi 5303 a 5312, v jedinem pro utok vhodnem prostoru smerem k elektrarne, kde je pruchodny teren, se vsak navzdory mohutne delostrelecke priprave neocekavane zastavi, kdyz celni jednotky hlasi pritomnost opolceneckych tanku typu T-72 a T-64 na bojisti!

Timberwolfy si se svymi 105 mm kanony sice vybiraji svou dan, nicmene panika narusta. Kde se tu ty tanky vzaly? Narustaji i ztraty, opolcenecke tanky se obratne propletaji v zavodnenem terenu, pali ze zamaskovanych pozic zdanlive odnikud a na jejich likvidaci je nutne povolavat leteckou podporu. Toho dne litevske letectvo ztraci po zasahu z rucniho PLRK svuj posledni letoun L-159A ALCA. Ukoly letecke podpory prebiraji holandske F-35C.

26. cervna 2021

Beloruske stihaci letouny po vyhlaseni prezidenta Lukasenka hlidkuji v prostoru, aby „ zabranily naruseni suverenity Beloruska ze strany NATO“. Odpoledne pak prichazi zprava o sestreleni beloruskeho stihaciho letounu MiG-29A holandskymi stihackami F-35C, druhemu MiGu se podari se stestim uniknout. Okolnosti pripadu jsou dodnes nejasne, zvlaste ve svetle potom prislych udalosti, ale patrne se Holandane rozhodli dat Belorusum lekci..

Cely den probihaji horecna diplomaticka jednani, nemecky ministersky predseda marne telefonicky intervenuje u Lukasenka a zada zastaveni jeho podpory pro proruske separatisty.

Na odpoledne 26. cervna svolavaji „vtoroklasniki“ jak se nazyvaji ruskojazycni Litevci, demonstraci do Vilniusu. Pozaduji stazeni litevskych ozbrojenych sil z ignalinske enklavy, stejna prava pro vsechny obyvatele Litvy a vysetreni pripadu z Visaginas. Demonstrace je brutalne rozehnana. Propukaji nepokoje a z ruskych ctvrti Vilniusu je slyset sporadicka strelba z automatickych zbrani.

Visaginas samotne se postupne meni v trosky, jak je metodicky likvidovano delostreleckou palbou. Obranci nicmene vyuzivaji ruin a veskere pokusy Litevcu proniknout zpet se hrouti v palbe PTRS a automatickych zbrani.

Civiliste mesto opousteji a na spolecnych jezerech s Beloruskem prekracuji hranice. Prezident Lukasenko vyhlasuje mimoradny stav a oznacuje celou situaci jako „humanitarni katastrofu“
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Paradigma tank. vojsk NATO 1976-2016: smysl,taktika,sout

Příspěvek od Julesak »

Bude aj pokračovanie :up: ?

PS: nie je to z rudej zóny?
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Anton
svobodník
svobodník
Příspěvky: 25
Registrován: 12/8/2008, 11:31

Re: Paradigma tank. vojsk NATO 1976-2016: smysl,taktika,sout

Příspěvek od Anton »

Pokracovani zitra, ne, nejde o RZ. Diky za pochvalu..
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Paradigma tank. vojsk NATO 1976-2016: smysl,taktika,sout

Příspěvek od Mirek58 »

tzn. obsazování služeben policie ozbrojenci, rozdávaní zbraní ze státních skladů přívržencům hybridních sil a vytváření checkpointů.)
Tak z tohoto jsem jelen.
Je zde určen prostor působení Suwalki, tedy PLR. Potud v pohodě. Ale komu by se rozdávaly zbraně ze státních skladů, když Poláci jsou PRO NATO a PROTI Rusům. Totéž platí i pro Litvu, a pokud to má platit pro Lotyšsko s místním obyvatelstvem "druhého řádu", jaksi se nám prostor dislokace nafukuje a především se jeho úkol stěhuje do oblasti zasahování do potenciálního vnitřního konfliktu suveréního státu.
( Pozor, píše se o of. silách NATO!)
Velice zajímavý posun!!
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17911
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Paradigma tank. vojsk NATO 1976-2016: smysl,taktika,sout

Příspěvek od skelet »

ještě jednou "Suwalki" není rozuměno město Suwalki v Polsku, ale je to prostor polsko-litevské hranice, která je z jedné strany uzavřena Ruskem (Kaliningrad) a z druhé strany Běloruskem.
ObrázekObrázekObrázek
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Paradigma tank. vojsk NATO 1976-2016: smysl,taktika,sout

Příspěvek od Mirek58 »

Mapy číst umím, proto jsem psal:
Totéž platí i pro Litvu
Ale Litva není Lotyšsko.
Okecávat se to dá donekonečna, ale "policejní dozor" NATO nad rusy v Lotyšsku z toho záměru čouhá jako sedlákovi sláma z bot.
A padají všechny výhrady Argonauta a ostatních, včetně mojí osoby.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17911
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Paradigma tank. vojsk NATO 1976-2016: smysl,taktika,sout

Příspěvek od skelet »

v první části příběhu se děj odehrává v Litvě. Počkej si na druhý díl a nebuď netrpělivý :eek:
ObrázekObrázekObrázek
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Paradigma tank. vojsk NATO 1976-2016: smysl,taktika,sout

Příspěvek od Mirek58 »

Ale notak Skelete.
Tohle je pod tvoji úroveň admina.
Já jsem citoval autora Smutná krabice, nikoliv sci-fi Antona
ObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Doktrína, strategie, taktika a organizace NATO“