Zemakt píše:
Edit: a jestliže by zůstalo u 152 mm, je na trhu nějaká výkonnější munice, nebo..?
Zemakt píše:
vzhledem k tomu, že jsem u nich sloužil, tak mám z toho poněkud smíšené pocity.
To bys nám spíše mohl říkat ty, ne?

Ale jinak co se škály 152mm munice týká, záleží jakou bereš. Pokud naší ve skladech, potom jsou to primárně dva typy, tříštivotrhavý a kumulativní, přičemž první zmíněný je nosný typ, kumulativní se snad už ani běžně nepoužívá. Obecně v ráži 152mm existují běžně ekvivalenty k munici 155mm, hlavně co se vývoje a výroby v Rusku a Číně týká. Ovšem mají trochu skluz proti moderní naváděné munici, kdy sice tato munice existuje, ale s jejím zaváděním do výzbroje to zatím nění nějak moc růžové.
Zavádění Dany M1CZ (či nějaké její obdoby) by mě moc nenadchlo, protože se zase jedná o konzervaci zastaralých technologií v naší armádě. Což nahrává k tomu, aby se v blízké budoucnosti opakovala situace s T-72. Jsem jen zvědaví, jak vyřeší SŘP, kde jde spíše než o to, aby ho modernizované Dany měly, o to jak bude komunikovat se současnými systémy zavedenými v AČR. Také by to chtělo už jinou houfnici, současná je svými výkony naprosto nedostatečná a to ikdyž by došlo k zavedení "dálkové" munice od Excalibru. A munici by taky chtělo vylepšit a jednoznačně přejít na 155mm. Prostě jsme spíše pro nákup byť i omezené série nových samohybek.