Trochu ano, ale od verze F nic význanéhoWasp píše:Nebyl i Bf 109 koncem války lépe "optimalizovaný" pro vyšší rychlosti než předešlé verze ?
První Spitfire na tom byl díky plátěným křidélkům hůře, než Bf. Všechny ostatné generační verze spitfiru na tom ale byly o trochu lépe. To ale nic nemění na tom, že oba stroje byly na vyšších rychlostech spíše průměrné, než dobré a to v absolutním světovém měřítku (tedy na evropském nebi se táhli víceméně na chvostu). Oba stroje potřebovaly úpravy, aby se stali zase na vyšších rychlostech lépe ovladatelné. U Bf to měla být právě 209/309 a u Spitfiru rodina s novým křídlem (velmi podobným, jako měl třeba Tempest). To "prostě stačil" je velmi trefné. Ano, stačil, ale dobré to už na pozdější dobu nebylo. Pokud tě zajímá jak to bylo u Spitfiru, doporučuji knihu od Jefreyho Quilla: Spitfire. Příběh zkušebního pilota. Tam se ovladatelnosti Spitfiru věnuje a zároveň sedlal i 109 pro porovnání. Tam v podstatě píše, že u Bf museli řešit podobné problémy s ovladatelností, jako u Spitfiru, ale překvapilo ho, že je na tom Bf ještě hůře, než Spitfire. A na tom se shoduje více pilotů, kteří děllai testovací piloty a sedlali oba typy (nejen tyhle dva).Wasp píše:Třeba byl od počátku na tom v těchto rychlostech o něco lépe než Spitfire a nepotřeboval tolik úprav třeba na křidélkách jako Spitfire, vlastně měl upravovanou směrovku, a měl mít ve verzi K upravená křidélka, jinak nic moc vizuálně velikého.
Vím, že je to v podstatě spekulace, ale třeba Bf 109 prostě nepotřeboval tolik změn a úprav jako Spitfire, aby byl lepší ve vyšších rychlostech, prostě stačil.
Protože mě nepříjde, že by měl být Spitfire XIV lepší v ovladatelnosti při vysokých rychlostech než Bf 109K - pokud byl K vybaven vším co měl mít. Výkonově byly v podstatě stejná liga.
Četl jsem podobné názory i od jiných pilotů. Zatímco německý pilot ovládal jen plyn,sovětský pilot ovládal ještě vrtuli a směs. Pro německého pilota tak bylo snažší využít výkon svého letadla a měl to prostě jednodušší. Ovšem že by byl Jak-3 jen do mírových časů si nemyslím. Bylo to velmi slušné letadlo pro svůj účel. Žádné kladivo na bombardéry, ale proti Bf v podstatě ideální.Wasp píše:Chtěl bych se zeptat k té stabilitě, našel jsem povídání o rozdílu Bf 109 a Jak-3, údajně nějakým jugoslávským pilotem.
Říkal že rozdíl mezi něma byl, že Bf 109 se lépe ovládal v tom smyslu, že pilot nebyl tak zamětnán nastavováním úhlu vrtule, chladičů kapaliny atd. a pilot díky tomu má více čas pro boj. A v akrobacii je stabilnější - v prudkých manévrech letadlo nemá sklon přejít tak rychle do vývrtky, dokáže být v manévru "déle".
U Jaka-3 kritizuje ovládání letadla, pilot musí neustále něco nastavovat a hlídat a nemá tak moc času sledovat své okolí.
Obě letadla hodnotil takto.
Jak-3, vynikajcí akrobatické letadlo do mírových časů, Bf 109 ryzí, účelové, bojové letadlo.
Podle mě jsi trefil hřebíček na hlavičku. Nestabilní letadlo dokáže být svým způsobem obratnější, ale zároveň je náročnější na pilotáž.Wasp píše:Stabilita kontra nestabilita, obojí má tedy své výhody a nevýhody, extrém je problém - příliš stabilní/nestabilní.Záleží jak se pilot naučí s letadlem létat. Jestli to chápu dobře.
To ano, ale nové letadlo má zlepšit vlastnosti letadla předešlého, které se dostalo na hranici svých možností. Můj názor je, že Bf stačilo do konce války hlavně díky slušným motorům, které dokázali udržet slušnou rychlost, stoupavost a dostatečný výkon pro navyšování výzbroje. Ovšem s podobně výkonným řadovým motorem byl třeba konkurenční Fw 190D/Ta-152H ve všech ohledech lepší letadlo. A proto se W. Messerschmidt snažil vyvíjet 209/309Wasp píše:Tempik - spíše mě příjde že se Me 209/309 vyvíjel proto, že se po novém letadle začne většinou vyvíjet nové už dopředu.
Každé letadlo má své silné a slabé stránky a to díky již zmíněným kompromisům. Mustang překonával Bf 109 právě na vyšších rychlostech a to docela o dost. Zároveň díky nárůstu hmotnosti díky těžšímu motoru a silnější výzbroji už ale nešlo ani o stroj dobře manévrující na malých rychlostech. Ruské stroje ho překonávali v tomhle. Bf nemělo sice vyloženě slabé stránky znemožňující mu operovat, ale nemělo ani nijak výrazné, díky kterým by mohlo dominovat (vyjma dobrých pilotů).Wasp píše:Nebylo to z důvodů že Bf 109 v něčem zaostával.
Na tohle téma jsem i někde četl zajímavé porovnání o kolik procent se lišil nárůst hmotnosti během války u Spitfiru a u Bf 109. U Bf to bylo o mnoho % více.