Tohle je snímek pořízený při dělostřeleckém cvičení na některém rakousko-uherském křižníku. Zaujali mě ty masky, která mají nasazené dělostřelci. Nevíte někdo oč jde? Nepředpokládám, že by měly sloužit k ochraně obsluhy před nějakými dusivými plyny.
Moderátor: jarl
To by mě taky zajímalo.
Jak jsem napsal Jarlovi mám tuto fotografii jako scan desky s tímto popiskem:
Jsou to Rakušáci, s největší pravděpodobností na některé ze starších bitevních/řadových lodí. Samotný kanón je 7cm SFK L/45 (ráže 66mm), ten to určuje.Trismegistos píše:Jak jsem napsal Jarlovi mám tuto fotografii jako scan desky s tímto popiskem:
A German naval gun crew, wearing anti-flash masks, tunics and gloves designed protect against cordite burns and poisonous fumes. (Photo by Hulton Archive/Getty Images). 1916
Edit: Přidána zmíněná fotografie (změnšena, palba mi to v originále nebere).
Tady už to na ten kloun nasazujou - http://keu-ocr.narod.ru/nik_1_2/pictures/05.jpgAaron Goldstein píše:Изготовление "намордника" на таран Императора Николая I
nějaký obal na kloun???
Tak nějak bych si to myslel, podobný smotance se dřív používaly coby odrazníky na přístavních buksírech.jarl píše:Tak vida! Opravdu to vypadá jako nějaký kryt na kloun, který mohli používat při námořních manévrech, aby předešli katastrofě při eventuální kolizi.