"Rosochacz – asi 200 kroků od této silnice rozbili naši dvě divise donských kozáků.
Padl též hrabě Tolstoj, podle legitimace, měl pouze 30 ran od naší strojní pušky v sobě."
Smrt hraběte Tolstého
Dle deníku feldkuráta Stanislava Sudy, ze čtvrtka 15.června 1916, z bojů na východní frontě, kolem Dněpru: "...Očekává se, že Rusové s nashromážděnými silami asi 20 baonů budou dělati útok ve směru Winogród, Rosohacz. My máme udělati protiútok ze strany. Poněvadž zde nashromážděno množství ruské jízdy, tedy i naše jízda stojí pohotově... Novinky: U Černovic více ruských útoků hladce odraženo, na Dněstru – Strypě dvě ruské kavalerie Divisionen zničeny úplně... prší, jen se lije, a bláta do lýtek." 16.a 17.června: "Baon Havlena odrazil útok kozáků a zabral 100 koní! Počasí se lepší. Dopoledne vyschlo bláto. U 2.baonu pochovali hraběte Tolstého, rytmistra. Útok kozáků byl pravým šílenstvím..." 23.a 24.června: "U Rosohacze naříkají trupy na hrozný zápach z mrtvol kozáků a jejich koní. Leží vše nepohřbeno v polích a obilí." Popis událostí, onoho romanticky sebevražedného útoku kavalérie proti kulometům, zní opravdu jako z Tolstého románu Vojna a Mír. Velice sedí popis útoku, jako "pravé šílenství". Zmíním, že v této době byl Suda přidělen, jako feldkurát, k zeměbraneckému pluku číslo 7 Plzeň, který spolu s 6., 8., 28. a 29. plukem podléhal 21.pěší zeměbranecké divizi generálmajora Aloise Podhajského. Feldkurát Stanislav Suda, narozený roku 1879 v obci Předmíř okres Blatná, svůj deník popisuje od samotného počátku války, až do roku 1917, kdy byl z armády uvolněn. Možná překvapí, že se většinu času nacházel přímo na frontě, v podstatě jako běžný důstojník, byl i sedmkrát vyznamenán. Před válkou pracoval i jako vychovatel v orlické větvi rodiny Schwarzenbergů. I po válce byl uznávaným občanem až do své smrti v roce 1950. Nyní ale zpět k tématu tohoto článku.
Právě zmíněný hrabě Tolstoj zastřelený rakousko-uherskými vojáky v Haliči, mě velice zaujal. Přeci jen to slavné jméno mi uvízlo v hlavě. Hledal jsem tedy a v roce 1916 opravdu zemřel jeden hrabě Tolstoj, jmenovitě hrabě Andrej Lvovič Tolstoj. Narodil se roku 1877 jako devátý potomek (6.syn) světoznámého ruského spisovatele a filozofa Lva Nikolajeviče Tolstého (1828-1910). Moc se mi toho o něm nepodařilo zjistit, v podstatě jen že bojoval již v Rusko-japonské válce. Popis by tedy perfektně seděl na vojáka / kavaleristu, teoreticky pak i na hodnost rytmistra (kapitán). Problém ale je, že Andrej Lvovič Tolstoj oficiálně zemřel 24.února 1916. Navíc ne na frontě, ale v Petrohradu. Někde je tedy chyba. Není mi jasné, jak rozrostlý byl rod Tolstojů, ale buď se muselo jednat o hraběte z jiné větve, nebo se jedná o dobovou desinformaci. Tuto záhadu snad může rozluštit jen Ljubov.
Zdroje:
Deník z Velké války – Stanislav Suda
http://tolstoys.ru/en/tree/descendants/10-tolstoy-a-l/

Kozáci pod palbou

rodinný erb hrabat Tolstojů
Další obrázky: