Letadlová loď Kuzněcov - Projekt 1143.5 - třída Orel

Moderátor: Julesak

Odpovědět
Skeptik
7. Major
7. Major

Re: Letadlová loď Kuzněcov - Projekt 1143.5 - třída Orel

Příspěvek od Skeptik »

NITKA na Krymu je v dezolátním stavu právě proto, že je na Krymu. Spravovala ho Ukrajina.
To ale neznamená, že některé jeho části nejsou provozuschopné - ty, které užívaly ruské ozbrojené síly.
Důvodem pro výstavbu druhého centra NITKA bylo to, že Ukrajina odmítala původní NITKU udržovat.
Po vyhlášení samostatnosti Krymu a Sevastopolu, a jejich následujícím vstupu do Ruské federace se situace změnila.

Uvažovat na základě stavu NITKA na to, že výcvik tak prestižní jednotky jakou je palubní křídlo je zanedbáván je ... vaření z vody. Navíc s politickým podtextem.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Dzin píše:Ataman
To, že je něco v dezolátním stavu ještě neznamená, že se to dál nepoužívá. Když nemám nic nového, musím si vystačit s tím co mám, ale zvyšuje to náklady na provoz a omezuje cvičení.

Ostatně to je jeden z důvodů, proč Rusové postavili nové cvičiště.

skelet
V čem konkrétně vyřím z vody? Třeba v počtu ruských operačních letadlech to nebude.
Podle mě, pokud je něco v dezolátním stavu, používat se to nedá.Takže máš nějakej zdroj, že je tomu tak, jak tvrdíš, nebo je to zase jenom tvoje víra?
Nový polygon rusové začli stavět poté, co r.2012 došlo ke změně smluvních podmínek pro využívání polygonu stávajícího.
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Pánové, klíííd.
Prostě se nemůžete shodnout protože používáte stejné termíny podmíněně podle svých představ o nich.
Prostě a jednoduše - termín "dezolátní" znamená něco jiného pro technika (nepoužitelný) a pro novináře či politika (naopak použitelný a skvěle funkční, ale fujky smradlavý ruský ukrajinský blebleble a proto právě ta jeho použitelnost tak sere) :D
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Ataman
Oki, potom tedy je v značně opotřebovaném stavu bránící jeho plnohodnotnému využívání v rámci provozu.

Skeptik
Elitní může být, ale je stále limitováno počtem aktivních palub a strojů, které k výcviku může používat. To není vaření vody s politickým kontextem, to je fakt. Už jen počet letadel je strašně limitující. Myslím že i v ATM na toto téma byl nějaký článek. V budoucnu se zaváděním MiG-29 by se to mělo zlepšovat, ale současný stav má k dokonalosti daleko.

Skelet
Jo tohle, to potom dejme tomu, ale z vody nevařím, beru v potaz menší možnosti výcviku ruských palubních pilotů a trochu mi to potvrzuje i to, že MiGy nebyl po havárii odstaveny. Ale jinak, ano je to spíše odhad, než jednoznačný závěr.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

ale vaříš z vody a pořádně..
Nebylo proč je odstavovat, když spadl kvůli nedostatku paliva
https://www.novinky.cz/zahranicni/blizk ... otoru.html
ObrázekObrázekObrázek
Amiz
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Amiz »

Mimochodem, má někdo přehled počtu přistání letců na letadlové lodi u jiných námořnictev?
Putin budiž proklet.
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Super, takže chyba stroje. Bral jsem to podle informací, které byli tehdy k dispozici, tohle to mění.

Spíše mě ale zaráží, tvrzení, že stroj neměl být ještě zařazen do služby kvůli tomu, že neproběhli zkoušky. Měl jsme dojem, že tenhle typ MiGu mají už odzkoušený. Nebo zase nějaká nová (pod)verze? Vždyť by to měla být verze prakticky totožná s tím, co má ve výzbroji Indie.
Obrázek

Ejdou Rotacak
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ejdou Rotacak »

Dzine, ale vždyť to psali hned první den. V té chvíli se ještě nepsalo o vysazení motorů, ale jak na českých, tak na zahraničních webech svorně psali, že došlo TECHNICKÝM PROBLÉMŮM na stroji jejichž vlivem se musel pilot několik kilometrů od pauby katapultovat. Dokonce i na takový novinářský žumpě (jako Novinky jsou) byla tato informace ani ne 24 h od nehody, proto mě zarazily tvoje doměnky. Navíc, vzhledem k tvé neúnavné frenetičnosti v psaní příspěvků tady na Palba jsem roky žil v tom, že musíš být odborník...........a odborník nikdy nevaří polívku z hoven :)
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Amiz píše:Mimochodem, má někdo přehled počtu přistání letců na letadlové lodi u jiných námořnictev?
Přistání nevím, mohu sloužit odlétanýma hodinama co se týká US Navy. Tam záleží kde pilot slouží, zda v bojovém nasazení nebo ne. mají pouze stanovený minimální nalítaný limit měsíčně. Dříve byl 25 hodin měsíčně, v roce 2013 to kvůli rozpočtovým škrtům zmenčili na 11 hodin, 132 hodin ročně. Obvyklý průměr při bojovém nasazení je potom 50 hodin měsíčně, výše zmíněných 25 hodin měsíčně (300 hodin ročně) je potom brán jako běžný průměr při obvyklém nasazení. Celkový počet odlétaných hodin se odvíjí od intenzity a délky nasazení pilota. Určitá hranice je 1000 odlétaných hodin, 1500 už je bráno jak naprostá špička a jsou i borci, kteří mají 2000 hodin za svojí kariéru, což už jsou ti nejlepší z nejlepších.

Ejdou Rotacak
Co jsem četl prvotní zprávy, o vysazení motorů nic nepsali, jen že letadlo spadlo a pilot se zachránil. Je to ostatně vidět i na tom prvním příspěvku, kde o technických problémech není ani slovo, to se objevilo až teď posledních pár dnů a první něco o tom napsal skelet včera.
Obrázek

Ejdou Rotacak
Kapitán
Kapitán

Kdepak :)
a neodvolávej se prosím na bulvární cimty z Novinky.cz. Předpokládám, že jsi soudný a jakoukoli zprávu z takovéhoto webu ani nerozklikneš - je to žumpa českých webů pro veřejnost.
Zprávy o technické závadě byly na zahraničních webech už v termínu 14.11 (potažmo 15.11 v našem časovém pásmu) a proto jsem se do tebe také opřel, kde bereš tu jistotu, že byl pilot
lobotom
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Ale jo, jak už jsme psal, o zprávě o technických problémech tu byla poprvé zmíňka až včera od sekeleta. Ano, mohl jsme propátrávat net a zjišťovat detaily, ale zase až tak důležité jsme to nepovažoval, ostatně evidentně nikdo zde, jinak byste mě už dříve upozornili, že se jednalo o technické problémy. Takže to všichni bereme spíše jen jako okrajové téma a důležitější se nám jeví úroveň ruského palubního letectva jako celku.

Jestli ti jde jen o to, že jsme v tomto případě neměl pravdu, potom ano, neměl a asi tedy mají poruchové MiGy. Samozřejmě mě také těší, že mě považuješ za odborníka, který se vyzná, beru to jako poučení a do budoucna se budu snažit udržet kvalitu svých příspěvku na obvyklé vysoké úrovni. :-)
Obrázek

Ejdou Rotacak
Kapitán
Kapitán

Mám rád ironii :-) možná postačí, když zůstaneš nohama na zemi a nebudeš zaměňovat pozici Českého Pepíka za náměstka ministerstva obrany USA. Což nevědomky často činíš ;)
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

No .. než poruchový Mig, tak je na vinně spíše poruchová loď, na které se nepodařilo včas vyměnit záchytná lana. Kolegové zaobrající se ruským námořnictvem to jistě uvedou na správnou míru.
ObrázekObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Myslím si, že se jen jako příslušník místní branné komunity se vyjadřuji k problematice ozbrojených sil. Přičemž, pokud polemizuji právě s panem náměstkem činím tak proto, že si myslím, že dané věci také trochu rozumím, byť samozřejmě nemusím disponovat veškerými informacemi, které má.
Nadruhou stranu bych tě chtěl ubezpečit, že si rád uzurpuji i nárok na pozici náměstka obrany Ruské federace, německé republiky či britského království, protože jsme přesvědčen o svojí vysoké erudovanosti, v čemž mě pravidelně utvrzují ohlasi mých obdivovatelů a to i zde na palbě. Činím tak tedy plně vědomky, často a rád! :-)
Obrázek

Ejdou Rotacak
Kapitán
Kapitán

Však jo, to kvituji :) alespoň tu budou nové příspěvky a vlastně v tvém případě je to jedině dobře - protože často píšeš k tématu. Avšak si přesto dovolím jednu drobnou připomínku z tábora dlouholetého čtenáře/posluchače. Oni totiž vkladatelé, kteří často přispívají podlehnou mnohdy neznámé chorobě, kdy začnou zaměňovat četnost příspěvků za kvalitu sdělených informací. To není případ Alchyka, Julesaka, Covera, Jarla, Skeleta, Michana atd.....promiň, já tě prostě mám ve škatulce "Jersey.Se a El Diablo"
kenavf
7. Major
7. Major

Příspěvek od kenavf »

skelet píše:No .. než poruchový Mig, tak je na vinně spíše poruchová loď, na které se nepodařilo včas vyměnit záchytná lana. Kolegové zaobrající se ruským námořnictvem to jistě uvedou na správnou míru.
Bola tam zmienka že to roztrhnuté lano sa zamotalo do ďaľšieho lana,takže v tam mohla byť príčina časového presu.Asi zostali naprieč palubou inak by sa asi aspoň pokúsili pristáť na dve laná.
V niektorej správe bolo že pilot má za sebou 200 pristátí na lodi.

https://www.novinky.cz/zahranicni/blizk ... otoru.html
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

Skelet: Ten MiG nespadl dle předběžné verze kvůli nedostatku paliva, ale kvůli tomu, že palivo přestalo do obou motorů proudit. Tj. šlo o technickou závadu letounu. Loď je v tom nevinně - lana se potrhat a zamotat mohou a nebýt závady letounu, tak tento by jen chvilku počkal na vyřešení situace a přistál. Jenže během té chvilky žuchnul do moře.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
nine_mike
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od nine_mike »

Polar: Ruština má občas dosť zvláštne formulácie. Ten chlapík šiel na pristátie posledný a ešte x minút čakal kým opravia tie laná. Naozaj sa mohol ocitnúť v situácii že nemal ani palivo na pristátie v Sýrii, ani na pristátie na Kuzňovi. Keby to bola technická závada lietadla, tak by ich asi uzemnili.
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

A má někdo originální ruský text pro porovnání? Protože v tom co píše skelet je jen o přerušení dodávky paliva do motorů a ne, že mu došlo a tedy to indikuje technickou závadu na letounu.

Ejdou Rotacak
Pohoda, já tě zase mám zařazeného tak, že jsem zaregistroval, že existuješ teprve před pár dny. :-)
Obrázek

Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

nine_mike píše:Polar: Ruština má občas dosť zvláštne formulácie. Ten chlapík šiel na pristátie posledný a ešte x minút čakal kým opravia tie laná. Naozaj sa mohol ocitnúť v situácii že nemal ani palivo na pristátie v Sýrii, ani na pristátie na Kuzňovi. Keby to bola technická závada lietadla, tak by ich asi uzemnili.
Vycházím z českých a anglických překladů a také toho, že kdyby došlo palivo (což by bylo dost divné), tak se napíše, že došlo palivo a nikdo se nebude zaobírat technickou připraveností letounu atp.

Uzemnění - 1) je možné, že vědí více o charakteru závady a dopadu na ostatní stroje a nebo 2) je jim přednější test typu v bojových podmínkách, což se nemusí opakovat hodně dlouho (zvláště pokud jde o palubní letouny). A nebo nějaká syntéza obojího, eventuálně jiná příčina (aneb když světu na očích jedeš demonstrovat svou sílu a úžasné lodičky a letadýlka, tak by vypadalo celkem blbě, když by jsi to musel vše poslat k ledu..to by se ta prezentace úplně nevyvedla).
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Odpovědět

Zpět na „Námořnictvo“