pražské povstaní
Moderátor: Zemakt
pražské povstaní
předevčírem jsem při brouzdaní narazil na článek o pražském povstaní.kdysi mne to hodne zajímalo neco jsem prečetl.doporučuju knížku od auského o vlasovcích.a najednou mne vyplynula jedna otázka.je známo že na prahu utočilo nekolik svazku ss a mezi nima i čast divize das reich a píše se o přesile tanku.taksem začal zjištovat jáký tanky.co vím tak se ví o hetzerech a jednom stug III. a ruzný transportery a pasový vozidla.ale o tanku sem se přímo nedovedel.je to asi malicherná otazka.ale přece jestli nekdo víte o technice ,která v praze bojovala?pamatuju film nemá barikáda tam je u trojskýho mostu tiger což je blbost.ale prave tam povstalci bojovali s das reich.mám pocit že o tom píše i lucass v souvislosti s nejakým velitelským esem.jmeno si nepamatuju
jo doporučuju stranky www.ahmp.cz lomítko pražské povstaní.nebo do googlo zadat Pražské povstaní a jsou to první stranky co vyjedou.je tam rozsahle popsanej boj o staromestskou radnici a par fotek.je tam to samohybný delo stug a co je zajímavý v rukou povstalcu tri dela marder??
Nezkusil to s tanky ani od Dejvic, ani od jiné strany. Poslední jeho pitomé nasazení td se stalo v Čechách 10 - 11 až 13 . 5, skleróza, jezdím tam z Prahy, když jedu za Pege na Jih, než se později jako mistr svého řemesla - generál Schöner - popíši později ( Könisberg) vzdal - Rakušan Spojencům.
To je pro Tebe Jeikob - je to hrozné, tanky asi nebyly v Praze nasazeny - SHD ano. Jinak si Panther a Tiger 5 .5 - 13.5 1945 po Čechách štrádovaly.
To je pro Tebe Jeikob - je to hrozné, tanky asi nebyly v Praze nasazeny - SHD ano. Jinak si Panther a Tiger 5 .5 - 13.5 1945 po Čechách štrádovaly.
Naposledy upravil(a) michan dne 10/8/2006, 21:56, celkem upraveno 1 x.

no já si to stejne myslel.až se časem se članky o vychodní fronte posuneš dál.dostanou se tam i boje v čechách a hlavne na morave a i jižní fronta jugoslavie rakousko.o tom sem moc nikde nečetl.snad jen v knížce od luccase o horských myslivcích.ješte k tomu povstaní musely to být pomerne tuhý boje.asi se to treba nedá srovnat s waršavou.pamatuju jak se to ,za komunistu zveličovalo,po listopadu zaseschazovalo .až ted v posledních letech se clovek doví jak to přibližne bylo
Tak jsem si opravdu vzal k ruce mapu
Když jedete z Prahy směrem na Strakonice tak mezi ukazatelem Jesenice - Milín najdete po pravé straně památník Slivice - to je místo poslední tankové bitvy mezi Wehrmachtem a Rudou armádou. Ta tanková bitva probíhala mezi 11. 5 - až 13.5 1945 - tedy několik dní po oficiélním vyhlášení míru v Evropě. V prvních dnech měli navrch zklamané a profesionální jednotky Wehrmachtu s tanky Tiger a Panther, generála Schörnera - sověti měli vepředu jen průzkumné jednotky. Sověti přitáhly 12. 5. 1945 dopoledne IS 2 a SHD Su 122 a převaha šla k sovětům. Dne 13.5. 1945 ráno se Schörnerovy tanky a pěší vojska ( mechanizovaná - polopásová) odpoutala a spěchaly do zajetí spojenců.
Když jedete z Prahy směrem na Strakonice tak mezi ukazatelem Jesenice - Milín najdete po pravé straně památník Slivice - to je místo poslední tankové bitvy mezi Wehrmachtem a Rudou armádou. Ta tanková bitva probíhala mezi 11. 5 - až 13.5 1945 - tedy několik dní po oficiélním vyhlášení míru v Evropě. V prvních dnech měli navrch zklamané a profesionální jednotky Wehrmachtu s tanky Tiger a Panther, generála Schörnera - sověti měli vepředu jen průzkumné jednotky. Sověti přitáhly 12. 5. 1945 dopoledne IS 2 a SHD Su 122 a převaha šla k sovětům. Dne 13.5. 1945 ráno se Schörnerovy tanky a pěší vojska ( mechanizovaná - polopásová) odpoutala a spěchaly do zajetí spojenců.

to místo znám ,často jsem jezdil do prachatic pres strakonice.vlastne se taky řiká té bitve ,že byla u milína.no je to zajímavá informace já mel pocit,že to byla spíš taková prestrelka nanejvýš par transporteru a boj na zdrženou par hodin.a on tam byl tiger a IS2.zkusim zapatrat googlem a neco o tom najít
Na fotkách jsem viděl francouzské lehké taky renault AMX.Byly na Václavaku. Povstalci nějaké ukořistily a jeden francouzkej tank pak hlídal velitelství povstalců v Bartolomějské ulici.
Nevím to, ale domnívám se když bylo smyslem zablokováním Prahy znemožnit Němcům ústup tak by přes Prahu jelo asi lecos. Ono pak stejně jelo.Když žila babička,bydlela na rokosce v Praze v Kobylisích tak mi vyprávěla jak hodiny projížděli německá kolona tanků.Tank asi pro ní bylo vše co nebylo auto ale typuju že nějakej pziV a možná i PzV by se tam našel.
Jinak můj názor na povstání je spíš negativní, Němci prošli opět se svolením povstalců.
Nevím to, ale domnívám se když bylo smyslem zablokováním Prahy znemožnit Němcům ústup tak by přes Prahu jelo asi lecos. Ono pak stejně jelo.Když žila babička,bydlela na rokosce v Praze v Kobylisích tak mi vyprávěla jak hodiny projížděli německá kolona tanků.Tank asi pro ní bylo vše co nebylo auto ale typuju že nějakej pziV a možná i PzV by se tam našel.
Jinak můj názor na povstání je spíš negativní, Němci prošli opět se svolením povstalců.
Re: pražské povstaní
Citát z článku časť o T-34
Otázka: Oslobodili niektorú časť Prahy američania?
http://zoom.iprima.cz/clanky/top-5-nejs ... anky-sveta"byť část Prahy osvobodili Američané".
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

Na to se vykašli. Za pár let ti to už nepřijde divné .......kenavf píše:Citát z článku časť o T-34http://zoom.iprima.cz/clanky/top-5-nejs ... anky-sveta"byť část Prahy osvobodili Američané".

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Dnes normální. Nakonec se bude učit, že Američané osvobodili většinu Čech až po Velichovky. Pomalu si na to zvykejme.

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:
JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Nesmysl pánové, tohle je nedávná historie a dělat ze špatné práce bulvárního novináře trend je přitažené za vlasy. Památníky se nebořej, kroniky nepálej a učebnice nepřepisujou...

"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
CAT: Přesně. Tady se zase dělá z komára div ne nosorožec 

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)
“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming
Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Nedělám z ničeho nic- počkejte za dva tři roky.

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:
JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Na co Pátrači?
Četl jsi ten článek? I pětileté dítě by to napsalo lépe a fundovaněji, bohužel. A z tohoto nepojmenovatelného čehosi my budeme něco vyvozovat? Neblázni
Dnes si každý může psát na net co chce a spousta lidí o tom neví zhola nic, takže to ani nemůže zkorigovat. Jenže takhle to fungovalo vždycky (bez toho netu). Lék na lidskou blbost a nevzdělanost zatím nikdo nevynalezl a asi nevynalezne.

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)
“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming
Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs