ROK 1938 - Mohli jsme se bránit? A mohli jsme se ubránit?

Moderátor: Zemakt

Zamčeno

Myslíte si, že by se čsl. armáda ubránila do dubna či května 1939 německé agresi?

ANO
17
40%
NE
20
47%
Nechci spekulovat
6
14%
 
Celkem hlasů: 43

jeikob
praporčík
praporčík
Příspěvky: 354
Registrován: 4/6/2006, 21:00

Příspěvek od jeikob »

Celkem zajímavá diskuse :) teda ze strategickýho hlediska.Politicky po mnichovu to bylo hodne špatný .Šli by po nás naivní poláci,madaři ted jak by reagovali zapadní spojenci .Jedine se držet a a jak tu bylorečeno dostat na naší stranu veřejný mínení v anglii a francii.Myslím že slováci by kvuli madarum se o autonomii zatím nepokoušeli.
Čiste teoreticky neznám přesná čisla charakteristik jednotlivých tanku.Ale
panzerwaffe v roce 39 žadná sláva ,většinu tvoří tančíky pz1 a pz 2 a pancer 3 ješte nebyli to co pozdeji . A pechota zatím neumela dobývat pevnosti nemeli to ,kde nacvičit. A myslím že lt 38 byl srovnatelný z tehdejší pz 3 ,ale bylo jich žalostne málo.
Otázka jakou by jste volily strategii pro naší armádu? Co nejdýl držet nemce na pevnostech v případe prulomu ,než se dostanou do nížiny využívat terén budovat záseky,hnízda odporu boj na zdrženou co nejvíc nemce upotřebovat a snažit se vytvořit nejakou silnejší tankovou zálohu.a doufat
Uživatelský avatar
Fatale
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 1383
Registrován: 18/8/2005, 14:43
Bydliště: ano

Příspěvek od Fatale »

jeikob píše:Politicky po mnichovu to bylo hodne špatný .Šli by po nás naivní poláci,madaři ted jak by reagovali zapadní spojenci .Jedine se držet a a jak tu bylorečeno dostat na naší stranu veřejný mínení v anglii a francii.Myslím že slováci by kvuli madarum se o autonomii zatím nepokoušeli.
Verejny mineni? V ty dobe? Imho celkem nemozny, informovanost obycejnych lidi o deni ve svete byla znacne nizka a casto i hodne zkreslena, nebyla televize ani net, zbejvaly jen noviny a rozhlas, jenze tehda napsat neco proti vlastni vlade bylo asi znacne nebezpecny ve kterymkoliv state, nikdo by si netroufl takovou kritiku, jakou dneska zaziva treba Bush, to by rychle dojel. Jsem presvedcenej, ze jakmile by se nasi vojaci pokusili o odpor, vlitla by sem Francie i Anglie a bylo by vymalovano. A pokud by sem nevlitli primo, alespon by podporovali zasah jinych... Jsem presvedcenej, ze to, jaxe zachovali nasi politici v ty dobe, bylo velmi rozumny, obrovsky tezky, ale v zadnym pripade ne zbabely. Proti cely Evrope by nebyla nejmensi sance...
válka je vůl
Uživatelský avatar
Fatale
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 1383
Registrován: 18/8/2005, 14:43
Bydliště: ano

Příspěvek od Fatale »

YAMATO píše:B.135 s plánovaným motorem Avia Hs 1000 by byla jednoznačně skvělá, srovnatelná se špičkou své doby, tedy Bf109 E, D.520 a pod.
Cetl jsem, ze Udet si B-135 proletel a byl z toho letadla naprosto nadsenej, prislo mu lepsi nez soudobej Emil. Ovsem jak velka je to pohadka nedokazu posoudit 8)
válka je vůl
Uživatelský avatar
Foxbat
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 289
Registrován: 30/3/2006, 20:36

Příspěvek od Foxbat »

Aj susedove jablká v záhrade chutia najlepšie. Ale počul som to tiež!
hore možeš dole musíš
su aj taký, ktorým netreba krídel a kde žiadny stroj nedoletí...
Uživatelský avatar
Atlantis
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 819
Registrován: 7/4/2005, 15:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atlantis »

Francie s Anglií podporují vojenský zásah proti ČSR co odmítlo Mnichov.
Hmmm....dobrý vtip. Proč by to dělali? TOHLE nikde neřekli. Ano, mohli by nás označit za narušovatele míru, za to, že my jsme odpovědni za to, jestli válka vznikne (už samo o sobě pěkná sprosťárna) ale poskytovat pomoc Německu??? To už by bylo trošku silný kafe pro domácí obyvatelstvo.

Teďka jsem četl ještě nějaké nové informace. Nevím, nakolik se jim dá věřit a brát je za bernou minci, ale Hitler prý po válce s námi celkem bažil. Po odmítnutí Mnichova by na nás šel s velikou radostí. (Jak by to dopadlo je jiná otázka, kterou se tady zabíráme) Pak by teprve záleželo na postoji západu, malé dohody a ostatních.
Poláci by se sice svezly s velikou chutí, ale jelikož toho chtěli ze všech nejmíň a z jejich strany byla hranice vůbec nejlépe bránitelná (Tatry a Karpaty se překračují, jak zjistila o 6 let později RA, sakra blbě), asi by se vymluvily stylem, že se přidají až ve chvíli, kdy bude vymalováno. S MAďarama je věc samozřejmě jiná, Ti by po nás hrábli rádi. Pak nezbývá než doufat, že i po nich by s chutí hráblo Rumunsko a snad i Jugoslávie.
Uživatelský avatar
Mikhassel.Dralno
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 191
Registrován: 6/2/2006, 21:04

Příspěvek od Mikhassel.Dralno »

Stejně mám na základě této diskuze pocit, že Hitler jen a pouze prachsprostě blufoval a bez delší přípravy by válku nebyl schopen zahájit, bůh ví jestli vůbec v roce 1938 byl schopen útočit...nechci podceňovat Wehrmacht a Luftwaffe, ale rok 1938 a rok 1940 jsou dvě naprosto rozdílné etapy ve připravenosti a možnostech německé branné moci.
jeikob
praporčík
praporčík
Příspěvky: 354
Registrován: 4/6/2006, 21:00

Příspěvek od jeikob »

Za to Nemecká generality po válce s náma moc nestála.Je i celkem známá vec,kdyby do toho hitler vlítnul ,před mnichovem ,tak chystali puč.
A s předchozím v roce 38 na válku wermacht připravenej nebyl.Jít na stát kterej je obklopenej pevnostma navíc s mobilizovanouarmádou a celkem moderní technikou navíc hranice samý kopce. I když pak porazili rychle poláky ,tak uplne idylka to taky nebyla
Janni
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 114
Registrován: 31/10/2005, 00:33
Bydliště: Brünn

Příspěvek od Janni »

Na třetím prototypu B-35 si nezalítal sám Udet, ale zkušební pilot Francke z jeho suity. Neznám přesnou citaci, ale nešetřil pochvalou a navrhoval svému šéfovi, aby byl letoun dále vyvíjen a dostal motor DB z Emila. Díky kontaktům W. Messerschmitta(ten mimojiné "zaříznul" i vývoj pro Bulhary, kteří pak koupili Bf-109) a odporu k podřadným slovanům z tohoto nápadu samozřejmě sešlo.

Pan Hitler samozřejmě hrál vabank, byl přesvědčen, že na válku má, jeho generalita (oprávněně), že nikoliv. Ještě jednou a snad naposledy. Německá říše nemohla porazit ČSR, protože k tomu prostě neměla palivo a munici. Chybělo zde několik faktorů, které se později projevily jako velmi podstatné při taženích do Polska a na západ:

1) moment překvapení - pitomost, branná moc provedla v klidu ukázkový příklad mobilizace.

2) není zde analogie Ardenského lesa - to je snad každému jasné. I na jižní moravě bylo solidní opevnění a byla zde dislokována nejhorší část WH.

3) letectvo nemohlo být eliminováno na zemi - od srpna/září bylo rozptýleno na polních letištích a zásobeno na měsíc bojových operací

4)dle plánu "Grunn" by skončila výsadková operace u Bruntálu pro "zelené ďábly" katastrofou. Místo seskoku bylo vzdáleno cca 15km od seřadiště silného čs. uskupení.

5) LW mohla lítat asi týden, pak by neměla na co, navíc by neměla čím bombardovat(kromě letáků).
Neexistují zoufalé situace, existují pouze zoufalí lidé.
Uživatelský avatar
Foxbat
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 289
Registrován: 30/3/2006, 20:36

Příspěvek od Foxbat »

6) slováci by na pomoc došli! môj dedo určite, často o tom rozprával :wink:
hore možeš dole musíš
su aj taký, ktorým netreba krídel a kde žiadny stroj nedoletí...
Uživatelský avatar
sa58
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 3477
Registrován: 4/2/2005, 12:43
Bydliště: Zlínsko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sa58 »

Tak se nám náš čelní přispívatel dostal i na stránky určené pro běžné čtenáře. Ani se mu nedivím že se odhodlal k tomuto činu, některé názory jsou hrozné...

A tady je ten prvotní příspěvek ZDE, TADY je Yamova odpověď a ZDE je rekce na jeho příspěvek.

Obrázek ať si udělá každý sám, pro ty kdo budou argumentovat stránkou kde se to nachází doporučuji zkusit něco podobného napsat k článkům třeba na Idnes, určitě Vaši reakci uveřejní...
ObrázekObrázekObrázekObrázek

"Nachystejte květináče, na vánoce sem zpátky!"
Uživatelský avatar
YAMATO
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 2808
Registrován: 19/3/2005, 19:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YAMATO »

Pro úplnost dodám, že na kritiku jsem reagoval, ale je mi jasné, že Blisty si z toho nechtějí dělat chat, takže ta již nebyla uveřejněna...tak alespoň zde:

K bodu 1) Tank LT vz.38 jsem uvedl pro ukázku, jak kvalitní tanky ČS průmysl vyvíjel a vyráběl. Nešlo o "malé tanky, které byly vyrobeny někdy mezi lety 1925 – 1935". Je to tam ostatně napsáno...

K bodu 2) Pan Yamato samozřejmě ví, jak na tom bylo ČS letectvo s palivy, municí atd. Polní letky byly vybaveny 36 palebnými průměry čili vším potřebným na 36 dnů bojů. Přičemž to bylo jen to, co bylo přímo u jednotek. Srovnejte to s materiálem na týden bojů u Luftwaffe, bez dalších zásob. Vezměte si jen ten fakt, že jednotky Luftwaffe měly na letištích v době krize pouhopouhých 100 tun pum (ano, jen sto tun!), zatímco ČS letectvo jich mělo cca 3500 tun. K čemu vám jsou pak tisíce strojů, když není co podvěsit? K čemu vám jsou, když nejsou vycvičené posádky (ty zkušené, "španělské", totiž většinou ještě v tom Španělsku byly)? K čemu vám jsou, když nejsou potřebné náhradní díly, nářadí, zkušení mechanici...

K bodu 3) O početní převaze německých tanků nepolemizuji.

K bodu 4) V období 1941-42 byly obecně lehké tanky (také PzKpfw II a PzKpfw 38(t)) vyřazovány z první linie, neboť proti tankům jako T-34 a pod. byly neúčinné. To ovšem nemá souvislost s LT vz.35 v roce 1938, kdy patřily k absolutní špičce. Jistě, nebyly dokonalé (co také je, že)...ale zkuste si zjistit, jak na tom byly s poruchovostí třeba Pz III v počátcích nasazení. Mimochodem...ty nedostatky se při nasazení proti Polsku, Francii a SSSR neukázaly být významné, poruchovost nebyla vůbec vysoká.

K bodu 5) Řekněte mi, kde Němci útočili na srovnatelné opevnění za srovnatelných podmínek? Víte třeba, jak hodně se nepoměrně silnější Wehrmacht zasekl na Stalinově linii? Za úplně jiných podmínek, pro obránce mnohem méně výhodných...

No...jestli tam mám nějaké nesmysly, tak jen do mě.
ObrázekObrázek

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
Uživatelský avatar
Fatale
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 1383
Registrován: 18/8/2005, 14:43
Bydliště: ano

Příspěvek od Fatale »

Mne prijde divny, ze pocitate furt jen s konfliktem Nemecko vs. CSR. Tahle varianta by imho nenastala, vlozilo by se do toho x jinych statu, at uz k nasi pomoci, nebo proti nam (vetsinou)...
válka je vůl
Uživatelský avatar
YAMATO
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 2808
Registrován: 19/3/2005, 19:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YAMATO »

Jasně, ale v porovnání s Německem nebylo Polsko či Maďarsko to opravdové nebezpečí, že? A situaci by nějak radikálně nezhoršili...to Německo bohatě stačilo.

Ale v té polemice na Blistech mi šlo o technické a historické nesmysly v tom článku, ne o ono "co by kdyby"...

Teda ta mrkvička! Kam na to chodíš? :lol:
ObrázekObrázek

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
Uživatelský avatar
hydrostar
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1717
Registrován: 26/9/2006, 21:19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hydrostar »

Fandil sem a držel ti pěsti, když sem si to přečtl. Ježily se mně chlupy. Ten, co to napsal, byl asi pod drogama. Jediná opravdu správná argumentace se týkala češtiny. :oops: Plně tě podporuju ve snaze mu to znovu natřít. :!: I když k temu asi šanci už nedostaneš.
Hydrostar se s námi trvale rozloučil...
Uživatelský avatar
Fatale
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 1383
Registrován: 18/8/2005, 14:43
Bydliště: ano

Příspěvek od Fatale »

YAMATO píše:Jasně, ale v porovnání s Německem nebylo Polsko či Maďarsko to opravdové nebezpečí, že? A situaci by nějak radikálně nezhoršili...to Německo bohatě stačilo.

Ale v té polemice na Blistech mi šlo o technické a historické nesmysly v tom článku, ne o ono "co by kdyby"...
Aha, tak to, sem to blbe pochopil :oops:
YAMATO píše:Teda ta mrkvička! Kam na to chodíš? :lol:

mi vzdycky nejak rupne v palici a je to 8)
válka je vůl
jeikob
praporčík
praporčík
Příspěvky: 354
Registrován: 4/6/2006, 21:00

Příspěvek od jeikob »

Souhlasím s yamatem.ten chlapek v tech listech byl trochu mimo.čiste vojensky šance na obranu byli.Druhá vec byla když od nás dali zapadní velmoci ruce pryč to rozhodnutí udelat. Třeba mne zajímalo by mne nakolik o skutečném stavu wermachtu v té dobe měla informace naše rozvedka. A54 byl výkoný agent ,al zda nás i informoval o skutečném stavu wermachtu.Myslím že ten pusobil v té dobe silnejší než skutečne byl
Uživatelský avatar
Fatale
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 1383
Registrován: 18/8/2005, 14:43
Bydliště: ano

Příspěvek od Fatale »

1. oni u nas urcite meli taky x agentu
2. spousta "nasich" lidi s Hitlerem sympatizovala
válka je vůl
Uživatelský avatar
sa58
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 3477
Registrován: 4/2/2005, 12:43
Bydliště: Zlínsko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sa58 »

fatale píše:1. oni u nas urcite meli taky x agentu
2. spousta "nasich" lidi s Hitlerem sympatizovala
Hlavně v pohraničí, tam to byl jeden český příznivec vedle druhého....
ObrázekObrázekObrázekObrázek

"Nachystejte květináče, na vánoce sem zpátky!"
listonos
Příspěvky: 2
Registrován: 16/12/2006, 14:57

Příspěvek od listonos »

Otazka: Mohli sme sa branit?

Nie ze sme sa mohli, bolo to nasou psou povinnostou. K comu je akykolvek statny utvar, ked ani len nevystreli na svoju obranu? Okrem toho milionova armada sa nevzdava.

Otazka: Mohli sme sa ubranit do maja 39?

Myslim ze s "prehladom" mohli. Tazko sa to teraz hodnoti ked clovek vie ako si pocinala nemecka armada v nasledujucich rokoch.

Len tak pre zaujimavost, dajte si na kopu co malo k dispozicii Nemecko a co CSR v roku 38 a potom si predstavte, ze ste na strane nemecka a s tym co je k dispozicii mate dobyt Ceskoslovensko. Prajem vela stastia, lebo to jedine mohlo Nemcom tu vojnu vyhrat - to je moj nazor.
Uživatelský avatar
YAMATO
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 2808
Registrován: 19/3/2005, 19:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YAMATO »

No s přehledem bych zrovna netvrdil (asi ani ty, podle těch uvozovek), ale na podstatě věci, tj. na tom, že z morálního hlediska byla obrana nutná, to nic nemění.
ObrázekObrázek

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
Zamčeno

Zpět na „ČESKOSLOVENSKO“