OSSR, kampak kráčíte?
Moderátor: jarl
Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Re: ASR kampak kráčíš?
No som rád že je táto diskusia plná odborníkov ako Arthur alebo Skeptik A že naša vláda si od nich určite nechá poradiť. A ešte tú chýba pán Bednár. Najviac sa mi páčia názory keď niekto napíše že dvojmotorove lietadla sú pre nás drahé na prevádzku. Potom sa tu dočítam že vlastne je to naopak A dvojmotorový mig má lacnejšiu prevádzku ako jednomotorová f16. Lebo sa tak vraj vyjadrili Poliaci niekde. Nikto ani nevie ako to bolo myslené. Takže V podstate slovensko má jedinú možnosť zrušiť stíhačky. Alebo superodborné názory že 12 stíhačiek je aj tak úplne nanič. Ale 14 českých gripenov je ideálne množstvo
Páčia sa mi aj názory že f16 nie lebo to je zastaraná konštrukcia, takže jediné gripen. Lebo gripen to je fakt úplne najnovšia A najmodernejšia konštrukcia. Ale fakt zábava čítať tu niektoré odborné názory.

Flader:
Albánsko (a na druhú - Filipíny). Ale čo je toto za otázku? Máme na to, tak si rozbehnime aj kozmický program. Ale my nemáme.
Je nadzvukové letectvo v prioritách tak vysoko, že môžeme obetovať iné spôsobilosti? Tak znie otázka.
Ako píše Simon: "Načo sa prezbrojiť na 10-15 nadzvukových lietadiel , ak na to v podstate nemáme a nie je to ani nevyhnutná požiadavka? Tento počet je pre alianciu bezvýznamný, tvrdenie opaku je klamstvom."
Albánsko (a na druhú - Filipíny). Ale čo je toto za otázku? Máme na to, tak si rozbehnime aj kozmický program. Ale my nemáme.
Je nadzvukové letectvo v prioritách tak vysoko, že môžeme obetovať iné spôsobilosti? Tak znie otázka.
Ako píše Simon: "Načo sa prezbrojiť na 10-15 nadzvukových lietadiel , ak na to v podstate nemáme a nie je to ani nevyhnutná požiadavka? Tento počet je pre alianciu bezvýznamný, tvrdenie opaku je klamstvom."
Arten pod 14 strojov nema zmysel nadzvukove letectvo drzat aj to je uz na hranici udrzatelnosti, za druhe samotna cena samotneho stroja je zanedbatelna, ci sa kupi 7 kusov alebo 14 kusov, mas v podstate jedno lebo musis tak ci tak "kupit" infrastrukturu (teoreticky by sa to dalo spravit tak, ze sa kupi xy a opcia na zvysok)
Flander, bud maju stihacie letectvo alebo nemaju, kde si niekto precital na wikipedii, ze FA-50 stoji 30 milionov (v 2012) a ide tu tvrdit, ake je to uzasne riesenie
Arthur ano T-50 ma viacucelovy radar EL/M-2032, poznas jeho parametre?, aby si tvrdil, ze ma BVR sposobilosti porovnatelne napr. s Gripenom, alebo Migom 29 (preco si myslis, ze Indi tlacia miliony dolarov do 50. rocnych Jaguarov a namiesto IAI EL/M-2032 vybrali AESA radar od toho isteho vyrobucu, a to napriek narocnejsej integracii)
puuupava si robis srandu popitaj sa u poliakov, oni ti povedia, asi toto prevadzka F-16 je draha, lebo kladivo, ktore stoji 3€ podla zmluvy s GD musia kupit o vopred urceneho vyrobucu, a cena kladiva je 400 dolarov, chapes?
Mimochodom letova hodina podla materialov vlady USA F-16 je 22 tis. dolarov
https://www.flightglobal.com/news/artic ... fl-421499/
Letova hodina MIGu 29 AS odhadovana RSK MIG po modernizaci roku bola 6000 dolarov (v roku 2002)
https://korzar.sme.sk/c/4659074/po-opra ... odinu.html
p.s. puuupava, sarkasticke poznamky o odbornikoch si nechaj niekam inam, o odbornosti ludi na MO budem radsej mlcat
Flander, bud maju stihacie letectvo alebo nemaju, kde si niekto precital na wikipedii, ze FA-50 stoji 30 milionov (v 2012) a ide tu tvrdit, ake je to uzasne riesenie
Arthur ano T-50 ma viacucelovy radar EL/M-2032, poznas jeho parametre?, aby si tvrdil, ze ma BVR sposobilosti porovnatelne napr. s Gripenom, alebo Migom 29 (preco si myslis, ze Indi tlacia miliony dolarov do 50. rocnych Jaguarov a namiesto IAI EL/M-2032 vybrali AESA radar od toho isteho vyrobucu, a to napriek narocnejsej integracii)
puuupava si robis srandu popitaj sa u poliakov, oni ti povedia, asi toto prevadzka F-16 je draha, lebo kladivo, ktore stoji 3€ podla zmluvy s GD musia kupit o vopred urceneho vyrobucu, a cena kladiva je 400 dolarov, chapes?
Mimochodom letova hodina podla materialov vlady USA F-16 je 22 tis. dolarov
https://www.flightglobal.com/news/artic ... fl-421499/
Letova hodina MIGu 29 AS odhadovana RSK MIG po modernizaci roku bola 6000 dolarov (v roku 2002)
https://korzar.sme.sk/c/4659074/po-opra ... odinu.html
p.s. puuupava, sarkasticke poznamky o odbornikoch si nechaj niekam inam, o odbornosti ludi na MO budem radsej mlcat
radilokátor EL/M-2032 má dosah do sto kilometrů, dle verze. Kdysi jsem zachytil info, že verze pro FA-50 má dosah cca 80km. JInak jej používají například Rumuni ve svých MiG-21. AIM-7 je sice fajn, ale v NATO ji už pro zastaralost snad nikdo nepoužívá, a integraci Amraam si zatím nikdo neobjednal (?). To samé s datalinkem 16, má ho mít, ale skutečně ho má? Přeci jen jediný, kdo objednal FA-50 jsou Filipíny, který nemá přístup ke všemu. Sumasumárum má dle mých informací FA-50 pro vzdušný boj 1x 20mm kanón a střely Sidewinder. Což je dobré na air-policing (létání s modrým majáčkem) nebo na protizemní úkoly. Zbytek by si muselo Slovensko zaplatit. Gripen už má integrovaného kde co, takže stačí jen nakoupit výzbroj..
arten: minimální počet bojových letounů je deset. Takže je jedno jestli koupíš Gripen nebo F-35, furt potřebuješ deset letadel - dva pro hotovost, dva záložní, čtyři pro výcvik a s dvěma počítej pro opravy. Mezinárodní výcvikové centrum je fajn, ale koho budete cvičit, když všechny zbývající státy mají své kapacity pro výcvik? A za další.. kdo Vám bude honit dopraváky po luftě? Respektive máš pocit, že Vám to někdo bude dělat zadarmo? Uvaž, že jediný kdo na to má asi volné kapacity ze sousedů je Polsko, ČR a Maďarsko, by si na to poletování muselo rozšířit flotilu svých letadel.
Navíc znáš to o prutech knížete Svatopluka? Pak je asi jasné jak užitečných je těch deset bojových letounů
arten: minimální počet bojových letounů je deset. Takže je jedno jestli koupíš Gripen nebo F-35, furt potřebuješ deset letadel - dva pro hotovost, dva záložní, čtyři pro výcvik a s dvěma počítej pro opravy. Mezinárodní výcvikové centrum je fajn, ale koho budete cvičit, když všechny zbývající státy mají své kapacity pro výcvik? A za další.. kdo Vám bude honit dopraváky po luftě? Respektive máš pocit, že Vám to někdo bude dělat zadarmo? Uvaž, že jediný kdo na to má asi volné kapacity ze sousedů je Polsko, ČR a Maďarsko, by si na to poletování muselo rozšířit flotilu svých letadel.
Navíc znáš to o prutech knížete Svatopluka? Pak je asi jasné jak užitečných je těch deset bojových letounů

Arten, máš pocit, že sme na tom ekonomicky ako Albánsko?
Flader píše:Arten, môžeš mi prosím dať nejaký príklad, kedy za posledných pár rokov toto nejaká krajina urobila? Lebo naozaj ma nijaká nenapadá.
Arthur, už som sa Ťa pýtal vyššie, ktoré letectvo používa FA-50 ako jediný nadzvukový "stíhač"?
Už som to tu predsa písal skôr ako štatistiku a ešte raz pripomeniem, že Fighting Eagle KAI FA-50 Light Attack Multi-Role Combat Aircraft je s rodokmeňom cca okolo roku 2012:Flader píše:Arten, máš pocit, že sme na tom ekonomicky ako Albánsko?
• mimo Južnej Kórei používatelia FA/TA-50: = 64ks za 6-7 rokov
24 Irak,
16 Indonezia,
12 Filipiny,
12 Thajsko
• mimo Švédska používatelia Gripenu: 66ks od 1987 čo za 20 rokov na trhu
26 JAR,
14 ČR,
14 Maďarsko,
12 Thajsko,
Treba sa opýtať prečo o FA-50 rozmýšľajú v súčasnej dobe Chorvátske vzdušné sily, ktoré idú nahradzovať modernizovaný MIG-21, ktorému končí životnosť v 2020. Absolútne minimum je 12ks nových stíhačiek alebo v prípade FA-50 až do 24ks.
http://www.armadninoviny.cz/chorvatsko- ... edat=FA-50
Argentína detto. Prosím "(ne)argumentujte" zosmišňovaním týchto krajín ako aj ďalších vyššie menovaných, ktoré už túto akvizíciu vykonali. VECNE poprosím...
no comment... snáď len otázku smerovať na generálne tajomníka služobného úradu MO SR a jeho poradcov na VTÁKOV...puuupava píše:» 8/10/2017, 16:23
Veď nikto netvrdí, že ak by Vzdušné sily chceli mať túto spôssobiloť na FA-50 "SK", že by BVR capable s raketami Amraam AM-120, Raytheon AIM-7 "Sparrow" nemohli na túto "SK" verziu doobjednať. Áno bolo by to drahšie napr. oproti FA-50 PH: US$35 million (2012) za 38 mesiacov tak a teraz ťahám z brucha nech by to bolo niekde medzi US$38-40 million (2018) za pomyselnú verziu "SK" s BVR spôsobilosťou - vždy je to výrazne pod Gripenmi C/D.skelet píše:radilokátor EL/M-2032 má dosah do sto kilometrů, dle verze. Kdysi jsem zachytil info, že verze pro FA-50 má dosah cca 80km. JInak jej používají například Rumuni ve svých MiG-21. AIM-7 je sice fajn, ale v NATO ji už pro zastaralost snad nikdo nepoužívá, a integraci Amraam si zatím nikdo neobjednal (?). To samé s datalinkem 16, má ho mít, ale skutečně ho má? Přeci jen jediný, kdo objednal FA-50 jsou Filipíny, který nemá přístup ke všemu. Sumasumárum má dle mých informací FA-50 pro vzdušný boj 1x 20mm kanón a střely Sidewinder. Což je dobré na air-policing (létání s modrým majáčkem) nebo na protizemní úkoly. Zbytek by si muselo Slovensko zaplatit. Gripen už má integrovaného kde co, takže stačí jen nakoupit výzbroj...
Čo sa týka tej ambície, že by sme boli prvý na svete (EU) za predpokladu, že nás nepredbehne Chorvátsko alebo Argentína či obaja, nerozumiem tej obave resp. neambicióznosti aj vzhľadom na
http://simon22.blog.pravda.sk/2017/10/0 ... osobilost/
https://vladimirbednar.blog.sme.sk/c/39 ... mlcal.html
a ďalších...
A, áno uvedomujem si, že pri riadení v minulých rokoch formou tretej cesty a v súčasnosti národne je to nad ich schopnosti ruka v ruke s ich "konzervatívnym" sovietsko/putinovským videním sveta. Takže touto cestou to proste NEVIDALO a NEVIDÁ veď už ani z tej skutočnosti aby ako som písal na stranách predtým aby ako dobrí hospodári tlačili na akvizíciu Gripena C/D práve tlakom KAI FA-50 keď už nič iné s ich cenovou ponukou... a len na okraj s významným na SK investorom Južnou Kóreou - vid KIA + SAMSUNG a ich subdodávateľmi (v ČR Hyundai) a celosvetovo ako Ázijským tigrom - inovátorom (Samsung, LG, KIA, Hyundai, Daewoo atď.)
Naposledy upravil(a) Arthur dne 8/10/2017, 19:01, celkem upraveno 1 x.
Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
Arthur, stále si mi neodpovedal. Pokiaľ mi je známe tak všetci prevádzkovatelia ktorých si uviedol tak používajú aj iné stroje. Iba FA-50 nemá nik z nich. Stále opakuješ že Chorvátsko o nich uvažuje. Ale už si toľko nevšímaš, čo píšeš sám. že idú nahradzovať MiG-21. č je stroj o generáciu starší ako naše.
Flader - Akože nevnímam MIG-29 (2019), MIG-29 (2020) to sú jediné medzníky pre krajinu, ktorá je členským štátom EÚ a NATO a všetci veľmi dobre vieme, že pokiaľ prídu akékoľvek prvé z nových strojov (čas stále neúprosne tiká - najskôr 24+ mes) už aj pán Béla sa nechali počuť, že MIG-29 budú predsa musieť byť servisované istý čas po 2019-tom (TIK-TAK), takže minimálne niekoľko rokov by paralélne slúžil dualizmus MIG 29 a prvé kusy nových stíhačiek.
Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
Čo má servis MiG-u spoločne s mojou otázkou k FA-50?
Flander:
Tak ešte raz skz formlizmus (treba aj medzi riadkami čítať).
Ak sa pripúšťa:
a zároveň
teda bavíme sa o Fighting Eagle KAI FA-50 Light Attack Multi-Role Combat Aircraft vo verzii nazvime ju pracovne "FA-50 SK" s BVR spôsobilosťou s raketami Amraam AM-120 alebo Raytheon AIM-7 "Sparrow" pri akvizícii niekde medzi US$38-40 million (2018) a zároveň by naši piloti vzdušných síl by mali vytvorené podmienky dosahovať pri nadzvukových strojoch najvyššie letové hodiny (výcvik) koneečne podieľať sa na misiách ako AČR s Gripenmi v Pobalti a na Islande a pod. a nie ako OS SR so vzdušnými silami ako čierny pasažier NATO. Ak si to neviete predstaviť, OK je to Váš názor, ale potom ho prosím VYARGUMENTUJTE.
Ak sa pripúšťa:
a zároveň
teda bavíme sa o Fighting Eagle KAI FA-50 Light Attack Multi-Role Combat Aircraft vo verzii nazvime ju pracovne "FA-50 SK" s BVR spôsobilosťou s raketami Amraam AM-120 alebo Raytheon AIM-7 "Sparrow" pri akvizícii niekde medzi US$38-40 million (2018) a zároveň by naši piloti vzdušných síl by mali vytvorené podmienky dosahovať pri nadzvukových strojoch najvyššie letové hodiny (výcvik) koneečne podieľať sa na misiách ako AČR s Gripenmi v Pobalti a na Islande a pod. a nie ako OS SR so vzdušnými silami ako čierny pasažier NATO. Ak si to neviete predstaviť, OK je to Váš názor, ale potom ho prosím VYARGUMENTUJTE.
Takže odpovede na moju otázku som sa nedozvedel, aj to je odpoveď.
Aj tvárenie sa, že nechápete je cesta bez argumeentov - Vaša - nie moja.
Rešpektujem - čo už, vždy sa nájdu ľudia, ktorí tvrdia ako niečo NEJDE.
Rešpektujem - čo už, vždy sa nájdu ľudia, ktorí tvrdia ako niečo NEJDE.
Arthur, ja chápem. Jednoduchej otázke sa vyhýbate, pretože odpoveď vašej argumentácii nevyhovuje. Možno ma opravíte alebo doplníte, ale čo som teraz jedným okom zagooglil, tak som našiel jednu čudnú vec. (prosím o opravu ak som našiel staré info) Všetky vami udávané krajiny prevádzkujú len cvičnú variantu T-50. Jediná krajina ktorá prevádzkuje pár kusov FA-50 je prekvapivo Kórea. (Filipíny by mali mať objednané)
To naozaj chcete aby Slovensko bolo pokusný králik, ktorý bude testovať tento cvičný stroj upravený na "útočný"? Pretože by sme boli prvá krajina nielen v Európe ale aj NATO.
A ešte raz pripomínam: Ktoré krajiny na svete používajú iba FA-50 resp. T-50 ako jediné nadzvukové lietadlo?
To naozaj chcete aby Slovensko bolo pokusný králik, ktorý bude testovať tento cvičný stroj upravený na "útočný"? Pretože by sme boli prvá krajina nielen v Európe ale aj NATO.
A ešte raz pripomínam: Ktoré krajiny na svete používajú iba FA-50 resp. T-50 ako jediné nadzvukové lietadlo?
Arthur prepac ziadne arugemetny tu nedavas , len tu dookola, podavas dookola nejaku idea vychadzajucu z marketingovych vyhlaseni vyrobcu a bez potrebnych technickych znalostiArthur píše:Flander:
Ak sa pripúšťa:
a zároveň
Takze este raz, zodpovedaj tieto otazky,
1. ktora s krajin, ktore obstarali TA/FA 50 pouziva toto lietadlo k ochrane vzdusneho poriestoru?
AKU ma realnu sposobilost TA-50 na BVR (radar + plna realna integracia BVR vyzbroje
Radar je cajicek, ktory vobec nezodpoveda dnesnym standardom
Maximalny dosah je 150km (80NM) pri objekte s radarovy prierezom 5m2 100km
http://www.deagel.com/Sensor-Systems/EL ... 28001.aspx
Co napr. integracia Link 16?
Ešte len jedna poznámka ak sa vedie dskusia a to nielen tu predpokladám, že máme aspoň všeobecnú znalosť vyhľadávačov google prípadne yaahoo, seznam či youtube. Je to potom omnoho ľahšie pri diskusii, ktorá sa ešte špecializuje...Flader píše:Jediná krajina ktorá prevádzkuje pár kusov FA-50 je prekvapivo Kórea. (Filipíny by mali mať objednané)
https://www.rappler.com/nation/162103-p ... s-february
viď. videa v spoilry:
Flader píše: A ešte raz pripomínam: Ktoré krajiny na svete používajú iba FA-50 resp. T-50 ako jediné nadzvukové lietadlo?
Aj vzhľadom na vyššie uvedené ako aj v predchádzajúcich príspevkoch nielen mojich podložných ZROJ-mi s linkami túto Vašu otázku považujem pri nadzvukovom lietadle Fighting Eagle KAI FA-50 Light Attack Multi-Role Combat Aircraft z rodokmeňom okolo roku 2012 za NOTORIETU tj. skutočnosť všeobecne známu štatistickému počtu osôb na určitom území alebo inom vymedzení (diskusia) a súčasne, ktoré sú známe subsumované v danom prípade na tunajších diskutérov (zrejme až na dve výnimky), ktorí v konkrétnej problematike diskutujú a polemizujú o skutočnosti notoricky známej!klingy píše:1. ktora s krajin, ktore obstarali TA/FA 50 pouziva toto lietadlo k ochrane vzdusneho poriestoru?
Notorieta (skutočnosť notoricky známa) ma zbavuje povinnosti vykonať ohľadom nej dokazovanie, čím sa však nevylučuje možnosť, aby dokazovanie ohľadom notoriety prebehlo.
Ak teda považujete notorietu za pochybnú (t.j. že odpoveď nepoznáte, nepoznám alebo nepoznáme), udeľujem Vám ostentatívne právo (splnomocnenie) oboznámiť sa (mňa nie a predpokladám, že ani diskutérov) s notoricky známou skutočnosťou - odpoveďou za mňa, pričom navrhujem použiť boldové obrovké písmo.
Len kde sú tie ARGUMENTY, ktoré bránia byť prvými okrem klišé "pokusné králiky"... ?
Arthur, tak prečo vám odpoveď na túto otázku trvala teda tak dlho?
To chcete naozaj dávať do jedného koša Slovensko s Filipínami? Prečo teda napr´klad Rumunsko nešlo cestou FA-50 (T-50), alebo Bulharsko, prípadne aj Maďarsko? Aha ono sú to vlastne o mnoho bohatšie krajiny ako Slovensko.
To chcete naozaj dávať do jedného koša Slovensko s Filipínami? Prečo teda napr´klad Rumunsko nešlo cestou FA-50 (T-50), alebo Bulharsko, prípadne aj Maďarsko? Aha ono sú to vlastne o mnoho bohatšie krajiny ako Slovensko.
Tam, že je to stroj absolútne neodskúšaný v krajinách NATO, ktorého výrobca je na druhej strane planéty, a najbližší prevádzkovateľ cvičnej varianty je Irak a FA varianty až Filipíny. Ak začneš argumentovať, že výrobca F-16 je v USA, tak nezabudni že sa jedna o asi najrozšírenejšie lietadlo v NATO. Prevádzkujú ho, tak ako aj Gripen, aj naši susedia...Arthur píše:Len kde sú tie ARGUMENTY, ktoré bránia byť prvými okrem klišé "pokusné králiky"... ?
Arthur nehodlám tě dál přesvědčovat na téma FA-50 vs Gripen.
Jen lehké upozornění: Argentina uvažuje o všem co létá, od "29", přes Kfiry po FA-50, ale na nic z toho asi nemá peníze.
Irák, Indonésie a Thajsko používá verzi TA-50, nikoliv FA-50. Tu používá jedině filipínské letectvo a bude je používat korejské.
Jen lehké upozornění: Argentina uvažuje o všem co létá, od "29", přes Kfiry po FA-50, ale na nic z toho asi nemá peníze.
Irák, Indonésie a Thajsko používá verzi TA-50, nikoliv FA-50. Tu používá jedině filipínské letectvo a bude je používat korejské.

Arthur a preco neodpovedate na poloze otazky?
Mimochodom ani z jedneho videa nevyplyva, zeby ich prislusna armada pouzivala ako stroj na vybudovanie a udrzanie vzdusnej nadvlady (coho sucastou je aj airpolicing)
Ked vam uz tak ide o pomer cena vykon a zoberiete to cisto technicky, odhliadnuc od geopolitiky tak pomer/cena vykon jednoznacne vyhrava MIG, Egypt kupil 56 kusov za 2 mld. co je prepocitane na kus menej, nez cela slavna FA-50
Mimochodom ani z jedneho videa nevyplyva, zeby ich prislusna armada pouzivala ako stroj na vybudovanie a udrzanie vzdusnej nadvlady (coho sucastou je aj airpolicing)
Ked vam uz tak ide o pomer cena vykon a zoberiete to cisto technicky, odhliadnuc od geopolitiky tak pomer/cena vykon jednoznacne vyhrava MIG, Egypt kupil 56 kusov za 2 mld. co je prepocitane na kus menej, nez cela slavna FA-50
Ok hoši, naozaj snažil som sa podať alternatívu, nemusíte so mnou súhlasiť - som rád, že diskutujeme čo v podstate mnohdy (či nikdy) verejne na úrovni náhrady za MIG-29 neprebieha a potom sa čudujú, že im ten "jediný" diktuje podmienky s akou formou akvizície počíta a tí druhí sa zrazu prebudili v časovej tiesni a paralélne si vypýtajú si cenovú ponuku na MIG-35, že až štátny tajomník sa musí verejne zasiahnuť formou ohradenia sa.
Klingy, ako viete koľko by stálo 56ks Fighting Eagle KAI FA-50 Light Attack Multi-Role Combat Aircraft alebo JAS-39 Gripen C/D, že tu porovnávate neporovnateľné?
A v Indii by vdeli o MIGoch rozprávať:
http://www.armadninoviny.cz/indicke-mig ... %A9+mig-29
Niekto asi kalkuloval, že by ich 14 slovenských kusov prebudilo z klinickyj smrti?
Samozrejme tie Egypstké pečlivo sledujeeme...
IMHO MIG je pokiaľ sa nič mimoriadne nestane konečne mimo hru - ale to trvalo.
Klingy, ako viete koľko by stálo 56ks Fighting Eagle KAI FA-50 Light Attack Multi-Role Combat Aircraft alebo JAS-39 Gripen C/D, že tu porovnávate neporovnateľné?
A v Indii by vdeli o MIGoch rozprávať:
Niekto asi kalkuloval, že by ich 14 slovenských kusov prebudilo z klinickyj smrti?
Samozrejme tie Egypstké pečlivo sledujeeme...
IMHO MIG je pokiaľ sa nič mimoriadne nestane konečne mimo hru - ale to trvalo.
Pri všetkej úcte nebolo to snáď hneď z prvého môjho zdroja pred niekoľkými dňami či týždňami zrejmé (to je konštatovanie nie otázka).skelet píše:Irák, Indonésie a Thajsko používá verzi TA-50, nikoliv FA-50. Tu používá jedině filipínské letectvo a bude je používat korejské.