Tygře,
mrkni na ten graf a uvidíš. Navíc je to v ruštině, a tam mi tak trochu chybí pojmový aparát - ty na tom asi budeš líp

Nicméně máš pravdu - v případě La-5FN a La-7 jsou tam veškerá zlepšení na úkor aerodynamiky resp. nižšího koeficientu odporu (pokud jsem pochopil právně)
Jinak La-5FN a La-7 považuji za velmi zajímavá letadla, která svoji hodnotu (
přes veškeré problémy a nedostatky jak těchto letadel, tak sovětského leteckého průmyslu v době WWII) prokázala v praxi - to ale neznamená, že bych je bral nějak nekriticky. Nicméně odmítám, bez důkazů, přistupovat k vysvětlení jejich výkonů dosažených v NII a LII způsobem - "
jsou to lži, protože to tvrdí Rusové, a ruská letadla přeci nemohla být lepší než německá" (parafráze, prosím nebrat doslova).
Myslím, že sovětské výzkumné letecké ústavy CAGI, NII i LII a jejich personál své kvality prokázaly ... a navíc lhát v té době vedení Strany a SSSR fakt nebyl dobrý nápad, tedy něco, co by vedení těchto institutů chtělo dělat (
navíc, když by naměřili nižší výkony než očekávané, tak nebyla by to jejich chyba, ale chyba konstruktérů či výrobního závodu ... a ostatně i pro vedení VVS by nižší výkony dodávaných letadel bylo dobrou "omluvou" za některá selhání)
Co se La-9/11 týče, tak to mne taky napadlo. Aerodynamicky byly určitě vytříbenější než La-7, nešlo o válečnou výrobu + ten laminární profil ... taky bych čekal vyšší nárůst rychlosti.
Tedy on vlastně přišel, ale až ve vyšších výškách, nikoli u země ... to mě ostatně vedlo i k té úvaze, zda to nemohlo být tím, že koeficient vztlaku laminárního profilu je nižší, a tak u země muselo letadlo s laminárním profilem (navíc vyladěné na podávání nejlepších výkonů kolem výšky 7.000 m ... P-51D) letět s větším úhlem náběhu = i vyšším koeficientem odporu.
Hansi
aha, já si jako MW-50 vysvětlil tu poznámku, že: "Changes introduced in the Fw 190 A-8 also included the C3-injection
Erhöhte Notleistung emergency boost system" tedy že "Změny, které přinesl FW-190 A-8 (v únoru 1944
pozn. Skeptik) zahrnovaly i systém nouzového zvyšování výkonu vstřikováním C3".
Teprve teď mi došlo, že C3 je vlastně 95 oktanové palivo používané BMW-801 včetně verze D-2, která byla v FW-190 A-8.
Informace z originálních protokolů nejsou to samé, jako originální protokol. Potřebovali bychom znát přesnou konfiguraci letadla a samozřejmě i potvrzení, že jsou hodnoty přepočítané na MSA. Protože jak vidíš z informací okolo, ta hodnota strašlivě smrdí

.
Tento odkaz postačuje? To je ten protokol z LII ze zkoušek sériového kusu La-7, které prokázaly pokles výkonů letadla vůči Etalonu r. 1944, včetně popisu, proč k tomu poklesu došlu. Co se max. rychlosti u země týče, je tam ten pokles na 597 km/h při forsáži = na hodnotu, kterou etalon dosáhl v NII při nominálním výkonu motoru.
Je tam sice jen čelní stránka protokolu - pak již jen jeho přepis - ale třeba mi budeš věřit, že ho stáhnutý mám, ale je to hodně .pdf a v dost blbé kvalitě.
Pokud nebudeš věřit mě, třeba Ti to Tygr potvrdí
Staženo to mám odsud:
http://airwar.ru/other/bibl/la7isp.html