Inak este kratke info k tomu vyberu stihacieho lietadla v okolitych krajinach, aby sme si my tu na Slovensku nemysleli, ze sme taki vynimocni, spolu s nasou SNS.
Niekedy v polovici roku 2017 spustili Americania ponuky na F 16 a doplnili tak portfolio v podstate rovnakych typov lietadiel z ktorych vybera Slovenko, Chorvacko a Bulharsko. Sucasny stav vyberov, ktore dokopy predstavuju objednavku 40 lietadiel vyzera takto:
1. Chorvacko: Do uzsieho vyberu sa dostal Gripen C ms20, grecke F 16 C, izraelske F 16C a americke F 16 V. Krajina je v podstate vo finalnej faze vyberu, pricom potrebuje zaviest a mat operacne nasaditelny stihac do konca roka 2020. Vtedy konci zivotnost MIG 21. Napriek velmi tesnemu casovemu harmonogramu sa koncom roka 2017 vytvorila este komisia, ktora ma preverit celkove moznosti ponuk a potrebuje cas 1 rok. Cize rozhodnutie -druha polovica roka 2018. Problem je, ze podmienkou tendra je aj prenos technologii a podpora zbrojarenskeho priemyslu. Co favorizuje Gripen a F 16V. Rok 2020 je podla chorvackej vlady stale aktualny. No zacina sa rozpravat o docasnom strazeni vzdusneho priestoru inou krajinou. Argumentom je aj, ze neskor po zavedeni modernych lietadiel by mohlo Chorvacko strazit vzdusny priestor inym - povedzme Bosne.
2. Bulharsko: Napriek v podstate vybranemu Gripenu v aprili 2017, doslo k zruseniu rozhodnutia a obnoveniu tendra. Medzi horucimi kandidatmi sa opätovne na scene objavuje portugalska F 16, ale uz aj americke F 16C- modernizovane. Pouziva sa argument, ze vlastne Mig 29 ma zivotnost az do konca roka 2030 a teda, ze cela vec vobec az tak neponahla. V pripade potreby im ma so strazenim vzdusneho priestoru pomoct aliancia.
3. Slovensko: uzsi vyber nie uplne pozname, no urcite vieme o dvoch kandidatoch a to Gripen ms 20 a F 16 V. Nepotvrdene informacie pisu o portugalskych F 16 a talianskych EF. Napriek ponahlaniu sa s rozhodnutim, bolo toto nakoniec presunute na polovicu roku 2018. Mig 29 ma zrazu zivotnost do 2028-2035 a jeho vymena neponahla. V pripade potreby nam vzdusny priestor mozu docasne strazit susedia.
Ak by som parafrazoval detsku hru, najdi 7 rozdielov:
Spolocne znaky:
1. Napriek evidentnemu casovemu tlaku maju zrazu vsetky 3 krajiny cas a presuvaju rozhodnutie do roku 2018.
2. Zrazu strazenie vzdusneho priestoru nie je problem. Argument: MIG 29 vydrzia este 15 rokov a v pripade potreby zaskocia partneri z aliancie.
3.Vsetky 3 krajiny zaradili do favorizovanej skupiny F 16 z USA. Aj napriek tomu, ze vo väcsine pripadov sa tento stroj pripojil do vyberu neskor.
4.Vo vsetkych 3 krajinach sa oslabuje pozicia Gripenu.