typ od Aubriot-Gabet (A) a konkurenční krokodýl od Schneideru (B)
Já to zas tak neprohlížel, jen jsem viděl že to čelo je jen tak zablindované, měl jsem za to že u ohňometných tanků bylo dělo nahrazeno atrapou, ale jak se ukazuje tak ne, asi si to s něčím pletu.Pátrač píše:Plamenometné tanky na bázi tanků T-34 měly plamenomet místo kulometu, ne ve věži. Je to jen fotomontáž, vytvořená možná s cílem názornosti. Když se na to ale podíváte, aby ten pes pod to vlezl a dokonce když to jede, to snad ani není možné.
http://www.stoplusjednicka.cz/plamenome ... rlici-ohneV červnu 1941 Rudá armáda provozovala 1 134 plamenometných tanků. Zkušenosti z pole však ukázaly, že velmi přitahovaly nepřátelskou palbu. Kvůli tomu padlo rozhodnutí vytvořit ohňometnou verzi tehdy nejodolnějšího tanku – KV-1. Do věže místo kulometu dostal výkonný plamenomet ATO-41 a standardní 76mm kanón nahradilo menší 45mm dělo.
Předchozí část: Skromné začátky plamenometných tanků
Vylepšený KV-1 a T-34
Hořlavinu vytlačoval píst, který poháněly prachové plyny, výměna a založení pyropatrony probíhaly automaticky a směs zapalovala elektrická svíčka. Kapacita nádrže dovolovala tři desetisekundové zášlehy. Sloučenina 40 % petroleje a 60 % mazutu měla dosah 60 m, ale náplň čistě jen z petroleje dostříkla až 100 m. To představovalo přece jen pokrok, jelikož tank nemusel přijíždět do takové blízkosti. Nová verze označená KV-8 od roku 1942 začala sloužit v Rudé armádě.
Tyto stroje velení zařazovalo do praporů plamenometných-chemických tanků, k bojovému nasazení otravných látek ale naštěstí nedošlo. Stroje měly mimořádný zastrašovací efekt. Úspěchem skončil například sovětský útok na Voronovo 28. srpna 1942, kde se Němci opevnili v domech a sklepích. Některé plamenometné KV-8 začaly chrlit oheň už ze vzdálenosti 300 m, tedy ještě mimo efektivní dosah. Nepřítel ale už začal prchat. Jeden ze zajatců později u výslechu uvedl: „Najednou na nás vyšlehly dlouhé plameny. Voják v palebném postavení přede mnou hned zemřel, na některých dalších hořely uniformy. Všichni opouštěli pozice, odhazovali zbraně a v panice se dávali na útěk.“
Těžké KV-8 s ohňometem se rovněž užívaly v pouličních bojích ve Stalingradu. Když skončila produkce KV-1, přešla výroba na modernější KV-1S, jehož plamenometná verze dostala označení KV-8S. U něj se zvětšila zásoba nábojů pro kanon na 114 kusů, kdežto nádrž na plamenometnou směs se zase zmenšila na 600 litrů. Celkem se vyrobily 102 kusů KV-8 a 37 kusy KV-8S. Nejhromadněji vyráběným plamenometným tankem se stal OT-34.
Vznikl na bázi středního tanku T-34/76, jehož kulomet v korbě nahradil plamenomet ATO-41, přičemž 76mm kanon zůstal zachován. Šlo tak o dosud nejlépe vyzbrojený plamenometný tank, celkem se jich vyrobilo 1 170 kusů. Vnitřní nádrže hořlaviny měly ale objem pouhých 100 litrů, což představovalo pětinu kapacity těžkých KV-8. Tu se podařilo zvýšit až se vznikem moderního plamenometu ATO-42 a jeho montáží do tanku T-34/85. Sériová produkce začala roku 1944 a dala vzniknout 331 kusům. I u této verze zůstal ve věži zachován kanon ráže 85 mm.
Aha to jsem nějak minul...Pátrač píše:El-Diablo - plamenometné tanky jsem rozebral poměrně pečlivě zde:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=234&t=7657
Sověti dostali "bazooky" i PIATy, nijak je ale neoslnily a proto se tyto zbraně nějak víc v SSSR nerozšířily. On to byl z hlediska praktického použití dost odlišný koncept oproti protitankovým puškám a i když se může zdát že "bazooka" nebo PIAT jsou jasně lepší v boji proti pancířům, není to zdaleka tak jednoznačné. Ale to je asi na debatu někde jinde, ne pod článkem o psech.bark píše:Člověku opravdu hlava nebere, proč Sověti nepožádali v rámci pomoci Američany o M-18 (nebo později o bazuky) nebo Brity o PIAT (a licenční výrobu) a dlouho bazírovali na PT puškách. Pokud vím, tak i u nich existovaly progresivní nápady - a je to s podivem, protože hned po válce měli RPG-2.
Jsou i tažné kočky:Dzin píše:Tak sáně zrovna ne, ale viděl jsme kočku tahat vozík
https://media.loupak.fun/soubory/obrazk ... c700d4.jpg
Jo, taky jsem to slyšel i četl. Na forech jako je to od hry War Thunder, a ve videích Jůtuberů co takové hry hrají, jsou takových "perel" tuny.Marbo píše:možná je to hloupost, ale někde jsem četl, že problémem byla i skutečnost že ti psi prý běhali pod sovětské tanky ( byli na ně zvyklí ).