Nová houfnice pro AČR
-
- podporučík
Re: Nová houfnice pro AČR
Já bych to z Francie směřoval ještě trochu na západ, díky propojení Iveca a Astry
ty se ale nakupovat nebudou, takže to nějak do souvislosti neladí.Zemakt píše:Jestli to nebylo spíše zmíněno v souvislosti, že onen proklamovaný zvýšený dostřel je podmíněn nákupem modernizovaných granátů?
Možná, že nové vedení ten smysl začíná chápat až moc dobře a nelíbí se mu...Rase píše:Očividně nové vedení MO nechápe smysl modernizovat Dany.

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Dzin:
reálně vzato, všechny zakázky co byly vybrané za Stropnického, měly nějakou návaznost na Strnada. Konkrétně radar, Titus, další Pandury, modernizace houfnic atd. Netvrdím, že to bylo všechno špatné rozhodnutí, ale někomu to zkrátka začalo smrdět a teď se má většina revidovat (tak jako vrtulníky).
reálně vzato, všechny zakázky co byly vybrané za Stropnického, měly nějakou návaznost na Strnada. Konkrétně radar, Titus, další Pandury, modernizace houfnic atd. Netvrdím, že to bylo všechno špatné rozhodnutí, ale někomu to zkrátka začalo smrdět a teď se má většina revidovat (tak jako vrtulníky).

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
- kozlustechnykus
- poručík
Neprobralo se tady uz, ze Dany nezvladnou vystrilet ani ty soucasne zasoby munice, protoze maji hlavne problem s hlavnemi a brzdovratnym ustrojim? A ta modernizace na tohle sahat nebude, ne?
„Je to skutečně tak, že Česká televize má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků, nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení."
Michal Jankovec clen rady CT
Michal Jankovec clen rady CT
Ano, zdá se, že to tak mělo být
.

Naposledy upravil(a) Zemakt dne 18/1/2018, 19:43, celkem upraveno 1 x.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Je nějaký údaj o výšce AGM na kolovém podvozku? Podle těch obrázků soudím, že do 4m moc chybět nebude. To pro rychlé přesuny, i po silnici, nebude zrovna nejlepší.

Modernizace Dan je jen podvozek, strelecky ridici system, radiostanice a drobnosti. Kanon nijak neresi
knezdub:
Tak vyska asi neni idealni, ale furt to bude lepsi nez pasak. Bojovy potencial a automatizace je zas dal nez u kolovych houfnic (co se daji sehnat).
knezdub:
Tak vyska asi neni idealni, ale furt to bude lepsi nez pasak. Bojovy potencial a automatizace je zas dal nez u kolovych houfnic (co se daji sehnat).

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Na to aby DANY mohli ďalej fungovať v rámci štandardov NATO , musia mať modernizovanú muníciu. Cena modernizácie je 80% nákupu novej - potvrdené priamo výrobcom, mne osobne na IDETE 2017:Dzin píše:Pokud je to tak, jak Karla píše, tak mě spíše zaráží, že nedostala na svojí otázku odpověď. Tedy že se jedná o munici, která ve skladech zbyla z dob minulých a prošla revizí.
"zástupca ZVS potvrdil, že "kity" na upgrade munície 152mm pre Dany na dolet 25,5km stoja orientačne 80% novej munície."
pripomínam, že ZVS ovláda dnes Strnad...
Tu padla finančná logika "modernizácie."
Ak je toto pravda (odkiaľ to máš?):
tak padla akákoľvek logika "modernizácie."Dzin píše:ty se ale nakupovat nebudou, takže to nějak do souvislosti neladí.Zemakt píše:Jestli to nebylo spíše zmíněno v souvislosti, že onen proklamovaný zvýšený dostřel je podmíněn nákupem modernizovaných granátů?
A "modernizácia"
(pokiaľ viem, ak nie opravte ma) žiadnou modernizáciou nie je - je to presne len generálka a modernizácia podvozku, pričom delostrelecká časť + FCS sa (ak vôbec) budú/mali riešiť samostatným nákupom.Dzin píše:Modernizované DANY by měli mít životnost 5-10 let, co jsem tak po různu posbíral na internetu. Prodloužení životnosti má zhruba odpovídat provedení generální opravy.
Čisté Strnadové "vyberanie výlevu," bez akejkoľvek finančnej, či vojenskej logiky...

-
- podporučík
Moc to pod 3 900 mm nepůjde, pokud to bude uložené tak, jak je to na tom obrázku. Pokud by se použilo uložení mezi nápravy, tak se nechá dostat na 3 600 mm.knezdub píše:Je nějaký údaj o výšce AGM na kolovém podvozku? Podle těch obrázků soudím, že do 4m moc chybět nebude. To pro rychlé přesuny, i po silnici, nebude zrovna nejlepší.
Mnohem větší problém bude ale cena, podle toho, co psal MALI na Armádních novinách, by se za cenu 1 ks AGM nechaly pořídit 3 ks Archera. Při cenách z dánského nákupu (1,09 mld. Kč za 15 ks) to dělá 220 mil. Kč za ks + náklady za dovývoj a integraci na Tatru.
Pořád budu radši pro AGM, jelikož to je modul a jde přehodit na kdejaký podvozek - nebo zvládne fungovat i jen na zemi (má integrované APU) nebo na pásáku. Zkrátka nemám rád houfnice, kolem níž musí osádka pobíhat .)) navíc to vychází na 10 mld. - tedy tolik co tvrdil Stropnický (integraci nepočítám, to by se dalo ukecat, navíc byl zkoušen na všem možném - je to modul). Zda si mám vybrat 48 AGM nebo 48 Archerů, je to pro mě jasná volba a víc houfnic se stejně nemá kupovat

Když se člověk koukne na Archer, nemůže to být ani nijak. S trochou nadsázky mi přijde jako houfnice chudého muže.

V čem přesně?Zemakt píše:Když se člověk koukne na Archer, nemůže to být ani nijak. S trochou nadsázky mi přijde jako houfnice chudého muže.

Ve svém pojetí.. "pohozená" houfnice na korbě náklaďáku, kolem kterého pobíhá parta dělostřelců. Proti ručníkům to bude dobré, ale v době nástupu kapesních UCAV to je celkem na dvě věci.
(psáno s nadsázkou pochopitelně)
(psáno s nadsázkou pochopitelně)

Ano, tak nějak Skelete. S Rasem kolikrát nesouhlasím, ovšem tentokrát mu musím dát zapravdu. Ta modulárnost AGM se mi jeví opravdu jako velmi dobré řešení. Napasovat to na kolesový parník Vltava, tak máme pěkný monitor za pár korun 

Naposledy upravil(a) Zemakt dne 19/1/2018, 08:26, celkem upraveno 1 x.

Popisujeme Archer? Nějak mi to rozveďte. Vadí vám třeba, že nemá pancéřovou ochranu na úrovni pásových samohybek?

Na jakékoliv úrovni Dzine. Zrovna tak nemá automatické nabíjení, jen jakýsi poloautomat. Tudíž i početnou obsluhu.

Ten AGM ještě není tak velký jako jeho kolega za Ruska. Odpovídá tomu asi i menší zásoba munice. Tady je Ruská houfnice 2S35-1 Koalitsiya-SV-KSh - v podstatě můžeme vzít zbraňovou část ze Zuzany, osadit na Tatru 8x8 a máme to samé. AGM je tedy ještě pěkně útlé a minimalistické řešení.

Archer má plně automatické nabíjení, byť ho samozřejmě můžeš používat v poloautomatickém nebo manuálním režimu. Obsluhu jednoho děla tvoří max. 4 muži což mi také nepřijde jako početná obsluha. Co se týká pobíhání obsluhy, tak ta vše ovládá z kabiny a jedině, kdy se musí vylézt je, když je třeba doplnit zásobník munice.
Tady je to i vidět, že nikdo nikde kolem Archeru neběhá a ani nenabíjí
https://www.youtube.com/watch?v=OGxgITCVqP8
https://www.youtube.com/watch?v=Kg9SJsuGLpo
Vážně mluvíme o Archeru? Nepletete si to s Césarem?
Tady je to i vidět, že nikdo nikde kolem Archeru neběhá a ani nenabíjí
https://www.youtube.com/watch?v=OGxgITCVqP8
https://www.youtube.com/watch?v=Kg9SJsuGLpo
Vážně mluvíme o Archeru? Nepletete si to s Césarem?

Ááá, mea culpa. Ano pletu si to, pardon.

Jáj, moje chyba
Jinak u Archera je zas problém, že je to strašná kráva (14,6m) s obrovským zadním převisem

Jinak u Archera je zas problém, že je to strašná kráva (14,6m) s obrovským zadním převisem