Tentokrát se bude jednat o Milotice nad Opavou,kde jsme si s rodinkou udělali krásný výlet.Původně jsem se chtěl podívat na Hitlerův řopík v Nových Heřmínovech,který vůdce navštívil v oněch pohnutých dnech v říjnu 1938 při své cestě po Bruntálsku.Tento bunkr se stal modlou místních nacistů,kteří na řopík dokonce namontovali i pamětní desku,která už ovšem vzala za své.Hitlerova návštěva na tomto řopíku je dokonce i zachycena kameramany a viděl jsem ji v pořadu Hledání ztraceného času.
Nakonec padlo ale rozhodnutí na dědinu o kousek dál.A to Milotice nad Opavou.Jelikož jako vášnivý turista,který pořád něco studuje a hledá,jsem v turistické mapě narazil na takovou menší pevnostní stezku právě kousek nad vlakovým nádražím v Miloticích.Tak jsme se ženou usoudili,že to bude asi zajímavější výlet i pro naše ratolesti,které už odmalička učím šlapat po horách a taky jim ukazuji bunkry.Děcka jsou šikovné a už se to s nima dá.Ujdou i 10 km,což je na takový potěr slušné.
Byl to vlastně i takový příjemný výlet.Ve Vrbně p.Pradědem jsme nastoupili do motoráčku a vydali se směrem na východ.Za půl hodiny jsme byli v Miloticích a jak říkám bunkry jsou hned nad nádražím.Terén je slušně schůdný a tak jsme vyrazili.
Tyto řopíky jsou zajímavé tím,že jsou kamuflované.Kdysi se o tyto bunkry starali kluci z KVH Bruntál,ale jelikož došlo k vykradení objektů,tak KVH Bruntál přerušil činnost na těchto řopících a bunkry jsou volně přístupné,kromě jednoho.Ten byl zamčený.
S děckama jsme prošli asi 7 objektů.Ale dám tu fotky jenom těch kamuflovaných.Jsou na nich i pěkné nápisy.
Něco k linii.Tato linie samozřejmě patří do IV.sboru,tak jako všechny řopíky na severní Moravě.Konkrétně tyto řopíky patří do úseku VII s dost zvláštním názvem Hohnberg (Velký Tetřev).Když jsem tyto objekty později hledal na stránkách řopíky.net,tak jsem si myslel,že je najdu pod úsekem Milotice nad Opavou.Ale omyl,je to opravdu ten německý název.
Tak ono to tu kdysi bylo vlastně skoroněmecko.
Linie byla zbudována v letech 1937-38.Jenom pro upřesnění,tyto kamuflované řopíky nejsou originální.Pravděpodobně to kluci z KVH Bruntál
natřeli a chtěli to prezentovat veřejnosti i s vybavením.Jelikož se u nás kradlo,krade a pořád bude krást,tak veškerá snaha přišla nazmar a bunkry byly vykradeny asi již před několika lety.
Ale jak říkám,jestli někdo chodí rád po horách a baví ho vojenství,tak je to i dobrý tip na výlet.

Objekt VII/433/A-160Z-tento řopík je ačkový -teda dvě boční střílny a zesílený,což znamená, že měl vydržet zásahy 150 mm houfnice.Jeho stěny a strop byly silnější než u klasických řopíků.
Objekt VII/610/A-120,klasický áčkový řopík,boční palba.Tento objekt je uzamčen,možná že tam někdo z KVH Bruntál dochází,ale spíš jen asi pro své vlastní potěšení.Ani se nedivím.Cpát do toho své peníze,volný čas,nadšení pro správnou věc a pak to nějací z...di vykradou.Ruce usekat!!
a do třetice Objekt VII/611/B1-80,tento řopík je béčkový ,to znamená že jedna strana je pro boční palbu a druhá strana pro čelní palbu.
Na tomto řopíku je zvlaštností ochranná zídka z týlové strany.Pravděpodobně,aby se zabránilo sesuvu půdy,jelikož řopík je v prudkém svahu.Jeho čelní střílna kryla pravděpodobně cestičku nad nádražím.
zarostlá čelní střílna,ani jsem se k ní nemohl pořádně dostat