Vrtulníky pro OSSR
Re: Nový stíhací letoun pro OSSR
Tak napr. Kiowa Warior moze mat self protection systemy v podstate takmer rovnake ako BH. Osobne sa mi velmi pozdava obstaranie tychto vytunenych zihadiel- modernych armed scoutov. Hlavne za tu cenu. Vid Link.
http://www.dsca.mil/major-arms-sales/tu ... nd-support
No treba aj otvorene povedat, ze BH je vyrazne robustnejsi stroj. Okrem toho aj z casti pancierovany. B 429 ma vela casti z kompozitov a kdeakych polymerov. Mal by si teda drzat patricny odstup od horucych zon. Kombinacia BH ako utocno-vysadkoveho stroja a armed scouta B429 (alebo ineho stroja) ako vrchneho krytia CAS, ako to riesi napr. SOCOM mi pride velmi sikovna. A za dobre peniaze.
http://www.dsca.mil/major-arms-sales/tu ... nd-support
No treba aj otvorene povedat, ze BH je vyrazne robustnejsi stroj. Okrem toho aj z casti pancierovany. B 429 ma vela casti z kompozitov a kdeakych polymerov. Mal by si teda drzat patricny odstup od horucych zon. Kombinacia BH ako utocno-vysadkoveho stroja a armed scouta B429 (alebo ineho stroja) ako vrchneho krytia CAS, ako to riesi napr. SOCOM mi pride velmi sikovna. A za dobre peniaze.
Re: Vrtulníky pro OSSR
Len by to niekto musel chtieť ... :/ Ale bohužiaľ, to vyzerá, že s nejakým navýšením "bojovej sily" vrtuľníkového letectva nepočíta ani terajšia vláda, ani opozícia ...
Tak a k mojej obľúbenej téme "kúpte tie Kiowa Warior blázni!" tu máme po chorvátskom nákupe za 2,5 mil USD/ks a tuniskom za 4,2 mil USD/ks nákup Grécky:
Gréci idú kúpiť 36 plne vybavených OH-58D, plus 24 s jednoduchším vybavením pre výcvik a tréning (a ešte 10 ks na náhradné diely) za 54 mil. USD... Teda orientačne 1,08 mil. USD za kus...
A v cene je aj výcvik a náhradné diely na dva roky.
Keď to porovnám s Glváčovým pokusom o nákup civilných Bellov za ak si dobre pamätám 15 mil. USD/ks, ide ma šľak trafiť...
(ešte k tým "dalším 9 BH." Nebudú - je to predsa už aj v Koncepcii aj v "pláne 2030" že ďalších 9 má byť LUH. Tak tu by som tie Kiowy kupoval okamžite...)
Gréci idú kúpiť 36 plne vybavených OH-58D, plus 24 s jednoduchším vybavením pre výcvik a tréning (a ešte 10 ks na náhradné diely) za 54 mil. USD... Teda orientačne 1,08 mil. USD za kus...
A v cene je aj výcvik a náhradné diely na dva roky.

Keď to porovnám s Glváčovým pokusom o nákup civilných Bellov za ak si dobre pamätám 15 mil. USD/ks, ide ma šľak trafiť...

(ešte k tým "dalším 9 BH." Nebudú - je to predsa už aj v Koncepcii aj v "pláne 2030" že ďalších 9 má byť LUH. Tak tu by som tie Kiowy kupoval okamžite...)
Tak snívať tu o Kiowách alebo iných ozbrojených ľahkých strojoch môžme, ale to je tak všetko. Dobre vieš, že nikoho zodpovedného to ani nenapadne riešiť (z celého politického spektra, nielen z terajšej vlády). To by naopak musel asi prísť americky veľvyslanec na úrad vlády a povedať toto vám ponúkame. Dovtedy sa nik ani nesnaží vôbec ískať info o podmienkach...
-
- podporučík
Mohl bych být tak smělý a zeptat se, které úkoly vyplývající z role LUH by mohla plnit OH-58D?arten píše:Tak a k mojej obľúbenej téme "kúpte tie Kiowa Warior blázni!"
Já jenom že roli LUH plnily v US Army OH-58C, které byly nahrazeny UH-72A Lakota, spolu s vrtulníky UH-60.
Tomáši, treba to chápať v slovenskom kontexte. S LUH sa v našej koncepcii totiž pôvodne vôbec nerátalo.tomas.kotnour píše:Mohl bych být tak smělý a zeptat se, které úkoly vyplývající z role LUH by mohla plnit OH-58D?arten píše:Tak a k mojej obľúbenej téme "kúpte tie Kiowa Warior blázni!"
Já jenom že roli LUH plnily v US Army OH-58C, které byly nahrazeny UH-72A Lakota, spolu s vrtulníky UH-60.
Pôvodne boli útočné vrtuľníky vyradené s tým, že budú nakúpené "jednorožce" - plne univerzálne stredné vrtuľníky plniace aj úlohy bojovej podpory - 18ks (o podobné harakiri sa teraz snaží vaša armáda). Potom bolo zazmluvnených 9 "holých" BH a peniaze došli.
Takže zase otočka a ďalších 9 má byť LUH v prakticky civilnej konfigurácii.
Čiže 9 (a pri tých cenách kľudne aj viac) Kiow vlastne vráti letectvu aspoň časť (a vlastne možno aj oveľa viac) pôvodne zamýšľaných bojových schopností.
Sú to plnohodnotné prieskumno-bojové vrtuľníky s výzbrojou a ochranným a výstražným vybavením ďaleko presahujúcim čokoľvek čo máme a dlho budeme mať. V tom prípade by sme sa mohli vykašlať na (aj tak nereálne) upgradovanie BH na Battlehawky a ušetrili skutočne veľké peniaze.
(A ešte k tým prípadným úlohám LUH v OS SR - u nás je riešenie jednoduché a takpovediac "už roky tehotné," len sa nie a nie narodiť - a síce zjednotenie letiek MO a MV SR (ktoré pripravuje rozsiahlejšie nákupy LUH))
Takto to samozřejmě působí logicky, bez větších připomínek. Co ale nálet, potažmo zbývající resurs. To je to co jsem mínil tím o chudobe.
Naposledy upravil(a) Zemakt dne 9/2/2018, 07:53, celkem upraveno 1 x.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
To je dobrá otázka. Čo som čítal USA nevyradzuje Kiowy ani tak z dôvodu životnosti, ale kvôli zmene koncepcie a peniazom. Po druhé, ak ich teraz kupujú ďalšie štáty, nejaká použiteľná životnosť, resp. pomer životnosť/cena tam ešte určite slušná je.Zemakt píše:Takto to samozřejmě působí logicky, bez větších připomínek. Co ale nálet, potažmo zbývající resurt. To je to co jsem mínil tím o chudobe.
Pre porovnanie - MO SR chce o dva roky začať kupovať "civilné" LUH za cca 15,8 mil USD/ks. Od boka - koľko majú životnosť? 30 r.? To by bolo 0,52mil. USD/rok.
Teraz si to porovnaj s cenami tých Kiowa warrior. Ekvivalentne sa (podľa porovnávaného zahr. nákupu) zaplatia za 2-5-8 rokov...
Chorvátsko vs životnosť, to je ten štát čo kúpil Ukrajinské MiG-21Bis čo sotva držia pohromade?
Což nejspíš nebude chyba Chorvatska, že?Hektor píše:Chorvátsko vs životnosť, to je ten štát čo kúpil Ukrajinské MiG-21Bis čo sotva držia pohromade?

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Ono to cele samozrejme nie je také jednoduche. Kedze sa bavime o prezbrojeni 2. letky (SAR), tak prvoradou a zivotne dolezitou schopnostou novych LUH by musela byt samozrejme SAR. Sekundárnou je vycvyk a az tercialnou su bojove schopnosti. Cize Slovensko v pripade LUH bud hlada stroj s určitou schopnostou variability (hlavne utility-CAS), alebo stroj, ktory OS SR nakupia vo viacerych verziach. Tuto podmienku splna B429 (vid príspevky vyssie), alebo aj nakup starsich OH 58 D spolu s OH 58 C a ich nasledne upravy. A v podstate viacero strojov.
Inak to, ze boli B 429 ponukane neozbrojene, neznamena, ze to boli civilne verzie. Kongres nam schvalil predaj B 429 vo verzii vojenskeho SAR. Ale suhlasim, ze to bola draha ponuka.
Inak to, ze boli B 429 ponukane neozbrojene, neznamena, ze to boli civilne verzie. Kongres nam schvalil predaj B 429 vo verzii vojenskeho SAR. Ale suhlasim, ze to bola draha ponuka.
Asi aj preto sa na túto ponuku MO vykašlalo tak ako na pôvodnú "Glvačovu" ponuku na Gripeny. Aj keď ono s tými ponukami cez FMS je to čudné, nezabúdajte, koľko bola pôvodná ponuka na BH a koľko sa vo finále platilo, takže aj tu reálna cena mohla byť o niekoľko desiatok percent nižšia.
niko, nie že by som s tvojimi závermi nesúhlasil, ale zase tu máme problém s vydávaním tvojich želaní za fakty...
"prvoradou a zivotne dolezitou schopnostou novych LUH by musela byt samozrejme SAR. Sekundárnou je vycvyk" - no nie.
SAR bolo ponechané na bedrách tých 4 modernizovaných Mi-17. Po skončení ich životnosti to mali riešiť BH. Rovnako ako výcvik (už prebieha).
"Kongres nam schvalil predaj B 429 vo verzii vojenskeho SAR." - ani to nevieš.
SAR sa spomína (ak sa teraz nemýlim ja, píšem z pamäti) v tendri na LUH letky MV SR. Ktorý teraz nejako zamrzol, keďže nevyhral Kaliho favorit...
"prvoradou a zivotne dolezitou schopnostou novych LUH by musela byt samozrejme SAR. Sekundárnou je vycvyk" - no nie.
SAR bolo ponechané na bedrách tých 4 modernizovaných Mi-17. Po skončení ich životnosti to mali riešiť BH. Rovnako ako výcvik (už prebieha).
"Kongres nam schvalil predaj B 429 vo verzii vojenskeho SAR." - ani to nevieš.
SAR sa spomína (ak sa teraz nemýlim ja, píšem z pamäti) v tendri na LUH letky MV SR. Ktorý teraz nejako zamrzol, keďže nevyhral Kaliho favorit...
Moje zelanie je, ze B 429 ma riesit SAR, ked ich MO doslova v tejto specifikacii od Americanov dotazovalo ? Aaaale no. Dalej vycvyk. Mas pocit, ze piloti 2. letky z MI 17 lietaju udrziavacie lety na Black Hawkoch ? Podobne ako napr. piloti 1. taktickej letky lietaju na L 39 ?arten píše:niko, nie že by som s tvojimi závermi nesúhlasil, ale zase tu máme problém s vydávaním tvojich želaní za fakty...
Arten nafukujes sa a prd vies. Pozri si vybavenie B 429, ktore slo do kongresu pre potreby MO (najdes na stranke kongresu). Neplet si to s tendrom MV.arten píše:"Kongres nam schvalil predaj B 429 vo verzii vojenskeho SAR." - ani to nevieš.
Niko, fakt neviem ako na toto zareagovať...
(Ale kľudne buchi pravčkou do múru že hej...)
(ľavačka do múru)
(a hlavou do múru reality)
No čo? Keď si sa takto pobúchal o múr reality, lepšie?
No nedotazovalo (resp. z tohto naozaj nevieme): http://www.dsca.mil/major-arms-sales/go ... elicoptersniko píše: Moje zelanie je, ze B 429 ma riesit SAR, ked ich MO doslova v tejto specifikacii od Americanov dotazovalo ?
(Ale kľudne buchi pravčkou do múru že hej...)
Nemám žiaden pocit. Viem, že dnes piloti cvičia na BH, nie na žiadnom LUH...niko píše: Mas pocit, ze piloti 2. letky z MI 17 lietaju udrziavacie lety na Black Hawkoch ? Podobne ako napr. piloti 1. taktickej letky lietaju na L 39 ?
(ľavačka do múru)
Tak fakt neviem v čom sa "nafukujem" akurát tu dávam na pravú mieru sprostosti čo píšeš. Vybavenie je v linku vyššie, tak ešte raz: http://www.dsca.mil/major-arms-sales/go ... elicopters. Ano môže tam byť aj SAR vybavenie. Aleže by to bolo explicitne napísané? Nie.niko píše:Arten nafukujes sa a prd vies. Pozri si vybavenie B 429, ktore slo do kongresu pre potreby MO (najdes na stranke kongresu). Neplet si to s tendrom MV.
(a hlavou do múru reality)
No čo? Keď si sa takto pobúchal o múr reality, lepšie?

Arten najdi si original predkladacej spravy bud do kongresu, alebo to bol departement of state a nestrapnuj sa tu prosim ta tvoju nevedomostou. Pisal si mi, ze si si nasiel original schvalovania BH z roku 2015 (co som ja napríklad nenasiel), tak pre teba nebude problém vyhladat si podstatne novsi udaj z 2017.
Arten este raz. Vies, ze piloti 2.letky lietaju udriavacie lety na BH ? Vies urcite co sa ta pytam ?
Arten este raz. Vies, ze piloti 2.letky lietaju udriavacie lety na BH ? Vies urcite co sa ta pytam ?

Vieš čo, ja sa tu budem kľudne "strapňovať svojou nevedomosťou" a budem naozaj rád, keď ma s nej vyvedieš jednoduchým linkom

AD2: no neviem. Ale celkom iste viem, že žiadne LUH dnes OS SR nemajú. A že sa cvičí na BH.
(ešte si trochu zatrénuj na tom múre

Arten tvrdit, ze piloti 2. letky lietaju udrziavacie lety na Black Hawkoch sveci o tvojej absolutnej nevedomostii v tejto problematike. Tento nezmysel dalej ani nebudem komentovat.
Jak si mi to ty napisal k Black Hawkom: "Pohadaj si, su to verejne informacie". Ja takto cakam na tvoj link o BH uz tusim pol roka.
Co ty mas s tym murom ? Co dnes vecer chlastas ?
Jak si mi to ty napisal k Black Hawkom: "Pohadaj si, su to verejne informacie". Ja takto cakam na tvoj link o BH uz tusim pol roka.
Co ty mas s tym murom ? Co dnes vecer chlastas ?

Niko tady se diskutuje. Pokud zde hodlas nekoho urazet, tak se dle toho zaridime

Skelet mas ten pocit, ze tu posobim ako agresor ? V tomto pripade myslim, ze by si minimalne mal napomenut oboch. Ked uz chces napominat.