kenavf píše:A ako by si navrhoval aby sa to v tých 45tych rokoch teda riešilo?Aby to bolo humánne so zameraním na spravodlivú budúcnosť.
Hlavně řešit to v roce 1945 je už trochu pozdě. Tohle se mělo především řešit v letech 1918-1938. 20 let se na to zvysoka kakalo a pak se najednou všichni divili. Já vím, že dneska je hezký říkat Češi, Češi, česká kultura, české zvyky, české zákony, Češi především, protože český stát a bla bla bla, ale fakt je, že tu bylo 3 000 000 lidí, které sem nikdo nenasadil, ale staletí tu jejich předkové žili. Tohle byla stejně tak jejich země jako naše a nějaké právo na sebeurčení myslím si měli ne? Když jim ho upřeš a budeš fungovat stylem "buď se přizpůsobte nám a nebo nám vlezte na hrb (případně dostanete po držce)", tak se jim to líbit nebude. Autonomie byla rozhodně nabízejícím se řešením, ale každý se jí buď bál a nebo o tom vůbec nechtěl slyšet. Prostě udržení české převahy za každou cenu. Ostatně proč jsme se spojili se Slováky že?
Autonomie není rozhodně sprosté slovo a není to nic nevídaného, zvláště když je těch lidí fakt moc a na velkém území. Mohlo to klidně dopadnout jako v Alsasku-Lotrinsku nebo jinde, kteréžto oblasti to, i přes různá úskalí, překlepaly v dost dobrém stavu, udržely si nějakou svou svébytnost a neinklinovaly tak k extrémům a radikálním řešením.
Martin Hessler píše:Docela chápu, že ve tvém národě se historická křivda předává z generace na generaci coby součást kulturní tradice.
V jakém mém národě?

Já jsem tak asi osminový žid (nevím jak se to počítá, jeden můj praděda byl) a moje národnost je česká. A upřímně když vezmu všechny předky ze všech větví, tak naše rodiny jsou tu zakotveny X násobně déle, než většina těch vlastenců a národovců, kteří se skví se lvíčkem na hrudi, mávají vlajkou, dští oheň a síru na všechny cizince, "cizince" i neznabohy a jejich předkové se sem nezřídka přikulili 100-200 let nazpět někde z Polska, Bulharska, Balkánu nebo Reichu.
Mě jde o to, že v současné době nikoho nevzrušuje, když se tu ometají různá individua, která ze sebe pouští stejné bláboly jako kdysi jistí pánové v hnědých košilích atp., jen se zaštiťují těmi správnými slovy a chytlavými termíny. Neohánějí se sice Reichem, ale Matičkou českou, verbež je to však zhola stejná a ideje jak přes kopírák. Stejně jako ty chceš, aby tvé děti vyrůstaly v klidu a v tradicích, tak já chci, aby mé děti vyrůstaly v klidu a aby je nehonil nějakej hnědokošiláč se lvíčkem na klopě a zfanatizovaným/poblblým obyvatelstvem za zadkem, protože nejsou správně tradiční, vlastenecké a nemají správné názory. To pak mají v budoucnu díky tomu utéct paradoxně třeba do Německa, kde se ještě na tohleto dbá, aby je tady hnědota nepověsila na kandelábru? Já mám svoji zemi velice rád a proto mne velice trápí, kam to pomalu směřuje a co se stává normou, eventuálně je více a více tolerováno nebo dokonce bráno za obdivuhodné.