Vždyť se nehádáme, diskutujeme.Skeptik píše: Nechci se moc hádat, ale v historii 19. IAP se píše "jižně od Polesí" a Kyjev je JV od Polesí.

Podíval jsem se na to a máš pravdu, 19.IAP a IV./JG54 operovaly ve stejném prostoru. Ze zdroje do kterého jsem předtím koukal vyplývalo že 19.IAP bojoval v červenci 1944 spíše nad Běloruskem, ale není to pravda a já se mýlil.
Jak moc se 19.IAP podílel na ztrátách IV./JG54 je jiná otázka. Ty jednotky se teoreticky mohly potkat ve vzduchu zřejmě ve dvou dnech (20. a 21. července), přičemž esa 19.IAP za tu dobu nárokovala 9 sestřelených Fw 190. Stíhači z IV./JG54 nicméně hlásili oba dva dny boj pouze s Jaky-9 (a Bostony III), o "lavočkách" se vůbec nezmiňují. To může znamenat dvě věci - Němci udělali chybu v identifikaci a nebo Sověti bojovali s bitevními Fw 190 z III./SG1 nebo II./SG10.
Ono i kdyby ty německé ztráty byly způsobeny stíhači z 19.IAP, tak to stejně nemá prakticky nic společného s maximální rychlostí toho či onoho letadla u země. 19.IAP těžil z toho že používal stejnou taktiku jako stíhači Luftwaffe a také z toho že jeho piloti byli smetánkou VVS - v červenci 1944 bylo u toho pluku plných 25 stávajících nebo budoucích es (5 a více sestřelů). A troufnu si tvrdit, že by stejných nebo podobných úspěchů 19.IAP dosáhl i s La-5FN, Jaky a nebo třeba P-39.