Este tu bude niekto tvrdit ze Nad nieje predlzenou hlasnou trubou SAABu? Okrm artena ktory tu zase zacne politikarcit stylom SNS a podobne

Arthur cena F-16V vs. Gripen C nie je az tak rozdielna. Tam bude rozdiel ceny podla mna max. 10 % viac u F-16 V. Mozno ani tolko. Cena u Bahrajnskeho tendra bola 1,124 mld $ za 16 strojov bez vyzbroje. Takze sa da cakat, ze LM dalo velmi kompetitivnu cenu. Letovu hodinu ma vyssiu F-16V, kedze je to vykonnejsie lietadlo, pri ale porovnatelnej cene servisu. Achillova päta Gripenu je vyzbroj, kde budeme musiet zaplatit certifikacie. Taktiez budeme musiet pri Gripene ale aj pri f-16 upravit zakladne. Tu je ale celkom dobra sanca, ze nam to zaplatia USA. Podciarknute spocitane, cenu hodinovky obidvoch typov vie iba MO. Myslim, ze nie je mozne ju realne z boku tuto nami vypocitat. Podla ceny supportu moze byt vyssia a nizsia pri obidvoch typoch. Vieme len, ze obidve budu nizsie ako hodinovka MIG-29. Teda menej ako 50.000 €/let. hodina.Arthur píše:Dá sa +/- autobus odhadnúť cenová ponuka za nákup F-16V vs Gripen C/D /(Gripen E/F) tj. o koľko je F-16V drahšia pri akvizícii a o koľko je F-16V vyššia cena prevádzkových nákladov (letová hodina) ?
Ono je to uz na smiech. Nijak nie je dobre, pokial vyhrava F-16. Ale pokial bol len jediny kandidat v rokoch 2014 az 2017 Gripen, tak bolo podla neho vsetko v poriadku.Flader píše:Ja z neho nemôžemTak najprv bol problém odloženia rozhodnutia a teraz je to zrazu unáhlené rozhodovanie
To som teda nečítal nikde. Vždy sa porovnával cenovo s Gripenom C/D. Reálne cenu E/F ešte nik nevie, keďže ešte neexistujú sériové stroje.Arthur píše: Nepísalo sa náhodou, že rozdiel ceny je max. 10 % viac u F-16 V avšak voči novšému Gripen E/F a voči Gripenu C/D to je niekde 25% ~ 33%
To bol zase argument. Sériové F-16V existujú resp. vyrábajú sa ?Flader píše:To som teda nečítal nikde. Vždy sa porovnával cenovo s Gripenom C/D. Reálne cenu E/F ešte nik nevie, keďže ešte neexistujú sériové stroje.Arthur píše: Nepísalo sa náhodou, že rozdiel ceny je max. 10 % viac u F-16 V avšak voči novšému Gripen E/F a voči Gripenu C/D to je niekde 25% ~ 33%
Ano. Pokial viem USAF ich ma. Upgradovane zo starych C/D.Arthur píše:To bol zase argument. Sériové F-16V existujú resp. vyrábajú sa ?Flader píše:To som teda nečítal nikde. Vždy sa porovnával cenovo s Gripenom C/D. Reálne cenu E/F ešte nik nevie, keďže ešte neexistujú sériové stroje.Arthur píše: Nepísalo sa náhodou, že rozdiel ceny je max. 10 % viac u F-16 V avšak voči novšému Gripen E/F a voči Gripenu C/D to je niekde 25% ~ 33%
LOTN bude servisovať rovnako L-39NG ako stávajúce Albíky. Že by sa nakupovalo niečo iné ako 39NG moc neverím.niko píše:Flader predpokladam, ze sa rozhodne, ze predlzovat zivotnost L-39 nema ekonomicky zmysel. Jedine, ze by nieco chceli prihrat LOTN.
Pred nami by bol zatiaľ len Bahrajn. Ostatní zatiaľ riešia upgrade. Sériová výroba F-16V nebeží, pretože po dokončení zákazok na posledné F-16 sa mala linka presťahovať a v tej stávajúcej sa mali montovať F-35. Linky na Gripen E/F sa taktiež ešte len pripravujú. Linka na Gripen C/D by podľa všetkého mala existovať, aj keď už dobrých pár rokov nový Gripen C/D Saab nevyrobil.Arthur píše:Sériová výroba F-16V ešte zahájená nebola a s tým súvisia aj tie dlhšie deklarované termíny dodania keďže pred potencionálnou SR je už nejaký ten poradovník na nové stroje a prípadne aj modernizácie (upgrady) za predpokladu, že sa budú realizovať v tej istej továrni.
Arthur upgrady sa v Juznej Karoline robit nebudu. Tam bude prebiehat iba vyroba novych strojov. Pozri tie clanky ohladom Bahrajnu. Greci si tiez upgrady budu robi doma, ked si dobre pamätam. SAAB ponuka vyrobu prvych lietadiel za 20 mesiacov + zavedenie a vycvik, LM vyrobu, vycvik a zavedenie do 4,5 rokov. Mozeme typovat aky je tam casovy rozdiel. Ja typujem 1 az 1,5 roka v prospech Gripenu.Arthur píše:My, žiadne F-16-tky nemáme takže upgrade sa Nás prípadne netýka. Sériová výroba F-16V ešte zahájená nebola a s tým súvisia aj tie dlhšie deklarované termíny dodania keďže pred potencionálnou SR je už nejaký ten poradovník na nové stroje a prípadne aj modernizácie (upgrady) za predpokladu, že sa budú realizovať v tej istej továrni.
Ano, takto to vypadalo dle cenových nabídek indického tendru MRCA.Arthur píše:to niko:
Nepísalo sa náhodou, že rozdiel ceny je max. 10 % viac u F-16 V avšak voči novšému Gripen E/F a voči Gripenu C/D to je niekde 25% ~ 33%