Rase píše:velkou váhu jsem zmiňoval spíš v porovnání se současnými T-72M4CZ, zmiňovaná vozidla palebné podpory jsou k nim vahou mnohem blíž.
Aha OK. Tak ale rozhodnutie, či "stredné tanky" na báze BVP, alebo MBT bude musieť česká (a vlastne všetky VE, okrem Poľska) reprezentácia prijať pomerne rýchlo.
Znovu sa opýtam - ten Euro-Leopard 3, by mal byť v r. 2035 (ináč nechápem prečo tak neskoro, však všetko podstatné je už vyvinuté a vyskúšané) - t.z. - kedy by mohli byť volné aj pre AČR? 2040? 2045?
Rase píše:Ještě si říkám, zda může být osádka ve věži, pokud v ní bude i kanón ráže 130-140 mm ? (myšleno kůli vyšším tlakům, hluku a teplotě).
Tak ak bol K2 pôvodne konštruovaný na 140mm, ošéfované to asi majú...
Dzin píše:Do výběru jsme zařadil K2, Leclerc, Type 10 a BM Oplot
- No Leclerc ak, tak len z úloženiek Francúzskej armády (ináč nechápem prečo napr. ČR, SR, Rumunská vláda dávno nerokujú s Francúzmi o dokúpení tých 200ks. Francúzom sú nanič, aj tak ich neplánujú reaktivovať)
- type 10 - naráža na legislatívnu nemožnosť vývozu. A okrem toho má kanón L44, pri hmotnosti 44-48t mám vážne pochybnosti o ochrane - je to skrátka tank špeciálne na Japonské podmienky
- oplot, resp. jeho europeizovaná verzia by mohol byť veľmi zaujímavý, najmä vďaka cene, ale nemá už žiaden modernizačný potenciál, 130mm kanón doňho nevojde.
Stále mi ako najlepšia možnosť nových tankov pre Európu v 20tich rokoch vychádza licenčný europeizovaný K2...
Dzin píše:Co se týká hmotnosti to je dáno tím, že K2 a podobné budou proti nejtěžším západním variantám ztrácet hlavně v oblasti ochrany proti podkaliberní munici,
Spredu je pancier veľmi slušný, slabý je zboku - veža tam má len nejakých 5-7cm pancier a potom ERU. Ale - medzi nimi sú masívne schránky ktoré sa pancierom nahradiť dajú (myslím, že od začiatku sú aj plánované na tú NERA, čo má K2 dostať v rámci modernizácie PIP).
Zhora je naiopak K2 na časti povrchu chránený aj ERA, čiže ochrana proti kumul. útokom zhora - a iste sa dá tá chránená plocha ešte zväčšiť - čiže má + oproti ostatným západným konštrukciám.
"Tému nabíjač" tu už prosím neriešte. Už sa to tu x krát, ja by som sa obmedzil na konštatovanie, že všetky moderné MBT už autoloader majú a 130mm náboj nabíjač skrátka nedá, tak to už navrhujem nerozoberať...