arten píše:niko píše:
OK. Vidim, ze sa tomu chces viac povenovat. Dobre. Kde konkretne teda NATO neodporuca kupu Viperov ?
Máš to preložené vyššie.
Ok arten urychlime to. Nie je to tak ako pises. Tak to zhrnime:
- NATO nikde v zverejnenom texte nespomina, ze by neodporucalo nakup Viperov
- NATO odporuca koncentrovat sa na vystavbu tazkej brigady a chce aby tomuto cielu Slovensko venovalo patricnu pozornost
- NATO nikde nenavrhuje zrusenie nadzvukoveho letectva, alebo letectva ako takeho prave naopak
- NATO od nas pozaduje mat nadzvukove letectvo a mat minimalne 2 stroje v QRA
- NATO kritizuje, ze Slovenske specialne sily nemaju vzdusnu podporu
Striktná odpoveď je Albánsko. A 7 ďalších krajín sa v kľude spoľahne na spojencov, namiesto toho aby budovala nadzvukové letectvo.
A finálne - ja nechcem "robiť zo Slovenska pokusného králika" - len tvrdím, že Vipery si buď neudržíme, alebo sú vážne ohrozené iné - prioritnejšie spôsobilosti OS SR. Čoho sa mimochodom obáva aj NATO aj analytici MF.
Srandujes ? Albansko sa zbavilo lietadiel, lebo chcelo zdielat kapacity v NATO ? Nadzvuk vyradili v 2004 a do NATO vstupili 2009.

Oni nadzvuk nezrusili, im proste skolaboval a zosypal sa. Nevies napisat ani jednu jedinu krajinu, ktora by uz niekedy v minulosti urobila to, co navrhujes pre Slovensko. Pises tu cisto teoreticke rozpravky. Tym tuto temu uzatvaram ked tak velmi chces.
K tym pivnym informaciam od dostojnikov pocas krizovych rokov asi tolko, ze ja by som si osobne netrufol ich prezentovat ako pravdu. Taky zdroj patri to do kategorie jedna pani povedala.
K teme utok Ruska. A artenove tvrdenia, ze Slovenske letiska by mali byt cielom prvej vlny hypotetickeho utoku Ruska na Slovensko. Tu vidim dve roviny.
1. Preco ?
Preco by malo Rusko zauticit v prvej vlne na Slovensko? Jednak je Slovensko z ich pohladu vo vnutrozemi, nie je nastupny priestor prvych pozemnych vojsk a jednak su dolezitejsie ciele skor tie, ktore su v nastupnych priestoroch, alebo su schopne protireakcie: Pobaltie-radar protiraketovej obrany, letecke zakladne NATO, Polsko-systemy Patriot, sklady JASSM-ER, letiska, Turecko-radary protiraketovej obrany, letiska, Rumunsko-systemy SM-3, ich americka zakladna, letiska, pristavy atd atd. Slovensko by sa pravsdepodobne nezaradilo ani do prvej stovky cielov.
2. Ako ?
- letecky utok: v podstate nemozny. Preletiet cez a.)Ukrainu, alebo b.)Pobaltie a Polsko, alebo c.) Cierne more Rumunsko, Bulharsko a Madarsko. Vsetky tri varianty su de facto samovrazda
- utok ICBM - ak by doslo k takemuto utoku predpokladam, ze vojna by vyzerala tak, ze uz by sme znicili pol sveta. Teda nepravdepodobne.
- utok Iskandermi - cast Slovenska by Iskandery skutocne zasiahnut mohli. Slovensko vsak lezi na hranici doletu Iskanderu a v zasade by stacilo preletiet lietadla na inu zakladnu. napr. Bratislava. Pokryt vsetkych 7 letisk naraz Iskandermi sa neda
- Kalibre z Baltskeho a Cierneho mora. Mozna varianta. No rakety by museli preletiet niekolkymi krajinami NATO a teda prekonat niekolko PVO.
- samozrejme existuju aj ine raketove systemy, ale plus minus v tych kategoriach, ktore som napisal.
A tak sa zase dostavame k prvej otazke. Naco ? Preco by sa malo Rusko v hypotetickej vojne pri prvom utoku zaoberat cielmi na Slovensku, ked ma cely rad dolezitejsich a lahsie dostupnejsich cielov v Polsku, Rumunsku, Turecku, na Pobalti atd.