Takže ešte raz a pomaly:
1. 30 až 50 sú aj oficiálne čísla (mimochodm aj z materiálu UHP, ktorým "nemáš dôvod neveriť"). To je 150 až 250 mil. €.Juraj Tichý píše:Mozes mi prosim vysvetlit, akym sposobom nas osmekne?
2. Oficiálne zverejnená cena ochrany v rámci NATINAMDS je okolo 10 mil. € ročne, teda 50 mil. €
Rozdiel 100 až 200 mil. €, matematika 1. ročník ZŠ.
(135milUSD na reko letisk - nie, riešilo sa dávno pred výberom a z iných dôvodov. 50milUSD na nakup zbrani - je to možné. Tak potom "len" 50 až 150 mil. )
Áno a utrpel tým strašnú hanbu. Rozoberali sme to tu už v lete, napr. že ich analýza letuschopnosti obsahovala úplne iné čísla ako materiál MO a tých prúserov tam mali kopu.Juraj Tichý píše:Utvar hodnoty za peniaze vyratal, ze prevazdka F-16 vyjde na zaklade ponuky o 8% lacnejsie, ako ponuka od Svedov. Nemam dovod im neverit.
Ak niekto bude tvrdiť, že za štandardných podmienok stoja F-16V rovnako, alebo dokonca menej ako Gripen C/D, tak tým preukazuje buď svoju nekompetenciu vyjadrovať sa aspoň trošku fundovane k otázkam vojenského letectva, alebo proste zastupuje záujmy skupín za MO. Iná možnosť nie je. (Tých 8% za 30 rokov, je už donebavolajúca hlúposť, to ani komentovať nejdem)
A ďalšia zbytočná a priehľadná demagógia. Samozrejme, že je úplne legitímne požadovať pre OS SR adekvátnu bojovú hodnotu, za adekvátne peniaze. Viper je zbytočne predimenzovaný stroj, ktorého výhody reálne nepotrebujeme a nevyužijeme. Aj o tom tu už bolo popísané dosť...Juraj Tichý píše:Je zarazajuce, ze nikto kto chce byt ministrom obrany verejne a bez hanby vyhlasi, ze si praje aby letectvo OS SR bolo menej bojaschopne.
Ale chápem, krátke imidžotvorné tančeky skončili, treba začať plniť zadanie...

niko píše:Tu mas ten link na rozdiel v cene rakuskej ponuky F-16 a Gripen C/D.
niko z toho linku nie je zrejmé ani o aké verzie sa jdená, nieto o obsahu konkrétnych ponúk a ich rozsahu... každopádne platí to čo som napísal vyššie J.T.
Tak aj tebe, ešte raz a pomaly:niko píše:Ergo nadovych 500 mil. € rozdiel je uplna hlupost.
EDIT: tu som sa dokonca sám sekol, vychádza to na 853 mil. €. Orientačne a rámcovo samozrejme.arten píše:Malá pomôcka - náklady na prevádzku počas životnosti lietadla sa štandardne uvádzajú ako minimálne 2x ceny nákupu. Rozdiel medzi dobou servisu Gripenu a F-16 tak v našom prípade vychádza 426 mil. €... To len verejne známe veci.