návrh modernizace Argentinského tanku TAM
Si nemyslím, že je to mimo mísu( třeba ten Venom vs militarizovaný evropani Ti tady někde pěkně rozebral Starlight) a prostě to,že se ne trefil do Tvých preferencí ještě neznamená, že je to úplně mimo mísuRase píše:Pan Visingr měl docela zajímavou myšlenku, ale nevím kde přišel k těm cenám. Brity ASCOD (Ajax) vyšel dráž než němce Puma... to už ale zapomněl říct, jelikož pak by celý text přestal dávat smysl. Těch chyb se dá najít víc. Byť urputně obhajuje americký Venom, tak už přehlíží že z USA je i nabízený UH-60, takhle se dá pokračovat dál. Byť má většinou kvalitní články, tak v tomhle je dost mimo mísu - bohužel, jelikož je to docela významný člověk v oboru vojenské žurnalistiky a lidi tak nějak věří tomu co říká.
Ono do debaty tahat Ajax a pak se z toho snažit něco vyvozovat (lhostejno na kterou stranu) je trochu mimo. Ajax je celkem specifický druh vozidla (průzkumně-bojové), které prostě s BVP nelze seriózně srovnávat. Jsem přesvědčen, že PUMA by ve stejné konfiguraci (kterou by musel nejdříve někdo vyvinout) stála ještě více než dnes AJAX. Porovnávat má smysl jen stejné kategorie a se stejnou výbavou a co se BVP v CZ tendru týče, tak má Visinger pravdu v tom, že PUMA bude nutně nejdražší, čímž neříkám, že rozdíl v ceně musí být závratný, ale nějaký prostě bude.Rase píše:Pan Visingr měl docela zajímavou myšlenku, ale nevím kde přišel k těm cenám. Brity ASCOD (Ajax) vyšel dráž než němce Puma... to už ale zapomněl říct, jelikož pak by celý text přestal dávat smysl. Těch chyb se dá najít víc. Byť urputně obhajuje americký Venom, tak už přehlíží že z USA je i nabízený UH-60, takhle se dá pokračovat dál. Byť má většinou kvalitní články, tak v tomhle je dost mimo mísu - bohužel, jelikož je to docela významný člověk v oboru vojenské žurnalistiky a lidi tak nějak věří tomu co říká.
Já to vím a právě proto mi to srovnávání přijde jako mimo. Puma je jen BVP (samozřejmě netuším kde Visinger vzal ta čísla, zda jsou z relevantních zdrojů, nebo si je vycucal z prstu), Ajax je rodina více vozidel, byť samotný Ajax (který je asi nejdražší) tvoří více než polovinu, ale BVP v tom programu nefiguruje. Prostě jsem přesvědčen, že by program Ajax na podvozku Puma byl ještě dražší. Ale zda mám pravdu se asi nedozvíme, na úspěch Pumy v CZ tendru nevěřím.Rase píše:Nesher:
v rámci britského programu AJAX není jen samotné vozidlo Ajax (bojově průzkumné vozidlo), ale i Ares (což je takové OT bez věže s výsadkem), Athéna a další specializované varianty. Austrálii je nabízeno v podstatě vozidlo Ares osazené bojovou věží, tedy srovnání je myslím na místě. Jasně, cena je zprůměrovaná, Aresy vyšly asi o dost levněji než Ajaxy (ty mají i drahou výzbroj, byť postrádají PTŘS, což zase cenu snižuje), na druhou stranu, Pumy jsou všechny v bojové variantě s věží a rovněž jde o zprůměrovanou cenu. Vývoj / dovývoj, je rozpočítán v ceně u obou vozidel.
Cena 3-5 mil euro za CV90, ASCOD a Lynx proti 8-9 mil euro za Pumu, je ujeté a fakt mě zajímá, kde k tomu přišel - přesnou cenovou nabídku MO teprve dostane a jde o tajnou věc (tedy cucáno z prstu). Jo, Puma má drahý základ, jelikož je v top konfiguraci, kterou nejde osekat. Pokud by ale měla být ona levnější vozidla ve stejné konfiguraci (vybavení), bude i cena velmi podobná. Rovněž náklady na provoz by u nich šly nahoru. Pokud MO chce co nejvíc ušetřit, tak si můžeme Pumu rovnou vyškrtnout, jelikož moc osekat nejde. Stejně dobře se dá vyškrtnout i jinými způsoby (osádková věž, 3+8 atd.). Fakt mě zajímá, co si naporoučíme za výbavu a schopnosti.
Ale to ukazování plně sériového produktu, který je ve výzbroji Bundeswehru je ta nejlepší prezentace zbraňového systému, kterou žádný z jiných kandidátů nemá. Otázkou ovšem je, jestli si to na zodpovědní na MO ČR a AČR uvědomují.Rase píše:Mě u Pumy vadí absolutně nulový marketing prodejce. PSM zkrátka prodává něco, co ani nevlastní - vozidlo je pouze zapůjčené od Bundeswehru ...
A reakce MO.Arthur píše:Analýza ED: Je nejdražší projekt v historii AČR odsouzen ke krachu?
zdroj: http://ekonomicky-denik.cz/analyza-ed-n ... ke-krachu/
Nesher píše:Na nějaké srovnávání není čas, plán je následující: v únoru požádají vybrané zájemce o předložení závazné nabídky do 30 dnů od doručení výzvy, do dvou měsíců vyberou vítěze a v srpnu chtějí podepsat smlouvu.