Moderátor: jarl
Chvíľu mi trvalo než mi to došloJuraj Tichý píše:Akoze neviem co sa Vam nepaci. Tato akciu VHU bola okrem PV3S vhodne doplnena aj dalsimi exponatmi streľba zo samopalu Sa vz. 58, hádzanie ručných granátov (RG-4) a strelecka príprava z univerzálneho guľometu UG vz. 59L.
Myslim si, ze takato moznost priamo sa dotknut historie, musi byt velky zazitok.
![]()
![]()
Súhlas.Vestly píše:V samotnom vz-58 moc velky problem nevidim, stale to je dobra zbran. To sa vsak neda povedat o uk-59. Ta zbran mala byt davno vyradena.
Přestože ho mám rád, tak ne, opravdu nemůže. Sa vz. 58 je dnes vhodný tak maximálně jako mobilizační záloha. Chápu že modernizační kity vypadají cool, ale věk a z něj plynoucí limity, zkrátka nelze obejít. Jen si představ tu somařinu, vysílat na zahraniční mise roty na ráži 7,62x39.SA vz. 58 byť dôstojným reprezentantom nielen na zahraničných misiách.
Ze sklady su prazdne sa vseobecne vie. Okrem ineho to potvril aj sam minister. Ale ina vec ma zaujala. Co su minimalne naklady ? 400 € na pusku + 800 € kolimator s optikou ? Lebo asi tolko stoji asi ta konverzia, ci si tam zavesil. Kompenzator, predpazbie, redukcia na pazbu, pazba, licnica, pazbicka a ciernenie, montaz na optiku a nove zasobniky. Kolimator Aimpoint + optika. Chceme tolko penazi vrazit do starych pusiek, ked mozeme od Americanov kupit po 1000 dolarov/900 € nove AR ? A co za to ziskame ? Predlzenie moralnej zivotnosti o 10 rokov ?Arthur píše:Vestly píše:Pri min nákladoch na modernizáciu (efektívnosť a hospodárnosť) nepoužívaných v skladových zásobách môže aj SA vz. 58 byť dôstojným reprezentantom
Skeptik prave ze dava. Strelba kolimatorom, pripadne optikou je tak jednoducha, ze s nim aj absolutny laik nastriela podobne ako stredne skuseny strelec bez optiky. Teda ako strelec, ktoreho vycvik uz stal povedzme 1000 €. Ergo aj absolutny laik minie menej nabojov na znicenie ciela, ako pri starsich puskach bez optiky a jeho vycvik je lacnejsi. Mat v boji moderne pusky je teda lacnejsie.Skeptik píše: Dávat jim něco modernějšího, a dražšího, mi nedává moc smyslu.[/i]