kenavf píše:Niektorých produktov dostával SSSR z USA aj 100% ale to neznamená že ak by sa s USA nedohodli tak by bol SSSR bez tých produktov. Skrátka by si ich vyrábal sám. Celé to bolo o tom že USA sa s SSSR dohodli čo budú dodávať a malo na to vplyv veľa faktorov napr. disponibilnosť v USA/SSSR, vyrobiteľnosť, prepraviteľnosť,... Nekúskovala sa produkcia továrne na rôzne výrobky ale nechali si všetko(100%) dodať z USA.
Ale rozhodne je ťažko stavať na 7%tách to že by bez nich SSSR vojnu prehralo.(ak by ti niekto zobral z výplaty 7% pocítiš to, ale ťa to asi nepoloží).
1) Zatím nerozporuji už jen těch 7% (i když mi to číslo přijde dost mimózní), protože na to prostě teď nemám čas se v tom hrabat. Takže...
2)...alespoň ještě jednou k tomu zřetězení. Pokud by si některé produkty chtěl vyrábět sám, tak by do toho musel vpravit odpovídající zdroje a úsilí a ty jsou často (spíše většinou) tou masou ledovce nad rámec té špičky nahoře (=hotový produkt, který ti někdo naservíruje na stříbrném podnose). A toto úsilí a zdroje budou logicky chybět jinde. A o to tu jde. Každý dělník, který ti bude muset zabezpečovat věc A, ti nebude moci zabezpečovat věc B, ev. bojovat na frontě atp. A každý kus materiálu a potřebných zdrojů fyzických i organizačních, které budeš muset investovat do věci/činnosti A, ti budou chybět ve věci/činnosti B. Když tato zřetězení začneš důsledně a komplexně uplatňovat (a kombinovat), tak se ti vše začne brutálně komplikovat, rozjíždět po X kolejích a za chvíli se v tom ztratíš...a černobílý svět přestane existovat.
kenavf píše:Ak by neboli nemecké vojská viazané na východe tak by sa mohli venovať Veľkej Británii. A podľa toho ako ustupovala francúzska armáda+Dunquerk, tak mám pochyby či by briti zabránili obsadeniu ostrovov. A v takom prípade by USA nedokázali likvidovať Vlčie smečky, pretože by v Atlantiku nemali letecké krytie z územia GB. No a na takú vzdialenosť by USA neboli schopné zrealizovať nejaké vylodenie v Európe.
Až se německé tanky a divize naučí plavat, britské a americké námořnictvo odpluje do Kanady nebo zpět do USA a letecké síly odletí tamtéž, tak můžeme mluvit v rámci těchto katastrofických scénářů. Jinak lze pouze konstatovat, že by Němci museli vypotit něco vysoce nadstandardního, aby se jim to po vojenské stránce zdařilo. Plus úplně nevím, jakou relevanci má francouzská kampaň a Dunkerque.
A pokud by Němci nevypotili něco vysoce nadstandardního a Britské ostrovy odolaly, tak je tu velice reálná až jistá hrozba, že od roku 1945 výše by se německá města/průmyslová centra postupně začala vypařovat pod výbuchy jaderných hříbků ala jistá země daleko na východě. Možných scénářů je hodně.
Alfik píše:Ehm... Co?

To jako že když tě někdo může majznout po lebeni pántokem, tak na tebe nemá žádný vliv?
Jak jinak je to pojímáno? Osviť mě, co má větší vliv než možnost z-apokalyptit lidstvo, protože, pokud vím, tak např. takové USA mají PRÁVĚ TEN SAMÝ VLIV a jak se jim to líbí. Dokonce považují svou politiku jaderného odstrašení (a paritu této schopnosti) za hlavní příčinu toho, že celá druhá polovina 20. stol. a prvních 20 let 21. stol bylo bez střetu celosvětové úrovně...
No nevím. Na mě má možnost že mě ten či onen zabije celkem dost vliv. Pojímáno, nepojímáno.
kenavf píše:Daj príklad, mňa napadá len Izrael, ale aj u toho je to špecifické a skôr to robí "ťahaním za nitky" ako svojou "fyzickou" mocou. Napríklad teraz Rusko má vplyv aj na dianie vo Venezuele, ktorý iný štát je toho ešte schopný mimo USA,Rusko,EU? Chodia predstavitelia krajín konzultovať do Indie? Nie chodia konzultovať do Ruska.
Kdyby pojem "mít vliv na světové dění" znamenal to co píšete, tak můžu zavřít poustevníka do jeskyně a dát mu k dispozici tlačítko, které když zmáčkne, tak na nás řachne Měsíc. Ten člověk sice za život s nikým nepromluví, nikoho ekonomicky, kulturně, sociálně ani jinak neovlivní, ale má sakra velký klacek

To je bych řekl takové typicky ruské měřítko, takže mne to ani nepřekvapuje.
A dovolím si jistou sarkastickou poznámku - kromě toho, že má Rusko vliv ve Venezuele, Sýrii a pár podobných autoritářských a podivných režimech (nejlépe by se to dalo asi vystihnout jako Liga páriů nebo světových průserářů), tak kde ho ještě má? V rámci světového významu mi totiž přijde dost omezený a jednobarevný. Je hezké, že budu mít jako "podnikatel světového významu" obchodní zastoupení/zainteresovanost v Tiraně, Abuji a Asunciónu, ale v Paříži, Londýně, Kuala Lumpuru, Buenos Aires, Brasílii, Praze, Pekingu, Káhiře, Helsinkách, Bagdádu, Tokiu, Teheránu, Ottawě, Kuvajtu, Varšavě, Aténách, Rijádu, Singapuru, Tchaj-pej nebo Hanoji budu mít kulový...to opravdu o mém vlivu, světovosti a úspěchu mé firmy napovídá mnohé, ať už si na stránky a navštívenku nakopu cokoli. Ale možná, že když si koupím tank a tým ostřelovačů, tak se mě alespoň budou vedoucí činitelé ostatních světových společností bát a budu mít na ně "vliv"

Prodejní síť sice budu mít minimální, práci budu poskytovat zlomku lidí a šicí stroj či chipy do Tokia nebo Helsinek neprodám, ale zase budu moct kdejakému CEO prostřelit hlavu a jeho zaměstnance a zákazníky i s továrnou a prodejnou nebo nějaké vývojové centrum či univerzitu rozjezdit tankem.