Nové vrtulníky pro AČR

Odpovědět
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Kouzelnik »

Dobrý den, navázal bych na Starlightův post s obecnějším komentem. Jde o vztah mezi čímsi nazvaným "offset" a nákupem za peníze z veřejných zdrojů (zjednodušeně státní zakázky). Mě totiže vůbec není jasné zákonná povinnost vyžadovat od dodavatele cosi jako offset-tj. ani mi není jasné co nastane, pokud dodavatel pro státní zakázku cosi jako offset slíbí a pak nic.

Konkrétně v příkladu uváděném Starlightem chápu, možná špatně, že pro účely státní zakázky (=jestli CASy nebo Spartany) je úplně šumafuk co si dohodly 2 privátní společnosti mezi sebou.

Stejně jako de iure je šumafuk rakouské vládě při výběru náhrady Saabů 105oe, jakási průmyslová spolupráce/kooperace mezi Aero Vodochody a rakouským dodavatelem tak už je dávno v médiích vyjádření MO ČR: https://ekonomicky-denik.cz/obrana-brzd ... zivne-usa/. Pro zajímavost dle profilu rakouské firmy na linkedin je částka za pětileté dodávky do Aera mírně nad úrovní ročního obratu rakouské firmy.
https://www.euro.cz/byznys/aero-vodocho ... du-1371514

Pletu se? Nebo fakt měli Italové (předpokládám Leonard) právo vymáhat cosi po českém státu něco v souvilosti s jejich spoluprací s Aero Vodochody?

Starlight píše:Tady se zase vyrojilo nesmyslů:

2) Skeptik a jeho výběrová řízení a žaloby za porušení pravidle hospodářské soutěž EU.

(...) tak už je dávno v médiích vyjádření MO ČR: https://ekonomicky-denik.cz/obrana-brzd ... zivne-usa/

Jsou tam uvedeny příslušné zákony a paragrafy, podle kterých se může při nákupu amerických vrtulníků přes FMS postupovat. Speciálně § 191 odst. 2 písm. c) zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek a čl. 13 písm. f směrnice 2009/81/ES Evropského Parlamentu a Rady, o koordinaci postupů při zadávání některých zakázek na stavební práce, dodávky a služby zadavateli v oblasti obrany nebo bezpečnosti.

Jinými slovy, pokud bude vojenský materiál nakupován systémem vláda-vláda, tak se uplatňují výjimky o zadávání veřejných zakázek. Už jsem to opakovaně psal a Skeptik to stále nechce pochopit. Pokud se MO ČR nakonec rozhodně pro některý americký typ a podepíše s vládou USA smlouvu typu vláda-vládě o dodávce vojenského matriálu, tak žádné soudní řízení s EU nebude. Vše je přesně v souladu s legislativou EU a ČR.

Proto si Slovensko přes FMS koupilo UH-60M a nikdo nemůže říci ani popel. Pročpak to asi připouští evropská směrnice? Jak asi byly nakoupeny evropskými vládami takové zbrojní systémy jako Eurofighter, A400M, NH-90, Tiger? Všechno to jsou programy vláda-vládě, dokonce vládní programy s více než dvěma účastníky. Jak asi Francouzi nebo Němci kupovali své americké tankovací KC-130J nebo UAV MQ-9. Smlouvou vláda-vládě. Stejně tak bychom si mohly koupit BVP Puma. Stačilo by podepsat mezivládní dohodu o společném nákupu s Německou vládou a byl by konec potřebě výběrového řízení.

To ale nebyl případ našeho nákupu CASA C-295M. Ty totiž MO koupilo od české soukromé firmy Omnipol. Italové investovali do předoffsetů v Aeru a pak vůbec nic. Omnipol a MO je vyšachovaly ze hry a to se jim tuze nelíbilo.
R.I.P.
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Skeptik »

Starlight píše:2) Skeptik a jeho výběrová řízení a žaloby za porušení pravidle hospodářské soutěž EU.

Někdy mám pocit, že mu to snad novináři dělají naschvál. Zatímco se tady snaží, jako zdejší největší "expert" na veřejné zakázky v oblasti obrany, všem říci jak je to celé špatně a ještě hůře, tak už je dávno v médiích vyjádření MO ČR: https://ekonomicky-denik.cz/obrana-brzd ... zivne-usa/
Než začneš napadat jiné, přečti si prosím co jsem napsal, ano? (Pokud to nechápeš, nejde s tím nic dělat :( )

Ten článek, co jsi postnul, plně potvrzuje to, co jsem napsal. Vybírám:
Zajímavý obrat při vyjednávání o zakázce na koupi víceúčelových vrtulníků, lze vypozorovat z komunikace Ministerstva obrany v posledních dnech a týdnech. Z exkluzivního vyjednávání s USA se stal „průzkum trhu“.
Proč ten obrat? No protože to posrali.
Zahájili tendr, řádně ho neukončili. Začali "exkluzivně vyjednávat" s USA. Politici veřejně vyhlašovali, že to bude jedna z "amerických" variant … a právníci MO si museli zoufalstvím rvát vlasy.

Já netvrdím, že Vláda České republiky nemůže nakupovat formou vláda-vláda přes FMS. Pokud by to tak udělali na začátku (jako Slováci) byla by to stejně ekonomicky pitomost, ale bylo by to "právně správně".
Tedy nedělat to tak, že flagrantně porušují evropské soutěžní právo.
Co se za tu dobu změnilo, že ministerstvo začalo mluvit jinak? Zajímalo nás, jestli se vedení resortu neobává, že by mohlo být nařčeno z nedodržení evropského soutěžního práva, když vyjednává pouze s USA. „Pokud se Ministerstvo obrany rozhodne pro zadání veřejné zakázky za využití výjimky (§ 191 odst. 2 písm. c)) ze zákona o zadávání veřejných zakázek, tedy formou vláda – vláda, resp. výjimky (čl. 13 písm. f)) směrnice 2009/81/ES Evropského Parlamentu a Rady, o koordinaci postupů při zadávání některých zakázek na stavební práce, dodávky a služby zadavateli v oblasti obrany nebo bezpečnosti a o změně směrnic 2004/17/ES a 2004/18/ES, pak se tak stane pouze v případě splnění veškerých zákonných náležitostí,“ uvedl k tomu pouze Fajnor z tiskové služby ministerstva.
Jak to koresponduje s vyhlášeními, že MO ČR vybírá mezi variantami 12x UH-60M a 8x UH-1Y + 4x AH-1Z ???
Jinými slovy: "Jistě že se obáváme, protože jsme to zvorali. Teď musíme najít nějakou právní kličku, jak z toho ven, abychom nebyly zažalováni za nedodržení evropského soutěžního práva, abychom nedostali pokutu a aby náš výběr nebyl zrušen.

Takže můj odhad.
MO ČR vyhlásí něco v tomto smyslu :
"Na základě provedených marketingových průzkumů mezi dodavateli na dodávku 12-ti kusů UH-1Y a 12-ti kusů AW 139M (jen to proboha nikdo nepovažujte za RFI, RFQ a RFP to ne, to to v žádném, ale skutečně žádném případě nebylo - byť to tak možná mohlo vypadat), a mezi dodavateli 12-ti UH-60M a 8x UH-1Y + 4x AH-1Z (ne, ne, to v žádném případě nebylo zahájení jednání vláda-vláda, byť to tak někteří ve zkratce nazývali - čestné
tedy skautské[/size][/i]) se MO ČR rozhodlo, po zralé úvaze a zcela při smyslech, že pro účely Armády ČR bude nezbytně nutné nakoupit vrtulníky s nosností alespoň 3 tuny (no chápejte, naši vojáci sú prostě velcí chlapy, né). No a proto jsme se rozhodli, po těch dvou nezávazných MARKETINGOVÝCH průzkumech, využít výjimku dle § 191 odst. 2 písm. c zákona o Veřejných zakázkách a výjimku dle článku 13 písm. f) směrnice 2009/81/ES Evropského Parlamentu a Rady, o koordinaci postupů při zadávání některých zakázek a zahájit jednání vláda-vláda s Vládou USA."
Zda pro to jednání vláda-vláda využijí stávající nabídku USA, a nebo si vyžádají novou - třeba jen na 10 vrtulníků s opcí na další 4 (což bych považoval za rozumnější … to uvidíme.

A zda jim to "sežerou" právníci LEONARDO (či zda LEONARDO dostane nějaké "odškodné") … to také uvidíme.

V každém případě jsem připraven se zde veřejně prohlásit za pitomce, pokud bude smlouva na vrtulníky podepsána do konce tohoto roku, bez zahájení nějakých právních tahanic a skandálů :wink:

Marketingový průzkum, jóóó :lol:
Premiér Andrej Babiš (ANO) ale s Filipem nesouhlasí. Byl prý ubezpečen, že Česko dostane stejnou cenu jako americká armáda. „Myslím, že to určitě panu Filipovi vysvětlím,“ řekl Radiožurnálu Babiš.
Na konci května ale požádal Metnara, aby vylepšil platební podmínky a Česko nemuselo platit vysokou zálohu. Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek uvedl, že americké vrtulníky jako jediné splňují požadavky české armády.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vojt ... nicni_fort
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Kouzelnik »

Chlapi, já se z Vás zblázním. Vůbec Vám nechci brát Vaše názory. Ale! Proč vlastně přispíváte do této diskuze? Já ze 2 důvodů:
a) abych si u/dělal obrázek jak hospodaří s mými daněmi a jaké dělají dluhy politici = cílem je dobře využít svůj hlas v příštích volbách, abych se nemusel jednou stydět.
b) navzájem se obohatit o TTD konkrétních mašin nebo o taktiku nasazení vrtulníků. Tak abych s kamarády u vínka/pivka/něčeho tvrdšího nežvanil, ale aby moje slova měla aspoň nějaký reálný základ. Nepotřebuji vědět 100% realitu, protože zčásti je utajovaná, a odtajnění proběhne až za moc, moc roků.

Proč diskutujete Vy? Impérium, výpalné, arbitráž, veřejné zakázky, lobbista Filip, vypisovat sankce/odškodné hrozící zákazníkovi, poté co zákazník požádal dodavatele o nacenění... vždyť to ani Vás nemůže bavit.

Když se snažím debatu dostat na věcnou úroveň nebo na otázku, kterou my laici bychom snad mohli zodpovědět/pochopit, tak nic, ale zato furt "volíš Losnu nebo Mažňáka".

Mějte se. Já si chci užít hezký zbytek dovolené. A už nebudu číst nudné, nezávižné texty, kterýma když se prokoušu tak jsou mi stejně na nic, protože jako volič nikdy o detailech veřejných zakázkách nebudu rozhodovat.

Jo a dopředu těm, kteří mi budou nadávat, že jsou pro vrtulníky z USA, protože jsou z USA a že jsem zaujatý proti MiLům,. Anebo naopak. ... tak si pročtěte tohle vlákno, kde jsem svůj amatérský pokus o koncepci vrtulníků popsal. A světe div se. žádné protěžování konrétních mašin tam není, třebas i prdítka Robinsony jsem zahrnoval jenom proto, protože jsou zdaleka nejvíc rozšířené v u soukromých neprofesionálních vrtulníkářů. Typ/výrobce mašin je mi totiž vcelku fuk, protože samotná mašina bez údržby, upgradů, taktických postupů nebo pokud mašina má takové provozní náklady že vesměs stojí na zemi neb není na provoz v rozpočtu MOČR, tak taková mašina je AČR vcelku na houby.
R.I.P.
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Skeptik »

Kouzelnik píše:Chlapi, já se z Vás zblázním. Vůbec Vám nechci brát Vaše názory. Ale! Proč vlastně přispíváte do této diskuze? Já ze 2 důvodů:
a) abych si u/dělal obrázek jak hospodaří s mými daněmi a jaké dělají dluhy politici = cílem je dobře využít svůj hlas v příštích volbách, abych se nemusel jednou stydět.
b) navzájem se obohatit o TTD konkrétních mašin nebo o taktiku nasazení vrtulníků. Tak abych s kamarády u vínka/pivka/něčeho tvrdšího nežvanil, ale aby moje slova měla aspoň nějaký reálný základ. Nepotřebuji vědět 100% realitu, protože zčásti je utajovaná, a odtajnění proběhne až za moc, moc roků.
Nevím, zda je to směřované i na mne, ale pokud ano, tak věz že VŠECHNY mé příspěvky z posledních dní v tomto vláknu jsou směřovány k objasnění 1. z Tvých důvodů.

Krátká rekapitulace pro Tebe i všechny kteří nechtějí být slepí :
Někdy v roce 2014 se "Kluci co spolu mluví" dohodli s jedním ex-generálem (toho času lobbistou Bell Textron), že optimálním by bylo koupit pro AČR Venomy. Jenže MO ČR za sebou již mělo tolik korupčních skandálů, že si nový ministr obrany, z hnutí, které se zaštiťovalo protikorupčních programem a "vyčištěním Augiášových chlívů" další dovolit nemohl - resp. odmítal jej připustit. A tak padlo rozhodnutí jít, protentokrát, cestou otevřeného, férového výběrového řízení dle Zákona.
Jenže se ukázalo, že zájemců je víc. Tak se lavírovalo, vyčkávalo, taktizovalo. Nakonec se podařilo seznam možných vrtulníků omezit na 4, z nichž jeden vypadl, že je moc malý a druhý, že je moc velký a drahý. A tak zůstaly UH-1Y a AW 139M. Oba splňovaly sepsané požadavky, tedy vyjma schopnosti orbitálních letů, AW 139M dokonce lépe (byť asi není výkonnější, o tom se přít nechci, ale POŽADAVKY splňoval nebo se jeho výrobce zavazoval je splnit), a navíc byl, co čert nechtěl, skoro o polovinu levnější. Jasný favorit. "Kluci co spolu mluví" se zhrozili. Naštěstí pro ně v té době došlo k výměně na pozici ministra a nová ministryně, zakládající si na své schopnosti realizovat výběrová řízení, se zhrozila, v jakém je tendr stavu. A začala jednat. Jak slon v porcelánu, uznávám. "Kluci co spolu mluví" toho využili, a aby zakryli blamáž (a hrozící vyšetřování Policií), tak vše co zatím proběhlo prohlásili za "Marketingový průzkum". Šok a vše znova.
Ministryně si vyžádala novou specifikaci, aby mohla vypsat skutečný tendr. Jenže nikdo nebyl schopen napsat požadavky tak, aby vylučovaly levnější AW 139M, a zároveň neodepsaly i drahý a preferovaný UH-1Y.
Mezitím došlo k výměně prezidenta v čele Impéria a nový prezident-byznysmen začal tvrdě tlačit na vazalské státy, aby od něj nakupovaly a pomohly tak zmírnit katastrofální stav veřejných financí a schodek zahraničního obchodu Impéria. A protože nic konkurenceschopného než uhlovodíky, sóju a zbraně Impérium již nemá, tak začal logicky tlačit na prodej zbraní vazalům. A tak přijal i našeho premiéra, který se před tím jen tak náhodou zastavil na centrále jisté Zpravodajské služby, v doprovodu jejich místního rezidenta, aby jako věděl co a jak. Sorry Jako, to je nutné.
Pan premiér pak přijel domů s tím, že dostane krásnou, ale opravdu skvělou nabídku na vrtulníky - tedy pokud zapomene na tendr a hezky koupí to co má. Slovo dalo slovo, a začalo se jednat EXKLUZIVNĚ.
Jenže ouha, zapomnělo se na jednu maličkost. Náš stát je součástí vyššího celku, který si poměrně úzkostlivě hlídá zájmy svých velkých firem (sponzorů), a tak má pro veřejné zakázky poměrně striktní pravidla. A tato pravidla musely převzít i všechny státy tohoto spolku. A tato pravidla neumožňují, bez dobrého důvodu, nesoutěžit. Tedy pokud se někdo rozhodne něco nesoutěžit něco již na samém počátku, a odůvodní to - třeba zprodlením či nutností utajení či strategickou nutností, vždy se něco najde - tak OK, to projde. Ale nejprve zahájit kroky výběrového řízení - a tím přiznat, že pro výjimku není důvod - a pak otočit a dělat nákup výjimku, aby se eliminovat evropský dodavatel, který se ukázal býti když ne favoritem, tak určitě ne outsiderem … cscscs, to se nedělá.
Ale jak z toho teď ven ??? No jednou prošlo, dvakrát projde … "Marketingový průzkum" a jdeme do třetího kola …
Na začátku šlo jen o hru "Kluků co spolu mluví", teď už se hraje jiná liga
Stačí to jako obrázek toho, "jak hospodaří s Tvými daněmi a jaké dělají dluhy politici?
Jak se máš rozhodnout při příštích volbách Ti neporadím. Sám nevím :???:
Babička vždy říkávala "jeden za vosumnáct, druhej bez dvou za dvacet" :(

Užij si zbytek dovolené :razz:
Naposledy upravil(a) Skeptik dne 2/8/2019, 05:39, celkem upraveno 2 x.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
cernakus
poručík
poručík
Příspěvky: 797
Registrován: 20/3/2007, 08:15

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od cernakus »

Skeptiku tleskám. Naprosto perfektně a přitom velmi vtipně shrnutá realita nejen tohoto "tendru" či vláda-vláda jak si to chtějí místní proameričtí modifikátoři reality pojmenovat. :-D

Mimochodem stejné divadlo jen v jiných kulisách to bylo u "tendru" pro dostavbu Temelína. Tam to však hrozilo takovou ťafkou státnímu rozpočtu, že se to odpískalo zcela a dostavba se, k nevoli energetických odborníků, odkládá na neurčito.
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3813
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od seabee »

cernakus píše:Skeptiku tleskám. Naprosto perfektně a přitom velmi vtipně shrnutá realita nejen tohoto "tendru" či vláda-vláda jak si to chtějí místní proameričtí modifikátoři reality pojmenovat. :-D

Mimochodem stejné divadlo jen v jiných kulisách to bylo u "tendru" pro dostavbu Temelína. Tam to však hrozilo takovou ťafkou státnímu rozpočtu, že se to odpískalo zcela a dostavba se, k nevoli energetických odborníků, odkládá na neurčito.
Skeptiku tleskám, jako slohová práce na téma "všeci kradnů" dobrý, zvlášť jako ťafka místním proamerickým modifikátorům. Ale jinak jako obvykle: fakta, seriózní prameny, citace chybí.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11905
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Zemakt »

Cituji:
Ze středečního setkání o průmyslové spolupráci mezi společností Bell a českým leteckým průmyslem například vyplynulo, že v případě nákupu vrtulníků Viper / Venom kompletní servis (kromě generálních oprav) motorů GE zajistí firmy v ČR.
https://www.armadninoviny.cz/v-cesku-se ... n-600.html
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Skeptik »

To nejspíš ano.
S největší pravděpodobností to bude firma Bell Helicopter Prague, a.s. se sídlem na letišti Praha / Ruzyně.
Alespoň tak o tom v roce 2014, při slavnostním přejmenovávání mluvili. Spolu s tím, že AČR již brzo dostane UH-1Y ...
Ex-generál se dušoval, že už je to zařízené :wink:
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11905
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Zemakt »

Prostřednictvím GE Czech Aviation?
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17911
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od skelet »

Jeste aby to nebylo zarizene, kdyz GE tady ma vyvojove a vyrobni kapacity od roku 2007
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Skeptik »

... případě nákupu vrtulníků Viper / Venom kompletní servis (kromě generálních oprav) motorů GE zajistí firmy v ČR.
GE Aviation Czech je výrobce motorů ... byť běžnou údržbu motorů by asi zvládli, generálky evidentně ne.

Údržbu a upgrady draku a avioniky musí dělat odborná certifikovaná firma ... a Bell Helicopter Prague, a.s. (pobočka Bellu) se přímo nabízí. LOM Praha je samozřejmě také možnost, ale složitější - musel by se dovybavit, doškolit a projít certifikací.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
snooper
desátník
desátník
Příspěvky: 48
Registrován: 23/3/2018, 16:05

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od snooper »

Zástupci společnosti Bell se setkali s českými novináři
https://www.airzone.tv/news/zastupci-sp ... -novinari/
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13673
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Rase »

docela zajímavý článek. Mě osobně zaujala hlavně zmínka, kdy redaktor měsíčníku Letectví + Kosmonatika Tomáe Souška, v jednom ze svých článků o modernizaci vrtulníkového letectva uvádí, že především "vrtulníková komunita" z Náměšti nad Oslavou preferovala čistě vojenský typ UH-1Y, zatímco jejich kbelští kolegové z "dopravky" se přikláněli spíše k italskému "civilnímu" řešení v podobě AW-139. Podle kuloárních informací se ale zdá, že smát se bude nakonec zřejmě třetí v pořadí, výrobce Sikorsky s typem UH-60M Black Hawk. celý článek zde:

http://czechairforce.com/news/moderniza ... u-u-konce/
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11905
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Zemakt »

To je docela už starý článek Rase, těžko říct zda-li kartami ještě nakonec nezamíchaly ty finální nabídky. Hlavně to combo. Co se týče "dopraváků", těch se to netýká, tak co remcaj :D .
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3813
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od seabee »

Kouzelnik píše:Dobrý den, navázal bych na Starlightův post s obecnějším komentem. Jde o vztah mezi čímsi nazvaným "offset" a nákupem za peníze z veřejných zdrojů (zjednodušeně státní zakázky). Mě totiže vůbec není jasné zákonná povinnost vyžadovat od dodavatele cosi jako offset-tj. ani mi není jasné co nastane, pokud dodavatel pro státní zakázku cosi jako offset slíbí a pak nic.
Jsem si jistý (ale neschopný to dohledat), že EU použití offsetů u VZ zakázala, přinejmenším jako hodnotícího kritéria. Ty důvody byly tři:
1/ možnost obcházení VŘ v budoucnu - "musíme to koupit, jsme zavázáni offsetem"
2/ možnost nedovolené podpory - "koupíme od vás vrtulníky, ale musíte od Agrofertu koupit řepku :D"
3/ nemožnost kontrolovat skutečné plnění

To ovšem neznamená, že se to nedá nějak "Zdalíkovat".
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Nesher
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1789
Registrován: 8/3/2017, 09:57

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Nesher »

Tak to bude kombinace Venom a Viper. Dnes to Metnar potvrdil v Náměšti. První kusy mají dorazit v roce 2023. Podpis smlouvy má proběhnout do konce tohoto roku.
https://www.euro.cz/byznys/armada-koupi ... ar-1463298
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ar ... m=z-boxiku
Naposledy upravil(a) Nesher dne 22/8/2019, 13:26, celkem upraveno 2 x.
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Dzin »

seabee píše:Jsem si jistý (ale neschopný to dohledat), že EU použití offsetů u VZ zakázala, přinejmenším jako hodnotícího kritéria.
Odkaz na diplomovou práci, které se tomu mimo jiné věnuje.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3939
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Scotty87 »

Nesher píše:Tak to bude kombinace Venom a Viper. Dnes to Metnar potvrdil v Náměšti. První kusy mají dorazit v roce 2023. Podpis smlouvy má proběhnout do konce tohoto roku.
Tak to dopadlo nejlíp jak mohlo. Jsem si jist že schopnosti vrtulníkového letectva se tím značně zvětší. Bylo by ovšem lepší kdyby se nakupovala kombinace 8+8.
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2627
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Lynx »

Tak urcite. Podobných vyhlásení som už čítal a nakoniec skutek utek. Žvanit, kecať, plácat, ale nepochybujem že Šedivý loboval prvú ligu. Skratka až bude podpísaná zmluva a bude odoslaná prvá splátka, vtedy uverím.
juhelak
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 195
Registrován: 28/2/2017, 15:08

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od juhelak »

no až se zavedou tak uz bude to nejmensi a nejjednodušší pár stroju klidne prikoupit..nebo odkoupit "jeté" MO zjisti napr ze na konci roku jim zbývají 2 miliardy tak objednají dva další kusy..pokud v dané smlouve bude i možná opce na další stroje tak odpadnou velke peripetie a vř. Stejne jako když se nakupují Tatry. Jestli to podepíše tak se zároveň stane nejuspesnejsí ministr od dob toho co podepsal pandury. Titusy už zfoukli..ted ještě ten radar a muzem se tesit na příští rok.
Odpovědět

Zpět na „Letecká technika“