Julesak
I to je možné. Nějak detailně to poslední dobou nesleduji. Vím, že za dob SSSR s tím problémy takto neměli resp. je minimálně takto nikde neprezentovali. Tanky nasazené za polárním kruhem resp. v oblasti Archangelska byly většinou T-55, což zase souviselo s jejich nasazením pro podporu obojživelných výsadků. A následně je měnili na T-72.
nine_mike
Ano, většinou to spoustu lidí nenapadne a obvykle se nakonec v případě tanků ukáže, že můj závěr byl správný.

Třeba když mluvíme o T-80BVM, když jsme tvrdil po objevení této modernizace, že bude určená pro RF a lidi kteří se zde také zajímají dost o tanky a beru je jako odborníky mi to vyvraceli. Jak to dopadlo, víme.
Já ale neříkám, že mají nedostatek T-72, to jsme pochopil z toho, co psal Julesák a beru, že to mohlo být jedno z vysvětlení. Stejně tak působení zájmové skupiny v rámci vojensko-průmyslového komplexu nejsou vůbec tajemné. Pokud se zajímáš trochu o zbrojení v SSSR a Rusku, tak na to narážíš prakticky neustále. Stejně tak jsme nikde nic nepsal o modernizaci T-80U, protože těch mají Rusové velmi málo, na rozdíl od T-80B.
Proč neberu konvenční vysvětlení? Protože pokud je mi známo, tak mají v současné době dvě jednotky o velikosti brigády v arktickém podnebí, 200. samostatnou motostřeleckou brigádu a 80. arktickou motostřeleckou brigádu a dále zde působí 61. samostatná brigáda námořní pěchoty. U první se uvádí 41 tanků, u druhé jsme žádnou tankovou techniku nedohledal a třetí má mít 10 tanků. To mi přijde jako dost málo, než aby se kvůli tomu zaváděla zcela nová modernizace. Víme, kolik kusů T-80 budou modernizovat?
P.S. Neboj nerušíš, nepovažuji tě za větrný mlýn ani s tebou nebojuji, naopak, to co píšeš je většinou podnětné a žádoucí.

Jen mě ty věci zajímají a chci si o nich udělat co nejpřesnější obrázek. A protože nemáme přístup k primárním zdrojům, tak to bez diskuze a maximálního kritického prověřování toho co víme nejde.