Kdybych byl jízlivý poznamenal bych, že před rokem byl nepřekročitelný požadavek dálkově ovládaná věž a 6ti člené družstvo.

Když už argumentovali Austrálií, tak alespoň mohli převzít jejich argumenty, proč chtějí osádkovou věž. Je jen příznačné, že žádný argument, který oni použili jsem od AČR nezaznamenal a naopak. Australská armáda chce osádkovou věž proto, že z hlediska prostoru co zabírá, hmotnosti a velikosti je na tom podobně jako současné bezosádkové věže a tedy nemají žádnou přidanou hodnotu. A potom už má prakticky jen jediný a hlavní argument, že v rámci očekávaného nasazení BVP v mírových misích a konfliktech nízké intenzity je užitečné mít člověka viditelně vysunutého nahoře ve věži (it was still useful to have a human visible on top). Přemýšlel jsem proč zrovna požadavek na to, aby byl vidět, že tam je a jediné co mě napadlo je v rámci komunikace s místními obyvateli. Jediné další vyjádření k tomu poskytl gen. maj. Fergus McLachlan, který řekl, že v případě tohoto prostředku je to jejich mínění, ovšem v případě jiných už to tak být nemusí a do budoucna mohou vyhodnotit co trh nabízí a co je k dostání (That was our thinking with this one, that doesn’t mean that’s necessarily our thinking for the next one. We will evaluate exactly what the market is doing and what’s available.)