Jak dlouho tě letectví živí?Nesher píše:Jaká ideologie? Jaké předsudky? Pochop, že vím o čem mluvím, Rusové nikdy dobré, opravdu dobré civilní letadlo nepostavili. A to ani v dobách SSSR kdy pro ně peníze nebyly problém. To je fakt, nikoliv ideologie. A teď je to mnohem horší, nejen, že nemají peníze, nemají ani lidi. Pochop, že mě letecký průmysl živí, takže vím o čem píšu, stejně jak ty asi víš o čem píšeš, když mluvíš o pravidlech veřejných výběrových řízení.
Pokud víc jak 15 let tak to se nejspíš známe i v civilním životě

Vím že to v Rusku není růžové … i když v posledních 10-ti letech se to hodně zlepšilo.
A stejně tak není pravda, že by v SSSR nikdy nevyvinuli komerčně úspěšné letadlo.
Já bych je v dnešní době již nepodceňoval.
A právě letadlo kategorie L-610 by nemělo být až takový problém. Může být, že máš pravdu, ostatně já neříkám, že upgrade L-610 bude úspěšný, jen, že pro něj vidím díru na trhu - primárně ruském, sekundárně států s obdobnými problémy ne zcela rozvinuté dopravní infrastruktury. Jasně na rozvinuté letecké trhy v Evropě to není, ale nelétá jen Evropa a USA.
Nevím, může to tak být a nemusí. Já tedy spíše slyšel (ve fabrice jsem nebyl), že problém je právě ta integrace západních komponentů - a to i mezi sebou. A samozřejmě, že to ruská výrobní síla zrovna nezlepšuje.Problém SSJ nejsou západní výrobci, ale nezvládnutá kvalita sériové výroby v Rusku. Většina komponentů, včetně motorů se vyrábí v Rusku (byť třeba na základě západních technologií). Jenže ruské firmy to nejsou schopny vyrábět v trvale slušné kvalitě. Takže SSJ co kus to originál. A věř mi, že MS 21 bude stejný průšvih, nebýt tlaku Kremlu, nekoupí ho ani Aeroflot.
Ale uvidíme, naučili se to ti Brazilci, naučili jsme se to my, proč ne Rusové. Že je to pro ně pořádné sousto, o tom žádná.
Ale v případě upgradu L-610 to je jiná … to letadlo bylo téměř hotové … a na tom lze dobře stavět.
Jinak nepřijde ti divné, že Rusové (140 mil. a relativně chudá země) chce v jednu dobu rozvíjet 3 typy turbovrtulových letadel? Il 114, Il 112V a L 610?
Ani ne. Ani jedno z nich není zcela nový letoun, ale upgrade něčeho, co již existovalo (o obou letadlech jsem se učil již na škole a dofal, že je budu u ČSA pilotovat

Navíc Il-112V do toho netahej, to není civilní letoun (byť o civilním Cargu uvažují)
No právě. Podle mne předčasně.Přičemž na Západě je dnes jediný výrobce (ATR, co bude s DASH 8 je dost ve hvězdách). Ostatní jako Fokker, Saab, Embraer už to dávno vzdali.
Prostě to jen každý vidíme jinak. Budoucnost rozhodne.
Osobně si myslím, že v "souboji" upgradovaných L-610 a Il-114 je to ten hornoplošník, kdo má větší šanci … turbovrtulové dolnoplošníky mi připadají divné už od dob ATP

P.S. Já osobně podporu vývoje takového letadla - zvláště půjde-li IA, MESITu, Speelu, tedy českým firmám - jednoznačně schvaluji. I když ten projekt nevyjde, je to investice do lidí.