OSSR - nový stíhací letoun Lockheed Martin F-16 Block 70

Odpovědět
Ejdou Rotacak
Kapitán
Kapitán

Re: Nový stíhací letoun pro OSSR

Příspěvek od Ejdou Rotacak »

buď jak buď, je veliká škoda, že se to všechno smetlo pod koberec a L-159 skončila prakticky na odstavené koleji - na druhou stranu, alespoň že se podařilo nasazení (byť v barvách IQAF)
a co mám tak info od bývalého koelgy p. Hodka z AERA, letoun se osvědčil na výbornou (jednoduchý servis, znovunasaditelnost v krátkých časových intervalech, náklady)

Ten eroplán měl potenciál, ale v 90. letech se holt děly v armádě a vojenských programech strašný békárny, svůj podíl na tom měl i světonázor V. Havla. Po bitvě každý generálem,
nechci mu to mít za zlé, ale "demilitarizace" ve formě v které proběhla, byla dost nešťastným řešením. Slovenské F-16 Vás kluci ve finále vyjdou pěkně draho :-/.
Pokud pánbů dá, nejspíš toho budeme do 10 let osobně svědky. My Vám tedy s nákupem nových vrtulníků směle konkurujeme.

2 kastellan

čistě teoreticky samozřejmě šel. Místo podtrupové nádrže. Nevím jak by to bylo s centráží, ale řekněme, že nějaká obdoba B-61 (váha cca 360kg, D=+-3,5m) by se tam
asi vlezla. Mám pocit, že na tuhle bombu byl certifikovanej i Super Sabre nebo Skyhawk, což nejsou zrovna stroje překypující výkonem.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

skelet píše:Niko: nikoliv. To jsem tím nechtěl říct. Jen mě fakt pobaví, jak se na všech forech slovenští diskutéři zburcují, když se jim někde otře o F-16. Co si koupíte je Vaše věc, klidně si kupte B-2. Váš stát, Vaše prachy.
Jasne Skelet, takze Slovaci su zburcovani, lebo (v tomto pripade uplne logicky) obhajuju F-16 a jej schopnosti REB, ale ze ty tu davas na roven Alcu a utocne Tornado v schopnostiach REB, ktore ma Alca momentalne nulove, burcovanie nie je. :roll: Aby som parafrazoval tvoj prispevok, kludne si na Alcu namontujte aj atomovu bombu, je mi to uplne jedno, len mi tu potom s tym nesvin vlakno o slovenskom stihacom lietadle. Jo a ked mas problem so slovenskymi diskutermi na inych forach, tak si ho ries na inych forach a nie tu. :roll:
kastellan píše:Btw, jak nadhodil Niko; čistě teoreticky, šel by L-159 upravit jako nosič jaderné bomby???
Kastelan myslim, ze tam by bol dost problem s podzvukovou rychlostou Alcy. Pri odhode by sa z mojho pohladu nestihla dostat do bezpecia. To sa ale zase da doriesit nizsou tonazou bomby.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Niko: pleteš si pojmy s dojmy. Jediné co jsem zde psal je to, že L-159 je pro používání REB kontejnerů připravena, a že bylo v plánu používat stejný, respektive obdobný REB kontejner, který v té době používala britská Tornada (útočný letoun určený k penetraci nepřátelského vzdušného prostoru). Vlákno nesviním, jen jsem reagoval na vznesený dotaz. (efšestnáctkový problém se slovenskými diskutéry je i tu)
kastellan: za peníze v Praze dům. Teoreticky ano, prakticky je to nesmysl.
ObrázekObrázekObrázek
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Kouzelnik »

@Ejdou Rotacak
s ohledem na to, že jsme ve vlákně Nový stíhací letoun pro OSSR tak bych se pokusil přiblížit k tématu diskuze.... Když máš tento názor
Ejdou Rotacak píše: Ten eroplán měl potenciál, ale v 90. letech se holt děly v armádě a vojenských programech strašný békárny, svůj podíl na tom měl i světonázor V. Havla. Po bitvě každý generálem,
nechci mu to mít za zlé, ale "demilitarizace" ve formě v které proběhla, byla dost nešťastným řešením.
tak máš pro svůj názor nějaké fakta? např. jestli chceš srovnat situaci bojového (nadzvukového i podzvukového) letectva v SR s Tvým hodnocením situace v ČR. Anebo můžeš uvést ve které zemi se dle Tvého názoru "povedla" demilitarizace dle Tvých představ? Prosím konkrétně. Zejména by byla relevantní otázka případných dodávek pro Jak-130 od firem ve Slovenské republice a případného tehdejšího nákupu Jak-130 pro OSSR.
Anebo můžeš zkusit popsat jak se "ne/dařilo" v jiných zemích s tamními formami vyzbrojování od domácích firem na příkladu https://en.wikipedia.org/wiki/PZL-130_Orlik nebo https://en.wikipedia.org/wiki/IAR_99 nebo finská cesta https://en.wikipedia.org/wiki/Aermacchi_M-290_RediGO

A prosím zkus nějak více vysvětlit jak konkrétně ovlivňoval Václav Havel (prezidentem ČR do 2003 bez výkonných pravomocí v oblasti vyzbrojování armády, bo pravomoc má česká vláda), že po konci dodávek L-159 pro AČR ve 2003 se AERu nepovedlo prodat žádné další letadlo L-159? A jak Václav Havel jako ex-prezident dokázal, že cca 10 roků se nedařilo prodat za sníženou cenu ani přebytečné L-159 z majetku AČR (vyjma komplikované situace s CASA C-295M, myslím první dodávku)

P.S. O L-159 již zde existuje vlákno

http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=298 ... &start=580
R.I.P.
Ejdou Rotacak
Kapitán
Kapitán

2 niko

myslím, že jen upozornil na jeden dost přehlížený fakt - koncept F-16 je takový, jaký si ho zákazník navolí. Budou mít Vaše stroje schopnosti REB? pokud vím, nepočítá se s nimi, proto
se nediv, když to pak někdo zmíní. Pak už se pohybujeme v podobné rovině - Alca REB mít může, ale není certifikovaná a ani není ochota a prostředky na tom něco změnít.
Vaše F-16 sice jsou certifikované, ale....je Vám to platné jako mrtvému zimník, prostředky na rozšíření pole působnosti v budoucnu dost možná nebudou.

Nechcete slyšet, že kupujete výběhový typ - ale v klidu polkněte hořkou slinu. Češi zase kupují výběhové, že prej hloubkově oprášené, mixéry. Oba jdeme na ruku, jako slípka po flusu.

2 kouzelník

a jéje :-)
stručně. rychle, bez wikinky....
co mám Kouzelníku srovnávat? současnou situaci slovakia air force se situací po rozdělení našich republik? v tvých otázkách se člověk rychle ztratí, máš pocit, že jsou tvé doplňující otázky
šalamounské, ale mě i mnoha jiným přijde, že jsou občas, možná už mimo téma. Jaky-130? a jak by je prosím pěkně měli koupit? pokud vím, od počátku 90. let probíhala
aktivní westernizace bývalých postsovětských repubik. Obchodně laškovat s Ruskem ve věci pořizování nové vojenské techniky mi přišlo prakticky nemožné v 90. letech a taková řečnická
otázka mi přijde irelevantní i dnes.

Demilitarizace se povedla ve Střední a Východní Evropě na výbornou - nebo ti přijde, že po skončení Studené Války zůstaly v okupovaných zemích bojeschopné, vojenské
útvary? Havla tu rozebírat dál nechci, mám na něj svůj názor, který jsem si udělal i bez wiki odkazů. Pro mě zůstane prezidentem, který nedodržel to, co slíbil na balkoně - že udělá vše pro to,
aby naše země zůstala samostatnou, neutrální, obchodě aktivní v globálnim smyslu. Místo toho se rychle převlíkly kabáty, přepsalo pár úderných větiček v notičkách a jedeme
nimlich stejnou písničku, jako naši fotrové za totáče. A že za to viním i pana prezidenta Havla, inu byl v blbé době, na blbém místě, lidem na očích, proto si ho šedivá masa voličů
spojila s rozkrádáním našeho státu. Neměj jim (mě) to za zlé, ne každý zná pravdu jako ty.
Naposledy upravil(a) Ejdou Rotacak dne 10/1/2020, 13:39, celkem upraveno 2 x.
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Kouzelnik »

@Ejdou Rotacak... hapruje Ti výroková logika...

na jedné straně tvdíš, že OSSR kupují mašinu ke které nekupují užitečné doplňky, bo prachy.
na druhé straně tvrdíš, že kupují výběhový typ....

Proč nezvažuješ, že OSSR koupí užitečné doplňky pro své F-16 od dřívějších uživatelů F-16?

Ale ono Ti asi je úplně jedno o čem diskutuješ,když to hlavní je komentovat nesouvisející věci... Kdy propojíš zkušenost s nákupem přileb pro AČR se slovenskými F-16?
R.I.P.
Ejdou Rotacak
Kapitán
Kapitán

co je prosim tě Kouzelníku nelogického na tom, když tvrdim, že kupují mašinu bez veškerých potřebných periferií? Oni to snad kupují jako "all-in-one"? prosím poděl se o odkaz....dosud jsem
to nikde nečetl. Jak můj původní názor rozporuje, když jedním dechem doplním, že F-16 je koncepčně stroj z půlky 70 let? copak není? aerodynamická koncepce zůstala poplatná době.
Výroková logika - respective tvoje spojování "indicií" do nových významů je spíše tvoje specializace, co mám příležitost pročítat vaše názory ohledně vylodění na Ostrovech
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Kouzelnik »

Ejdou Rotacak píše:buď jak buď, je veliká škoda, že se to všechno smetlo pod koberec a L-159 skončila prakticky na odstavené koleji - na druhou stranu, alespoň že se podařilo nasazení (byť v barvách IQAF)
a co mám tak info od bývalého koelgy p. Hodka z AERA, letoun se osvědčil na výbornou (jednoduchý servis, znovunasaditelnost v krátkých časových intervalech, náklady)

Ten eroplán měl potenciál, ale v 90. letech se holt děly v armádě a vojenských programech strašný békárny, svůj podíl na tom měl i světonázor V. Havla. (...)
IMHO - pointa je v tom, že nezáleželo jak ne-/dobře se rozhodovalo v konkrétní zemi. Tj. neúspěch L-159 se zrodil mimo ČR.

Viz příklad to že na Slovensku v zhruba stejné době probíhaly pokusy o zapojení slovenských firem do programu Jak-130, ale nedopadlo to https://simon22.blog.pravda.sk/2017/09/ ... chi-m-346/
Podobně jako nedopadl polský Orlik, rumunsko-(jugoslávsko)srbský IAR-99, ve Finsku "šli" do montáže Hawků,...
Ani v jedné zemi nežil Václav Havel, tak čím to asi bylo?

Ejdou Rotacak píše:co je prosim tě Kouzelníku nelogického na tom, když tvrdim, že kupují mašinu bez veškerých potřebných periferií? Oni to snad kupují jako "all-in-one"? prosím poděl se o odkaz....dosud jsem
to nikde nečetl. Jak můj původní názor rozporuje, když jedním dechem doplním, že F-16 je koncepčně stroj z půlky 70 let? copak není? aerodynamická koncepce zůstala poplatná době.
Výroková logika - respective tvoje spojování "indicií" do nových významů je spíše tvoje specializace, co mám příležitost pročítat vaše názory ohledně vylodění na Ostrovech

Diskuze byla o schopnostech slovenských F-16 v oblasti REB... No a k Tvé úvaze (která je nedokončená) doplňuji, že Ti vypadlo promyslet možnost, která napadne hned člověka, má-li selský rozum.... že možná OSSR koupí REB od těch ozbrojených sil,které budou vyřazovat své F-16 (zhruba kompatibilních verzí jako slovenské)

Z mého pohledu dává diskuze s Tebou zhruba stejný smysl jako s @cernakus nebo většina diskuzí kterou jsem absolvoval se @Skeptik... taky si člověk říká proč mají tak pokřivené myšlení (že občas dojdou k tak naprosto podivným názorům nebo proč některé základní věci zamlčují).
R.I.P.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

[quote="Ejdou Rotacak"Ten eroplán měl potenciál, ale v 90. letech se holt děly v armádě a vojenských programech strašný békárny, svůj podíl na tom měl i světonázor V. Havla. Po bitvě každý generálem,[/quote]
Můžeš nějak doložit jak se na osudu L-159 podílel Havel? Mám totiž pocit že se z politické reprezentace na zaříznutí tohoto projektu podíleli úplně jiní lidé. Nebo je to narážka na ono tisíckrát vyvrácení tvrzení jak Havel zlikvidoval zbrojní výrobu? Spíš jses měl bývalého kolegy zeptat proč Aero nedotáhlo integraci všech zbraní a vybavení na vlastní pěst. Tím by mohli přilákat potencionální zákazníky. L-159 možná měl šanci uspět, ovšem mám takový pocit že vývoj toho letadla v devadesátkách zůstal a potencionální zákazníky už dnes nemá čím oslovit.
Když například porovnám možnosti výbavy a výzbroje AH-1Z a to čím dnes disponuje ALCA musím dojít k závěru že v Aeru zaspali dobu.
Ejdou Rotacak
Kapitán
Kapitán

2 kouzelník

REB je pouze v obecné rovině - člověku se selským rozumem by to předpokládám mělo dojít. Respective, předpokládám, že si dostatečně rozumný na to, abys věděl, že schopnosti REB
budou slováci případně v budoucnu teprve rozvíjet - začnou stavět na zelené louce. jejich F-16 tedy nebudou mít požadované vlastnosti (a hlavně kvalitně proškolené piloty)
ne dříve než někdy za 15 let. V roce 2035 bude F-16 veskrze up-to-date stíhač, to dá přeci rozum. Proto jsem se ozval, když kluci ze Slovenska toto záměrně přehlíží.

Svoje psychologické rozbory lidí, které si v životě neviděl si (buď od té dobroty) schovej na jindy. Intelekt a duševní rozhled na to určitě máš.
Jen bych tě ještě rád požádal o trochu tvého času, zda bys mi mohl trochu rozepsat, proč jsem pokroucený tvor jen proto, že nemám Vaškovu
fotku na nočním stolku? přijde mi infantilní soudit druhé jen podle toho, jestli fandí stejnému týmu.

2 scotty

ale jo, s tím i souhlasím (i s Kouzelníkovými názory veskrze souhlasím) jen musím zopakovat, abys mi neměl za zle, když jako lajk, řadový občan přisuzuji
události z historie i prezidentům. SSSR se přeci běžne hodnotil po etapách - Stalinistické SSSR, Čhruščovovo SSSR, Brežněnovo období, Jelzinské Rusko,
Carterovo USA, Kennedyho období - málokdo Scotty historické události té doby spojuje s konkrétním politikem, admirálem - většinou si to vyžere konkrétní hlava
státu, která byla v té době u moci. Nezlob se na mě tedy, když pro zjednodušení výkladu svého pohledu zabřednu do podobných úvah.
A těch narážek z armády máš z 90. let desítky - "Havlův tygr" a ostatní bejkárny, toho bylo......
Naposledy upravil(a) Ejdou Rotacak dne 10/1/2020, 14:18, celkem upraveno 2 x.
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Kouzelnik »

@Scotty87... nedoloží nic pořádného. bude kličovat jak zajíc. Protože je jeho cílem.... vyvolat flame aby svedl diskuzi od faktické stránky k dohadování se o světonázoru...

Přitom by bylo naprosto jednoduché...
Mají slovenské F-16 schopnost využít nějaký podvěsný kontejner pro REB? Můžou použít něco z REB vybavení např. od F-16 z výzbroje západoevropského čtyřlístku prvních F-16 (BeNe-,Dánsko, NOR)? A má smysl používat nějaké zastaralé REB, kromě toho, aby si piloti osahali zastaralé možnosti REB? Budou Slováci nějak koordinovat vybavení svých F-16 o REB s Poláky nebo Rumuny nebo...?
R.I.P.
Ejdou Rotacak
Kapitán
Kapitán

co to zase plácáš s kličkovánim - pochop konečně jako leteckej lajk, u kterého jsem dávno vypozoroval, že o letadlech mnoho neví, že to neni tak jednoduché, jak si pan Kouzelník myslí.
Opět tvrdím, že si můžou koupit co chtějí (budou-li na to mít), ale budou to mít hodně těžké, protože začnou na zelené louce a schopnosti REB přijdou na řadu né dříve než za 15 let,
rozumíš jak je 15 let dlouhý časový úsek? jen základní letecká způsobilost křídla bude trvt 5 let ty kličkující zajíci.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Ejdou Rotacak
Já teda nevím, ale když se řekne politik který se podepsal na osudu L-159 tak mě okamžitě naskočí Tvrdík. Osobně by mě nikdy nenapadl spojovat zrovna Havla s jakýmkoli vojenským projektem.
Ejdou Rotacak
Kapitán
Kapitán

2 Scotty

100 lidí, 100 chutí - nevěřím, že věřil v ráj na zemi, kde se už nebude nikdy bojovat. Jsme hloupý a nepoučitelný druh, který se bude mydlit po hlavách do konce dní.
Druhá věc je globální politická hra - tuhle pokerovou partii bohužel neměl možnost ovlivnit, jen ji přihlížel a byl její bezbrannou součástí - a věděl kam směřuje.
Řadový občané si tak po letech vzpomenou na něj, na Tvrdíka jen pár vyvolených. Já nemohu za to, že většinový názor na prvního porevolučního prezidenta je
ve společnosti tak rozporuplný.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Juraj Tichý »

skelet píše:Niko: nikoliv. To jsem tím nechtěl říct. Jen mě fakt pobaví, jak se na všech forech slovenští diskutéři zburcují, když se jim někde otře o F-16. Co si koupíte je Vaše věc, klidně si kupte B-2. Váš stát, Vaše prachy.
Vestly: ale ano. L-159 je postavena jako moderní víceúčelový letoun (avionika pochopitelně je poplatná době výroby), tedy s co nejvíce otevřenou architekturou. Takže je to vlastně jen o vůli výrobce a zákazníka.
A při vší úctě podvěšení REB kontejneru není raketová věda.
skelet píše:Niko: pozrel som, ale žádný podvěsný kontejner jsem tam nenašel. Klidně mi napiš ten typ.
p.s.: tebe nejvíc sere, že jsme se dotkli F-16. A to je pro Slováky jak červená hadra :mrgreen:
Zemakt + Alfik: Amen

Skelet: Problem so slovenskymi F-16 mas evidentne ty. Cela debata zacala pri Iraku a ich L159 a F-16. A teda logicky irackych F-16. Slovensko, slovenske F-16 a slovenskych diskutujucich do toho tahas ty. :rotuj:
Juraj Tichý píše:
Skeptik píše: Nasazení L-159A v Iráku mne přesvědčilo o tom, že jsem se původně mýlil. Není to jen "bezzubý terč" ... pravděpodobnost jeho zničení se od mnohem dražší F-16 moc neliší.
Ake su REB schopnosti L159?
Ake systemy PVO mali teroristi z ISIS?

Ale v pohode, mozno si mal len zly den/vecer a potreboval si sa niekde vyzurit. Aj take dni byvaju :wink:
Vsetko dobre zelam a pekny vikend.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Juraj Tichý »

skelet píše:Niko: pozrel som, ale žádný podvěsný kontejner jsem tam nenašel. Klidně mi napiš ten typ.
AN/ALQ-211 Advanced Integrated Defensive Electronic Warfare Suites ktorá dokaže vyrušiť zamknutie rakety

AN/ALQ-213 Electronic Warfare Management Systems
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Ejdou: Havlova éra skončila v roce 2003, tedy v době kdy skončilo zavádění L-159 do výzbroje AČR. Tvou logikou se Havel zasloužil o zařazení moderního víceúčelového letounu, který zaškrtil Klaus
Niko: hezky se snažíš vytrhávat věci z kontextu. Jen co je pravda. Ale když ti to udělá radost :wink:
Juraj Tichý: díky :up:
ObrázekObrázekObrázek
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Skelet ty uz na mna reagujes osocovanim, aj ked som ti nic nove nenapisal ? :D Ty si mi pekny moderator, len co je pravda. Najprv tu z irackeho nasadenia L-159 urobis flame na Slovakov, lebo ti tu vsetky tie tvoje teorie o REB na Alce racionalne vyvraciame. Nasledne ti Juraj doslova vypichol kontajner, lebo si nemal ani len ten manier si pozriet zoznam, ktory som sem zavesil. No a teraz ma, aj ked som nic nove nenapisal osocis, ze vytrhavam veci z kontextu. Hmm, pan moderator, urob mi laskavost a neflamuj tu to uz a nechaj nas bavit sa k teme. Vsetky tvoje otazky myslim, ze uz boli dostatocne zodpovedane. Havla si ries niekde inde. Dakujem.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Niko:
1) povšimni si mého podpisu
2) vytrháváš věci z kontextu
3) vyvrátili jste mi leda houbeles, protože o certifikaci jsem zde psal sám.
4) Jurajovi jsem poděkoval za upřesnění typu, který jsem očividně přehlédl.
5) Havla zde neřeším já, ale očividně ti to nedochází
ďakujem
ObrázekObrázekObrázek
Vestly
nadporučík
nadporučík

Příspěvek od Vestly »

Skelet píše:3) vyvrátili jste mi leda houbeles, protože o certifikaci jsem zde psal sám.
Vyvratil si si to aj sam :D
citujem clanok ktory si sem hodil:
I když nakonec z mnoha různých důvodů k integraci těchto tří kontejnerů nedošlo, L-159 měla alespoň tzv. růstové zálohy v konstrukci draku a závěsníků, adekvátně navržené kabelové svazky, elektrický systém s velkou zálohou výkonu a odpovídající architekturu avioniky.
Tj. integrovane to nie je, avsak uz pri stavbe Alcy ratali s potencionalnymi modernizaciami (ktore neprebehli), ktore by danu integraciu umoznili.

Proto se Aero následně snažilo ve vlastní režii a ve spolupráci s izraelskou firmou Rafael integrovat velmi rozšířený zaměřovací kontejner Litening III. V roce 2011 se Aero Vodochody a výrobce Rafael Advanced Defence Systems dohodly na provedení společného demonstračního programu částečné integrace kontejneru Litening III na továrním stroji L-159B ev. č. 6073. Ten byl určen k jednoduché zkušební integraci a ověření možnosti jeho „spolupráce“ s letouny L-159 a vyzkoušení základních funkcí kontejneru. V zájmu snížení nákladů si musel tovární L-159B vystačit s omezenou letovou obálkou, ohraničenou max. rychlostí M0,7 a výškou 30.000 stop. Stejně tak byl omezen sortiment podvěsů, které tvořily pouze dvě 350 litrové přídavné nádrže. Částečnými úpravami prošel i samotný letoun L-159B, u kterého došlo k nepatrným změnám elektrického systému a avioniku „Béčka“ dočasně rozšířila v trupu instalovaná jednotka elektroniky zajištující připojovací rozhraní mezi kontejnerem a letounem. Do přední kabiny dále přibyla řídící rukojeť kontejneru s řadou ovládacích prvků. Částečně upraven byl i zadní kokpit, do kterého byl vyveden videosignál z kontejneru na opakovač Barco.

V průběhu listopadu a prosince 2011 se pak uskutečnilo několik testovacích letů za účelem ověření funkčnosti celého systému, vyhledávání cílů různými režimy senzorů a stabilitu jejich sledování. K aktivnímu použití laserových systémů ovšem nedošlo z legislativních důvodů. Šest demonstračních letů absolvovali na „Béčku“ i příslušníci Vzdušných sil AČR nad vojenským výcvikovým prostorem Jince, kde byl nakonec vyzkoušen i Laser Spot Tracker. Zkoušky prokázaly, že integrace „targeting podu“ Litening III je na letoun L-159 principiálně možná, pro sériovou podobu na armádních strojích si však vyžádá další úpravy. Bohužel, i o tento velice slibný projekt nakonec armáda neměla zájem.
Tj. lietadlo museli upravit aby prebehla co i len ciastocna integracia systemu. Aby prebehla uplna integracia tak by si lietadlo vyziadalo dalsie upravy.

A tym by som tuto temu uzavrel, kedze to nema nic spolocne s novym stihacim lietadlom pre OSSR :D
Odpovědět

Zpět na „Letecká technika“