Saab JAS-39 Gripen

Cokoliv o této skvělé severské zemi
Odpovědět
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Re: Saab JAS-39 Gripen

Příspěvek od Julesak »

Ja mám drzosť nazvať ťa cigánom? Kde?

Opýtam sa ťa priamo aj ja- vieš čítať? Resp. ako sa dnes moderne hovorí "s porozumením"? Asi nie, inak by si sa ma tiež nepýtal či sa mi máš zdraviť, nič také som tu po tebe nechcel.
Písal som že rovnako ako povedať dobrý deň (vo "fyzickom svete", to naozaj nebolo napísané jasne?) je dobré písať ako človek s ukončenou povinnou školskou dochádzkou (teda ak ju ukončenú mám).
Niekto nepovažuje za potrebné to prvé, niekto druhé, niekto ani jedno. Každého súkromná vec, ale keď píšeš ako hrdý 15-ročný absolvent 4. ročníka ZDŠ (potemkyn, soviecky), prečo urážaš sa keď ti poviem že "cisár je nahý"? :eek:

Nijako som na teba nezaútočil akurát som napísal:
Julesak píše: Potemkyn matka božia... to mi robíš naschvál? :twisted:
EDIT/PS:
niko píše: Back to topic. :wink:
Súhlasím.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Inak ked sme riesili ten Red Flag. Nikde som nenasiel porovnanie strojov, ako sa im darilo. Celkovo je o RF 2016 nejako malo udajov o score subojov. Nevideli ste niekto nieco podobne ?

Julesak napis mi spravu ak chces. Ak nie tak nie. Tvoje hlavove problemy tu verejne uz riesit nebudeme. :roll: Rusi to ostatnych.
Wasp
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Wasp »

Uvedený článek zmiňuje starší ročníky RF a jiná cvičení, a uvedená verze Gripenu je A. Jde o známé a již starší prohlášení údajného švédského inženýra, který byl či je součástí vývoje Gripenu.
Tedy jako vždy, udělejte si obrázek každý sám podle toho jak to každý cítí.

Každopádně, Gripen i když je malý a levný, není ořezávátko.

Na britské Wiki jsou zajimavé informace o otevřenosti softwarové architektury, v tomhle podle mě Gripen jasně patří do třídy 5. generace letadel a už někdy od devadesátých let. Švédi se od dob Drakkenu s tím moc nepářou a jsou někdy obrovští průkopníci.
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Julesak »

Nič proti Gripenu, ale robiť z neho 5. generáciu? :shock:
Otvorenosť SW aj HW infraštruktúry je bežná pre všetky modernizované lietadlá 4. generácie (4+++).
Obrázek

Wasp
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Wasp »

Julesak píše:Nič proti Gripenu, ale robiť z neho 5. generáciu? :shock:
Otvorenosť SW aj HW infraštruktúry je bežná pre všetky modernizované lietadlá 4. generácie (4+++).
V době kdy Gripen poprvé vzlétl to bylo běžné ? Tehdy nebylo takové označování generací, a švédi měli ještě k tomu svoje
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Švédi se od dob Drakkenu s tím moc nepářou a jsou někdy obrovští průkopníci.
Přesně, viz třeba Datalink.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Mno já nevím, ale exportní výsledky neukazují, že by byl Gripen nějakou úžasnou mašinou. Tedy minimálně v porovnání s jinými Západními stroji.
Ani v případě verze E/F se nezdá, že by došlo k nějaké změně.
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Politika. Viggen také do světa díru neudělal. A mašina to byla pořádná.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Export nebyl nikdy přímo vázán na vlastnosti daného stroje. A jelikož naše armáda má zkušenosti s Gripeny a přímo se účastní oťukávaček se sousedy, tak víme, že je jim více než rovnocenným soupeřem.
ObrázekObrázekObrázek
Wasp
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Wasp »

Rase, to není otázka toho co umí ale politiky. Podle mě.

F-22 je stíhač páté generace, ne ? A jeho sw architektura podle toho co je k dostání na netu není schopna se tak "lehce" aktualizovat jako ta která byla už na Gripenu A v devadesátých letech. Nejde najít právě v tomto rozdílu mezi těmito letadly, to co dělá Gripena letadlo paté generace a podotýkám, v téhle konkrétní věci ?
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Julesak »

5. generácie je definovaná inými vecami ako otvorenostou SW architektúry. Že ju má Gripen moderne riešenú OK, ani nie je zlé lietadlo, ale 5. generáciou rozhodne NIE JE.
Obrázek

Wasp
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Wasp »

Pozor, nepíši že je Gripen - pátá generace ( podle švédského rozdělení generací je, ale to je jejich věc), ale že tohle je věc kde předběhl součastníky a tedy že, svým způsobem je dál než ony modernizované 4+++ jak píšeš, i než některé letouny které jako pátou generaci tak nějak značíme.
A mám dojem, že právě možnosti snadné a dlouhodobé aktualizace avioniky patří podle švédu ke kritériím podle kterých oni značí onu pátou generaci.
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Julesak »

OK môže byť, švédsky systém delenia lietadiel do generácií nepoznám.
Obrázek

Wasp
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Wasp »

Podíval jsem se jak to měli švédi se značením generací v devadesátém pátem, a Gripena řadily do čtvrté generace, spolu s EF-2000, Rafale a F-22.

PR video o RBS 15, protilodní střely kterou Gripen má ve výzbroji, stejnou polsko koupilo pro ochranu pobřeží.
Zajimavá je ta manévrovatelnost a kopírování terénu.
https://www.youtube.com/watch?v=3JUXjozllJs
Wasp
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Wasp »

Z debaty o F-16 pokračuji o Gripenu zde.
RCS Gripenu je odhadován na 0,5-1,0 m2 podle http://czechairforce.com/news/cviceni-f ... polupraci/

V literatuře ( kniha od Klijsperse) se píše o tom, že od začátku se Gripen plánoval s nízkou čelní odrazovou plochou, ale nešlo o stealth, jako spíše kombinací malé velikosti, pozlaceného překrytu kabiny a tipuji že - nasávací otvory jsou dělány tak aby neukazovali lopatky turbíny.
Případně RAM nátěr nějakého švédského typu.
Tedy nic moc drahého na vývoj.Ale že na to kluci to očko při vývoji hodili.
i
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Wasp existuje nejaky ram nater pre Gripena ?
Wasp
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Wasp »

Já nevím jestli je nějaký konkrétně švédský, ale tuším že se v knize o RAM nátěru psalo, ale jestli se takové nátěry v současnosti pro Gripen používají, to ti neřeknu.
Je to i otázka jak je náročné něco takového vyvinout, nebo jestli USA poskytují tuto technologii třeba evropě.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Hmm, okrem F-35 tusim v Europe RAM nater nepouziva ziaden stroj, ci ? Tazko povedat, ci by bolo nasadenie RAM nateru povedzme pre lietadla ACR realisticke. Teraz nemyslim technicke hladisko, ale skor obchodne. Poskytli by USA tento nater pre konkurencne lietadla, ked ho prave zacinaju ponukat pre F-16 ?
Wasp
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Wasp »

Gripen má asi 30% amerických technologií, třeba motor Éčka je více méně shodný se Super Hornetem, tedy otázka je to o zisku a politice.
Pro F-16 se RAM nabízí i mimo USA ?
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Pokial viem, tak zatial neponuka.
Americke technologie na Gripene su mi jasne, ale ani jedna nie je taka, ze by mohla byt game changer v nejakom vyberovom konani. Ram nater, ale podla mna moze, ak zakaznik vyslovene pozaduje horsiu zistitelnost radarom.
Odpovědět

Zpět na „Švédsko“