Nesher píše:Kouzelník
Na to nedokážu odpovědět, to je spíše otázka pro vedení Aera respektive Penty.
Osobně se domnívám a je to pouze můj dojem, že za utlumováním kooperací byly poněkud megalomanské vize bývalého italské managementu.
Tipuji, že se to přeceňují pravomoci managementu v AERu. A to kvůli relativně vysokým závazkům (=dluhům) firmy (na začátku roku 2019 šlo o necelých 5 miliard Kč). S ohledem na podmínky některých závazků (a to zejména bankovních úvěrů) bych si tipnul, že už cca od 2017 se banky (Komerčka a státní Česká exportní banka) vyjadřovaly ke strategii, neboť podmínkou bankovních úvěrů byly konkrétní výsledky hospodaření (=ty požadavky lze zestručnit zhruba jako průměrně zdravé hospodaření). Ovšem AERo hospodaří hůře, tj. patrně porušuje podmínky bankovních úvěrů (na začátku roku 2019 se bavíme, že nedodržení podmínek se týkalo zhruba částky úvěrů za 1 miliardu Kč).
Tím chci říct, že těm kdo rozhodují o AERu (vlastníkům, a věřitelům) patrně dávala smysl změna strategie (=soustředit se na L-39NG a ořezat některé kooperační zakázky) před pár lety. Ovšem zdá se, že v letošním roce 2020 AERo opět mění strategii. viz ten PR text z webu (o zdvojnásobení tržeb), který jsem citoval výše.
Z mého pohledu by v této fázi dávalo smysl, kdyby ty 4 L-39NG pro CLV zaplatil investor (např. PENTA nebo jiný finanční investor), který by letadla pronajal LOMu... Protože pokud komerční firma by si vyhodnotila, že bude ziskové/rozumné takto uložit peníze do 4xL-39NG používaných k výcviku pilotů AČR a jiných (v CLV), tak by to splnilo tu toužebně potřebnou referenci, ne?
Z mého pohledu totiž LOM stejně musí žádat o úvěr, aby si mohlo dovolit zaplatit ty 4xL-39NG pro svoji divizi CLV.
Ovšem jsem udivený, když čtu, že vlastník AERa nyní plánuje rozsáhlé stavební projekty (za spoustu miliard)... jakoby nevěřil perspektivě L-39NG... To je ta zásadní slabina L-39NG (=že vlastník, zdá se, přestává věřit AERu).
R.I.P.