HONZIK11 píše:(...)
Brusel a EU je nemohoucny, to jiz kazdy vidi, (...). Ani zakladni opatreni nebyly schopne mezinarodni, neexistujici slozky zpustit. Stany pro nemocne, desinfekcni prostredky, specialni vozidla, to bude ted v Italii Ruske.
@Honzik11... upřímně - rád bych si to s Tebou vyměnil. Bo na takové spektrum geopolitických/strategických/... úvah předpokládám obětuješ několik (až desítek) hodin denně. Takové množství volného času (ani zdaleka) nemám.
Takže jen telegraficky.
V oblasti dostupnosti "stanů, desinfekce, speciálních vozidel", Ty jsi hlasoval ve volbách, aby čeští vládní politici hlasovali, aby kdosi v Bruselu měl pod palcem sklady se zásobami o kterých mluvíš? Ve Smlouvě o fungování evropské unie, já nevidím, že by naši (a jiní evropští politici) souhlasili s předáním těchto kompetencí do Bruselu... Jinými slovy - já jako laik jsem přesvědčen - že v oblasti těchto ochranných prostředků pro obyvatelstvo si "každý hraje na svém písečku"... Jestli myslíš, že by bylo fajn to změnit, tak holt hlasuj ve volbách pro takové partaje, které by něco takového prosazovali (=předat kus "moci" z Prahy do Bruselu).
Jinými slovy - nevíš která bije - protože sis nevšiml že příslušné pravomoci nebyly předány do Bruselu, ale rozhoduje se o nich v Praze/Bratislavě/....
A i to je možná důvodem proč se tak diametrálně lišila vybavení zdravotnictví v jednotlivých zemích. Viz např. srovnání mezi Německem a Itálií v počtu lůžek na jednotkách intenzivní péče
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ko ... 190630_nkr která cituje zprávu z roku 2012
(...)Německo, na sto tisíc obyvatel tam připadne přibližně 29 lůžek na jednotkách intenzivní péče. (...) Itálie měla 12 lůžek na sto tisíc obyvatel(...)
pozn. údaj o počtu lůžek int. péče v ČR je v odkazovaném článku, ale nechci jej komentovat protože je mimo rámec Tvého komentu
A od roku 2012 až dodneška v Německu ještě zlepšili dostupnost intezivní péče, bo podle aktuálního článku je v Německu cca 36 lůžek intezivní péče na 100 tisíc obyvatel (viz článek, který se snaží o komplexnější pohled na německé zdravotnictví s ohledem na koronavirus)
https://www.zdravotnickydenik.cz/2020/0 ... aba-mista/
R.I.P.