OSSR, kampak kráčíte?
Moderátor: jarl
Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
- Pikujuci brizolit
- poručík
Re: OSSR, kampak kráčíte?
Juraj, napríklad taká Diana má 55 kalibrovú hlaveň. Tá v ponuke ZŤS Špeciál ale nie je. Máš dobrú otázku, ak to tu niekto znalejší nebude vedieť zodpovedať, skús sa v rámci Zákona o slobodnom prístupe k informáciam obrátiť na Ministerstvo obrany. 

“War is a matter not so much of arms as of money.”― Thucydides, History of the Peloponnesian War
- Juraj Tichý
- Kapitán
A na to si ako dosiel, ze 55 kalibrov? https://kotadef.sk/projekty/diana/Pikujuci brizolit píše:Juraj, napríklad taká Diana má 55 kalibrovú hlaveň. Tá v ponuke ZŤS Špeciál ale nie je.
- Pikujuci brizolit
- poručík
“War is a matter not so much of arms as of money.”― Thucydides, History of the Peloponnesian War
Teraz som to pozeral na RTVS. TCA ho na zozname vôbec nemá. Der Spiegel prišiel na to, že určite absolvoval výcvik na Slovensku len z toho, že tu dva krát bol... To je naozaj unikátna dedukcia.Juraj Tichý píše:A vyzera, že teraz maju problem.niko píše:Julesak, oni maju svoje vlastne cviciska, techniku, zbrane, instruktorov. A to aj zahranicnych. Minule tam mali chlapika, ktory sedel v BH Super 4-6 v Mogadisu.Jedine, co by potrebovali je vycvikovy plan. ten by vypracovala armada.
Takto nejako vyzera jeden z vyssich levelov streleckeho kurzu. V tomto pripade s instruktorom z SAS.
https://youtu.be/iVoCObpHo-w
Atentátnik, ktorý v nemeckom meste Hanau zastrelil vo februári deväť ľudí, prešiel vlani najmenej dvoma bojovými tréningami u jednej súkromnej bezpečnostnej firmy na Slovensku.
Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/22375986/atentatn ... ml?ref=trz
Spigl je jako Blesk u nás.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Inak mozno k suvislosti, preco sa toho nemecky bulvar chytil. V Nemecku su podobne firmy ako RDA a TCA samozrejme tiez. Len u nich nie tak davno mali kauzu, ze je jedna z nich napojena na pravicovych extremistov. Co samozrejme nie je slovensky pripad, ale pre bulvar je to celkom vdacny argument, kedze ten strelec spachal pravicovo extremisticke vrazdy.
Uniter
https://youtu.be/jrdGoe829G0
Uniter
https://youtu.be/jrdGoe829G0
Dnes na spravach RTVS ukazovali ako armada zbera vzorky Covid 19, vozi ich do Trencina, kde ich pod dozorom SK SOCOM vyhodnocuju. Mozno ma niekto doplni, ale mam ten pocit, ze cela tato operacia je pod taktovkou Velitelstva specialnych sil.
Slovenské RCHBO je súčasťou SOCOM? Alebo?

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.
Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Celkom isto si Ozbrojene sily robia dobre PR. Na FB komenty tipu "A to som vždy vravel, že je nám armáda len na okrasu... Rýchlo som zmenil názor.Slúžia vlasti.Klobúk dole a všetka česť" a "Uz konečne chapem na čo su nam americke vrtulniky". Samozrejme su aj tie primitivnejšie.niko píše:Dnes na spravach RTVS ukazovali ako armada zbera vzorky Covid 19, vozi ich do Trencina, kde ich pod dozorom SK SOCOM vyhodnocuju. Mozno ma niekto doplni, ale mam ten pocit, ze cela tato operacia je pod taktovkou Velitelstva specialnych sil.
Ale armáda by to teraz mala žmýkať čo sa dá a aj vysvetľovať bližšie svoju prácu a niekedy to robiť dopredu.
Použitie hliadkovania vrtulnikom a dronom pri nabehu na testovanie vylučených lokalít sa skutočne zdalo, ako zbytočná demonštrácia sily. Až kým Zmeko nevysvetlil, že to rovno pojali ako cvičenie a dali si to "zo všetkým" ako sa patrí.
Mimochod keď už sme pri SOCOM
https://vesso.mil.sk/88987/?pg=1
Príslušníci 1. motorizovanej čaty 1. motorizovanej roty 23. motorizovaného práporu Trebišov splnili v dňoch 24. – 28. februára 2020, pod odborným riadením kapitána Ladislava Hlavu, úlohy výcviku ženijnej prípravy s témou „Ostré trhanie a mínovanie“ v leštianskom centre výcviku. Výcvik bol primárne orientovaný na ničenie prvkov ako drevo, betón a železo ostrou ženijnou muníciou.
Pre plnohodnotné priradenie 23. motorizovanému práporu k Silám pre špeciálne operácie prejde ešte veľa času, no každá podobná výcviková príležitosť, či vo vlastnej réžii, alebo v réžii 5. pluku špeciálneho určenia, nás posúva ďalej a zároveň bližšie k napĺňaniu požadovaných spôsobilostí.
Je to bežné takýto výcvik u mopr a/alebo mpr? Nie je to to výcvik, ktorým prechádzajú bežne len ženisti zo žpr?
Juraj aj mopr. by mal mat zenijnu catu. Takze to nie je az take neobvykle. Skor je otazka, ci nedoslo k nejakej reorganizacii v ramci 23. mopr. a zenisti sa umiestnili aj do jednotlivych rot. Asi ano, kedze sa tam ucili trhat prislusnici 1. caty, 1. roty.
Inak uplny suhlas, ze OS SR si robia velmi pozitivne PR.
Tie odbery ale nerobia RCHBO. Resp. ja som tam videl iba ludi zo SOCOMu. Koniec koncov to takto uvadza aj stranka MO: Na hladký priebeh celej aktivity dohliadajú odborníci na civilno-vojenskú spoluprácu Síl pre špeciálne operácie, pričom samotné testovanie realizuje zdravotnícky personál Úradu hlavného lekára OS SR.
https://www.mosr.sk/46868-sk/ozbrojene- ... lack-hawk/
Inak uplny suhlas, ze OS SR si robia velmi pozitivne PR.

Nie.Julesak píše:Slovenské RCHBO je súčasťou SOCOM? Alebo?
Tie odbery ale nerobia RCHBO. Resp. ja som tam videl iba ludi zo SOCOMu. Koniec koncov to takto uvadza aj stranka MO: Na hladký priebeh celej aktivity dohliadajú odborníci na civilno-vojenskú spoluprácu Síl pre špeciálne operácie, pričom samotné testovanie realizuje zdravotnícky personál Úradu hlavného lekára OS SR.
https://www.mosr.sk/46868-sk/ozbrojene- ... lack-hawk/
To mi príde trochu čudné - toto je práca už keď pre voj. zdravotníkov alebo RCHBO, nie špec. jednotky.
EDIT:
EDIT:
Naozaj aj primitívnejšie?Juraj Tichý píše: Na FB komenty tipu "A to som vždy vravel, že je nám armáda len na okrasu... Rýchlo som zmenil názor.Slúžia vlasti.Klobúk dole a všetka česť" a "Uz konečne chapem na čo su nam americke vrtulniky". Samozrejme su aj tie primitivnejšie.

- Juraj Tichý
- Kapitán
Už to vysvetloval Zmeko. Maju pre rovnaké/podobné situácie spracovaný operačný plán. Aktivovali ho a zároveň si postupy precvičili. Cvičiť akože a cvičiť naživo je predsalen niečo iné. Minimálne veliteľ môže zakričať " TOTO NIE JE CVIČENIE!"

EDIT:

EDIT:
Nasadili vrtuľník aj dron
Nad hlavami testujúcich krúžil v piatok v Jarovniciach niekoľko hodín vrtuľník, dron a nasadených bolo do dvadsať vojakov.
„Samozrejme, že to nie je demonštrácia sily. My aktuálne nasadzujeme ľudí a jednotky, ktoré sú na to predurčené a sú to štandardné postupy. Tieto návštevy obcí a akejkoľvek komunity sú dávno spracované a majú svoje presné pravidlá. My tie pravidlá dodržiavame, či je to riziko vysoké alebo nízke. Tu nie je takmer žiadne riziko, ale pravidlá sa dodržiavajú preto, lebo je to zároveň výcvik pre našich vojakov,“ vysvetlil náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko.
Vrtuľník bol v areáli podľa neho potrebný z dôvodu zabezpečenia odvozu vzoriek a druhým dôvodom bolo dodržiavanie pilotných hodín pre pilotov.
„Je to lepšie, keď sa podieľajú na takejto aktivite, ako keby lietali bez zmyslu okolo letiska,“ vysvetlil Zmeko.
https://presov.korzar.sme.sk/c/22376015 ... -sily.html
Julesak: Prave naopak. Myslim, ze toto (testovanie v romskych osadach) je idealna robota pre jednotky civilno-vojenskej spoluprace a uradu hlavneho lekara. Ved na toto aj normalne cvicia. RCHBO a vojenski zdravotnici su v tomto urcite na slabsej urovni vycvicenosti. Zase sa daju pouzit na dekontaminaciu techniky a zdravotnici asi tak ci tak budu nasadeni na podporu zdravotnictva. Cize na kazdeho dojde.
No neviem, používať špec. jednotky na "pichanie injekcií" je plytvanie 

Odbery podľa toho čo bolo v TV robili zdravotníci. Julesak, na jednej starne máš pravdu, pre špeciálov to určite nie je to na čo sú určený. Na strane druhej, nalejme si čistého vína, práve tie osady by mohli byť taký sud s prachom. Máme vlastne niekoho lepšieho, kto by v podobnej situácii vedel jednať ako Stredisko CIMIC a PSYOPS? Plus predsa len aj príslušníci 5.PŠU predsa len majú podobné skúsenosti zo zahraničia.
Julesak citaj s porozumenim. Odbery robi Urad hlavneho lekara OS SR. Celu komunikaciu v taboroch a ostatne zabezpecenie realizuju jednotky civilno-vojenskej spoluprace Sil pre specialne operacie. Urcite je to lepsie ako keby odbery robili zdravotnici od bigosov a zabezpecovali to chemici.
Hlavný lekár OS SR OK, CIMIC budiž keď sa na to chceme hrať.
Mal som si to prečítať lepšie.
Mal som si to prečítať lepšie.

Napríklad na hraniciach boli aj príslušníci posádky Bratislava. Ešte uvidíme, kto bude tých ďalších 1000 príslušníkov OSSR čo majú cez sviatky posilniť hliadky PZSR.
Mna inak zaujalo nadove vyhlasenie, ktore sa teraz aj potvrdzuje, ze armada bude samostatne zberat vzorky a vyhodnocovat denne 100 testov vo svojich laboratoriach. Napadlo ma, ci to armada v ramci ABC jednotiek nejako bude vediet aj vyuzit. Myslim, ze toto odvetvie mame v ozbrojenych silach hlavne v ramci chemickych bojovych latok na vyssej urovni ako je bezny priemer, vid. Kostolany, ale o biologickych latkach a ochrane v podstate nic nepocut. Cize k veci, mozu OS z tejto nelahkej situacie aj nejako vytazit v ramci RCHBO, alebo je ochrana proti biologickym ohrozeniam plne v rezii MZ ?
Flader aj nitrania boli nasadeni v BA, co som postrehol.
Flader aj nitrania boli nasadeni v BA, co som postrehol.
A ako by to mali využiť? Výcvik majú, testy dostanú a použijú. Nerozumiem.
Čiže prínos je podľa mňa hlavne v rozšírení kapacity, i keď 100 ks/deň nie je veľa.
Čiže prínos je podľa mňa hlavne v rozšírení kapacity, i keď 100 ks/deň nie je veľa.